trzeba wyjąc pompke i sprawdzić czy gniazda i wtyki nie zaśniedziałe
Printable View
trzeba wyjąc pompke i sprawdzić czy gniazda i wtyki nie zaśniedziałe
czy czujnik w zamku nie padł:D
Ze sie zapytam a co ma czujnik Czy gniazdo do tego jeśli zamek zamyka sie przy pomocy ciśnienia w pompce??? Pomyślcie logicznie. Przypadek podobny do innych Wirniczek do przeglądu
Kiolega napisał że wszystkie drzwi sie otwierają ale zamyka sie tylko zamek od strony kierowcy. Czyli pompka pompuje ale dostaje sygnał tylko o otwarciu ale o zamknieciu juz nie czyli czujnik w zamku zawiadamiający o zamknięciu nie podaje sygnału do pompki:D Czyż nie....?
No nie. Czujnik to moze pokazac ci zamkniete drzwi lub zaswiecic lampki. A pompka pompuje tylko w jedna strone teraz.
Wiec witraczek w pompce jest ok skoro pompuje. tylko jak dla mnie pompka nie dostaje sygnału z zamka(nie pamietam dokładnie budwy ale wydaj mi sie że są tam mikro switche) o tym że powinna kręcić się druga strone.
To teraz możecie mi wytłumaczyć co "dokładniej" trzeba zrobić, żeby dowiedzieć się co to mozę być.
Sprawdzić czy wszystkie kabelki, wtyczki, piny są wpięte do pompki, sprawdzic czy nie są zaśniedziałe i sprawdzic wirnik. Ale co dokładnie mam sprawdzić w tym wirniku ?
Sprawdź czy pompka zatrzymuje jeżeli palcami zatkasz dwa otworki z niej wychodzące. Zatykasz i zamykasz otwierasz auto - jeżeli pompka wyłącza sie w ciągu 1-2s przy zamykaniu i otwieraniu samochodu tzn że pompuje ok. o ile masz otwieranie i zamykanie z pilota. Druga sprawa to mikro przełacznik który podaje informacje o tym czy otworzyc czy zamknąć auto. Widac go na zdjęciu. Wypadałoby sprawdzic jego działanie.
http://images40.fotosik.pl/1996/71fce255a6ec5933m.jpg
Miernik wtyczka i jazda:D
Dobra piteroo ja się nie wypowiadam skoro nadal tak twierdzisz. Nie będę tez mówił ze auto mam na części rozebrane schematy i instalacje robione od podstaw i wtyczkę odpieta a nadal wszystko zamyka się tak jak powinno bo pompą jest sprawna. Tak dla siebie odwołują brązowa wtyczkę w podstopnicy i zobacz czy auto ci się nie zamknie. Powodzenia
Btw. Wirnik obraca się w dwie strony ciśnienie podawane jest przez otwory i jeśli są one szersze auto się nie zamknie lub tez nie otworzy w zależności z której strony padł grafit.
Nie chce się kłocić z moderatorem. Ja sprawdziłbym to o czym pisałem.
Hej koledzy.
Mi prawdopodobnie padła pompka - stwierdzenie mechanika. Jestem posiadaczka audi a3 z 2001r. Orientujecie sie jaki tam symbol jest?
A może ma ktoś na sprzedanie? Byłabym baaaardzo wdzieczna za pomoc
Karolina
Karolinie trzeba wyciągnąć pompce lub podpisać bagażniku i sprawdzić numer. Jakie są objawy??
Ja niestety nadal nie zlokalizowałem usterki, przekaźnika nie znalazlem bo go chyba tam nie ma patrząc na to zdjęcie
http://i163.photobucket.com/albums/t...11/RELAYS3.jpg
To z golfa mk4 gti więc chyba u nas jest tak samo.
No i tak przy okazji bezpieczniki
http://i163.photobucket.com/albums/t...w911/fuses.jpg
Napięcie do kostki dochodzi, bezpieczniki ok, wiązka nie wygląda nigdzie na przerwaną itp, w bagażniku sucho, pompka w innym aucie pięknie działa. Chyba bez jakiegos specjalisty się nie obejdzie. Polecicie kogoś z wawy?
W a3 po lifcie mialem pomkę 8L0..., założyłem 8D0 862 257 E, problem polega na tym że włączają się kierunki, po przekreciu kluczyka otwiera się całe auto, naspetne proby otwierają tylko drzwi kierowcy. Dostępu do VAGu jeszcze nie mam, i martwi mnie to czy pompka nie jest uszkodzona, wyłaczenie DWA powinno pomoć,a co z otwieraniem tylko jednych drzwi, dodam że po podlaczeniu czy rozlączeniu na chwile, wszytskie drzwi otweirja sie, potem tylko kierowcy.
Spójrz w pierwszy post tego tematu:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...o+zamka+uptade
masz tu takie fajne kodowanie:
+4 - opcja że jeśli wciśniemy raz przycisk otwórz na pilocie albo raz przekręcimy kluczyk w zamku to otworzą się tylko drzwi kierowcy i bagażnik ale jeśli ciągu 5 sec jeszcze raz wciśniemy przycisk albo przekręcimy kluczyk otworzą się wszystkie zamki.
śmiem twierdzić, że tu tkwi problem
Próbowałem i tego sposobu, i też nie działa.
- - - Aktualizacja postu - - -
I dziwi to że w tym czasie świrują kierunki, mygaja caly czas. Czyli to otwieranie tylklo jednych drzwi może byc z tym związane?? chodzi o ogryginlny alarm
Danio opisywal na jakie kodowanie zmienic pompke z koncowka E. Poszukaj w tym watku.
pompka z końcówką G ma obsługę radiową??:)
tak..
Jak ktoś chce to mam pompkę 8L0 862 257 jest sterowana z pilota.
Witam serdecznie
Mam dość ciekawy problem. Kupiłem audi a3 z 2000 roku 1.9 tdi (agr). Nie działał centralny zamek, bo po wyjęciu stwierdziłem, że pompka była zalana. Nie działa centralny, oświetlenie wnętrza i szyba od strony pasażera. Kluczyk wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...bfa1d077a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a3e13a00c.html
Moja pompka ma oznaczenie G na końcu, oraz udało mi się kupić pompkę z takim samym oznaczeniem G. Podłączyłem ją i centralny zaczął działać, oświetlenie wnętrza wróciło. Pojawił się problem, gdyż zegary wyglądały jakby był przekręcony zapłon, gdzie nie włożyłem kluczyka. Migały tylko dwie kontrolki: od immobilizera i ABSu. Po włożeniu kluczyka nie ma możliwości uruchomić auta. Odłączyłem pompkę i wszystko wróciło do normy.
Zauważyłem, że jak mam otwarte auto i podłączę pompkę to nie zapalają się kontrolki. Dopiero jak je zamknę i otworzę to pojawiają się kontrolki. Odłączyłem pompkę i znów ją podłączyłem, wsiadłem do auta i uruchomiłem zapłon. Próbowałem zgasić audi ale nie udało się. Silnik pracował nawet po wyjęciu kluczyka, zgasł dopiero po odłączeniu od pompki czarnej głównej kostki.
Dosłownie zgłupiałem i nie wiem co robić. Liczę na waszą pomoc.
Nikt nie ma żadnego pomysłu?
Sprawdzałeś Vagiem czy masz jakieś błędy? Ktoś na forum pisał ze liczy sie kolejniość podłączenia wtyczek do pompki. Sprawdz to.
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzałem na vagu i nie ma błędów. Jakiś "spec" powiedział, że robi się zwarcie. Winna jest pompka, albo coś w instalacji (możliwe, że plus stały zwiera się z plusem od stacyjki?). Na dniach załatwię inną pompkę na podmianę i będzie coś wiadomo.
Zna ktoś kolejność podłączenia wtyczek? Nie słyszałem nic na ten temat...
Poczytaj pare stron do tyłu.
Jeżeli twoja pompka stara była zalana to warto sprawdzić jak wygląda wnętrze wtyczek,w nich odległości między terminalami są dość małe a utleniający sie metal mogł połączyć je razem. Ja miałem taka sytuacje u siebie.
Zajrzę jak będę miał dostęp. To by mogło powodować jakieś zwarcie?
Rozbierz starą pompkę i sprawdź czy nie rozsypał się wnirnik. Jeżeli Wirnik sie rozsypał to zamień cała pozostała elektronikę do nowej pompki ze starej i zainstaluj pompkę.
W starej pompce widać, że była zalana. Płytka jakby podgniła w jednym miejscu i miejscami widać ślady korozji.
Polski Vag łączy się z centralnym zamkiem jak pompka jest podłączona. Nie pokazuje błędów, ale niestety objawy się nie zmieniają.
rozbierz ją i otwórz bebenek z wirnikiem, sprawdź czy wirnik jest cały (mówię o starej pompce)
co ma mu dać podmianka elektroniki skoro stara zepsuta a z nową auto szalej?
jeżeli w starej pompce padł wirnik to awaria jest w pełni zrozumiała, to że płytka była mokra nie oznacza ze elektronika padła, trzeba wykluczyć wirnik. Jeżeli natomiast wirnik padł, to Bardzo prawdopodobne, że elektronika (płytka) bedzie sprawna, a to już klasyfikuje pompke jako :dawca podzespołu co z kolei umożliwi podmiane płytki ze starej pompki do nowej (notabene też niesprawnej od zakupu) Nic go nie bedzie kosztować sprawdzenie wirnika, ale w sumie kto bogatemu zabroni, najlepiej wszyscy mu doradźcie zakup pompki centralnego zamka, a najlepiej z ASO bo tylko w tedy bedzie miał pewność, że bedzie to pompka sprawna. Napewno każdy z Was by tak zrobił, bo przecież siedzicie na forum po to by dowiadywać się, że należy kupić nową część bo nic innego sie nei da zrobić .....
Dziękuję za odpowiedź. Sprawdzę wirnik w takim wypadku. Chciałbym dodać, że w elektronika zalatuje spalenizną. Na starej pompce nie było oświetlenia wnętrza, oraz w bagażniku. Pompka nie dawała żadnego znaku życia (jakby jej nie było po prostu). Na nowej pompce oświetlenie wnętrza i bagażnika wróciło, centralny zamek działa (otwiera i zamyka wszystkie drzwi przyciskiem koło klamki, oraz kluczykiem). Pojawia się tylko problem z odpaleniem, lub wyłączeniem auta jak wcześniej napisałem. Chciałbym podziękować dla Pana etanol za wkład w pomoc, każda porada się przyda, ponieważ robi się to już bardzo denerwujące.
Jeżeli przy starej pompce drzwi się otwierały to niestety wirnik będzie cały, a jedynie elektronika bedzie wadliwa. Pozostaje tylko podmienić z kims pompke na chwile i sprawdzić czy objawy sie powtórzą.
Auto kupiłem z całkowicie "martwą" pompką. Nie działało nic co było uzależnione od niej.
pietro i tu się mylisz bo awaria wirnika u mnie spowodowała awarie szyb, oświetlenia wnętrza i oczywiście zamykania i otwierania drzwi. Wymiana wirnika usunęła problem.
etanol
złośliwość rzeczy martwych. Może kutając przy pompce i podłączając pompke ponownie po naprawie spowodowałeś poprawienie styków w złączach i funkcje ożyły:D
padas
pozostaje Ci założenie pompki od kolegów i sprawdzenie czy aby nie zakupiłeś "nowej pompki" bubla.
Możliwe, nie mówię, że nie ;)
Ok bo w sumie nic nie wskuramy, a kłócić się nie warto. W najgorszym wypadku kolega zakupi nowa pompkę a z obydwu starych wymontuje sprawne silniczki (jesli sa całe) i sprzeda je na alledrogo za 70 zł sztuka, co spowoduje zwrot kosztu 140 zł, a to równe będzie mniej więcej połowie kosztu nowej pompki. Przynajmniej tak możemy mu pomóc :D
Witam ponownie
Okazało się, że wina jest po stronie instalacji. Podróżując swoim wspaniałym audi a3 spotkałem pod sklepem innego właściciela. Zagadałem i pozwolił przeszczepić pompkę od siebie, była z oznaczeniem D i u niego działała bez problemu. Po włożeniu te same objawy co na zakupionej pompce.
Rozmawiałem z kilkoma osobami "w temacie" i może zwierać się plus stały z plusem od stacyjki. Wina może być przekaźnika a pewien forumowicz podpowiedział, że nawet licznika.
Macie może inną teorię?
Witam. Mnie również nie działają szyby. Jeśli chodzi o drzwi otwierają się normalnie lecz po kilku sekundach samoczynnie się zamykają....nieważne czy auto jest odpalone czy zgaszone. Chwila nieuwagi, i mogę zatrzasnąć kluczyki w środku :)
jak myślicie pewnie pompka świruje ? nigdy nie miałem takiej sytuacji
Zakupiłem pompkę używaną z Alarmem i Radi'em do pilota. Pompka działa przez jedno razowe otwarcie i zamknięcie drzwi, następnie przestaje całkowicie. W moim aucie nie ma alarmu i wyskakuje mi komunikat na VAG brak sygnału z Alarmu. Da się to obejść i wyłączyć w niej Alarm? Lub poprostu przewód od alarmu pod coś podłączyć żeby widziało że alarm jest? Również takie pukanie w pompce słychać jak otwieram klape bagażnika
Witam a ja potrzebuję pomocy w takiej sprawie:
Kupiłem auto z jednym kluczykiem bez pilota. Z tyłu w bagażniku znalazłem puchę o numetach 8L0 662 257E. Teraz mój proplem polega na tym że mam 2 oryginalne piloty z audi a3 8P o numerach HLO 8P0 837 231 434MHZ i czy da to jakoś uruchomić żeby działały??
Z tą pompką nie uruchomisz.
Tak i przestan kolego spamowac.
Przeczytaj temat od poczatku i bedziesz wiedzial
Witam wszystkich,
Mam problem z centralnym zamkiem nie otwiera z pilota chociaż centralka reaguje kierunkowskazy migają ale zero reakcji ze strony pompki centralnego zamka. Samochód mogę otworzyć tylko kluczykiem każde drzwi osobno bo również centralny zamek nie otwiera drzwi pasażera ani bagażnika.
Jeżeli chodzi o przycisk w kabinie zamykający i otwierający samochód również brak reakcji ze strony pompki. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki czy żaden nie jest przepalony ale wszystkie są całe. Sprawdziłem pompkę centralnego zamka poprzez wyjęcie jej z samochodu i wsadzeniu do innej A3 i moja pompa działa jak wściekła więc to nie to wsadziłem do swojej A3 pompę inną i znowu zero reakcji pompka nie zaskakuje. Proszę o pomoc bo nie mam pomysłu na to nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałem i do tego brak pomysłów.
Raczej układ przewodów jest dobry i szczelny ponieważ wpompowałem powietrze do jednego z wężyków i otworzył się wlew paliwa po zassaniu powietrza się zamyka przy drugim wężyku jak starałem się wtłoczyć powietrze to strasznie ciężko jest to zrobić a jak zasysałem to powietrze nie szło i myślę jak by układ był nie szczelny to przy zasysaniu powietrze by można było wciągnąć.
Proszę o pomoc jak ma ktoś jakiś pomysł.
może przeczyść wtyki jakims preparatem do usuwania nalotów. Na razie tylko to przychodzi mi do głowy
wyczyściłem pompkę jutro będę walczył
Znalazlem przyczyne zwarcie w pinie kostki zasilajacej. Ale teraz staram sie wydlubac pin gdzie kabel zkorodowal i sie urwal moze ma ktos jakis pomysl bo ciezko to wydlubac
Zabezopieczenie odblokowalem ale siedzi ciasno i nie chce wyjsc
No kolejny raz własnymi siłami udało się naprawić cacuszko :) wszystko smiga jak talala ale trzeba było pomęczyć się trochę,
Witam kupilem pompke bo wirnik sie rozsypał . I mam taki problem ze nie wiem jak wyciągnąc wirnnik z tej nowej pompki, chodzi o ten krzyżak ktory jest na srodku wirnika