witam czy bład p1116 sonda lambda moze miec wplyw na Notlauf??muli i brak mocy? pozdrawiam
Printable View
witam czy bład p1116 sonda lambda moze miec wplyw na Notlauf??muli i brak mocy? pozdrawiam
jasne że tak sonda lambda reguluje sklad mieszanki paliwowej. Dla komputera jest to duzy blad spalanie moze byc wieksze i musi mulic :)
Żeby nie zakładać nowego tematu, podepnę się pod ten. Pacjent to ALH.
Czasami nie działa klapa gasząca, hamulce słabną po kilku hamowaniach, VNT na chwilę obecną stoi w miejscu. Po nitce do kłębka dotarłem, że mogę mieć coś nie tak z pompą podciśnienia (wakum) albo/i wężykami. Zabieram się więc najpierw za wymianę wężyków, złączek etc, ale jeżeli chodzi o tą nieszczęsną pompę to jak ją zdiagnozować? Na moje oko/ucho ssanie jest dosyć marne...
Jakie podciśnienie powinno się utrzymywać w układzie np chwilę po odpaleniu itp?
Widzę, że mój post przeszedł bez echa, ale z tematem podciśnienia już sobie poradziłem. Żeby mieć pewność, że mamy dobrą próżnię należy zrobić wszystko to:
1. Upewnić się, że do waku pompy nie dostaje się lewe powietrze przez główne przyłącze. Jeżeli choć trochę kiwa się na boki - zaklepać/uszczelnić/zakleić szczelnie przyłącze + wymiana zacisków na przewodzie do serwa.
2. Wymienić wężyki podciśnieniowe. Do kupienia w sklepie z częściami do ciągników. Z małym zapasem potrzeba 3m przewodu 3,2mm i 1,5m przewodu 5mm (broń Boże 4mm jak niektórzy piszą, nie naciągnie się). Łączny koszt ok 25zł. Opaski nie są konieczne.
3. Jeżeli kupiliśmy przewód w oplocie to dobrze jest zaopatrzyć się w koszulki termokurczliwe. Na końcówki dociętych przewodów zakładamy kawałeczki koszulek i grzejemy. W efekcie przewody są elegancko zakończone i się nie strzępią.
4. Przewody wymieniać po kolei! Jeden ściągamy - jeden zakładamy. Nie ściągać wszystkiego na raz bo będziecie ganiać z garażu/parkingu do kompa i szukać schematów jak ja....
5. Przewody dzień wcześniej spryskać WD40 w miejscach łączenia - zejdą z mniejszym oporem. Warto je nawet naciąć na złączce.
6. Jeżeli już połamaliśmy jakiś łącznk/trójnik to nie szukać ich w ASO bo kosztują 16zł/szt!!! Lepiej kupić złączki/trójniki od przewodów do spryskiwaczy. Rozmiar praktycznie ten sam a kosztują 3/4 zł /szt.
7. Sprawdzić zaworek zwrotny. Sztanga na turbinie zaciąga trochę szybciej jak zaworek jest sprawny -turbo szybciej wstaje. Jak zaworek przepuszcza w obie strony to polecam odwiedzić zoologiczny zamiast ASO. Zaworek zwrotny do napowietrzania akwariów kosztuje jakieś 5zł czyli zostanie jeszcze na dwie kraty piwa (koszt ori w ASO ponad 100zł). U mnie taki już na siebie pracuje.
AVE
Witam serdecznie
Pomóżcie w diagnozie TDI ASZ. Problem z turbo polega na jego przechodzeniu w awaryjny tylko gdy silnik jest zimny czyli wskaźnik temperatury pokazuje mniej niż 70-90 stopni.
Przy nagrzaniu do 90 stopni można go kręcic ponad 3000 obr na każdym biegu i nic nie odcina. Gdy nie jest zagrzany dobrze to odcina przy powiedzmy między 2200-2400 obr. na 4 lub 5 biegu. Po wyłączeniu i ponownym rozruchu normalnie jeździ.
Czy to już turbosprężarka kończy żywot czy może np. zaworek N75 ? Jak to mogę sprawdzic ?
Pozdrawiam
Sprawdź jak działa N75 i sztanga. Odpal VAG-a, kanał 11 w silniku i przełącz w Basic Settings. Obserwuj przez ok minutę czy sztanga chodzi w górę i w dół co kilkanaście sekund. Na zimnym też ma chodzić.
Witam ja właśnie miałem owy problem jak kolega . Wystarczyło sprawdzić zwrotny zawór podciśnienia . Znajduje się on miedzy zaworem EGR a zaworem podciśnienia taki biało czarny . Jak zdejmiesz go to wdmuchaj powietrze od czarnej strony nie powinno przejść . Jest w środku element który musi blokować ciśnienie zwrotne od EGR do zaworu podciśnienia . https://www.google.pl/search?q=zwrot...93%3B640%3B480
Witam , mam problem a mianowicie a3 buja się do 160 i koniec. Więc moje pytanie co moze być popsute, zużyte ? do wymiany ?
dodam że egr wymieniony , turbo po regeneracji czuć ze ciągnie więc myślę ze to nie turbo lecz hym.. tak pow 3 tys obr już idzie tak samo ( nie wgniata ) rozrząd wymieniony , filtry też prócz paliwa.
Podpowie ktoś co sprawdzać mam po kolei ? podpinana była pod vag-a nie wykazał błędów , tylko pod obciążeniem nie była sprawdzana
silnik to 1,9tdi 110km 2001 r
2014-10-29
A dziekuje za tak liczne odpowiedzi.... jesteście *** przepływka była walnięta teraz lalunia gna jak szalona :)
Witam
Dzięki za pomoc ale niestety Panowie ani nie sztanga ani nie zaworek (bardzo ładnie schowany, nie mogłem znaleźć dopóki nie rozebrałem wszystkiego), skończyło się regeneracją turbo i wymianą EGR'a.
Teraz już jest OK :)
Pozdrawiam
Witam ,
mam 2 problemy z Turbiną .
Kiedy zapalam auto nie zawsze włącza się turbina . Niekiedy trzeba przejechać się jakiś odcinek albo wyłączyć i włączyć auto jeszcze raz . Drugim problemem jest nie zawsze włączający się tryb awaryjny silnika . Byłem w warsztacie zajmującym się tuningiem i po diagnostyce stwierdzono przeładowanie turbiny . Wymieniłem wszystkie przewody gumowe od podciśnienia . Proszę jeżeli ktoś może pomóc byłbym wdzięczny .
Mam problem z moja czarnulka. Wczoraj odpalam i pokazała się żółta lampka ostrzegawcza. Silnik chodzi normalnie tylko jakby turbo nie działa. Na górnych obrotach nie ma w ogóle siły. Od czego należy zacząć szukać?
Witam. Mam takie pytanie... Czy szybko twardniejący pedał hamulca po zgaszeniu auta jest powiązany z notlauf-em? Kiedyś w innej mojej a3 pedał hamulca szybko robił się twardy po zgaszeniu auta i okazało się że przewód podciśnienia przy serwie spadł. Teraz w moim ASZ trochę inaczej jest przy serwie i nie mogę się tam nic dopatrzeć. Notlauf-a łapie zawsze przy 140km/h na trasie. Po mieście mogę ciskać gazem ile wlezie na 1,2,3,4 tylko na trasie przy 140km/h turbo odcina...
Witam. Dołożę trochę i swojego bo mi ręce opadają. 1.9 TDI 90 km ALH. Rok temu było czyszczenie turbiny, kolektora ssącego, oraz egr po czym został zaślepiony. Po pewnym czasie został troszkę podciągnięty na hamowni. Katalizator chyba jeszcze w nim jest i nie wiem czy może mieć coś wspólnego z notlaufem. Trasy robię oko 300 km tygodniowo. Pierwsze co wymieniłem to zawór n75 na używkę z allegro ( sprzedawca twierdzi ze dobry bo złego by nie sprzedawał). Objaw dalej się pojawia. Podczas robienia logów raz go złapało. Co go może boleć? :(
Logi:
http://vaglog.pl/log_195101.html
http://vaglog.pl/log_195100.html
http://vaglog.pl/log_195099.html
http://vaglog.pl/log_195098.html
Witam! Problem powrócił z turbiną. Rok temu miałem problem ze przy np 160km/h turbo sie wyłączało. Wymieniłem przewody podciśnienia plus n75 i było ok. Teraz po roku problem wrócił ale przy 100km na godzinę turbo sie wyłącza. Nawet nie musze przyspeszac tylko przy 100km jak jade ciągle to po czasie sie wyłączy.
Czy to już czas na regeneracje?
Czesto jestem w trasie, czy na wyłączonym turbo mogę spokojnie jechać dłuższy odcinek? np 100km?
1 Fault Found:
17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation
P1557 - 35-10 - - - Intermittent
Miałem problem z notlauftem, zamieniłem zawory N18 i N75. Teraz notlauftów nie ma, ale zauważyłem, że N18 cały czas się włącza i wyłącza kilka razy na sekundę już po włączeniu zapłonu i na jałowym to samo. Czy to jest normalne, że ten zawór tak pracuje ?
Hmm, Ale przecież N75 i N18 służą do czegoś innego i tak po prostu je zamienić na stałe ? Ktoś to przecież z sensem zaprojektował po coś. Ja może też go wymienie ponownie. Kupiłem 2 lata temu za 100zł to może sie popsuł...
witam,
Zamieniłem n75 z N18 i turbina działa prawidłowo! Teraz pytanie czy tak można jeździć? Czy kupić i wymienić zawór?
wymienić zawór
Witam mam problem z audi a3 Ahl w maju mialem genereracje turba bo wogole nie wstawalo, po naprawie wszystko ok ale okazalu sie po jakims czasie ze na 10000 km wlalem 3l oleju i strasznie kopcil wiec oddalem turbo na reklamacje. Wynik pozytywny wymienili i poskladali bylo to w listopadzie wczoraj przy wyprzedzaniu na 3 biegu przy 3,5 tys obrotow odcielo turbo, po zgaszeniu i odpaleniu turbo ciagnie do oporu. Dzis rano wogole turbo nie wstalo dopiero po zgaszeniu i odpaleniu dziala. Mam padniety termostat ale watpie aby to mialo wplyw dzis go wymienie i zrobie logi dodam jesz ze blad na vagu przeladowanie turbiny
pewnie turbo do czyszczenia
najlepiej zrobic logi i umieścić w odpowiednim dziale
No ale co w ciagu dwoch miesiecy by sie zawalilo ? Dodam ze oleju nie ubywa teraz
zrób logi to bedzie pewnosc
jak dolot nie czyszczony to mozliwe
Ok dla pewnosci lo
gi dynamiczne grup 00, 03, 11 oczywiscie te ostatnie to zawansowane ??
- - - Aktualizacja postu - - -
Ok dla pewnosci lo
gi dynamiczne grup 00, 03, 11 oczywiscie te ostatnie to zawansowane ??
http://www.a3-club.net/forum/showthr...27#post1331727
w/g tego tematu
Czy na podstawie logów dynamicznych grupy 011 da się stwierdzić czy wina leży w samej turbinie, czy może n75 albo źle wyregulowany zakres pracy gruchy, bo jestem po jej wymianie a przeładowanie jest dosyć spore bo jakieś 0.5 bara. A aktualnie nie mam możliwości popatrzenia jak pracuje zmienna geometria.
Witam zapytam tutaj bo nie wiem czy to jest już notlauf czy coś innego.Ostatnio zauważyłem ze przy wyprzedzaniu np na 4 dochodzi do 3-4tys i nagle turbo dziura tak jak by odcinało zapłon..i nagle auto jedzie ale nie przyspiesza mogę się rozpędzać ale pedał w podłogę powoduje zamulanie.dopiero zatrzymanie się i zgaszenie resetuje problem czy to już notlauf? prędkość mogę osiągnąć normalnie dużą a nie jak nie którzy opisują ze wchodzi w tryb awaryjny i tylko np do 60km/h
masz typowe objawy notlaufu, więc turbina do przegladu jak i układ jej sterowania.
Hmm "układ jej sterowania" dokładnie o czym mówisz ? a możliwe że np tez sa do wymiany przeczyszczenia te zaworki ciśnieniowe n75 itd ?
Witam! Ostatnio padło mi turbo, silnik 1.9 110 Asv + program na 140 km. Wymieniłem turbine na turbo z ARL-a ostatnio auto wpadło mi w notlauf mimo tego że geometria elegancko chodzi. Czy problemem wypadania w tryb awaryjny jest wydajniejsze turbo? Może muszę wymienić jakiś czujnik doładowania czy coś? Macie jakieś pomysły?
Witam, mojej audi spadła moc. Nie widzę zużycia turbo, dymi na siwo, nie gwiżdże, ani nie pluje olejem. Ostatnio chciałem ją trochę przegonić na autostradzie (4 bieg 3-4k obrotów przez 2-3km), ale niestety to nie pomogło. Moja niunia nie wpadła w notlauf i nie chciałem zakładać kolejnego tematu. Chciałem się teraz dowiedzieć co może być przyczyną? Czy na komputerowej diagnostyce zrobią mi logi dynamiczne (ile to może kosztować).
Max speed na autostradzie to 180km i więcej nie chciała jechać już (oczywiście 5-6 bieg).
na 90 % turbo do wyjecia i do wyczyszczenia geometria
sprawdz czy gruszka sprawna
jechac na korekte programu
jechac do tunera który potrafi robic i zarazem czytac logi tym samym zdiagnozowac usterke
Witam,
Mam trochę inny problem
Auto nieciągnienia od samego początku. Nie słyszę gwizdu turbiny wogole. miedzy 70 a 100km/h to ledwo sie rozpędza na czwartym biegu.
Auto nie wpada w notlauf tylko tak jakby turbina nie chodziła od samego początku.
N75 wymieniony nic nie dało. Jak przewód zasilający od przepływomierza odłączę też bez różnicy. Co dalej?
- - - Aktualizacja postu - - -
Tutaj jeszcze błedy
17964 - Charge Pressure Control: Negative Deviation
P1556 - 35-10 - - - Intermittent
18062 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P1654 - 35-00 - Please Register/Activate
1 Fault Found:
01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
35-00 - -
2 Faults Found:
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
00562 - Shareware Version. To Decode all DTCs
29-10 - Please Register/Activate - Intermittent
Mogę dać logi, tylko które? opis znajdę jak je zrobić na forum?
Zdób logi 008 010 011. Całą procedure jak się to robi znajdziesz na forum
Cześć Koledzy, mam taki problem. Rozpędzam się na 2ce od 1000rpm do 3500-3700rpm i dynamiczna zmiana biegu na 3ke, pół sekundy nic się nie dzieje, potem auto zaczyna dobrze ciągnąć, znów zmiana biegu na wyższy z 3ki na 4kę przy 3500-3700rpm i znów przez około pół sekundy spokój a potem ostro do przodu. Ktoś może mi podpowiedzieć na co zwrócić uwagę? Ta turbodziura to chyba nie jest normalne? Mogę autko zvagować, tylko prośba o info które kanały dadzą Wam do myślenia?
Dodam, że poza tym przypadkiem opisanym powyżej autko ciągnie dobrze, od 2000rpm 4ce czy piątce można bez problemu wyprzedzać, v-max 200km/h.
Poza tym autko nie wywala żadnych błedów, PD idą na 13 kanale <0,7mg/cykl, 18 kanał same zera a 23 BIPy w zakresie -30<->+30ms. Spalanie 5,5-5,7l/100km przy normalnej jeździe, czasem przycisnę powyżej 120km/h, EGR wyczyszczony aż błyszczy.
Liczę na pomoc, z 1.9TDI doświadczenia nie mam praktycznie żadnego, do tej pory tylko benka była
Czołgiem koledzy, muszę napisać w tym temacie bo mój temat w dziale Diagnostyka VAG utknął w martwym punkcie...
Mój problem dotyczy kwestii przeładowania w niskich obrotach i niedoładowania w wyższych partiach. Wszystko widać najlepiej na powyższych wykresach po przebiegach linii MAP Spec i MAP Actual
http://images66.fotosik.pl/676/19034899036f4ea4med.jpg
Problem polega na tym, że nie da się już tego wyregulować. Teoretycznie powinienem wydłużyć sztangę na VNT ale skończył się już zakres regulacji - nie mogę już bardziej wydłużyć ramienia. Dźwigienka od VNT chodzi całkiem dobrze ale turbo było czyszczone aż cztery lata temu.
Ma ktoś jakieś pomysły jak to ustawić czy mimo wszystko czyścić, nawet profilaktycznie?
Witam,
Piszę w tym temacie bo nie chce zakładać nowego a najbardziej pasuje problem.
Auto kupiłem dwa miesiące temu, dwa tygodnie temu wybuchło turbo (ASZ) i jestem po regeneracji, niestety auto stoi ponownie u mechanika ponieważ czasami nie wkręca sie na obroty, tak jakby niezałączało się turbo... Jest tak że nieraz wszsytko działa jak trzeba, a nieraz jak potrzebuje zredukować bieg na niższy i ponownie przyspieszyć to jest muł.
3k obrotów, wyje straszliwie i nie chce się wkręcać. Dodam że na jedynce turbo nie włącza się wogóle, zero przyspieszenia...Nie wiem czy to jest powiązane ale Czasami pojawia się problem z odpaleniem, tzn odpala i gaśnie, za drugim razem pali normalnie.
Przed awarią turbo nie było takiego problemu, wkręcało się zawsze normalnie, byłem na autostracie, leciałem 215km/h wiec wszystko było jak należy.
Proszę o pomoc bo mechanicy nie zabardzo wiedzą za co sie zabrać i uparli sie na przepływomierz, może ktoś miał takie obiawy i się z tym uporał. Dupnęło mnie po kieszeni to turbo i wolałbym już opuścić jakieś zbędne wymiany a to N75, a to gruszka, a to przepływka i że by się nie okazało że to nic z tych rzeczy. Z góry wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi...
Witam, ostatnio na trasie złapałem notlaufa przy 120 km/h po zgaszeniu wrocilo wszystko do normy, sprawdzałem jaki skok ma sztanga - praktycznie wcale nie dało się jej wcisnac.. dopiero jak wzialem strzykawke i pocisnąłem powietrze tak cos odskoczylo jakby i sztanga teraz wykonuje jakis tam rucha aczkolwiek wydaje mi sie ze jest to okolo 1,5 cm to chyba za mało? dodam ze przed odskoczeniem gdy wytwarzalem podcisnienie ustami w gruszce to sztanga nawet sie nie chowała, po zabiegu pocisniecia strzykawka teraz sztange moge wciagnac w gruszke. Samochod takze po wcisnieciu gazu w podloge wgl nie idzie.. rozpedza sie rozpedza az złapie magiczne 2 k obrotow i ciągnie, ojciec ma AFN i u niego całkiem inaczej samochod zbiera sie od dolu, praktycznie wcale nie czuć jakiegokolwiek braku mocy od dołu.. Co może być przyczyną?
Witam.
Pacjent a3 1.9 TDI AGR 90 km
Auto od momentu kupna jechalo jak na 90 km przystalo aczkolwiek mocno kopcilo.
Zostala zregenerowana turbina bo stara byla nieszczelna na stronie wydechowej. Wszystko bylo okej.
Kopcenie nadmierne bylo od uszkodzonego nastawnika na pompie.
Podmieniona pompa na inna wczesniej sprawdzona u pompiarza i byla okej. Auto nie mialo mocy...
Po walkach z ustawieniem kata wtrysku zaczelo jechac "jako tako" . Zmienione zostaly wtryski od silnika ALH (roznica w cisnieniu)
Zalozylem spowrotem swoja stara uszkodzona pompe i auto zaczelo kopcic i troche lepiej jechac.
Nabylem inna pompe ktora sprawdzilem przed wyjeciem (pojezdzilem autem z vagiem itd) Jest na 100% wporzadku.
Pomiar przeplywomierza mi nie pasuje . Mianowicie przeplywka dochodzi do max 480 jednostek (ale pracuje) i to wszystko gdy sterownik chce 800 . Wiec tutaj moze byc problem. Podmianka przeplywki od kolegi z golfa mk3 AHU i auto ozylo zaczelo jechac. Pozniej dla pewnosci podmianka od innego takiego samego golfa i tez jest dobrze. Na szrotach pobliskich nic nie znalazlem takiego co by pasowalo i kupilem w sklepie chinczyka na zadnym nie bylo dobrze (jedne lepiej drugie gorzej dzialaly) Az w koncu kupilem org PIERBURG(Bosch nie robi tej przeplywki do mojego auta i stara tez byla PIERBURGA) i jest troche lepiej ale do idealu jest to bardzo ale to bardzo dalekie. Reszta parametrow jest ok jedynie co tu turbo daje srednio 0,1-0.2 mbara mniej nic sterownik chce. Ale moze to byc spowodowane tym ze przeplywomierz nie pracuje poprawnie.
Co moge zrobic aby te auto zaczelo jechac . Na dowod tego ze nie ma ono mocy mam porownianie min z passatem b5 AHU (90km) ktory jezdzi duuuzo lepiej po prostu czuc ze wgniata w fotel. Tak samo jak w octavii I ALH 90 km to samo .
Mam juz brak pomyslow i prosze Was o pomoc co moze byc z ta przeplywka?
Witam ,zwracam sie z prośbą do wszystkich mechaników i miłośników motoryzacji. Moje audi( prawdopodobnie) przeładowuje na każdym biegu
w granicach 2,5 - 3,5 tys oprócz 1 biegu. Dodatkowo co dziwne od jakiegoś czasu co 300km wyskakuje mi bład P0411 przepływu wtórengo powietrza.
Nie mam pojecia co zrobic nie chce przepłacać u mechanika za błedną diagnoze . Swiece wymieniłem ,Dv nowa, przepustnica i przepływka wyczyszczona
dolot szczelny. Nie jestem pewny czy to przeładowanie ,po wciśnięciu gazu dostaje kopa po czym lekko na półsekundy słychać jak ciśnienie spada i znów do czerwonego pola idzie dobrze.
Prosze o porady ,pozdrawiam..
Mam identyczną sytuacje w moim 1.9 tdi ASZ z tym że mój na 4,5,6 przeładowuje do ponad 1.5 bara ciśnienie spada do 1 bara i czasem mniej. i znowu stara sie pompować do 1,4bar, nie moge zdiagnozować przyczyny ;/
Witam czy ktoś mógł by mi przeanalizować logi? (robiłem pierwszy raz wiec jak by coś nie grało zrobie jeszcze raz) dodam że auto przełącza sie w tryb "awaryjny" na 3 biegu przy około 3,5 tys obrotów. na silniku w okolicy EGR widać olej ale nie mam jeszcze pewności skąd cieknie (cały tył silnika jest zalany), na odmie też był wyciek wiec wymieniłem na nową. na vagu wywala błąd 17958.
logi statyczne:
http://vaglog.pl/log_249152.html
http://vaglog.pl/log_249151.html
logi dynamiczne:
http://vaglog.pl/log_249153.html
http://vaglog.pl/log_249154.html
http://vaglog.pl/log_249155.html
Nie wiem co jeszcze opisać wiec w razie pytań na wpszystkie odpowiem.
Pozdrawiam
Koledzy formuowicze, przekopałem forum jednak podobnego problemu nie znalazlem.
W mojej audi odcina mi turbo na 3,4,5 biegu przy okolo 3tys obrotow. Ale co ciekawe na dobrze rozgrzanym silniku problem znika, czasem nie wystarczy same 90st alr już po przejechaniu kilkinastu kilometorow na rozgrzanym i ponownym odpaleniu auto jezdzi jak powinno. A na zimnym silniku odcina za kazdym razem.
W VAGu nie pokazuje żadnych błedów, jedyny to ten ktory zapisuje sie po odcięciu, czyli o przeladowaniu turbiny.
Czy ktos ma jakis pomysl co może byc nie tak?
Nie sądzę żebym źle ją traktował, nie katuje auta na zimnym silniku ani nic z tych rzeczy, ale jak zauważyłem problem to jakoś musiałem go sprawdzić. A co do notlauf może to być wina w osprzęcie ? Któryś z zaworków albo czujnik ciśnienia doładowania?
Bez logow mozna gdybac,ew. wróżyc z fusów....
A czy da sie zrobic logi polskim vagiem i jak to zrobić?
użyć
szukajki http://www.a3-club.net/forum/showthr...81#post1435881
poczytać http://www.a3-club.net/forum/showthr...e-Jak-zrobi%E6
wrzucić na vaglog http://vaglog.pl/?l=pl
oraz do oceny http://www.a3-club.net/forum/forumdi...iagnostyka-VAG
witam. posiadam audi a3 1.9 tdi 90 km 5d. oczywisie problem dotyczy notlauf a dokladniej przeladowania turbiny. pisze na forum poniewaz nie mam juz zadnej koncepcji jak to rozwiazac. oto co robilem:
czyszczone turbo, wymieniony n95, gruszka(EGR), przewody i wezyki, przeplywomierz, czujnik. nic nie pomaga macie moze jakies inna opcje co z tym zrobic? pozdro