Panowie auto a3 8p 1.9 tdi silnik bls.chce zakupić nowy aku zastanawiam się nad force 74 lub banner 74 który wy polecicie i czy taka pojemność będzie odpowiednia?
Printable View
Panowie auto a3 8p 1.9 tdi silnik bls.chce zakupić nowy aku zastanawiam się nad force 74 lub banner 74 który wy polecicie i czy taka pojemność będzie odpowiednia?
Ja używam obecnie Bosch S5 007 - 74Ah 750A P+
Przejechałem na nim rok i nie ma problemów.
Nie wiem jak inni ale wydaje mi się ze nawet 72Ah wystarczy.
Tylko że ten banner rozruchu ma 680 czy to wystarczy w zupełności?czy brać tą forse ona ma 720
Zakupiona dziś 74 Ah 720 A
zakupiony dzisiaj Varta Silver Dynamic AGM E39 12V 70Ah dla silników z systemem start/stop
Dwie zimy przejezdzone na akumulatorze ukrainskiej firmy MEGATEX. Oznaczenie baterii: A-MEGA 12V 74Ah 760A.
https://drive.google.com/open?id=1Ol...7xyCRKk63Da12s
Poki co bez najmniejszych zastrzezen!!! Auto pali bez problemu bez wzgledu na temp. na zewnatrz.
Doktoryzowalem sie "troche" zanim kupilem i stad ten wybor (zbyt duzo negatywnych opinii nt. baterii znanych marek typu Bosch, Centra, Warta...). Podobno sa "zaprojektowane" na wieksze mrozy z uwagi na kraj. Ile w tym prawdy? Nie wiem, ale wazne ze dziala bez zarzutow :) Akumulator sporo wazyl, a to z pewnoscia dobrze o nim swiadczy. Niewatpliwie zaleta jest tez fakt, ze mozna kontrolowac i uzupelniac stan kwasu (odkrecane "korki"), a nie jak w wiekszosci wspolczesnych akumulatorow brak dostepu do elektrolitu.
Kupowalem na alledrogo (3 lata gwarancji).
Moze bedzie, moze nie bedzie.
Z gwarancjami chyba wszyscy wiemy jak jest - powiedza Ci, ze uzytkowales niezgodnie z przeznaczeniem iii... miales Pan gwarancje :P
Dla mnie dluzsza gwarancja to po prostu wieksze prawdopodobienstwo, ze to cos posluzy dluzej skoro producent "gwarantuje". Dwie zimy juz za mna, wiec jesli przetrwa trzecia to i tak gwarancji nie bedzie, a moze posluzy dluzej niz gwarantuja. Znane marki gwarantuja 2 lata i czytalem sporo opinii, ze taki jest tez okres zywotnosci ich akumulatorow, wiec... juz wygralem :)
Samochód odpalany tylko w weekendy, cały rok pod chmurką i aku Varta cztery lata wiec skończcie pieldolic te swoje żale o dwóch sezonach.
Znam kilku takich fachowców, którym tez co chwile baterie padają. Wsiada taki jeden z drugim do samochodu przekręca kluczyk i jeb dmuchawa na max, radio gra, jakaś ładowarka podpięta i najlepiej jeszcze światła włączyć a dopiero pozniej odpalić. Albo w zimie trasa zycia kilka km do pracy ale powłączać trzeba wszystko co się da łącznie z grzaniem tylnej kanapy choć jedzie sam te 5minut a pozniej zdziwienie, ze aku mocy nie trzyma.
Jak się dba, tak to działa. Wyjątkiem może być tylko wadliwa sztuka, która należy wymienić i tyle.
Nie dokońca się zgodzę z twoją teorią. Zimą w ciężkich mrozach nawet wskazane jest przed odpaleniem załączyć światła ponieważ swiatła są dośc dużym odbiorca prądu, to włączane wcześniej przed rozruchem "przygotowują" jakby akumulator na dużo gwałtownieszą reakcję podczas załączania rozrusznika. Zawsze tak odpalam. Nie mówię, że w trakcie rozruchu mają się palić bo większość aut jest przed tym zabezpieczona i w czasie kręcenia one się wyłączają.
Wadliwe akumulatory pojawiają się dość często i to czołowych producentów. W mojej a3 fabryczny wytrzymał 8 lat zmieniłem na centrę futurę i padła w lato po 1,5 roku używania gwarancja uwzględniona oddali pieniądze. Teraz moll też z 1,5 rocznym stażem i teraz w zimie 1 odmówił posłuszeństwa po tygodniowym staniu bez odpalania (musiałem doładować). Alternator mam dobry, rozrusznik również. Pobór w stanie spoczynku 0,03A więc w normie.
Mam nadzieje, ze nikt nieświadomie nie weźmie Twoich slow na poważnie. Światła podczas odpalania nie przygasają przez jakieś cudowne zabezpieczenie (może w nowych autach) tylko przez spadek natężenia pradu (dając w **** żarówce), który pobiera rozrusznik.
Mając powłączane masę niepotrzebnych rzeczy jedyne co robisz to obciazasz dodatkowo akumulator podczas rozruchu. O tyle więcej pradu będzie musiał doładować alternator podczas jazdy lecz czasem przejazdy sa na tyle krótkie, ze czyta się na forum specjalistów, którym roczne akumulatory nie maja siły odpalic auta.
Bo świece to Ci prądu nie biorą że aż musisz światła włączać ?
Wiadomo że na wszystkich aku się może zdarzyć bo wyszła jakaś wadliwa seria ale druga kwestia jest taka że aku może być leżakiem magazynowym. Mało to się zdarza sklepów które robią zapasy latem jak akumulatory hurtownie rzucą w promocji ? A nie daj żeby jakiś akumulator nie stał w pełni naładowany przez ten czas to sie zasiarczy migiem
panowie pewnie bylo juz takie pytanie ale tyle tego jest ze nie widzialem odpowiedzi. Czemu w 2.0 tdi 8V byl dany aku 380A a tu polecacie 720A? w sumie wyszukiwarki sklepowe do danego modelu tez wyszukaly aku 720A wiec czemu oryginalnie byl dany 380A?
Wg mnie im wyzszy prad rozruchowy tym lepiej, bo masz wieksze "uderzenie" przy starcie, a to wazne szczegolnie dla diesla. Co innego z pojemnoscia (Ah) zwlaszcza, gdy robisz krotkie trasy. Ja gdy szukalem aku dla siebie to najpierw znalazlem odpowiednia pojemnosc (Ah), a potem dla tej pojemnosci staralem sie znalezc max duzy prad rozruchowy (A).
Czemu oryginalnie byl 380A? Moze to auto wyprodukowane na "cieplejszy" rynek? Rzucam tylko mysl, bo nie wiem czy to prawdziwy powod. Moze ktos inny sie wypowie.
Witam, fabrycznie jakiej pojemnosci powinien byc akumulator w a3 8l 1.8T Aum klimatronik?
Jaki polecacie akumulator do 2.0 tdi Cr? Wymiana ogranicza się jedynie do wyjęcia starego i włożeniaa nowego czy należy coś kodować?
Dlatego warto zrobić wymianę akumulatora z podtrzymaniem. Po odłączeniu aku u siebie w polifcie paliła sie kontrolka esp musiałem robić kalibrację czujnika skrętu kierownicy (przez vcds) który sprawia często problemy przy kalibracji. Można o tym poczytać o tym w osobnym wątku o kalibracji czujnika skrętu.
Witam wszystkich,
Kupiłem nie dawno samochód jak w tytule i posiada on dość stary akumulator 60Ah taką zresztą pojemność zaleca producent. Z kolei po starym samochodzie pozostał mi pół roczny akumulator ,ale 50Ah i 450A rozruchu czy mogę zamontować go zamiast tej 60tki ?
Przyszła pora na wymianę aku. Obecnie mam jakiś noname marketowy 74Ah 680A w 8p 1.9tdi bls 2009 rok. Co polecacie? Myślałem o Boschu S5 74AH 750A, ale czytając temat jest dobra opinia tęz o Forse 74AH 720P czy może Baner 74ah 680a?
Bierz Bannera, wytrzymała bestia
Panowie, szukam aku do swojej A3 8L. Auto od niedawna stoi na zewnatrz i juz raz padl aku. Niestety nie jestem w stanie odczytac co teraz siedzi w aucie. Bylo ono sprowadzone z wloch i jedyne co idzie odczytac, to nazwa firmy - ETG Magneti Marelli czy cos takiego.
A3 8L - 1999 - 1.8T + LPG - 150KM (klima)
Z tego co przejrzalem watek to pasowalby Bosch 60Ah/540A S4 (P+ Biegun standardowy) 242x175x190 B13 - co o tym myslicie?
Dzieki i pozdrawiam!
Mamy ostatnie polskie 3 firmy które produkują akumulatory. Niczym nie odbiegają od zachodnich tupu Bosch czy Varta.
Dlatego polecam Sznajder, JAREX albo AUTOPART akumulatory.
Wspierajmy polski przemysł na tyle na ile możemy.
Jak będę popołudniu na iphonie, to wkleje kilka testów z YT.
Przy zakupie warto sprawdzić , porównać wagę aku. Im cięższy tym lepszy.
Napięcie sprawdzić, musi mieć więcej niż 12,55V
Jakie masz ładowanie - najlepiej powinno być ok 14,4V
No i dobrze żeby nie miał starej daty produkcji, no chyba że sprzedawca dbał o niego.
Cześć. Po ponad 3latach akumulator w aucie zaczął zawodzić (auto nie odpala,gaśnie, odcina odbiorniki prądu itp) Jaki akumulator byście polecili? Obecnie mam bosha 74ah. Moze jakis o mniejszej pojemnosci? Problemem jest, to że auto praktycznie caly czas jezdzi na krotkich dystansach (miasto). Silnik to 1.9tdi BLS
Bierz Bannera, a parametry fabryczne bez kombinowania
Wysłane z mojego Galaxy S9+ przy użyciu Tapatalka
Powiedzcie mi, bo sprzedawca aku mi kiedyś mówił że jak się raz już rozładuje baterie do zera to ona nawet po podładowaniu późniejszym już będzie szrot.
A4 mam u mechanika i stoi u niego na placu tydzień na tych mrozach. Padnie aku ? Jest nówka.
Hej , mam pytanie.
Mam a3 8p 2.0 TDI bmn a w nim poprzedni właściciel wsadził akumulator 60ah i 540 a. Samochód w sumie odpala , ale myślę że powinienem wymienić na taki około 74ah. Po rozkodowaniu Vin pisze że bateria powinna mieć 61ah. I w sumie nie wiem czy wymieniać czy narazie zostawić. Wcześniej miałem asz i tam miałem nawet akumulator 80ah bosha S5. Co doradzicie? Auto dopiero co kupiłem
jak mi padł aku w 2.0tdi BMM to chwilowo wsadziłem 54Ah i też palił całkowicie normalnie, jezdziłem z 2tyg i niby wszystko ok, ale to bylo lato, sytuacja napewno zmieniłby sie diametralnie zimą, A3 8P fabrycznie miało 61Ah i teraz pytanie czy ktoś ten aku widział na oczy w uzywanych autach? 61Ah jest za mały(fabryczne popadały szybko), kup najlepiej 68-74ah, mam bosch s5 74ah 750A nic sie nie dzieje, ale odradzam podejrzewam ze 3lata wytrzyma, jest ewidentnie słabszy od bannera 72ah 680A którego miałem wcześniej, bardzo chwalą centre future, ale ja na nastepny poszukam chyba bannera, Tego boscha s5 to jestem w stanie wyklnąć - szajs, banner który miałem wcześniej go miażdży(w bannerze prawdopodobnie zerwała mi sie cela, odpalał bez zajaknięcia i nagle całkowicie zero)
Dobry sposób to także waga, ona nigdy nie oszuka ile który ma w sobie ołowiu i ciezszy w 95% przypadków oznacza lepszy
Cześć, co myślicie o akumulatorach Kozak, Voltmaster, Carteh? Mam A3 1.9 TDI 105KM 2007 rok pochodza 2-3 lata ?
Panowie jaki akumulator do 1,6 AVU PB+LPG?
63Ah będzie dobry czy za duży?
Wypowie się ktoś na temat akumulatorów takich marek jak :
Fiamm
Bars
Moll
Miał ktoś styczność z nimi bo planuje wymianę i nie wiem czy iść w coś markowego typu Exide/Varta/Bosch
Weź pod uwagę markę Banner
Wysłane z mojego Galaxy S10+ przy użyciu Tapatalka
banner biały lub czarny oraz żółte forse(ale z ukrainy a nie rosji)
A ja mogę polecić markę Jenox
Mój oryginalny akumulator Molla padł dość nagle po ok 4,5 roku. Był to aku EFB 69Ah 680A (680 915 105 B).
Co prawda przez ostatnie parę tygodni auto było uruchamiane bardzo rzadko, 1-2 krótkie trasy w tygodniu. Jednak awaria wydaje się dość poważna. Aku rozładował się do ok 8V (mógł w takim stanie stać kilka dni), ale wszelkie próby reanimacji, odsiarczania itp nie dają efektu. Możliwe, że to coś poważniejszego.
W internecie polecane są te akumulatory MOLLa, które teoretycznie idą na pierwszy montaż (nie chodzi o zwykłe aku z oferty MOLLa), np coś takiego:
https://4.allegroimg.com/s1024/0cf42...e71c9ef4199204
Przykładowa oferta: https://allegro.pl/oferta/akumulator...nal-9052140369
W porównaniu do innych aku EFB 70-74 Ah, te akumulatory wymiatają i biją konkurencję na głowę według testu na kanale mr. akumulator:
https://www.youtube.com/watch?v=hU82yiCx06w
Moje pytanie, czy warto kupić ponownie taki ("oryginalny na pierwszy montaż") akumulator? A może to ściema? Może to, że są dostępne na rynku poza ASO to powód do zastanowienia, bo z jakiegoś powodu odpadły na testach OEM i lepiej się ich wystrzegać?
Swego czasu jak miałem a3 padła mi oryginalna bateria była od nowości. Podjechałem do swiatakumulatorow w Szczecinie i powiedzialem, że chce by mi doradzili jaki dobry akumulator mam wybrać i kupić - i dali mi właśnie molla z nr OEM VW/audi czyli taki jaki wsadzają na 1szy montaż bardzo go polecali był trochę droższy od reszty modeli. Kupiłem i jeździłem tak bez problemów 2 lata później auto sprzedałem. Ja ze swojej strony polecam.
Dzięki acinr_PL, ten aku molla jest na zamówienie i jeśli nie dostanę go dzisiaj to będę chciał inny polecany tutaj, czyli WESTA FORSE.
Nie wiem tylko jaki jest zalecany do 8V.
Oryginalny miałem 69Ah 680A, a z oferty WESTA FORSE EFB widzę tylko 78A 750A lub 63Ah 620A.
Czyli jeden sporo większy (może być problem z doładowywaniem), drugi mniejszy (może być za mały).
Jaki powinienem wybrać?
Może ktoś z Was kupował niedawno nowy aku. Jaka markę polecacie do A3 1.8 AGN?
Dzięki za opinię
Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
post #942
Ostatnio kilka dobrych opinii słyszałem o aku Banner, chyba nawet wezmę do siebie na probe.
A może ktoś może polecić jakiegoś sprzedawcę na allegro albo jakiś sklep internetowy który zajmuje się sprzedażą akumulatorów Banner?