-
tutaj jest konkretny opis ale w a4 :
http://www.racingforum.pl/Audi-A4-B7...rs-t64103.html
oni maja ta wade, ze maja maly IC jak u nas w 8l tdi, nas to nie dotyczy
zacytuje :
Silniki 2.0 TDI 16V do 2000 obr mają zamkniete po jednym zaworze dolotowym, a komora jest napełniania przez
specjalny spiralny kanał (po 1 na cylinder). Daje to lepsze spalanie i brak laga z dołu.
1. Wywalasz rumuńskiego Garetta, dajesz kolektor od Audi A4 2.0 TDI 16V (np. BLB, BRE) albo od najnowszego CR 2.0 TDI
i wieszasz na nim co chcesz nawet wiadro.
2. Turbina z silnika 2.0 TDI 170 KM wzdłużnego (dzielony kolektor) KKK nr VW 03G 145 702 H
Jest ona P&P poza przerobieniem węża od strony zimnej ze spręzonym powietrzem (tego co idzie do IC).
3. Seryjny cooler jest centralny i duży, taki jak ARL. Wystarcza do 230-240 KM. Powyżej można dac z S3 265 KM cały aluminiowy - wystarcza na jeszcze więcej.
-
Miro, wlasnie zakupilem kolektor i turbinke, turbina z brd ma jednak inny wydech i niestety bede musial przespawac wydech to odrazu pozbede sie katalizatora...
-
zgadza sie , DP trzeba przerabiac
-
no to bedzie zabawa, teraz musze nabyc wydech z a4 ... albo dorobic flansze ...
-
hmm, nie wiem czy tak sie da, najlepiej by bylo zrobic DP pod konkretne auto w firmie zajmujacej sie wydechami
-
a wlasnie, jakiej wielkosci zrobic DP biorac pod uwage ze wydech zostaje seria, flansza zostanie mi dorobiona do turbiny. Mam firme ktora wygina rury , tylko nie wiem jakiej srodnicy dac, standard czy 2.5" ?
-
zrob sobie DP 2,5 , tak jak ma kolega tutaj :
http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=34152
i bedzie lux, oczywiscie lepszy bylby caly wydech, ale.. wszystko z czasem
-
U mnie w rodzinie mama jeździ BKD z turbo od BRD i powiem, że nie odczuwa się słabego dołu czy coś takiego. Wręcz przeciwnie sama jazda jest sporo przyjemniejsza do tych 2k rpm niż moją serią bmm. Jakbym miał porównać samą jazdę serią bmm a bkd z turbo brd do 2k rpm to wybaczcie ale jazda bmm jest nudna, ciężka bo trzeba deptać gaz i krecić do 3k rpm żeby normalnie jechać. Naprawdę polecam taką modyfikacje. Do tego auto posiada kompletny wydech 2,5" od MG i jest wystrojone na 200/400.
Jak przyśpiesza można sprawdzić w dziale filmy i zdjęcia.
-
caly wydech moze jak sie dotocze do polski na swieta to bede z Michalem gadal ;) poki co musi wystarczyc. Zreszta 200/400 bedzie OK.
-
szybkie pytanko, czy miedzy kolektor wydechowy a turbine ( brd ) idzie jaka uszczelka ? czy skreca sie wszystko bez niczego ?