Ale czy temp 0 stopni to takie mrozy? 17km bez nagrzania? Wg Ciebie to normalne?:D
Printable View
Ale czy temp 0 stopni to takie mrozy? 17km bez nagrzania? Wg Ciebie to normalne?:D
Miałem podobnie jak wy że auto nagrzewało się ledwo do 70-75 stopni, wymieniłem termostat i strzałka jest pionowa po przejechaniu ok. 3 kilometrów przy mrozie -15 ;)
Croc gdzie ty mieszkasz że u ciebie 0 stopni ? też sie tam przeprowadzę
---------- Post dodany 05-02-12 o 12:57 ----------
tak tylko że ty masz 1.6 silnik benzynowy sie zagrzewa szybciej a tu nikt nie pisze że autko rozgrzewa sie mu do 70 stopni i dalej nie chce
sprawdzi jak koledzy pisali kody klimatronika jaką tam pokazuje temperaturę jeżeli taką samą to cos z termostatem :)
W tematach przyklejonych jest cały spis kodów do climatronik.
Wcisnij naraz obieg zamknięty i nawiew górny. Wyskoczy Ci 1c. Plusem wyszukać 49 i nacisnij obieg zamknięty. Po ok 10 - 20 km porownaj wskazania wskazówki i wyświetlacza klimy.
Wysłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk
JA mam podobnie w swoim Audi As 1.9 TDI z 2002r. Jak będe utrzymywał obroty około 2000 i wiecej to temperature mam idealnie 90 stopni. Wystarczy że jakies 5 km pojade z górki na bardzo małym gazie albo i wogóle bez dodawania gazu i wówczas temeratura leci na pysk, a dokładnie spada i potrafi spaść po dłuższej takiej jeździe nawet do 60 stopni. Podobnie jest jak auto się już nagrzeje i zatrzymam się z włączonym nawiewem ciepłego powietrza to temperatura też potrafi spaść do około 70 stopni. Termostat juz wymieniłem i wiem że nowy jest sprawny bo go w garczku zagotowałem i przy 87 stopniach otworzył sie. Zastanawiam sie na tym czujnikiem temperatury???? Jak myślicie pomoże????
---------- Post dodany 14-02-12 o 11:39 ----------
A Adi miało być A3 a nie As;)
dalekie trasy pokonujesz?
Mój brat ma Passata 1.9 TDI i ma to samo co Ty a czujnik wymienił. Teraz myśli nad termostatem ale powiedziałem aby poczekał, aż mróz ustąpi bo przez ujemną temperaturę dzieją się rzeczy dziwne. Ja na początku nie mogłem dogrzać swojego benzyniaka a Ty chcesz mieć idealne 90 st... Poczekaj aż temperatura się dźwignie :) a podpinałeś komp i vagowałeś? Masz jakieś błędy?
NIe zawsze robie dalekie trasy. Po mieście jak jeżdże to jeszcze rozumiem że nie nabierze temperatury bo to jest odcinek około 7km. Ale jak jade zakopane - kraków to temperature 90 st złapie dopiero w klikuszowej czyli jakies 35km od wyjechania a później wystarczy zjechać do Rabki i temperatura spadnie;/
---------- Post dodany 14-02-12 o 12:45 ----------
A do kompa nie podpinałem jeszcze. Przez lato z tym nie było problemu. MOże to przez tą temperaturę za bardzo go powietrze studzi????
U mnie to wyglądało tak:
wracałem z bratem ze Szczyrku w te mrozy (debile wybrali się na deskę przy -18). Odpalając silnik wyłączyliśmy nawiew. Po ok 20 km silnik złapał tam jakąś temperaturę, bodajże 80 stopni a w kabinie było zimno to włączyliśmy nawiew i od razu temp silnika zaczęła spadać więc znów 0 na nawiewie i po dogrzaniu się silnika do 90 włączyliśmy nawiew (po ok 10-15 km) i było ok. Tylko że wtedy było -18 / -14 stopni. Dziś jest już o wiele lepiej ( u mnie w Jaworznie +4 ) więc jeśli wszystko masz ok to temperatura powinna trzymać. Ja dziś benzyniakiem o 10 rano jechałem na nawiewie na "4 kreski" i nagrzał się po ok 13 km, no ale to benzin...
Jak Ci dalej nie grzeje to warto podpiąć kompa niż kupować czujnik w ciemno choć chyba drogie nie są te maleństwa...?