tak ;)
Printable View
Witajcie, wczoraj jadąc moją a3 przy temp zewnętrznej 33 stopnie natrafiłem na korek, na zegarach temperatura silnika wzrosła do 110 stopni (a ponoć wtedy wentylatory włączają się awaryjnie) i dopiero od tego momentu powoli zaczęła spadać. I tutaj rodzi się pytanie, od jakiej temp powinny włączyć się wentylatory normalnie? Nie powinny się kręcić już przy 90 stopniach?
Cześć, mam mały problem z moją A3 1.8 AGN. Mianowicie silnik podczas jazdy pokazuje wartości 60*C i tak jest przez większą część jazdy, czasami gdy jadę dłużej albo wskoczę na autostradę (bez szaleństw - 120km/h) temperatura wskakuje na 90*C i tak się utrzymuje. Poczytałem trochę na forum, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Generalnie wygląda mi to na uszkodzony termostat i dlatego przez większą część jazdy mam te 60*C ale wolę zapytać kogoś bardziej doświadczonego w tych sprawach
Sprawdź czy węże chłodnicy grzeją się równomiernie czy nie. Pierw powinien się nagrzać górny wąż chłodnicy, natomiast przy ok. 87st ( w zależności od termostatu i nastawy termostatu ) powinien otworzyć się termostat i powinien już iść obieg dolnym wężem chłodnicy - wtedy się będzie nagrzewał dolny. Jeśli tak się dzieje jak pisze to znaczy że termostat otwiera sie i zamyka więc działa. Wtedy przyczyny szukałbym w czujniku temperatury.
Natomiast zanim będziesz cokolwiek wymieniał to zczytaj błędy na VAG COMIE lub innym programie diagnostycznym o ile posiadasz, lub ktoś ma ze znajomych ( może któryś czujnik sie odezwie ) i sprawdź temperatury w bloku silnika i licznika:
Silnik > Bloki Pomiarowe oraz
Licznik > Bloki Pomiarowe
i tam szukaj temperatury. Możesz też sprawdzić w klimatroniku na kanale bodajże 49.
Generalnie wielkie dzięki za rzeczową odpowiedź. Czekałem kilka dni aby to sprawdzić bo dzień w dzień siedzę w pracy od rana do wieczora i nie mam czasu aby to sprawdzić. Dzisiaj chciałem się za to zabrać i pech chciał, że zamiast naprawić wyszło jeszcze gorzej. Podczas jazdy włączył się alarm temperatury płynu chłodniczego (temperatura na wskaźniku momentalnie skoczyła z 60 do ponad 100) więc czym prędzej się zatrzymałem (na szczęście tuż pod domem) i gdy wysiadłem usłyszałem syczenie i swąd czegoś spalonego. Szybko zajrzałem pod maskę i ostrożnie odkręciłem korek od zbiorniczka wyrównawczego, żeby się nie oparzyć a tam pusto, a pod samochodem cieknie zielony płyn. Rozumiem, że diagnoza przez internet może być trudna, ale jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to byłbym wdzięczny. Jako, że jestem nowy mogłem też pomylić tematy więc w razie potrzeby mnie przekierujcie
Witam, jestem nowym użytkownikiem i trudno mi przekopać 195 stron tego wątku więc pytam :). Otóż mam problem ze wskaźnikiem temperatury tzn samochód normalnie się nagrzewa i po podpięciu pod VAG temp. pokazuje około 95 stopni lecz na blacie ( wskaźniku ) raz temperatura jest pokazywana raz nie a czasami się zawiesza wskaźnik na 60 stopniach. Diagnostyka VAG nie wykazała żadnych błędów ale na wszelki wymieniłem czujnik temperatury lecz to niczego nie zmieniło. Dodam że jest to silnik 1.8 125 KM. ;) Pozdrawiam
Witam,
Na wstępie zaznaczę, że z mechaniki pojazdów jestem dość słaby...
Od niespełna 3 tygodni jestem posiadaczem Audi A3 8L 1.6 benzyna. I od samego początku mam drobne problemy z autkiem. Zaraz po zakupie okazało się, że temperatura wody w chłodnicy dochodzi do wrzenia. Nie załączało w ogóle wentylatora. Samochód trafił do warsztatu gdzie zdiagnozowano uszkodzony termostat, wymieniony został na nowy (Gates), ale niestety problem nadal ten sam. Mechanik stwierdził, że "w takim razie wina leży w czujniku temperatury bo pompa wody pracuje prawidłowo" wymienił czujnik na używany, ale nie rozwiązało to problemu, dostarczyłem mu nowy - również problem pozostał bez zmian. Kolejnym objawem jest, że wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej zaczyna swoją pracę od 90 stopni (zaraz po przekręceniu kluczyka) i pomału rośnie aż do przekroczenia 120.
Dziwnym faktem jest też, że po tym jak mechanik odłączył czujnik temperatury załącza wiatrak na chwilę po uruchomieniu silnika i działa do około 5 minut po jego zgaszeniu, w tym czasie temperatura wody nie osiąga wrzenia, a wskazanie na zegarze na desce rozdzielczej waha się między 95-98 stopni.
Niestety jest to jedyny mechanik w promieniu około 45min-1h jazdy od mojego domu, niestety też nie posiada on VAGa do sprawdzenia odczytów... Dzisiaj wysyłał mnie do serwisu VW w celu sczytania kodów błędów, ale niestety odmówili słowami "audi nie dotykamy"...
Czy ktoś ma może jakiś pomysł co może powodować opisany powyżej problem?
Zamówiłem Autel MaxScan 405, ale podejrzewam że nie przyjdzie wcześniej niż za tydzień :/
Z góry dziękuję za pomoc.