chodzi mi o lekki luz krecac prawo lewo..czy to zwrotnica czy drążki czy cos innego....moze zawieszka..wszytko wyklepane po dziurach worcławskich:)))))Czsami zaluje ze sie na 17 przerzucilem nie nan nasze drogi:)
Printable View
chodzi mi o lekki luz krecac prawo lewo..czy to zwrotnica czy drążki czy cos innego....moze zawieszka..wszytko wyklepane po dziurach worcławskich:)))))Czsami zaluje ze sie na 17 przerzucilem nie nan nasze drogi:)
Najlepiej wejdz pod samochód i sprawdz. Dobrym pomysłem jest podjechanie na stację diagnostyczną tam gdzie sie robi przeglądy samochodu, na takiej stacjach zawsze mają tzw. szarpaki i odrazu Ci powiedza gdzie jest luz. Za taką diagnozę zazwyczaj nic nie chcą :)
ja powyzej 140 mam drgania ale doslownie leciutkie, mi sie wydaje ze poprostu 1.6 przy 140 juz ma dobrze :)
Ja mam problemik tego typu, ze kierownica drzy na najmniejszym dolku, porusza sie kilka mm. Bez roznicy czy szybko czy wolno, zazwyczaj zauwazam to wtedy gdy jade 15km/h po drodze z plyt gdzie sa niewielkie nierownosci ale kierownica chodzi jakbym mial delirke :/
Na postoju jak probuje poruszyc kierownica to przemieszcza sie o kilka mm jednak nie tak jak podczas jazdy na dolach.
Mam tez okolo 5mm luzu na kierownicy :/
Doradzcie cos, co zrobic, co to moze byc? Jak usunac luz?
Dodam jeszcze, ze nie zalezy to od kol. Wczesniej mialem alusy i to bylo, a teraz stalowe fele i nowe opony zreszta ajk fele i dalej to jest :( Probowalem tez zmieniac polozenie kierownicy, ale nic nie daje.
Samochod niedawno sprowadzony i byl robiony przeglad, zawieszenie podobno jest ok.
Help
ja mam podobnie, pierwsza diagnoza to ze koluma kierownicza, inna jeszcze ze sa luzy przy (jak sie myle w nazwie prosze poprawic) to: krzyzaku lub pajaku :)
orietujesz sie czy da sie cos z tym zrobic? cos dokrecic? czy do mechanika?
Moze to sie powiekszyc z czasem na jakas katastrofe?
Luz na kierownicy da sie usunac domowym sposobem?
Czy to jest niebezpieczne? :/
Hej
Drgania przy 140 -jakie masz felgi? Może założyłeś stalowe na zimę i " upiększyłeś" kołpakami które nie siedzą centrycznie na obręczy i powodują drgania podobne do nie wyważonego koła. Jeśli tak masz to spróbuj się przejechać bez dekli...[/quote]
ja miałem taki objaw u siebie. Wyszedł on jakiś tydzień po założeniu nowych zimówek. Poprostu opona się ułożyła i należało poprawić wyważenie.
w moim aucie rownież zaobserwowalem dragania przy ok 140km/h nawet po uprzednim wywazeniu kol mysle ze to jest wina opon zimowych..
[ Dodano: Pon 22 Sty, 2007 17:55 ]
Witam, Problemem było amatorskie wywarzenie kół przez poprzedniego mechanika.... Zrobili w profesjonalnym warsztacie i jest git.
mam identycznie. Właśnie wpakowałem prawie 200 pln w fele zeby je dokladnie poprostowali posprawdzali i dalej jest tak samo. Drga powyzej 100 i praktycznie tylko przy przyspieszaniu, Pomocy bo jak bede tak szukal po kolei to zbankrutuje :x Po zdjeciu nogi z gazu jest cacy.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez pimpa13