200-300km bez gwaltownego hamowania, albo inaczej, starac sie tego unikac, bo sytuacje sa rozne.
Printable View
200-300km bez gwaltownego hamowania, albo inaczej, starac sie tego unikac, bo sytuacje sa rozne.
Gwałtowne nie zaszkodzą, poza tym tak jak napisałeś, tego uniknąć się nie da czasami. Chodzi o unikanie długotrwałych hamowań czyli mocnego grzania hamulców. Przez pierwsze 200-300 km powinny być hamulce stopniowo nagrzewane i schładzane. A poza tym zaraz po montażu powinno się przeprowadzić wstępne ułożenie ale za to to akurat odpowiedzialny jest mechanik.
Zastanawiam się nad zestawem:
Przód:
-DBA 4000 6x6 Wiper Slot
-HAWK HP+
Tył:
-Zimmermann Sport
-Hawk HPS
Jakieś sugestię odnośnie tego zestawu? Dodam że jeżdżę bardzo dynamicznie i w pełni wykorzystuję moje 210KM.
edit
Nie zaszalałem i zamówiłem HPS na przód i tył. Na tarcze DBA też już jestem praktycznie zdecydowany. Pozostaje kwestia tanich i dobrych tarcz na tył.
Lewian, generalnie o to mi wlasnie chodzilo.
W kazdym badz razie na poczatku ostroznie.
Koniec off'a.
Co sądzicie do 1,8T o takich zestawach na przód:
ATE PD + klocek Textar
Zimmerman + klocek Pagid ??
ATE PD odpuść sobie bo będziesz się denerwował na hałas przy hamowaniu i szybkie zużycie klocków.
Zimmermann + klocek Pagid ok ale niewiele drożej możesz mieć Zimmermann + Zimmermann i to będzie znacznie lepiej.
kwestia czasu jak sie cos wy...ra, nastepnym razem zapodaj gładkie OZty i Ferodo DS Performance
Rozglądam się za nowym zestawem na tył do mojej 8L
Tarcze Otto Zimmermann, klocki Ferodo, płyn ATE Typ200 ?
bardzo dobry zestaw
Jak u Was opinie na temat tarcz TRW? Mechanik dal rade zamówić trochę taniej, wiec się skusilem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
OZ założył z przodu, do tylu zapomniałem zapytać, ale jak wpadnę do niego do dopytam. Po 210km jestem zadowolony, ale cokolwiek więcej napisze po 1k, bo teraz to tylko lekkie jeżdżenie było. 😊
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
hamował ktoś u siebie ebc green stuff lub red stuff?
testowałeś to w jakiś "gorących" warunkach?
Panowie a zestaw tarcze zimmermann i klocki ate do AHF? czy może całość ate?
Co masz na myśli ?
Tak jak kolega napisał weź lepiej tarcze Zimmermann. Kupując ATE jak będziesz miał szczęście to trafisz właśnie tarcze Zimmermann tyle, że za wyższą cenę, jak szczęścia będziesz miał mniej to trafisz coś słabszego.
Klocki ATE będą ok ale taniej dostaniesz Ferodo premier lub Zimmermann'a i jakościowo będzie lepiej ;)
Pozdrawiam
Adam
Adam zaloguj sie na www.A4-klub.pl
bedziesz miec okazje sprzedac troche swojego stuffu
tam chłopaki handlują czesciami az miło
tutaj masz link po zalogowaniu:
http://a4-klub.pl/index.php?/forum/1...ia-komercyjne/
Spokojnie, nie chodzi tylko o sprzedaż a podzielenie się swoimi spostrzeżeniami oraz doświadczeniem.
Sprzedawać oczywiście na forach też sprzedajemy ale w żadnym wypadku nie naciągamy, z reguły dajemy gwarancję najniższej ceny, myślę, że to dobra współpraca ;)
Pozdrawiam
Adam
Buzz, ja wcześniej jeździłem na EBC TurboGroove i Redstuff. 312mm w swoim ASZ. Przy mocnej dynamicznej jeździe i mocnym deptaniu spisywała się znakomicie!
Miałem to dobrych kilka lat temu. Zrobiłem na nich ~30tysięcy. Teraz jeżdzą w s3 i też nie mają lekko. Klocków pomimo 50t km jeszcze coś tam ostatnio widziałem. Tarcze proste i chętne na następny komplet. Minus taki, że miały czasami manierę delikatnego popiskiwania.
Obecnie coraz częściej słychać głosy z internetu, że to nie jest już tak samo dobry produkt a objawy piszczenia są coraz bardziej nagminne.
Osobiście przerzuciłem się na Zimmermana i Jurida.
Adam, nikt tutaj nie mowi o naciaganiu, wbijaj sie na forum, nie pytaj
tam ludzie maja większa wiedze na temat hamulców i patrzą na to z dużo szerszej perspektywy
tutaj wszystko na razie raczkuje a niektórzy zyją jeszcze w epoce Ate i szajstrolla
ale i na nich przyjdzie odpowiednia pora
Żadne oryginalne hamulce nie wytrzymają tego ;P
Auta nie do tego są budowane, jeśli chcesz hamulce które wytrzymają takie zabawy to najpierw zrób swap na coś większego i dopiero potem kup porządny zestaw.
No ale fakt, TRW bardzo dobre ale raczej do odrobinę spokojniejszej jazdy. Tak jak kolega devastation napisał, wrzuć sobie Zimmermann Sport + klocki Ferodo DS i będziesz zadowolony ;)
nie jeżdżę tak codziennie :) jedna taka przejażdżka lżejsza było spoko, druga, to już poległo.
TRW piszczały od samego początku po rozgrzaniu. Tarcza textar nie wykazuje większego zuzycia a klocki na smietnik.
Swapa nie przewiduje raczej, bo budżet jeszcze nie rozkręcił się odpowiednio. Może za jakiś czas, póki co inne hamowanie muszę kupić
czy piszac o polecanych zimmermanach mowicie o gladkich czy nawiercanych?
Jedne i drugie ;)
A te, które wybrać to już zależy od stylu jazdy a następnie od zasobności portfela ;)
Panowie potrzebuję kompletu tarcz i klocków do swojego auta. Audi A3 ASZ 2001r, wszystko fabryczne. Jazda normalna, bez szaleństw. Poczytałem kilka stron i doszedłem do wniosku, że w grę wchodzi zimmermann, ate i może bosh. Nie chcę przepłacać, ale z drugiej strony wole dopłacić i nie mieć problemów z piszczeniem itp.
Tył 232mm, przód 280mm?
I jaki sklep internetowy polecacie?
W ASZ nie jest przypadkiem tarcza 288 z przodu.
A dokładniej to wiercone, takie nazewnictwo stosują w Zimmermannie no i technicznie również tak można by to nazwać :P
Mam oryginalne tarcze audi klocki też przejechane okolo 50 tys na tym zestawie , zaczely sie drgania przy hamowaniu , tarcze dane do przetoczonia mialy lekkie bicie i troche nie rowne byly po toczeniu zero bicia i jak nowe sa ale na zalozonym zestawie na aucie masakra jeszcze bardziej trzesie kierownica i pedal hamulca pulsuje (wczesniej byly drgania ale pedal nie pulsowal ) tarcze do wyzucenia czy klocki po kilkuset km sie dotra i uloza odpowiednio ?
Tarcze dalem do toczenia tylko temu ze to oryginaly i ze sa odpowiednio grube jeszcze ;)
Czyli nie warto czekac i jezdzic kilkaset km , tylko nowe tarcze kupic ? A klocki tez ? Bo stare maja polowe grubości jeszcze.
klocki też nowe.
A stare juz do niczego sie nie nadadza mimo ze maja polowe grubosci ?
Jak zaczęły bić to albo były przegrzane albo osiągnęły już grubość minimalną.
Do nowych tarcz należy bezwzględnie zakładać nowe klocki. Stare klocki skoro jeszcze nie są zużyte to wrzuć do kartonika i zamontuj na kolejną wymianę jak się nowe zużyją. Tylko uprzednio przeleć je na kamieniu żeby wyrównać powierzchnię i zebrać przypaloną warstwę.
Hej wszystkim. Mam pytanie dotyczące klocków hamulcowych Ferodo (mniej więcej coś takiego http://www.nowe-hamulce.pl/klocki,ha...,0,62,fsl1083/ ). Chodzi mi o to, jak oceniacie tego producenta (bo nie wątpię że jest na forum ktoś kto miał kiedyś styczność z jego częściami). Czy są warte swej ceny i jeśli tak, to jakie tarcze hamulcowe byście polecali do nich. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniałem zestaw hamowania u siebie na komplet TRW. Mam pytanie odnośnie pylenia się klocków. Czy w pierwszych przejechanych kilometrach to normalne, że bardzo się pylą ?
tak, docierają się.
Wierzchnia warstwa klocków lepszych firm ma cieniutką warstwę, która wspomaga proces docierania co "owocuje" większym pyleniem.
Witam.
Podpowiedzcie prosze jakie tarcze i klocki zakupić do mojej atrójeczki, 1.9TDI 110km. Myslalem o komplecie TRW, ale jak jest cos w równie dobrej jakości a tańsze to prosze podpowiedzcie. bede wdzięczny za podanie numeru produktu abym nie kupił czegoś innego ;-) nie orientuje sie ale chyba klocki maja czujniki wiec to tez jakby miały w wyposażeniu ;-) z gory dzieki za podpowiedz. Pozdr.