Anita_Ryb napisz tu i poproś chłopaków o sprawdzenie błędów bo widać że mechanik(dalej znajomy) wymieni Ci pół auta dla kasy
http://www.a3-club.net/forum/showthr...94#post1424294
Printable View
Anita_Ryb napisz tu i poproś chłopaków o sprawdzenie błędów bo widać że mechanik(dalej znajomy) wymieni Ci pół auta dla kasy
http://www.a3-club.net/forum/showthr...94#post1424294
Witam. Moj problem z moją A3 8L 1.8 20v AGN jest taki, temperatura na climatronicu na kanale 51 równe 90*, górny wąż chłodnicy bardzo ciepły ale nie gorący, dolny zimny, przy tych 90* próbowałem odkręcić korek zbiorniczka wyrównawczego to zaczęło wywalać wodę kanałem odpowietrzającym zbiorniczek. Jaka diagnoza koledzy termostat czy brać się od razu za uszczelkę pod głowicą??
Witam wszystkich, podepnę się również pod temat. Mam a3 1997rok 1.8 125 Km, i problem polega na tym, że po przejechaniu ponad 20km temp była pomiędzy 70-75 stopni, wydaje mi się że powinno być już 90 po takim dystansie. Czy to będzie termostat? Dzisiaj zauważyłem że ubyło mi płynu chłodniczego, było minimalnie poniżej MIN dolałem moze 400ml i jest w normie, co to może być ?
Tez małe podobny problem z temp. silnika w moim 1.6 APF silnik falowal obrotami na jałowym temp. 110-115 wentylatory działały ale ciągle walczyłem z wyciekiem wody, na pierwszy ogień poszedł termostat, sprawdzenie chłodnicy czy nie zatkana skończyło się na wymianie peknietej głowicy teraz silnik pracuje lepiej ale temp dalej po 110c na 49 kanale silnik nagrzewa się powoli na wskaźniku równo 90c węże mam wrażenie są dosyć twarde auto stoi na luzie trzyma temp a dolny waż zimny dopiero jak pojadę to czuć ze termostat się otwiera. Dodam że termostat sprawny były zakładane dwa o mechanik podejrzewał ze nowy jest nie sprawny . Po wymianie głowicy robiona próba czy aby na pewno głowica jest ok i wszystko dobrze poskładane. Sondy obie wymieniałem nie dawno bo obie padły a spalanie tez duże kolo 10 na benzynie ale śmiga na gazie i się nie przejmuje.
Jak masz termostat z grzałką to normalne temperatury,jesli nie to licznik,albo czujnik
- - - Aktualizacja postu - - -
90 powinno byś już po 6 kilometrach:) Może być termostat,sprawdz czy dolny wąż się nagrzewa, jak tak to termostat
Nie widzę tutaj problemu, to normalne ,że płyn się podniesie jak gorący
Witam wszystkich. Przeczytałem większość postów i mam bajzel w głowie. Opowiem nieco swojej historii z temperaturą. Gdy w naszym pięknym kraju temperatura spadła w okolice 0 zauważyłem, że silnik łapie 90 po około 20km. W korkach gubił temperaturędo 70+ stopni więc wymieniłem termostat na Wahler. Efekt? Ciut lepiej ale też się cieplej zrobiło. Znowu na dworze 0 stopni i problem niejako wrócił, na wahlerze max temp. Silnika 87 stopni, musiałem go skatować delikatnie, żeby wpadło 88,89.... W korkach znowu spadki... Wymieniłem termostat pokaż 2 na Gates. Auto nagrzewa mi się znowu po około 20km.
Teraz kilka suchych faktów:
Audi A3 8L ASZ 130 KM 2001.
Temperatura zewnętrzna: 0-5 stopni
Styl jazdy: póki nie ma 90 to 1800-2400 obr/min
Ogrzewanie: climatronik oddalony na 22 stopnie tryb ECON lub MANUAL - nie ma różnicy, nawiew działa na 3-6 kresek więc maksymalnie do połowy mocy dmuchawy.
Wskazania: kanał 49 i wskazówki chodzą równo. Auto spokojnie dobija do 90-91 stopni ale zajmuje mu to 20km, w korkach leci do minus 80. Na biegu jałowym z 88 do 79 stopni ( czyli tak żeby wskazówka padła poniżej 90) zajmuje to 3 minuty na włączonym nawiewie na pół mocy temp 22.
Podczas jazdy brak spadków - waha się 80+ do 90 zależnie od obrotów i tempa. Podgrzewacze płynu wymienione, płyn G12koncentrat+ 1/2 woda. Węże: górny ciepły, dolny zimny. Nawiew ciepły działa bardzo szybko i sprawnie.
Teraz kilka pytań :
1. Użytkownicy ASZ - jak długo wam się grzeje w takich warunkach jak opisałem ( 0-5 stopni, jazda delikatna przed zagrzaniem).
2. Nagrzewnica jest w stanie tak bardzo obniżać temperaturę bądź nie pozwalać się nagrzać?
3. Czy termostat się montuje zaczepiając go o coś czy wkłada, na to oring i na to wąż?
4. Niech ktoś mi wytłumaczy bo nie pojmuję... Górny wąż idzie od podgrzewaczy do chłodnicy i jest ciepły. Dolny wąż idzie od termostatu do dołu chłodnicy.... Jak to działa bo na chłopski rozum powinno być odwrotnie?! Woda po otwarciu termostatu idzie do dołu chłodnicy? Czy on jak się otwiera i wpuszcza zimną do silnika? Jaki jest kierunek przepływu wody przez termostat?
5. Wymieniać na termostat z ASO? jak wtedy z gwarancją gdy samemu się montuje? Ile kosztuje wymiana w ASO? Jest możliwe żebym źle montował albo jaki grzyb?
Witam... Tak naprawdę to nie wiem od czego zacząć... :) Poczytałam trochę ale teraz to juz zupełnie jestem wygłupiona...
Tak jak już w poście powitalnym napisałam moje A3 jest trochę jak Archiwum X...
Zakupiłam je dwa lata temu .. i już od początku miało problemy z wiatrakami...załączały się od razu po odpaleniu silnika i chodziły ..wtedy akurat aż do rozładowania aku...
Jakiś elektromagik coś tam zaradził ...ale tylko na jakiś czas.. Oddałam je więc w inne ręce... które nie mogły sobie z tym poradzić... ale trzeci magik zrobił...natomiast po roku znów to samo... z tą różnicą , ze wiatraki po zgaszeniu silnika chodzą przez 15 min i się same wyłączają..
Obecnie mam wyjęty bezpiecznik i ...można byłoby powiedzieć , że problem z głowy ...bynajmniej przy niskich temperaturach ale... nie dogrzewa.. Rok temu wrzuciłam instalację gazową ... i było dobrze ...ale teraz ...długo nie może osiagnąć tych 35stopni... często jeżdżę w dłuższe trasy i na trasce jadąc powyżej 100km/h przełącza mi się z gazu na benzynę... Jedynym sposobem wtedy jest zatrzymanie auta na chwilę lub zminimalizowanie prędkości do... niskiej ...:).. żeby znów była szansa na przełączenie na gaz.. Nie wiem już zupełnie o co chodzi... Zapala mi się też kontrolka ESP..
I tak na marginesie płyn jest...
Poza tym nie równo pracuje (już od początku tak było)...obroty falują... po zatrzymaniu na włączonym silniku słychać jakdym dodawała gazu...a czasem gaśnie...
Zdarzało się też , że b.ciężko odpalał... i słabo kręci..
i jeszcze jedno .. podczas jazdy czuję tak jakby czasem coś delikatnie szarpało ... nie wiem ..piszę wszystko bo może to mieć jakiś związek...
Jeśli chodzi o temperaturę to może termostat (chociaż w zeszłym roku był chyba wymieniany)..?? ..co myślicie..?? a co zresztą ..??
Pozdrawiam i z góry dzięki ..może w końcu uda się coś zaradzić...
Witam, w tamtym tygodniu wymieniłem kompletny rozrząd, od tamtej pory zauważyłem zbyt wysoką temp na kanale 49, dochodzi nawet do 115 gdzie zawsze oscylowala 105-109, w mieście nawet na liczniku urosła do 110 i włączyły się wentylatory gdzie przy obecnej temp na zewnątrz nie jest normalnym objawem. Jak przegonie to dolny wąż od chłodnicy robi się lekko ciepły. Teraz pytanie do was, gdzie szukać przyczyny? Termostat raczej działa, jeżeli węże robią się ciepłe. Na zimnym na 49 pokazuje 30 i stopniowo rośnie, aż do 112-115. Zwrócę uwagę ze mam u siebie termostat z grzałka. Co może być? Czujnik?
Już próbowałem odpowietrzać, 40km na pełnym ogrzewaniu, dziś wracałem około 40km i na kanale 49 od 109 do 115 jak przycisnąłem to widać ze termostat sie otwierał bo spadało poniżej 100 st, a potem znowu do 110 i tak skakała temp od 110-115, troche mnie to niepokoi bo takie temp miałem ale przy upałach powyżej 30st na zewnątrz. A standardową temp na 49 zawsze miałem 105-109 czyli odpowiednią. Termostat sie późno otwiera? Czujnik ten zielony wariuje? Bo chyba ten zielony daje sygnał kiedy ma sie termostat otwierać?
wiec, podłączyłem pod komputer, w blokach pomiarowych grupa 004(coolant temp) temp oscyluje 105-108 czyli idealnie tak jak należy i wychodzi na to ze termostat pracuje prawidłowo, natomiast w zestaw wskaźników grupa 003 temp pakazuje od 110-120 i włączają się wentylatory i temp rośnie na blacie, wskazania na klimie takie same
http://zapodaj.net/098d24dc1e4fc.jpg.html
http://zapodaj.net/04e9baf3807a8.jpg.html
czyli ten zielony czujnik temp poleciał i wariuje ?