to jest podobno druga opcja ... u mnie stop dziala, ale slyszalem, ze nawet jak dziala stop, to moze byc problem z czujnikiem
Printable View
to jest podobno druga opcja ... u mnie stop dziala, ale slyszalem, ze nawet jak dziala stop, to moze byc problem z czujnikiem
Mowa tutaj cały czas o silnikach benzynowych...
Natomiast w TDI czy kontrolka oznacza coś poza czujnikiem stopu/niedziałającymi światłami?
Czy sugeruje załanczanie się świec żarowych co może doprowadzić do ich spalenia???
ps. nie mam vaga ani narazie czasu by kogoś z nim znaleźć.
weekend muszę tak przejeździć.....czy grozi coś silnikowi?
Koledzy, miałem podobny kłopot - od momentu kiedy mam auto czyli prawie 5 miesięcy pojawił się u mnie problem z kontrolką EPC.
Podczas jazdy, na niskich biegach (czyt. 1 lub R) włączała się kontrolka EPC,a dodatkowo ESP (czyli wyłączenie tego systemu) oraz występowała wariacja obrotów wzrastały do 1500, a następnie spadały powiedzmy gdzieś ok. 600. W momencie wciskania pedału gazu auto w ogóle nie reagowało.
Problem znikał po wyłączeniu silnika i ponownym jego odpaleniu.
Pojechałem teraz podłączyć auto pod VAG-a, koleś stwierdził, że w tej chwili nie ma żadnego błędu. Natomiast dodał, że pojawiający się problem może być przyczyną zaśniedziałej jakiejś końcówki, ewentualnie gdzieś do przewodów dostaje się wilgoć. Zasugerował mi także bym przyjrzał się,jeśli ponownie pojawi się ten problem w jakich warunkach się to dzieje.
Z tego co się dowiedziałem, moim zdaniem to nie jest nic poważnego.
Dodatkowo koleś mi powiedział, że mój silnik pracuje trochę dziwnie, tak jakby nierównomiernie i zasugerował wymianę świec. W najbliższym czasie wymienię świece i podzielę się czy coś uległo zmianie. Być może w tym leży problem.
Jak jest z pracą waszych silników?
u mnie podobny problem, tylko, ze juz na amen wlacza sie epc i esp i tryb awaryjny :) do wymiany przepustnica, za dwa dni bede mial wymieniona i mam nadzieje, ze pomoze i bede mogl odpalic auto i bedzie chodzilo ... przy odpaleniu trzesie mi tez silnikiem, ale moze dlatego, ze silnik zimny ?
Ludzie oszaleję....:confused:
A wiec objawy:mrugająca kontrolka EPC.
Okazało się że światła nie działają tak wiec wyjąłem stary czujnik wyczyściłem i włożyłem ponownie. Dla odmiany światła stopu zaczęły świecić tylko że non stop!
Pomyślałem że rozwaliłem czujnik przy czyszczeniu lecz gdy dziś kupiłem nowy to jest to samo! Dodam że kontrolka EPC nie przestała mrugać pomimo zmiany czujnika..
Pytania: Dlaczego światła stopu palą sie teraz cały czas?
...Dlatego nadal świeci mi się EPC? Dodam że zauważyłem że w 3 światle stopu mam przepaloną 1 diodę czego wcześniej nie widziałem...czy to może być powód wyskakiwania EPC? jeśli tak to jaki powód nie wyłanczania się świateł stopu???
Nikt nie ma pojęcia o co chodzi? :confused:
Po mimo braku pomocy ze strony forum jakoś poradziłem sobie…
Co się okazało: brak świateł stopu był wynikiem zepsutego czujnika stopu, ale ponieważ czujnik wymieniłem i zamiast niedziałających świateł dostałem światła działające cały czas to zgłupiałem…
Po zasięgnieciu info w ASO poinformowano mnie że jeśli nie odpowiednio się wkręci nowy czujnik łatwo go przy tej czynności zepsuć czego wynikiem są światła włączone cały czas.
Piszę to gdyby komuś pojawił się podobny problem.
u mnie właśnie to sie stało. nie działa stop i pali sie EPC
Co do wymiany: nowy czujnik ustawiamy tak samo jak stary ( identyczne długości króćca) zakładamy i dopiero sprawdzamy bo sprawdzając przez wciśnięcie palcem stop działa w cały świat
Miałem problem z kontrolką EPC jakiś czas temu. Po podpięciu pod komputer pokazał się błąd sondy Lambda. Sondę wymieniłem i kontrolka EPC zgasła ale jakiś czas temu libi pojawić się ponownie. Okazało się że teraz jest problem z czujnikiem świateł stop. Nie oznacza to że światła stopu nie działają (czujnik tren jest odpowiedzialny do wysyłania sygnału do silnika w trakcie hamowania - tak mi powiedział pewein znawca i może miał racje bo EPC jest kontrolką błedu silnika - chyba:). jak sie mylę to proszę poprawcie mnie. Pozdrawiam
Milion razy o tym pisalismy,"miganie" EPC w benzynie tak samo jak kontrolka swiec zarowych w tdi oznacz bledy nie w silniku a w Sterowaniu silnikiem
w 99% przypadkow jesli nie nastapil spadek mocy (auto wtedy przechodzi w tryb awaryjny) oznacza to brak swiatel stop. niesprawny czujnik pod pedalem hamulca
wpisz o tym w "szukaj" i poczytaj