-
Koszt 1 roboczogodziny w ASO Poznań wynosi 280zł, jeśli auto już nie obejmuje gwarancja to odpuść sobie. Mi za wymianę tulejek tylnych wahaczy w A6 stwierdzili, że muszą to robić conajmniej 8h i wyniesie mnie to ponad 4k :D podziękowałem :P dlatego poza gwarancją większość napraw ASO jest dla ludzi którym kilka tysięcy w tą czy w tamtą nie robi różnicy.
Natknąłem się kiedyś na adres warsztatu bodajże w woj. wielkopolskim w którym jest szpec od DSG, który zaczął po podszkoleniu się przez ASO robić na własną rękę. Na pewno nie jest tani, ale taniej wyniesie niż ASO, jak dobrze pamiętam było to na forum audi A6.
-
Zagadaj do CompSportów. Znają warsztat w Niemczech do którego wysyła się mechatronikę którą oni naprawiają. Podobno najlepsi fachowcy
-
skrzynia dsg problem
witam audi a3 8p 2.0 tdi bmm 2006r
moj problem polega na tym ze skrzynia dsg nie zmienia biegow.
na poczatku wszystko bylo oki do czsu az zaczela przeciagac biegi tj zmiana z 2 na 3 w granicach 3 tys obrotow.
teraz nie zmienia juz wogole.
na tip troniku wszystko jest oki lecz jak zmienie na automat to lipa.
dodam ze po awari wymienilem olej w skrzyni i nic nie pomoglo.
ciekawa sprawa jest to ze po wymianie oleju wyswietlily mi sie bledy esp i abs, taki sam blad pojawil sie rowniez w skrzyni biegow(blad czujnika w lewym tylnym kole).
zAuwazylem ostatnio ze gdy przegonie samochod do 4.5 tys obrotow skrzynia sama zmieni bieg i do zgaszenia samochodu juz dziala normalnie.
prosze o pomoc
-
A masz jakieś inne błędy w skrzyni .... jakiegoś czujnika ciśnienia itd.? Moim zdaniem siadła mechatronika dlatego na auto Ci nie zmienia a na ręcznym zapina . A wyświetla Ci awaryjny na Fisie ?.
-
wlasnie zadnej awari skrzyni nie wyswietla. jedene co to blad abs, esp i regulacji swiatel. wszystko po wymianie oleju.
dziwne jest to ze jak go przegonie do 4.5 tys to pozniej zmienia normalnie
-
Co do błędów to błąd ABS czujnika , powoduje też błąd ESP. Czy przy wymianie oleju miałeś odpinany akumulator. Jak tak , to zrób to ponownie . Czy błędy powracają po jakimś czasie , czy po wykasowaniu pojawiają się obrazu po odpaleniu silnika?.
Sama wymiana oleju nie powinna mieć wpływu na takie błędy , chyba że gdzieś została ruszona wiązka i stracił kontakt na i coś nie styka po prostu. Co do skrzyni to i tak się chyba skończy regeneracją mechatroniki . Ale opisane przez ciebie błędy nie mogły być spowodowane wymianą oleju. Zacznij od sprawdzenia połączenia czujnika do modułu i samego czujnika ... może po prostu zbieg okoliczności .
-
podczas wymiany gralo radio i rozladowal sie aku.
kasowalem bledy vagiem lecz caly czas sie pojawiaja zaraz po odpaleniu.
jezeli chodzi o skrzynie to nic innego nie pomoze tylko regeneracja mechatroniki????
moze kalibracja/adaptacja cos pomoze??
-
Ja bym na samym początku odłączył aku na 15 min. Co do skrzyni ..... powodów może być wiele ale uwierz mi na forach odpowiedzi nie znajdziesz . Pojedź do warsztatu , który zajmuje się naprawami DSG niech ci poprzez interfejs diagnostyczny skrzyni zrobią jej diagnostykę . Nie zapłacisz dużo a będziesz wiedział jakie są koszty naprawy . Poprzez Vaga specjalistycznej diagnostyki nie zrobisz a tylko tak można określić usterkę.
Niestety takie są uroki DSG czy automatów , w razie problemów porządną diagnostykę tylko w specjalistycznym warsztacie.
-
dzieki wielkie
podjade i napisze co i jak
-
Witam.
Mam problem ze skrzynia DSG W a3 8p 2.0 tdi 140 km .
Rocznik 2004 Przebieg 177 tyś.
Skrzynia przechodzi w tryb awaryjny ale tylko po drugim odpaleniu na ciepłym oleju.
Pierwsze odpalenie samochodu z rana , wszystko jest ok , skrzynia działa bez zastrzeżeń ,
natomiast po drugim odpaleniu i przejechaniu niewielkiego odcinka zaczyna migać na wyświetlaczu "PRNDS" .
Zmieniłem olej oraz filtr , nic nie pomogło , powiedziano mi ze wgranie nowego oprogramowania może pomoc , a także ze jedynie wymiana skrzyni , już nie wiem kogo mam słuchać.
Po przejściu w tryb awaryjny skrzynia wrzuca 2 bieg i na tym się kończy, a czasem można na tiptronicu normalnie zmieniać biegi pomimo ze błąd się pokazuje(miga), po ponownym uruchomieniu silnika jest wszystko ok , ale znowu nie zawsze . Wrzuca 1 bieg i po minimalnym dodaniu gazu zaczyna jechać i nagle wybija bieg , to samo jest na wstecznym .
Czy ktoś miał już taki problem i czy jest mi w stanie pomóc
dodam jeszcze ze po podpieciu do komputera , pokazuje problem z wysprzeglaniem oraz blad na 1 , 3 i 5 biegu