A który kanał klimatronika? 49 jest od licznika.
- - - Aktualizacja postu - - -
Podłącz vaga i sprawdź . Wygląda na licznik to typowa usterka
Printable View
Ja mam nadal problem z rosnącą temperaturą. Już wymieniłem termostat i wszystkie czujniki ;) tylko problem jest w tym, że jak już temperatura idzie z 90 na 120 to włączają się wentylatory na maxa i klima przestaje chłodzic. Wystarczy że się przywali w deskę (czasami trzeba sie nastukać ;D ) i przeważnie temperatura wraca na 90, wentylatory sie wyłączaja ale klima nie zawsze zaczyna chłodzic. Kilka osob mi juz powiedzialo, ze liczniki na bank do wymiany ale dziwi ich że wentylatory sie wlaczaja. Za kilka dni jade do jakiegos elektromagika i ma mi sprawdzic co tam sie dzieje - takze bede pisal.
Witam, ja mam taki problem. Ostatnio miałem przerwy w działaniu wskaźnika temperatury. Raz działał raz nie działał.. ale w ostatnim tygodniu już się wszystko ustabilizowało i już nie działa stale. Byłem u mechanika i on stwierdził że padł czujnik temperatury płynu. Czujnik do komputera wysyłał dobry odczyt temperatury ale na wskaźnik nie. Wymieniłem czujnik na nowy z sklepu. Nic nie pomogło. Podłączyliśmy znowu komputer i okazało się że czujnik z sklepu jest jeszcze gorszy bo i na wskaźnik i na komputer wysyłał temperaturę 35C przy mocno nagrzanym czujniku. (Mój oryginalny czujnik był czarny, a nowy ze sklepu zielony) Oddałem czujnik do sklepu i dokupiłem na szrocie czarny czujnik z identycznym numerem jak mój stary. Jednak wskaźnik dalej nie pokazuję temperatury. Cały czas jest na 60C.
Więc zaczynam się zastanawiać czy to w ogóle jest wina tego czujnika tylko może czegoś innego.
Dodatkowo teraz pojawił się problem... bardzo długo grzeją się świece (około 15 sek), w ogóle dziwne ze się grzeją bo wcześniej się nie grzały tylko lampka gasła zaraz po przekręceniu kluczyka
Dziś podpiąłem VAG'a podczas postoju pod blokiem i sobie patrzyłem na temp. silnika jak i licznika. Rozumiem że rozbieżność licznik/temp prawdziwa może być mała.
I temperatury na pierwszy rzut oka rozkładają sie ok, przynajmniej tak sądze. Natomiast sam już nie wiem... Termostat wymieniałem przed zimą, czujników jak do tej pory żadnego nie wymieniałem a VAG też żadnych błędów nie ukazuje. Ale po 10/15 minutach postoju temperatura do 90ciu nie dobiła..
http://i.imgur.com/TZQdrNH.jpg
http://i.imgur.com/Z4ffa6z.jpg
http://i.imgur.com/Z4ffa6z.jpg
EDIT: Jade jutro po termostat, raczej to on sprawia te problemy z ciezkim grzaniem sie silnika, druga sprawa jest taka że wentylator włącza sie na chwile przy 74 i zbija do 72 i tak co chwila. Pytanie czy to wina któregoś z czujników temperatury?
Audi a3 1.6 8L. Witam mam problem z temperatura a mianowicie podczas jazdy temperatura nagle skacze z 90 do 110, 120. po właczeniu cieplego powietrza spada. Wentylatory włączają sie normalnie, ale dolny waz od chlodnicy jest zimny. Auto grzeje sie nieregularnie. Termostat wymieniony kosztowal cos okolo 200zl. Dodatkowo wymieniona uszczelka pod glowica plus planowanie, rozrzad z pompą wody, czujnik temperatury wody. Sprawdzałem temperature rownież na klimatronicu na kanale 49. średnia temperatura to 110 stopni a zegary pokazują 90. Ma ktoś jakiś pomysł ? Podobne tematy były, ale nie dokladnie takie same objawy jak tutaj
tyle że przed zmianą termostatu było to samo. Stary sprawdzałem i jak woda zaczęła wrzeć to się otwierał. Powiedz mi jeszcze czy ten silnik ma dwa termostaty ?
Na moje jest ok. Pewnie licznik wariuje i do naprawy. Termostat otwiera sie przy 105 stopniach i jest tylko jeden. Pewnie kupiłeś kompletną obudowę z termostatem dlatego 200zł.
- - - Aktualizacja postu - - -
Przy 74 raczej nie powinien się załączyć, tak jak pisałem to czujnik temp 4 pinowy.Silnik masz nagrzany tylko źle pokazuje temp.A jak wiatrak się załączy to na dole wąż ciepły?