to jest oczywiste, olej silnikowy w trybie LL VAG również proponuje wymieniać przy 30 tyś km /wynika to ze wskazań bardziej/ a jak wiadomo nie jest to w 100% zdrowe dla silnika, lepiej skrócić interwał
Printable View
Ok, ale temat jest o adaptacji ;) Przeprowadzał ktoś?
ja robiłem w tiptroniku, zawsze możesz ją zrobić, na pewno nie zaszkodzi
Tak też usłyszałem w Auto Józefowie, że nie zaszkodzi. Z drugiej strony w necie jest kilka negatywnych opinii na ten temat od ludzi, którym coś poszło nie tak (głównie z powodu przerwania procedury, lub adaptacji po błędzie skrzyni, ale jednak). Dlatego chciałbym się dowiedzieć od klubowiczów jak to wygląda w praktyce. Przy takiej ilości skrzyń DSG jak mamy na forum ktoś na bank musiał ją przeprowadzać. Kwestia tylko czy zauważy temat i czy będzie miał/a ochotę odpisać.
Witam Panowie!
Wymieniałem olej w mojej skrzyni w ASO jakieś 3000 km temu.
W ASO mówiono mi,że adaptacja nie jest potrzebna.
Mam jednak po przeglądaniu treści w internecie mieszane uczucia......
Jak myślicie warto? Skrzynia generalnie działa OK, mam jednak lekkie szarpnięcia przy ruszaniu.
Olej wymieniłem po 50 tyś KM w ASO.
Nie ma potrzeby robienia adaptacji ani w DSG ani w Tiptronicu . Ja mam Tipa akurat.
Sterowniki same się "uczą" stylu jazdy po tym jak np odepniemy aku itd.
Ja u siebie zamieniałem sterowniki i za każdym razem żadnych problemów. Dodatkowo sterownik dopasowywuje tryb przełożeń w D do prferencji kierowcy .
Jeździmy jak dziadek , przełożenia będą przy niskich obrotach , Jak będziemy dynamicznie jeździć biegi będą się przekładały przy wyższych obrotach.
Poprzez adptację nie pozbędziesz się stuków , szarpnięć itd.
Wiadomo, że sterownik uczy się stylu jazdy. Zrobiłem adaptacje i skrzynia pracuje o wiele płynniej, nie szarpie.
... nie wiem może zbieg okoliczności albo efekt placebo . Adaptacja nic nie daje. Parametry pracy są zapisane w sofcie w zależności od silnika i rodzaju skrzyni i one nie są adaptowalne . Cała reszta wykona się samoczynnie . Tak samo jest po odpięciu zasilania na dłuższy czas. Nawet jak musiałem zwolnić blokadę elektromagnetyczną jak miałem na P a bez zapłonu musiałem na N ustawić żeby auto przepchnąć to po odpaleniu skrzynia chwyciła błąd wybieraka . A po ponownym ustawieniu na P i odpaleniu zapłonu wybierak sam się zaadoptował .I tak jest ze wszystkimi innymi czujnikami , stacyjką itd. A na to jak skrzynia przekłada biegi nie ma wpływu adaptacja. Aczkolwiek jak czasami muszę zdjąć zasilanie i sterownik traci dane to mam wrażenie że autko jest żywsze i płynniej chodzi. Potem pojeżdżę z pół roku albo zona pojeździ z tydzień i jak wsiadam mam wrażenie że skrzynia ma zmula :). No ale może się mylę ... i faktycznie w DSG coś daje .Najważniejsze żeby po odpięciu zasilania nie jeździć jak dziadek . Pomachać wybierakiem i dynamicznie pojeździć , łącznie z trybem sport . Zresztą i tak po jakimś czasie jak będziemy spokojnie jeździć starci wigor.
Panowie robił to ktoś sam i mógłby to bliżej opisać ?
jako że jesteśmy po adaptacji DSG DQ250 w VW Golf VI GTI kolegi piotrek1388 z forum
https://www.a3-club.net/forum/showth...Posz%B3o/page7
dzielimy się informacjami z zainteresowanymi
procedura zrobiona po wymianie oleju w skrzyni ale można ja wykonać również przy błędach:
18115 zakłócenia w jednostce mechatroniki
01087 niewykonane nastawy podstawowe
poniżej wklejam dokładną i poprawioną instrukcję z jakiej korzystaliśmy(procedura dwuetapowa):
-pierwszy etap wykonywany jest na postoju/bieg jałowy i polega na robieniu testów w danych kanałach(słychać jak skrzynia pracuje)
-drugi etap to jazda wedle wskazanych obrotów na podanych biegach w czasie 5-ciu minut(na biegach 3 i 5 ew. 4 i 6 w instrukcji jest lub zamiast i/pomyłka )
https://i.imgur.com/bevQ9fz.jpg
https://i.imgur.com/W7Mu2Lj.jpg
https://i.imgur.com/pwhs6Ug.jpg
1 z prawej strony nr.1 koniec procedury oznacza poprawne liczby w 4-ech komórkach(141-128-4-1)
2 z prawej strony nr.2 koniec procedury oznacza poprawne liczby w 4-ech komórkach(13-0-4-1)
3 z prawej strony nr.3 koniec procedury oznacza poprawne liczby w 4-ech komórkach(18-18-258-24)
tu w zależności od oprogramowania skrzyni mamy 2 bloki i jeden nie będzie działał/wyskoczy ERROR
cała adaptacja jest szybka i nie spawia żadnych problemów