Szarpie, drga po odpaleniu jak i podczas jazdy
Podczas jazdy zapaliła mi się kontrolka ESP jak i silnika (raz paliła się dłużej po jakimś czasie migała) i samochód zaczął się zachowywać jakby nie palił na jeden cylinder trzęsło nim i szarpało jak przyspieszałem. Na drugi dzień problem ten sam już od samego odpalenia. Po podłączeniu pod Vaga wyskoczyły błędy 16686 cylinder 2 oraz 16514 sonda lambda. Podobne zachowanie miałem jakieś 2 lata temu i udało mi się dojechać do domu i auto zgasło i już go nie mogłem odpalić. Mechanik mi wtedy wymienił świece, przewody zapłonowe i uszczelki kolektora i problem zniknął do teraz. Czy to możliwe że po 20 tyś km któryś z tych elementów mógł już się poddać? A może winna jest cewka zapłonowa bo tylko ona nie została wtedy wymieniona? Zastanawiam się też czy na początek nie zamienić czasem świecy z innego cylindra i zobaczyć czy pojawi się błąd na innym cylindrze wtedy bym miał już pewność że to świeca chyba że ktoś ma jakieś pomysły od czego mogę zacząć? Tym razem mam zamiar sam zdjąć kolektor i szukać usterki. Auto jest bez LPG a błędem od sondy jeżdżę już dłuższy czas bo nie zauważyłem zwiększonego spalania i check engine również się nie palił.
Przerywanie na ssaniu / SAI / N112 ??
Witam,
swoją a3 1.8t AUM kupiłem parę miesięcy temu, od kupna borykałem się z błędem od N112 przez który nie można było ustawić gazu ( Auto jeździło tak jak powinno, przy odpalaniu też bezproblemowo )
Okazało się że poprzedni właściciel odpiął wtyczkę od tego zaworka. Po podłączeniu błąd zniknął a pompa SAI zaczęła chodzić ( Bardzo głośny odkurzacz )
Niestety podczas dłuższego postoju zaraz po odpaleniu gdy wchodzi na ssanie oraz pompa sai pracuję, auto zaczyna przerywać i szarpać, dopiero gdy zejdzie ze ssania chodzi normalnie. Gdy odepnę wtyczkę wszystko wraca do normy. Przeszukałem parę tematów ale jedyne wyjście to usunięcie zaworków i Sai'a.
Sprawdziłem rurki, które wychodzą od Sai i nie znalazłem nieszczelności. Nie mam pojęcia jak mogę sprawdzić sprawność pompy oraz n112.
Dzięki za pomoc