co twoj post wnosi do tematu ??
nie straszcie kolegi dwumasem, zacznij od sprawdzenia lapy pod silnikiem, guma sie wyrabia i tyle . element eksploatacyjny
Printable View
widzę paru faworytów więc sprecyzuję objawy:
- pukanie następuje nawet do sekundy po puszczeniu nogi z gazu
- wysokość obrotów jest bez znaczenia - nawet przy około 1.3 tyś nm i delikatnym zdjęciu nogi z gazu pojawia się puknięcie, pojedyńcze
Miro jak zawsze przynosi dla mnie podmuch optymizmu :)
Jak najłatwiej dojść do lapy?
najlatwiej
trzeba miec kanal, zdjac oslone dolna i widac lape (podpore, to jest nr 27 na rysunku) jak na dloni
pojedziesz do mechanika to ci ja "na macanego " sprawdzi .
razem z nia wymienia sie poduszki dolne, nr 2 i 3 na rysunku. to sa elementy gumowo metalowe i jest to normalna eksploatacja. oczywiscie trzeba sprawdzic czy to to
dzięki Miro
to prawdopodbnie jednak lapa... w tych mrozach nie raz się przyszorowało podwoziem w lodowe koleiny
w czwartek się okaże, jadę na kanał
no niestety, mechanik stwierdził, że z lapą jest wszystko w porzadku, chociaż ja mam wątpliwości, bo nie rozkręcił jej nawet (jest możliwość, że puka poduszka, do której dojścia gołym okiem nie ma?) dokręcił wszystkie śruby dookoła koła i nic to nie dało...
plus taki, że to na pewno nie dwumas...
myślicie,że łożyska przy skrzyni czy tą łapę cisnąć?
pukanie słyuchać przy małej prędkości, najlepiej do około 1.5 tyś nm ... na piątce i szóstce nie słyszę pukania...
ktoś ma pomysł?
Czy mechanik sprawdzał boczne poduszki silnika? Też mogła się guma wybić i walą o siebie metalowe elementy. Ale wówczas cały samochód zaczy drżeć nawet bez wrzucenia biegu.
A ja bym obstawial mechanizm roznicowy w skrzyni. podnies samochod tak jak do wymiany kola, wrzuc np 1 i sprawdz czy na kole nie ma luzow, wygodniej bedzie zdjac kolo i ruszac tarcza. U mnie wlasnie te luzy sa spore i nie mam juz zludzen ze to przez poduszke skrzyni wyrobiona
problemem stukania i pukania mogą byc również panewki
Mateusz1605 - ale to tlumaczyłoby stukanie do czawratego biegu i przy wolnej prędkości mocniej? i czy możliwe to przy tak małym przebiegu? (110 000)
Panewki? to znaczy co gdzie jak?
Panowie, jestem laikiem póki, co, trzeba w tematyce mechaniki jak z małym dzieckiem ;)
U mnie jest to najbardziej wyczuwalne przy puszczeniu gazu na 1 i 2 oraz przy gwaltownym dodaniu gazu, na innych biegach tez to jest wyczuwalne ale mniej. Sprawdzic nie zaszkodzi, to chwila roboty. Jestes pewny co do przebiegu auta ?
Panewki bym wykluczyl, jakby byly zuzyte to raczej pukaloby cyklicznie albo w jakichs partiach obrotow