NIKKA, a to poprzednie auto to diesel ,czy benzyna :?:
Printable View
NIKKA, a to poprzednie auto to diesel ,czy benzyna :?:
Benzyna
i znowu dwie rozne opinie na ten sam temat (tym razem strumienica) :) Sens autko jest z 98 wiec z kata zostela pewnie tylko obudowa ale czy jego brak nie bedzie szkoda dla silnika i czy bedzie glosniej? NIKKA czy wstawiles strumienice zamiast kata czy za nim? orientujecie sie ile kosztuje zuzyty katalizator w skupie?
milus0_0, wstawiłam zamiast katalizatora. Katalizator wycieli. Nie wiem ile kosztuje w skupie :)
Poszukaj, było, w dieslach nie którzy zostawiają pusta puchę, nie którzy dają strumienice, niektórzy dają rure,Cytuj:
Oryginalnie napisane przez milus0_0
ja w benzynie mam rure i jest OK
~200 złCytuj:
Oryginalnie napisane przez milus0_0
strumienica kosztuje ok.50, wspawanie mysle ze ok.100 wiec jeszcze na dobry browar zostanie, kurcze...pierwsza awaria ktora przynosi zysk:) a jak z kopceniem?
milus0_0, o kopceniu pisałem. Na początku będzie mocniej dymił bo będzie się wypalał cały syf, który się osadził w rurze. Później nie będziesz widział różnicy. Nie wierz w cuda strumienic za 50zł. Lepiej w puchę wspawać rurę.
Dla silnika nie będzie żadnej szkody - wręcz przeciwnie. Wzrośnie moment obrotowy - będzie się szybciej wkręcał na obroty - oczywiście nie spodziewaj się kolosalnej różnicy. Głośniej raczej nie - może być jedynie bardziej słyszalna turbinka :-) Sam mam zamiar pobawić się wydechem, rozmawiałem z wieloma osobami na ten temat i każdy mi radził (do diesla) zamiast kata, wstawić rurę - najlepiej w obudowie katalizatora, żeby się na przeglądzie nie czepiali :) Głośno nie będzie bo nadal masz tłumik końcowy :-)
ja wykruszam katalizator, jestem umowiony na pon-wtorek, kolega wykruszyl w zeszlym tygodniu w A4 TDI PD i widac roznice, tzn silnik bardziej ochoczo sie wkreca, nic nie buczy, jedyne co to tak jak napisal Sens bardziej slychac turbinke
a jak wyglada przekroj katalizatora? warto bawic sie w wybieranie srodka kata czy latwiej skombinowac cos na jego ksztalt?
milus0_0, u ciebie w starym TDI nie ma co sie bawic w wykrusznie, trzeba wyciac i wstawic rure.
W wykruszanie trzeba sie bawic w PD bo katalizator jest w "pionie" za turbina, wiec wyciecie calkowite i wstawianie rury to spora rzezba i duzo roboty.