ok dzieki wielkie juz wiem ze moja stara pompka 8L0 862 257 K oraz nowa 8D0 862 257 B działają pod 433 mhz teraz pytanie jak dodac pilot do pompki ?
Printable View
ok dzieki wielkie juz wiem ze moja stara pompka 8L0 862 257 K oraz nowa 8D0 862 257 B działają pod 433 mhz teraz pytanie jak dodac pilot do pompki ?
Witam
Mam pytanie odnośnie pomki. Mam pomkę bez pilota 8L0 862 257 E. Zakupiłem 8D0862257E wraz z dedykowanym pilotem do niej. Niestety po podłączeniu do samochodu, działa to tylko w jedną stronę. Tzn auto się zamyka ale już nie otwiera. Pilot póki co nie działa.
Nie widziałem też nigdzie konektora antenki.
Co muszę zrobić żeby mieć zamykanie z pilota z tej pomki ? Coś w vagu trzeba sparować ? Proszę o pomoc koledzy.
Chellios60 i mielcu3, obaj musicie zakodować pompkę (najlepiej tym samym kodem jaki był w starej , jeżeli był pilot, jak nie bylo zsumować kody jakie chcecie aby były aktywne). W tym albo w drugim temacie od pompek jest instrukcja z liczbami jakie trzeb zsumować aby otrzymać kod do wprowadzenia. Jeżeli kolego nie miałeś wcześniej pilota, to musisz dorobić antenę (polecam koncentryk) instrukcja do tego tez jest w tym lub w drugim temacie.
Zakodowanie pilota, albo wg filmiku z dwoma kluczykami albo Vagiem i programem.
Nie miałem pilota. Ale pompke kupiłem z pilotem od niej.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
A jak te pompkę zakodować ?
Potrzebuje pomocy. Auto to a3 polift 5 drzwiowy. Siadła pompka 8D0 862 257 C ( bez zdalnej obsługi) czy mogę ją wymienić na inna (jaką?) z obsługa pilotów i dokupić scyzoryk ?
Tak możesz. Zacznij od przewertowania tego tematu :)
https://www.a3-club.net/forum/showth...=1#post1543018
parę stron wcześniej było podobne pytanie. WIem, że leniwośc do domena polaków, ale możesz być jednym z tych wyjątkowych :)
Udało sie
Witajcie,
A3 z 2000 roku, wersja 5 drzwi, mnie również dopadła potrzeba wymiany pompki, ale pojawił się nieoczekiwany problem podczas próby namierzenia jakiej pompki powinnam szukać.
Mianowicie - na "obudowie" po wewnętrznej stronie tapicerki tam gdzie jest schowana pompka jest nalepka z numerem 8L0863989 B, a na samej pompce widnieje numer 8D0862257 B. Pierwsza myśl: może pompka już kiedyś była wymieniana, i zamiast 8L wsadzili 8D, jest to prawdopodobne? Jeśli tak - którego numeru szukać teraz, zostać przy tym co mam fizycznie, czy kombinować z tym "fabrycznym" numerem?
górna tapicerka/boczek 8L0863989B to nie pompka więc szukaj stricte pompki 8D0862257B
W takim razie jestem w domu, dziękuję bardzo za pomoc, szukam :)
Witam.
Mam problem ze swoim Audi A3 1.8 5 Drzwiowa.
Pompka samoczynnie co jakiś czas sama się załącza i otwiera wszystkie drzwi, klapę i wlew.
Nawet jak samochód jest zamknięty to sam się otwiera.
Po przeskanowaniu VAGiem wyskakuje błąd:
01389 - Tailgate Open Switch (F124)
29-00 - Short to Ground
po skasowaniu błędu błąd ponownie się pojawia po samoczynnym załączeniu pompki.
Kingston87
z błędy wychodzi na to że stycznik w zamku klapy robi zwarcie
01389 Włącznik otwarcia klapy bagażnika/wyczyść mechanizm i sprawdź stycznik-kable
https://translate.google.pl/translat...ml&prev=search
jeśli i oświetlenie bagażnika szwankuje to również tego oznaka(ja tak miałem ale po zdjęciu i wyczyszczeniu działa do dziś)
Ten włącznik jest przy wkładce do klucza, czy przy samym zamku?
Witam,
posiadam pompkę 8D0 862 257 B, wąż od tylnego spryskiwacza przemoczył tą "gąbkę" w której się ona znajduje i zaśniedziały 2 piny(8 i 4) z 10 pinowej czarnej kostki, dowiedziałem się o tym bo mi centralny świrował, odłączyłem pompkę i wyczyściłem zaśniedziałe piny, zamówiłem nową kostkę z wiązką, podłączyłem i teraz nie działa wcale :D czyli centralny, ele. szyby, i światło w podsufitce. sprawdziłem bezpieczniki wywaliło 38 czyli od centralnego, musiało jakieś zwarcie być wymieniłem i dalej nic. vag nie łączy się w ogóle z pompką, a wcześniej bez problemu. Nie wiem co jest nie tak, chyba się płytka spaliła , szkoda mi trochę bo wirnik w dobrym stanie a te pompki są mega drogie ...
@klamamoto
W podobnym temacie o pompkach napisałeś
I te informacje są sprzeczne ze stronką diagcom
Nie wiem teraz czy mam zamówić tylko tą z literką "B", bo niektórzy pisali że można zamówić "E" wykodować alarm i powinno działać tylko czy pilot z 257 B pasuje do "E" :confused:Cytuj:
Audi central locking pump
part number: 8D0 862 257 E
production date: 1999-2003
desciption: central locking pump with control unit
for vehicles:
-with alarm system
-with rf remote control (433 MHz)
tam był mój błąd niestety
szukaj takiej jak mam być
Kupiłem Audi a3 z 99 w którym padła pompka centralnego zamka . Poprzedni właściciel wymienił ja w całości na model 8L0 862 257 G ale nie był w stanie zaprogramować kluczyków aby otwierały samochód z pilota. Próbowałem jakoś naprawić ten problem i w końcu sie udało. Pomogłem sobie troche informaciami z autodaty dołaczonej do jednego z programów diagnostycznych.
A więc do rzeczy. Należy zrobić tak.
1. Po pierwsze sprawdzić czy zakodowana jest nowa pompka centralnego zamka. Jeśli nie, należy to zrobić.
2. Następnie przystępujemy do kodowania pilota, a robimy to w następujący sposób.
- Właczyć zapłon (należy do tego celu użyc kluczyka bez zdalnego sterowania"pilota")
- Drzwi kierowcy należy zablokowac kluczykiem który chcemy zakodować
- Nastepne czynnosci trzeba wykonac w ciagu 30sec
- w ciagu 5 sec nacisnąć jeden raz przycisk odblokowania na pilocie pierwszego kluczyka który chcemy zakodowac(możemy zakodować 4 szt)
- Kierunkowskazy zapalą sie jeden raz w celu potwierdzenia odbioru sygnału
- Odczekac 5 sec
- Przycisk odblokowania nacisnąc jeden raz w celu potwierdzenia prawidłowego zaprogramowania (samochód powinien sie otworzyć)
- Wyłaczyc zapłon i wyciagnąc kluczyk
Jeśli chcemy zaprogramowac 2 , 3 i 4 kluczyk musimy po zamknieciu auta nacisnać 2 , 3 lub 4 razy przycisk odblokowania w odstępach ok 1 sec w zaleźności od tego który kluczyk z kolei programujemy (każdy sygnał zostanie potwierdzony sygnałem kierunkowskazów). Resztę czynności wykonac jak powyzej.
Sposób sprawdzony pod warunkiem iż będziecie stosować sie do powyższej instrukcji. Bardzo ważne jest aby do właczenia zapłonu uzyc kluczyka serwisowego (bez pilota)
Witam. czytam i czytam aż zgłupiałem :)
Mianowicie mam pompkę 8L0 862 257 D i chciałbym dokupić scyzoryk tylko nie wiem jaki nr. Pilota Będzie pasował ?
Czy do pompki 8L0 862 257 D działająca na częstotliwości 433.92 MHz można zaprogramować każdy pilot wysyłającym sygnał 433.92 MHz bez znaczenia jaki pilot ma numer ?
witam ponownie. mam problem z dodaniem nowej pomki w vagu do samochodu. opisze pokrótce sytuację: obecnie jest zamontowana pomka: 8l0 862 257e. Ale niestety uszkodził się jeden krociec. Więc kupiłem pomkę: 8d0 862 257e. Wiem że to polift, a auto przedlift. Jednakże jest kłopot taki: w samochodzie działa otwieranie i zamykanie z przycisku na drzwiach. Jednak jak zamknę kluczykiem od strony kierowcy a następnie próbuję kluczykiem otworzyć, to otwierają się tylko drzwi kierowcy. Dodam tylko że fabrycznie nie mam pilota przy samochodzie. Na razie chciałbym doprowadzić do sytuacji, że zamknę i otworzę całe auto z kluczyka. Do pomki 8d0 mam kluczyk z pilotem, ale na razie nie bawiłem się w jego kodowanie, bo i tak nie mogę otworzyć samochodu z kluczyka. Więc kodowanie pilota to będzie nast. etap.
Co zrobić ? W vagu nie wiem jakie kody wpisać żeby samochód "łyknął" pomkę 8d0.
- - - Aktualizacja postu - - -
Próbowałem wszystkie kody z tego posta, i żaden nie doprowadził do sytuacji że otwieram i zamykam auto z kluczyka.
Pomka którą kupiłem ma obecnie takie kodowanie:
*samochody z centralnym zamkiem, oryginalnym alarmem AUDI i pilotem radiowym wartość 15179
Aha. I zadam głupie pytanie:
W którym polu wpisuję wartości kodów: czy tam gdzie jest kod pompki ( 15179 ), czy w polu poniżej ( WSD ) ?
Oryginalna pompka ma kod 00000, czy tę nową (15179) też muszę zmienić jej kod ?
Spróbuj zakodować nową pompkę na te same wartości jakie ma stara pompka
Czyli zmieniam kod 15179 na 00000? Bo taki był w starej?
Robilem to, nic to nie dało. Nadal kluczykiem mogę otworzyć tylko jedne drzwi
otwarcie/zamkniecie auta pilotem, brak sygnalizacji światłem kierunkowskazów dodatkowo całkowity brak podświetlenia wnętrza . Czy szukać winy w pompce ?
wpierw bezpieczniki
https://www.a3-club.net/forum/showth...01#post1446501
Kurde zglupialem, jednak spalony bezpiecznik. A myślę sprawdzę już drugi raz po pisaniu posta i faktycznie spalony... Także nie było tematu i dzięki ;) nawet pompę centralnego miałem na stole
kluczyk scyzoryk domykanie działa czy można skrócić czas reakcji tzn aby zaczęło domykać szyby muszę przytrzymać przycisk ok 5 sek
Ha a u mnie problem jest taki ze podnosząc szyby z pilota wykonują one ruchy po kilka cm. ,
a kiedyś normalnie się podnosiły.
Uprzedzam pytanie tak ze sterowania w drzwiach jest ok,baterie dobre,antena(od pompki) przedłużana z koncentryka wg opisów.
Czy pompka zamka 8D0862257E 433mhz będzie się łączyć z pilotem 4D0837231K 433,92mhz ?
Jak mam u siebie centralke,która nie obsługuje pilota (8L0 862 257 E) i kupie taka co to ogarnia + kluczyk to jest jeszcze jakies drutowanie w kablach czy p&p ?
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
odpowiedź jest w tym i w tym wątku
https://www.a3-club.net/forum/showth...58#post1613058
Witam
Prześledziłem kilkadziesiąt różnych stron i tematów dotyczących kodowania zamka centralnego z pompką 8D0862257E i nie nalazłem nigdzie rozwiązania mojego problemu.
Zmieniłem pompkę 8D0862257C na 8D0862257E mając na celu dołożenie sterowania radiowego. Po podmianie okazało się że zamykając z kluczyka zamyka się wszystko ale otwierając tylko drzwi kierowcy, przy czym po przekodowaniu i zapisaniu nowego kodu raz otworzy wszystkie zamki i na tym koniec, później już tylko kierowcy do czasu ponownego przekodowania.
Testowałem różne kody nic nie pomaga, na starej pompce mam kod 00001 i działa normalnie. Czy ma ktoś jakiś pomysł?
Mam to samo,chyba nic z tym nie zrobisz
Czy do pompki 8D0 862 257 E podpasuje pilot o nr. 4d0 837 231 (dwa przyciski) ?
Przeczytałem wypowiedzi kilkudziesięciu osób w tym wątku i mam pytanie (nie wiem czy dobrze zrozumiałem wszystko czytając posty )posiadam w swoim audi a3 '01 lift pompkę 8D0 862 257 C (była wymieniana przez poprzedniego właściciela ) i nie działa zamykanie bagażnika ( rygiel elektryczny ) prawdopodobnie uszkodzona pompka lub źle dobrana. Czy jeśli kupił bym pompkę z kluczykiem scyzprytypu scyzoryk ( znajomy handluje takimi z rozbitych anglików ) to po przełożeniu i dorobieniu nowego grotu istnieje możliwość zakodowania kluczyka pod dany imobilizer i dodatkowo zakodowanie kluczyka który aktualnie posiadam ? Jeśli tak to jaka pompkę z kluczykiem polecacie (numer pompki )?
Witam, czytałem cały temat od deski do deski i potrzebował bym informacji, ponieważ co jakiś czas powstają niedopowiedzenia. Posiadam sprawną pompkę, baterie w pilocie wymieniane. Podpiąłem komputer do VAGA i zauważyłem iż pompka miała włączone tylko opcje +2048 i +2. Zmieniłem i aktywowałem alarm oraz możliwość programowania kluczyka. Auto jest oklejone wszędzie informacją iż posiada alarm. Dodatkowo przy słupkach mam diody i ultra.
Problem posiadam taki iż otwieranie i zamykanie nie działa z pilota. Scyzoryk z trzema przyciskami. Jest ktoś w stanie powiedzieć mi czy ta pompka w końcu obsługuje te fale 433.92Mhz czy muszę ją zmieniać na końcówkę D lub G ?
Pompka: 8L0 862 257 L
Kluczyk: 4D0.837.231A
EDIT: Nie ważne sam znalazłem rozwiązanie https://www.digakom.de/dotcom/katalo...=A&KAT_SORT=A3
Witam,
Dzisiaj próbowałem w mojej Audi A3 8L za pomocą VCDS uruchomic mruganie kierunkowskazów przy zamykaniu/otwieraniu samochodu. Przejrzałem parę wątków na forum, niestety niedokładnie i popełniłem fatalny błąd. Nie spisałem początkowego kodu "Software coding", który znalazłem w "35-Centr. Locks" -> "07-Recode" i ustawiłem go na 04096 z nadzieją, że tak uruchomię kierunkowskazy. Teraz wiem jak należy to właściwie zrobić, jednak nie mam pojęcia jaki był początkowy kod. Co mogę zrobić?
Pozdrawiam
zobacz na pierwszą stronę tego tematu i zakoduj odpowiednio
Sprawdź folder Debug.
https://i.imgur.com/WEG5C1fm.png
Jak robiłeś jakieś kodowanie to w pliku znajdziesz wartości sprzed kodowania.
https://i.imgur.com/5I0f9DIm.png
Witam
Problem jak u większości uszkodzona pompka centralnego zamka (pompka spędziła jakiś czas w wodzie i doszło do zwarcia). Po znalezieniu przyczyny zamówiłem pompkę jednak o innym oznaczeniu. Stara pompka miała oznaczenie 8D0862257 natomiast nową którą zamówiłem ma oznaczenie 8D0862257E. Od początku posiadania auta miałem tylko kluczyk bez pilota przez co zamontowałem sterownik do sterowania centralnym zamkiem ( nie wiedziałem wtedy o możliwościach mojej pompki że można było dokupić pilot). Po zamontowaniu nowej pompki działa prawie wszystko tak jak przed awarią jednak pojawia się jeden problem centralny zamek zamyka wszystkie drzwi jednak nie mogę otworzyć centralnego zamka z kluczyka tylko jedne drzwi się otwierają i włącza się alarm (co za tym idzie z dorabianego pilota też) jednak jak jeden kluczyk mam w stacyjce i włączony zapłon to wszystko działa ok. Dzisiaj przyszedł mi kabel do VAG i próbowałem coś kodować na podstawie posta #1 i #9 jednak nie udało mi się przywrócić funkcjonalności. Nie wiem jakie kodowanie miała stara pompka. Informacje odczytane na temat nowej pomki za pomocą VAG:
Component: CV-Pump, Alarm, RC D17
Soft. Coding: 15178
Shop#: WSC 06435
Czy po odpowiednim kodowaniu można przywrócić funkcjonalność taką jak przed wymianą? czy jednak musi być identyczny model pompki taki jak starej?
Proszę o pomoc na forum identycznego problemu nie znalazłem rzucił mi się w oczy jeden post ale odp na niego nie rozwiązuje mojego problem. Jeżeli jednak jest gdzieś identyczny post to z góry przepraszam.
Witam,
Pytanie: czy można kupić sam wirnik grafitowy? Jeśli tak to gdzie?
Kiedys widzialem na allegro takie zestawy naprawcze
Witam.
Pewnego dnia przestał działać centralny zamek, oświetlenie wnętrza, oraz szyby. Po przeczytaniu forum wymieniłem pompkę ale to nic nie pomogło. Wymieniając baterie w kluczyku odkryłem ze bebechy kluczyka są nie oryginalne, czego się domyślałem bo otwierałem i zamykałem centralny tym samym przyciskiem, ale jakoś to współpracowało z pompką tak mi się wydaje, nr pompki to 8L0 862 257 E czyli bez obsługi scyzoryka.W tej chwili po naciśnięciu przycisku jedynie migają kierunki i zaczyna migać dioda na desce. Może macie jakiś pomysł jak zdiagnozować w czym tkwi problem? Może to centralka nie oryginalnego alarmu ? ale nie wiem gdzie jej szukać.
Witam,
Ostatnio wymieniłem pompkę zamka centralnego na ten sam model, który miałem wcześniej ( 8L0 862 257 L ). Oczywiście po wymianie wszystkie zaprogramowane funkcje zniknęły - mruganie kierunkowskazami przy otwieraniu/zamykaniu. Właśnie te funkcje próbowałem zaprogramować na nowo VCDSem. I tu pojawia się problem - po wejściu do grupy 35 ( centr. Locks ) widniejący tam soft coding to 00000. Przy próbie ustawienia poprzednich funkcji ( +4096 i +512 ), więc ustawienie kodu na 04608, kodowanie nie ustawia się. Wartość wraca do 00000. Jedyne wartości jakie "przeszły" to +48 i +32. Znalazłem na internecie scany właścicieli tej samej pompki i wiele osób również podstawowa wartość ma jako 00000. Czy jest ktoś w stanie pomóc w tej sprawie?
Hmm z opisu wynika że robisz wszystko okej.
Spróbuj jeszcze użyć Vag-com zamiast VCDS.
pytanie czy program masz Aktywowany?