zaczeły sie cieple dni i wyskakuje ze otwarte drzwi ? U mnie to samo jest. Chyba przywykłem do tego.
Printable View
zaczeły sie cieple dni i wyskakuje ze otwarte drzwi ? U mnie to samo jest. Chyba przywykłem do tego.
Ja kombinowalem na rozne sposoby i wreszcie wymienilem zamek.
Zero problemow.
Dokładnie. Wymiana to najlepsze rozwiazanie. U mnie od jesieni zeszłego roku problem znikł i nie pojawia się aż dotąd. Zobaczymy jak długo to potrwa ;)
Ma za to problem z tylnym zamkniem klapy. Jak jest normalna wilgotność to nie otwiera sie z przycisku albo sam otwiera sie w czasie jazdy jakby ktoś mi chciał otwierać klapę ;)
Jeśli auto postoi na dużym słońcu i mmy kilka dni upałów to problem znika.
Domyślam się, ze są jakieś przebicia na przełączniku.
Tylko gdzie kupić nowy i jak sie do tego dostać?
witam a mianowicie mam taki problem gdy załączam samochod to ciagle mróga jażąco lampki podsufitowki i u dzrwi pasażera a na kompie drzwi zamkięte a jak zamykam samochod centralnym to dalej to samo aha wszystkie zamki po wd40 i dalej kicha aha< a3-02-5d>
u mnie po wymianie okazało się żę stycznik ok ale to odstające ramię było już wytarte i nie łapało
przy okazji tematu zapytać chciałem czy wie ktoś jakie kolory kabli idą od krańcówek z drzwi lewych i prawych. Podłączam alarm i chciałem podpiąć pod te sygnały.
powiedzcie mi, moze glupie pytanie, ale po prostu nie wiem, czy przy wymianie zamka musze cos kombinowac z immobiliserem ? trzeba miec nowe kluczyki itp ? bo wtedy sa chyba duze koszta..nie? czy mozna sam zamek wymieci, taki jak tu np.: http://allegro.pl/item1035937808_aud...wi_96_03r.html i problem znika ?
Nic nie musisz kombinowa?, je?eli wk?adka (tam gdzie wk?adasz kluczyk) stara. Je?li problem nie le?y w kluczyku to wymieniasz sam zamek taki jak s twojego linku. A je?li problem polega na uszkodzeniu czujnika (pokazywanie otwartych drzwi i migaj?ce ?wiat?o w ?rodku auta) to mo?esz prze?o?y? sam czujnik (to czarne w tym zamku z twojego linku :) )
no w sumie to mam 2 problemy.. Pierwszy to ten co wiekszosc tutaj wypowiadajacych sie czyli gdy sie nagrzeje auto to nie gasnie kontrolka otwartych drzwi, a drugi to taki ze czasem sie nie domykaja.. Nie mowie tutaj o trzaskaniu nimi, ale o popchnieciu. Prawe bez problemu - lekko sie je 'pocisnie' i bez problemu zaskakuja w zamek, a moje - kierowcy maja z tym problem, trzeba mocniej trzasnac, bo inaczej sie nie domykaja :( wiec chyba najlepszym rozwiazaniem bylby nowy zamek, nie ?
Ja mam podobny problem jednakże z tą różnicą, że światło w kabinie i drzwiach działa poprawnie tj. gaśnie jak zamykam drzwi i zapala przy otwartych. Problemem jest to, że na wyświetlaczu nie ma info o otwartych drzwiach. Wychodzi na to ze switch jest dobry bo oświetlenie zachowuje się prawidłowo, co odpowiada za brak informacji na wyświetlaczu?
Więc po kolei.
Zeby sprawdzić które dzrzwi sprawdz otwierając tylko jedne kiedy gaśnie lampka wewnętrznego oświetlenia.
Co do wymiany zamka to zamek to hardware więc tylko wymiana - kodowanie immo jest konieczne jak chcesz dorobic kluczyk lub ci się kluczy rozkoduje(lub padnie immo).
Co do naprawy mikrostyka polecam temat "polecane warsztaty" - plac grzybowski w Wawie robią to od ręki za grosze(mikrostyki maja swoje bo te z zllegro czesto sa do d....).
Pozdrawiam
Panowie ja mam pytanie dotyczące całego mechanizmu zamka. Sprawdzałem u siebie i w drzwiach przednich od kierowcy nie działa płynnie mechanizm zamka i jest on już chyba zużyty i nie zawsze FIS pokazuje zamknięte drzwi. Czy do wersji 8L 5 drzwiowej podejdzie zamek od wersji 3 drzwiowej? Czy koniecznie musi to być zamek od strony kierowcy? Pozdrawiam
Dodano:
Dzwoniłem do serwisu Audi i cena z 2 letnią gwarancją to 375zł. Na allegro taniej niż za 150zł ciężko spotkać. Czy ktoś z Was kupował może oryginalny zamek z Audi? Zastanawiam się jak długo będzie działała używka
To jest częsta usterka w A3, myśle że zakup używanego zamka będzie zadowalającym rozwiązaniem, ale tylko na krótko ponieważ jak mówi staropolskie słynne powiedzenie "Biednego na badziewie nie stać"troche bolesne, ale uwazam że warto zapłacić te 350zł i kupić zamek noowy z gwarancją. Zawsze do serwisu można iść z kłótnią, że znów się zepsuło a z uzywką tego prawa niestety nie ma. Pozdrawiam
Jak jest z dostępem do tego zamka? Wystarczy wymienić stary i założyć nowy? Trzeba go jakoś programować jeśli mam centralny?
Nic nie musisz programować, wystarczy ze wymienisz zamek (oczywiście bez wkłądki na kluczyk) sam ten mechanizm i wsio gra pozdrawiam
acha a tu masz fotostory jak sie do tego zabrać, nic trudnego Miłęj zabawy Pozdrawiam!http://www.forum.a3-club.net/showthr...mka#post645272
fotostory z autopsji kolegi Osa :)
witam
od?wie?? troche temat
chcialbym sie dowiedziec czy ten czujnik
http://moto.allegro.pl/mikrostyk-mik...223646398.html
bedzie pasowal do naszych 8l ?
na poprzdniej stronie jest foto postu michas11 ale w/g mnie cos sie roznia
tak bede pasowały te czujniki w 100%,ale koles oszalał z lekka z ta cena :o
domel79 - zastanawia mnie jedna rzecz.
Skoro gościu w aukcji sam pisze, że jest to nieosiągalne w serwisie (jako osobna część) i nie ma zamienników to skąd on to wytrzasnął:confused:.
Widzę, że temat regeneracji nadaj jest nieogarnięty.
Powoli zbliża się zima i będę miał więcej wolnego czasu wtedy postaram się poprawić swoje błędy i poprawnie zregenerować tą krańcówkę - po pierwszej próbie działa ale odwrotnie:(.
domel79 wedlug mnie są wyciągniete z zamka,sam pytałem sie w ASO,koleś mi powiedział ze jest mozliwość kupna takiego czujnika w komplecie z zamkiem.Dalem mu nawet na wzór swój czujnik aby mógł mi dobrac z jakiegoś VW i nic z z tego nie wyszło.A cena jak dla mnie jest kosmos bo można nawet zamek kompletny wyrwac za 50 zł na allegro. :)
jak dla mnie cena tez jest wysoka za ten czujnik
dlatego zaczynam poszukiwania na allegro kompletnego zameczka
kwestia tylko czy bedzie pasowal z auta o 5 furtkach
lub tez ze starszych rocznikow ?
wydaje mi sie ze 5 d powinien spokojnie podejść.Zamki ze starszych modeli 8LO niczym sie nie różnia dopiero ,zmiany nastapiły dopiero w 8p,tam są zamki juz takie jak maja golfy IV
idzie zima także podejżewam, że Twoje dolegliwości zanikną jak będzie zimno :) przynajmniej u mnie tak jest zawsze :)
I dzisiaj mnie złapała przypadłość z drzwiami, światłami itd.
Sprawdzając wszystkie 5 drzwi tylko od kierowcy nie pokazuje, że są otwarte i nie zapala się ani czerwone i białe światełko.
Inne rzeczy na drzwiach są podświetlone.
Z tego co wyczytałem winny jest czujnik w zamku.
Jeszcze jutro zobaczę z tym zamkiem bo przez ostatnie roztopy i mrozy mogło się coś zaciąć.
Szybciej i pewniej będzie wymienić zamek??
Pozdro
witam, miałem przedwczoraj to samo od kierowcy nic nie działało a tu dziś wszystko wróciło do normy więc może poczekaj jeszcze i będzie dobrze
W takiej pogodzie to stawiam raczej na lekkie przymarznięcie/zblokowanie czujnika. Jeśli masz taką możliwość to wstaw autko do ciepłego pomieszczenia - powinno pomóc.
Właśnie tak obstawiam, że to przez mróz. Mam garaż ale blaszaka.
Jutro w dłuższą trasę się wybieram, może jak się rozgrzeje to wróci wszystko do normy.
A mam pytanie czy odmrażacza do zamków warto tam prysnąć??
ja proponuje wd40
Hmm powiem coś ciekawego co do wd40
Znajomemu popsuła się stacyjka i prysnął wd40 myśląc, że coś to pomoże.
Koleś od zamków powiedział mu, że nie warto pryskać gdyż wypłukuje to smar, który się tam znajduje i działa to na chwilę pozytywnie a potem brak smarowania i znowu się psuje
To samo słyszałem na temat WD.
WD nie należy pryskać też w miejsca gdzie są wtyczki/połączenia kabli.
Raz tak zrobiłem i to był ostatni raz - efekt był odwrotny do zamierzonego, a co się musiałem nasłuchać od elektryka:mad:.
WD-40 jest na bazie silikonu więc do elektryki napewno sie nie nada, ja używam preparatu Kontakt do potencjometrów działa na wtyczki
jak komus nie zalezy na czasie to po nowym roku bede zmieniac zamek od strony kierowcy wiec stary wezme do rozebrania porobienia fotek co tam przymarza jak to jest z mikrostykiem itd
mnie i tez sytuacja nieciekawa dopadla
jak zima przymaznie to to swiatla przy otwarciu drzwi sie nie zapalaja
a latem jak przygrzeje to sytuacja odwrotna musze wnetrze schlodzic by zgasly
na chwile obecna czekam za zamkiem
U mnie mikrostyki były dobre, tylko wtyczka zaśniedziała. wyczyściłem i działa jak należy.
http://allegro.pl/mikrostyk-mikrowla...612216988.html
b?dzie pasowa? ?
Witam! Miałem taki sam problem - po wizycie u 3 mechaników..nie uzyskałem pomocy - wszyscy proponowali wymianę zamka. Kupiłem smar do styków w sprayu na stacji i jest OK - problem rozwiązany. Przyczyna - zaśniedziałe styki czujnika przy zamku. Uwaga - sprayu lałem aż ciekło z drzwi;)
a sciagales tapicerke z drzwi ? czy lałes w zamek ktory widac z zewnatrz ?
Sciagnalem tapicerke na poczatku zeby sprawdzic jak to wszystko wyglada, przeczyscilem przy okazji caly syf ktory sie tam zebral w ciagu 8 lat, ale tak naprawde cala operacja naprawcza polegala na spryskaniu (obfitym) mechanizmu zamka - wszedzie gdzie popadnie oprocz czesci gumowych (ten spray niszczy gume) - efekt byl po kilku godzinach, od razu po spryskaniu problem jeszcze istnial. Domniemuje zasyfiale styki - cala ta przestrzen drzwiowa narazona jest na bardzo zle warunki - wilgoc, kurz, pyl z zewnatrz - splywa po szybach. Powodzenia
to powiedz mi jeszcze:
- jak dlugo w ogole borykales sie z tym problemem ? do chwili zastosowania tego preparatu.. ja to mam juz od ok 2-3 lat, ale w tym roku wyjatkowo bardzo czesto ten czujnik widzi otwarte drzwi - wydaje mi sie ze juz ten mikrostyk jest do wywalenia, ale chcialbym sprobowac tym smarem o ktorym piszesz, moze sie uda..
- jak dlugo juz Ci to dziala bez zastrzezen? od momentu uzycia preparatu :)
pozdro
Dokladnie 5 dni jest OK, ale mysle ze jesli problem wroci to dobiore sie do zamka, tzn wyjme calkowicie i wszystko przeczyszcze, przesmaruje. Roboty duzo ale te uporczywe cykanie - masakra. A pytanie do Ciebie - masz tak ze caly czas cyka, czy sa momenty ze jeden raz na miesiac jest OK??? Bo jesli caly czas to chyba smar Ci nie pomoze, ale sam ocen.
Dodano:
A jak dlugo pytales sie z tym meczylem - bylo coraz gorzej ale <> 3 m-ce..
Witam. Niestety problem powrócił po niespełna miesiącu. Jednak dorwałem się do tego jeszcze raz i podzielę się co u mnie było przyczyną. Wspomnę że chodzi o 8L r.2002. Trzeba włożyć cienki śrubokręt płaski w skrajną część zamka (maxymalnie od zewnątrz drzwi) na głębokość ok 3 cm. Wyczujemy wtedy blaszkę, której delikatne naciśnięcie będzie sygnalizowało zamknięcie drzwi. Blaszkę należy odgiąć delikatnie do góry, aby mechanizm zamka (rygiel) go lepiej dociskał. U mnie działa dobrze - na 20 prób 20 zaliczonych. Wieczorem wrzucę foto.
o, widze ze w miare proste rozwiazanie :) zaraz pojde zobaczyc do siebie, ale mowisz o zamku bez robierania tapicerki drzwi, tak?
najlepiej jak wrzucisz fotke z zaznaczeniem tego miejsca - wtedy bedzie wszystko jasne :)
Witam wreszcie wrzucilem foto. Tam, gdzie masz kolko, na glebokosc ok. 3 cm wloz plaski srubokret podczas gdy czujnik wskazuje 'otwarte drzwi' - lampki w drzwiach swieca sie. Wyczuj mala blaszke poruszajac lekko srubokretem: gora - dol. Powinienes zaobserwowac gaszace sie i zapalajace sie swiatelka. Aby naprawic ten czujnik musisz wygiac blaszke na max w gore, do oporu. Jesli masz dobra latarke, to bez problemu ja zobaczysz. U mnie dziala bez zarzutu na 50 prob - 50 ok.
Powodzenia
http://imageshack.us/photo/my-images/8/img2535wo.jpg
Witam.
Czy po zmianie zamka w drzwiach na taki http://allegro.pl/zamek-drzwi-przod-...668847036.html moje problemy z informacj? na komputerze o niezamkni?tych drzwiach znikn??
Edit: MateoGDY zrobi?em tak jak opisa?e? i tak t? blaszk? wygi??em do g?ry, ?e a? si? po?ama?a hehe..., teraz juz tylko pozostaje wymiana zamka :P
Musisz sprawdzić jaki masz nr części (jest na zamku) i porównać z tym nr na aukcji. Musi być taki sam. Zapytaj gościa również czy zamek jest w 100% sprawny i kompletny, poproś o duże fotki to zobaczysz tą p.... blaszke.
Mateo, jesli chodzi o ta blaszke to faktycznie masz racje, od niej zalezy kiedy gasna swiatla i czujnik zamkniecia drzwi :) ale..
zauwazylem ze raczej trzeba ja jak najbardziej w dol skierowac, poniewaz swiatla gasna kiedy ona zetknie sie z czyms ponizej niej, wiec zamek dociska ja przy zamknietych drzwiach i wtedy idzie ona w dol i swiatla gasna.
niestety u mnie lewe drzwi (z nimi mam te problemy) nie dosc ze jest cos nie tak z ta blaszka to jeszcze najprawdopodobniej bede mial przekrzywiona - opadnieta rame drzwi, i zamek troche nieprawidlowo funkcjonuje - ta blaszka jest strasznie poobdzierana z farby u mnie..
w weekend bede mial czas to sprobuje odkrecic tapicerke drzwi, moze cos wiecej bede widzial i opanuje to :)
najwazniejsze ze wiemy gdzie lezy przyczyna :)
Z ciekawości dzwoniłem do ASO Rowiński-Wajdemajer i za zamek krzyknęli mi 385PLN, a jeszcze zapytałem o ewentualną wymianę w serwisie to aż mnie zatkało... 500PLN :shock:
Dlatego Koledzy warto powalczyć żeby nie dać się tym naciągaczom.
Kolego gsq - z tą blaszka to u mnie musialem ja naprawde do gory odgiac, bo byla juz za bardzo na dol i ten maly rygielek ktory ja nadusza nie byl juz w stanie jej dobrze chwycic. Ale musimy wziac pod uwage obie opcje bo kazdy moze miec inaczej ta blaszke zwichrowana.. Gsq jak chcesz wyregulować drzwi to mozesz uzyc regulacji tego rygielka - nie przy drzwiach, a w ramie auta. Jesli chodzi o Twoj przypadek radze Ci wymienic tylko zamek, jakis z allegro. Tapicerka schodzi latwo, potem bedziesz musial odkrecic rame po ktorej 'chodzi' szyba, zeby wyjac zamek. Gsq - myslales juz o naprawie tej blaszki? Moze da sie ja dorobic..
Panowie. Otóż nabyłem zamek taki jak w tym temacie http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=38615 od kolegi z forum :D. Mi się wydaje, że w moich drzwiach jest trochę inny, dlatego wolę zapytać czy ten będzie pasował do polifta? I czy ewentualnie można wyjąć z tego zamka tą zapadkę, którą połamałem i podmienić do zamka starego?
Z góry dzięki :)
Jeśli nabyłeś taki zamek jak w linku który zamieściłeś to kupiłeś zamek do 8P 03>08 a z tego co widzę w twoich danych to masz 8L.
No to pięknie. Czyli chyba pozostanie mi kupienie zamka w ASO. A co z tą zapadką, da się ją przełożyć czy w tym zamku jest całkiem inna niż w 8L i nie da rady? A zamek jest taki:
http://img16.imageshack.us/img16/3366/p1060013lo.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img33.imageshack.us/img33/3783/p1060014a.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/804/p1060012l.jpg