Dzięki!
Printable View
Dzięki!
A jakbys sie cos dowiedzial to daj znac tu na forum. Moze tez bym ekran wymienil na poczatek ;-) dzieki
Tez bym prosił o info jak byś coś wiedział :)
Jeżeli ktos chce przejśc z RADIA STD czyli bez dysku na MIB to wszystkie czesci sa do wymiany
STD Panasonic nikt jeszcze nie robi ( chodzi o odblokowanie NAVI aktualizacje itd )
Sama wymiana ekranu na większy nic nie da.......poprostu nie będzie współpracował nam.
Wymiana na MIB wiąze sie tez z blokada danych nawigacyjnych po ściagnieciu CP
Zadna jednostka nie będzie działac i tak jest we wszystkich MIB A3 8V A4 A5 Q5 Q7 A6 A7 itd.
Dodatkowo nie taka prosta sprawa jest z adaptacją , parametryzacja itd. ( dla laika to bedzie bardzo trudne)
Robiłem juz kilka autek jesli chodzi o przejscie na MIB , nawet autka bez Systemu nawigacyjnego czy USA
Jesli ktos ma pytania to zapraszam na fb ;)
Z całym szacunkiem (nie chcę się mądrzyć nie znam się) bo to Twoja wiedza i pewnie zarobek ale tutaj gość opisał zmianę na high łącznie z kodowaniem. Nie wygląda to jakoś specjalnie skomplikowanie, jak napisał, mapy działały mu dopóki nie zdjął CP, później trzeba jednostkę pewnie shackować ;)
Rozmawiałem z jednym typem z mojej okolicy i dużo za to nie chciał łącznie z aktualizacją map. Mimo wszystko zabawa cirko 3k wychodzi za całość jak się samemu części kupi i podmieni (łącznie z usunięciem Cp i aktualizacją map). Może być taniej jeśli pominiemy wymianę panelu sterowania - wg powyższego tematu z forum.
Ja tylko przestrzegam jesli chodzi o te tanie jednostki
W wiekszości pochodza one z reklamacji ASO
Miedzy innymi : Uszkodzenia programowe , częsciowe nie niedziałające nagłosnienie ( bolączka MIB A3 8V ) , nie działajacy BT , nie działajaca kamera cofania itd
A mi ktoś pomoże. Mam problem takiego typu, kupiłem a3 z 2013 roku i ktoś zajumał kartę z mapami jak sprzedawał. Zakupiłem kartę z mapami na olx z 2015 roku i nie chce to razem współgrać,nawi wyświetla "zawartość nie jest udostępniona". Jak to teraz ugryźć ? Zrobi ktoś mi to z Kujawsko pomorskiego poza ASO?
Witam,potrzebuje sie dowiedziec czy jest mozliwosc wgrania nawigacji i jaki mniej więcej jest koszt do Audi A3 8V Ambition Sedan 2015 2.0 TDI,niby mam wszystko przygotowane(przycisk navi)ponoc jakis kod trzeba podac?Pisze ze navigacja nie zainstalowana?Jestem z Małopolski.Pozdrawiam.
odblokowanie nawigacji ( kod ) to jakieś 1225 zł brutto ( + rabat jeżeli masz )
około 200 zł brutto ( przynajmniej ja tyle płaciłem w A3 ) za usługę aktywacji kodu w moim poprzednim A3
+ zakup karty z mapami ( około 1400 zł brutto bez rabatu w ASO Audi )
Ogólnie wychodzi około 3,5 tysiąca za aktywację+mapy. Dzwoniłem po różnych ASO.
Zawsze podawałem VIN, wiec myślę że podawali cenę do mojego modelu :P
Wywaliłem te ceny już ale usługi były takie: kod aktywacyjny do nawigacji, aktywacja nawigacji, kod do aktywacji mapy, karta z mapami
ja w poprzednim A3 ( prod. 2015 ) zmieściłem się w kwocie 2650 zł brutto w ASO AUDI ( aktywacja + mapy + aktywacja )
W jakim aso robiłeś ?
AUDI CENTRUM TORUŃ
odblokowanie nawigacji 1225 zł :https://sklep.audi.pl/akcesoria/komu...anie-nawigacji
najnowsza mapa 1407 zł :https://sklep.audi.pl/akcesoria/komu...acja-nawigacji
i pozostaje uruchomić ( aktywować ) co nie powinno kosztować więcej niż 400 zł a na akcesoria pewnie z kilka procent rabatu byś dostał
To i tak sporo kasy,a do tych map to nie trzeba juz doplacac co roku za korzystanie?
- - - Aktualizacja postu - - -
A nie wie Pan czy robi sie jakąs aktualizacje do MMI???
A ile kosztuje i co wogole daje?jakies np. nowe menu w MMI?czy cos podobnego?
A nie da się tego MMI aktualiuzować tak jak w Skodzie? Zasysa się na kartę SD 24GB z ich serwera, potem zapodaje się nośnik do gniazda w samochodzie, wchodzi się w odpowiednie menu i aktualizuje.
Witam
A czy jeśli mam MIB STD z mapą na SD 8V0919866A ECE 2013 i kupiłem nowszą używaną mape na SD 8V0919866D ECE 2016 to zadziała mi ona(jeszcze nie otrzymałem przesyłki) bo zastanawiam sie czy nie utopiłem czasami pieniędzy? ta z 2013 działa, ale czy nowsza używana zadziała?
W związku ze stale powtarzającymi się pytaniami na PM o aktualizację map, napiszę raz jeszcze.
Gdy ktoś ma zwykłe MMI standard to ma 3 wyjścia:
-kupować co roku nowe mapy do aktualnej nawigacji koszt 1200-1400zł w ASO,
-wymienić jednostkę itd (nie trzeba wymieniać wszystkiego - czytaj wcześniejsze posty) na nowszy model i ją "naprawić" (hack) u specjalisty, potem aktualizacja map powinna być tania lub darmowa ;)
-wymienić jednostkę na chiński zamiennik na androidzie koszt od 2000zł ale wtedy wgrywasz co chcesz, reszta funkcji działa jak w oryginalnym MMI.
To wszystko co mogę napisać. Sam jestem za zmianą na androida, jednak mam obawę co do braku gwarancji. Czekam aż ktoś u nas zacznie tym handlować z gwarancją.
edit:
nie da nic podmiana plików na karcie z mapami bo karta nie zadziała. Ten sposób "aktualizacji" nie zadziała. Klon ori karty będzie działać tylko wtedy gdy sklonujemy taką kartę, która wcześniej działała w naszym samochodzie.
ok, a powiesz na czym polega ta aktywacja?
Co jest na takiej całkiem nowej karcie, ma jakieś dodatkowe pliki?
Napisałem Ci cały esej ale masz pełną skrzynkę. Zresztą tutaj też coś na ten temat było. Nie lubię się powtarzać :P
ok skrzynka wyczyszczona, czekam na wiadomości
Troche przewertowałem internet i w VW RNS310(z karty) RNS315(z HDD) jest juz rozgryzione(vw karze kupić mape na karcie, a jednak...nie)
https://forum.vw-passat.pl/topic/39542-rns-315/?page=7
Zmieniają CID karty później blokuja hasłem i rns przyjmuje te karty, karta do ponownego użycia w innym rns musi zostać sformatowana w symbianowej nokii.
Jednak nasze MIB-S i MIB-HS bardziej przypominają Discover Media(z SD) Discower Pro(z HDD), mapy do nich można pobrać za free z strony VW:
https://webspecial.volkswagen.de/vwi...9-2f5bee0c4bb5
Instrukcja uaktualnienia:
https://webspecial.volkswagen.de/vwi...il_2018_EN.pdf
Pobrałem taką mape, sprawdziłem i wynika ze tą mape wrzuca się na oryginalna karte ze starą mapą i wszystko działa, po przejrzeniu ścignietej zawartości można stwierdzić ze to ta sama mapa co Audi, z tym ze zawiera jeden dodatkowy plik "P75_N60S3MIBS_EU.md5" na fabrycznej karcie audi go nie ma. Zastanawia mnie tylko jak wygląda taka karta VW?(ma napis np: mapa V5 a uaktualniona jest np do v11?)
Posiadam Ori karte z 2013 która działą u mnie oraz kupioną 2016 która nie działa(zawartość nie udostępniona), są one zablokowane(nie da sie usunać plików ani normalnie sformatować) - chciałem na nią wrzucić nową mape ale sie nie da, karta wymagałby chyba rozblokowania a jesli mój sposób nie wypali to moge mieć po mojej navi wiec ori karty ruszyć nie moge, karte ze zmiennym CID dopiero będe musiał załatwić, może kolega JackQ chciałby coś popróbować bo posiada odpowiednią karte? z tego co zrozumiałem to przy tworzeniu kopi zapasowej nie była tu potrzebna na końcu komenda blokująca? typu: "sudo ./mmc lock_sd /dev/mmcblk0 C99A20843ED7D90B6801E49F2BC80277"
Te nawi rozpoznają ori karty prawdopodobnie po częściowo odpowiednim CID zaczynajacym sie na
2013r: 0941504d4942535410731300c900****
2016r: 0941504d49425354021096758f01****
Początek jest taki sam: "0941504d49425354..."
Moze ma ktoś dostęp do karty VW z Discovery Media aby odczytać CID i porównać?
Dlatego też jestem ciekaw jak wygląda procedura aktywacji w aso? właczają jakiś tryb poprzez podłaczenie do pc czy gdzieś wpisują jakieś kody?
Jeśli discovery media leci na tej samej mapie i można zrobić to w domu to i pewnie nasze mmistd jest jakoś do ugryzienia, bo jakoś sie wierzyć nie chce ze tam dają za free, a tu tą samą mape tak zaszyfrowali?
Z mej strony, chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami..
otóż mapy które są dedykowany do MIB I i II jak i do VW są to mapy Here i aktualizowane 2 razy do roku
i zauważyłem jeżdżąc po kraju, iż nawet jak jest aktualizacja to i tak są przestarzałe w stosunku do tego co należałoby oczekiwać
(kiepsko z aktualizacjami w stosunku do Polski natomiast Europa OK - na bieżąco)
A co do Androida, też się zastanawiam bo chciałbym wgrać Automapę która jest bezpodstawnie najlepsza z pokryciem (adresy, drogi, traffic.itp i aktualizacje przynajmniej co 2 miesiące)
Ale... jeżeli chodzi androida np z alliexpres to odpada, zobaczyłem, iż jest tylko 1 GB RAM a to bardzo malutko. Miałem 3 stacje w 8P jeden pod WIN i dwa z Andkiem.
Z andkiem z 1 GB a pod WIN 512 (Automapa) i powiem szczerze muliło strasznie, także te odrzucam
ale znalazłem coś takiego https://rsnav.com/products/7-android...di-a32013-2016
i się mocno zastanawiam bo dobre rozwiązanie na pierwszy rzut oka i przede wszystkim rozbudowa z już istniejącej pamięci 2 na 3 GB
Napisałem do tych z rsnav. Produkcja i wysyłka Chiny. Lepiej od razu doliczyć sobie vat, teraz bardziej paczki trzepią - nowa sortownia. O ram nie dopytywałem bardziej mnie interesowało skąd to wysyłają. Zapytam też tego z aliex czy jest opcja dołożenia ramu, on przynajmniej był bardziej rozmowny i skłonny do określenia na paczce wartości mniejszej np 50-100$.
Cześć. Ja mam chyba pytanie z innej beczki a na forum nie znalazłem odpowiedniego wątku na ten temat.
Mam w swoim audi MHIG_US_AU_P1053, niestety jest tam tylko język angielski a chciałbym mieć Polski.
Ma ktoś może jakiś soft MHIG_EU_AU_..... albo może jest możliwość wgrania go w ASO za niewielkie pieniądze?
Znalazłem gdzieś na internecie (chomikuj) ściągnąłem, zgrałem na kartę SD ale wywala mi błąd. Może mam niewłaściwą kartę albo może lepiej zgrać na dysk i starać się z niego aktualizować.
Może przerabiał ktoś coś takiego u siebie ? Macie jakieś porady?
Odpisał mi gościu a aliex, dotyczy tej jednostki - można kupić z 2gb ramu.
ja również miałem chinczka dedykowanego do 8P i powiedziałem nigdy wiecej, szajs za gruby hajs i tyle, wstawiłem pioneera i było nieporównywalnie lepiej.
A nikt nie pokombinuje z tymi mapami co opisałem? bo uważam ze musi sie dać to zrobić, wszystkie do okoła robią tylko tego nie?, moze to kwestia ze tych stacji jest mało i mało chetnych zeby ktoś pokombinowałł? stacja napewno sprawdza zgodność plików crc, i teraz kwestia zeby przeszła w tryb przyjmowania nowego crc, te discovery media są w wersji mib1 i mib2 wiec napewno maja tą samą mape, w pobranych mapach jest dodatkowy plik .md5 który zawieraja nowe .crc wiec stacja media odzytuje je i przyjmuje, nasza jakoś też powinna.. bo jakos nie wierzę w ze do seata,skody,vw powiedzieli zróbcie bez zadnych zabezpieczeń a do audi "pancerną", stacje działają napewno tak samo tylko w audi trzeba zrobić jakiś dodatkowy "myk", a jestem przekonany ze rozchodzi się o ten dodatkowy plik .md5 którego mapa audi jakimś trafem nie zawiera...
A dlaczego ktoś ma kombinować? Liczysz na gotowca? Zapłacisz mu za to? nie, to może sam pokombinuj :P
Ja już straciłem sporo czasu na to i wiesz co, nie da się. Jakby to było takie proste to na forach tematycznych jak i fachmani robiliby to a jakoś nikt tego nie rusza.
Dlaczego da się w vw czy seacie, też nie tak do końca się da, widać za mało poczytałeś. Druga kwestia to cena map do vw, seata w stosunku do ceny map dla audi. porównaj sobie.
Wspomnę też o CP, skoro mapy trzeba aktywować online w ASO to coś w nich musi być ;)
Skoro nie pasuje chinol to wymień na wyższy model, za 5-6k ktoś z pewnością ci to ogarnie.
Wiesz ze nie o to chodzi chciałbym aby jakoś to wspólnymi siłami ogarnąć, dojść do jakichś wniosków co jest tutaj głównym problemem? bo wszyscy klepią "nie da sie" i koniec gadki, pisząc tak nikt nikogo nie zacheci do pokombinowania, a to co ja napisałem plus to co ty wiesz o tych mapach juz by moze coś dało? nie nam to jakiemuś innemu specowi, troche spędziłem nad tym i kwitowanie wszystkigo napisaniem "nie da się" bez jakiegokolwiek wytłumaczenia potwierdzenia tego...? jesli masz to już za sobą pokaż jak wyglądaja te kody aktywacyjne/proces aktywacji. Może tylko audi tylko sobie tak wymyśliło ze trzeba do serwisu i jest z tym tyle zachodu, a tak naprawde okaze sie ze da sie to zrobić vcp, lub wogole nie używając zewnetrznego komputera a jedynie odpowiednie pliki na karcie i mmi sama przyjmie nowa mape, jam ma to miejsce w discowery media
Na dole screen z plikami zawartymi w mapie od VW, wiec nie pisz ze mapa jest inna, są tam cztery katalogi zawierajce ustawienia dla róznych marek, wiec jesli mapa byłaby inna to po co tam pakować w nią dodatkowe "śmieci"? na 100% ze mapa jest ta sama.
W innych sobie poradzili(rns310/315/510 pomijam discovery media bo to prawdopodobnie ta sama navi tylko w innej obudowie i ja sie da bez problemu), wiesz dlaczego sobie w nich poradzili, bo tam pod każdym postem nikt nie klepie "nie da się" i koniec rozmowy, w kłamstwo powtórzone 100 razy ludzie zaczynają wierzyć.
Druga rzecz ze nie ma parcia na to, ktoś kupuje auto ma taką navi, wchodzi na forum A3 czyta nie da sie tylko aso za 1400zł i z kwitkiem odpuszcza, więc nikt speców od tego tematu o nic nie pyta, jesli mieliby pytanie co chwila to coś napewno by sie ruszyło, a tak ta navi dla nich nie istnieje, bo po co nad czymś myslec jesli pieniedzy z tego mieć nie będą?
Tu jest np karta która ktoś sprzedaje bez kodu, w aukcji jest zawarte zeby przsed zakupem zapytać lokalne aso czy zrobia aktywacje bez kodu(bo jest możliwa), widziałem również inne aukcje gdzie sprzedają same karty a w komentarzach ludzie piszą, ze owszem działa, ale musieli aktywować w aso(bez kodu)
https://www.ebay.co.uk/itm/Original-...glhh:rk:3:pf:0
https://s1.tufotki.pl/2019/01/11/2HnYN-R6bHFd.jpg?v=2
"nie da się" - ujmę to troszkę inaczej, może z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami oraz sprzętem ktoś to ruszy ale dla mnie jest to opcja - nie da się.
Już pisałem, byłem u mnie w aso gdzie dosyć dobrze się znamy, jestem ich klientem kilkanaście lat i troszkę z nimi pohandlowałem w tym czasie. Wg tego co mi kolega z działu części mówił, nie da się nabyć samego kodu aktywacyjnego. Sprzedają tylko i wyłącznie w pakiecie i wymagają, przynajmniej u mnie, aktywacji u nich w serwisie. Z tego co się dowiedziałem jest to aktywowane online pod dane auto/mapę.
Sprzedający kartę na portalu aukcyjnym napisze wszystko - byle sprzedać.
Miałem kartę nowszą, próbowałem podmieniać pliki, kombinować na różne sposoby również zmieniając plik zawierający sumy kontrolne, używając poradników z forum vw, seata no i niestety za każdym razem lipa. Jedyne co mi się udało to sklonować ori kartę ale tylko na zasadzie karta która szła = kopia również idzie.
Pobierałem różne mapy z forum seata, vw, próbowałem robić tak jak tam pisali, podmieniając pliki, lub wrzucając tzw gotowce z usuniętymi plikami weryfikującymi. Również kicha.
Patchowanie sobie odpuściłem bo można uwalić jednostkę i mamy po MMI, tym bardziej, że patch jest przygotowany dla seata a nie audi. Skąd mamy mieć pewność, że zadziała. Próbować "na pałę" nie mam odwagi.
Na forum seata koleś ruszył mib1 z audi ale nie chce podzielić się wiedzą a inni użytkownicy zasugerowali dobitnie, że kłamie. Pliki są kodowane sh1, zacytuję z anglojęzycznego forum seata:
Ja tam jakimś guru nie jestem, ile mogłem to popróbowałem. Rozmawiałem również na żywo z dwoma profesjonalistami w okolicy, którzy z tego żyją, od obu było info, że się nie da, wyższe wersje bez problemu aktualizują.Kod:MIB1 have versioned and signed all map files. So its isnt possible only change one file from old card like MIB2
There is signature in all files. In MapRegions folder in mib1 on the end of the every file is signature in binary format.
And mib1 map files are in psf format. mib1 map card is well protected.
Sam chciałbym, żeby to było takie proste. Na forum gpsunderground również fachmani twierdzą, że ciężki temat. Pytań na forach jest sporo a każda odpowiedź jest taka sama - nie ma opcji.
Uważam, że gdyby to było proste to oferowaliby choćby za kasę jakiś patent. Pisałem też zapytania do polskich firm, które zajmują się navi (dosyć znane firmy i polecane też tu na forum) otrzymałem również odpowiedź odmowną.
W wolnej chwili popatrzę jeszcze, może natrafię na coś nowego. Dziwi mnie to też, że starsze niby jednostki i mapy a ciężko je złamać a nowe się da prosto.
Ale DJdarek od nas z forum oferuje aktualizacje MIB1 i MIB2 do a3 8v , to jak to jest ?
http://www.nawigacjakrakow.pl/polski...ualizacja.html
http://www.nawigacjakrakow.pl/polski...ualizacja.html
Wrclaguna też ma aktualizacje w ofercie
Wysłane z mojego Galaxy S9+ przy użyciu Tapatalka
No właśnie jak to jest, że jak napisałem maila z zapytaniem o aktualizację map do navipol i do nawigacjakrakow to obaj odpisali, że nie da rady bo nie mają nowych map do tej wersji... pisałem jesienią zeszłego roku.
Być może aktualizują używając ori kart z aso po doliczeniu swoich kosztów a my tu szukamy budżetowej lub darmowej opcji ;)
Jeśli mam dać komuś 1500zl czy tam więcej to wolę samemu w aso kupić za 1200 :P minus rabat
Przypominam, że mowa cały czas o tej najprostszej wersji navi, MIB1 - MIB-S.
ok dziekuje za obszerniejsze wyjasnienie
Gość na ebayu moim zdaniem nie naciaga, bo uczciwie napisał ze przed zakupem zapytać swojego dealera czy to wykona bez kodu, wiec coś jest na rzeczy, ta aktywacja z kodami moze również być tylko informacją dla audi ile map faktycznie sprzedali i zostało aktywowanych czy sie opłaca dalej robić dla nich aktualizacje(a taką statystyke napewno prowadzą).
Tu ktoś sprzedaje mape, w której napisał ze wymagana jest aktywacja w salonie lub oni mogą to zrobić za 70Funtów
https://www.ebay.com/itm/AUDI-A3-201...DWAp:rk:3:pf:0
kurcze nie moge znaleźć już tej aukcji gdzie ktoś sprzedawał same karty i w komentarzach pisali ze sprzedajacy nie napisał, ze trzeba jakaś aktywacje robic, ale dealer im to zrobił.
Popatrz jakie pliki zawiera mapa od VW(moja ze screena) i jakie masz na swojej karcie, bo porównałem ta VW z swoimi dwiema 2013(oryg działajaca) i kupioną 2016 i jest to milion procent to samo
mapy są zakodowane ok. zeby inne firmy nie wykradły, ale kod szyfrujący mmi juz zawiera w sobie, tylko nasze mmi nie ma zezwolenia na przyjecie nowego zestawu plików, discovery media(one sa w wersji mib1 i mib2(chyba od 2015) obydwie sie aktualizuje) z kąd ono miało by wziać kod odszyfrujacy nową mape skoro wychodzi na to że mapa jest 100% ta sama dla Audi,Vw,spody,seata a tamte przyjmuja nowe mapy.
http://vwaudiservice.pl/
Wysłane z mojego Galaxy S9+ przy użyciu Tapatalka
@Krumak, wysłałem zapytanie, zobaczymy co odpisze no i za jaka kasę ;)
@Igorch z tego co wyczytałem w vw patch'uje się jednostkę, podobnie w seacie. Masz patcha pod jednostkę z audi? Koleś na forum seata https://forums.seatcupra.net wyraźnie napisał, że wgranie złego patcha zbrickuje jednostkę. Jak masz odwagę to patch'uj ;)
Możesz też zadzwonić do aso zapytać o koszt aktualizacji i o sam kod aktywacyjny. Chwila rozmowy i już będziesz wiedział, ja napisałem to co sam osobiście się dowiedziałem w inter welmie.
@JackQ ehh o czym ty piszesz z tym patch'owaniem?
To co dałem screen to mapa prosto ze strony VW która jest oficjalnie dostepna, jest tam również instrukcja instalacji, w skrócie kasujesz dane ze swojej oryginalnej karty wgrywasz te pobrane i działa, nic wiecej, a jak widac mapa jest ta sama i jak to jest mozliwe?
zastanawia mnie jeszcze tylko kwestia karty, bo karta audi jest zabepieczona przed formatowaniem oraz zmianą na niej danych(ciekawe czy przypadkiem nie ma odłaczonego w srodku tego suwaka bocznego?)
Prawdopodobnie za przyjmowanie nowej mapy odpowiedzialny jest plik: P75_N60S3MIBS2_EU.md5 a z tego co pamietam to soft np w samsungach jest spakowany do plików ".md5"
No, tak jak mówiłem, otrzymałem odp od Wrclaguna
Zatem może skończmy te czcze gadanie, bo coś czuję, że będziemy kopać i kopać a i tak nic z tego nie wyjdzie :P (taki już jestem pesymista hyhyhy).Kod:NIESTETY to STD i tylko ASO
Skoro zmiana na chińczyka to zły pomysł, to może pokusić się o "budżetową" wymianę na wyższą/nowszą wersję navi. Może da się jakoś taniej wyłączyć CP a zakup jednostki i lcd idzie ogarnąć w niskiej cenie, no i oczywiście zakodowanie tego.
Ja mam w moim aucie wersję MHIG_US_AU_P1053. Byłem ostatnio w ASO i powiedzieli mi, że nie mogą wgrać mi wersji europejskiej czyli MHIG_EU_AU.... i przez to też nie pójdzie mi mapa europy od nich. Wie ktoś może jak mogę samemu wgrać jakiś soft europejski. Ma ktoś może jakiś pliki i może mi udostępnić ?
- - - Aktualizacja postu - - -
A powie mi ktoś czym się różni MIB1 od MIB2? Jak mogę to sprawdzić. Ja mam wersję MHIG, mam dysk twardy, mam na nim wgraną mapę USA i Kanady, do tego mam 2 wejścia na kartę SD ale nie mam wejścia na kartę sim. Dodatkowo jak wchodzę w MENU to nie mam opcji AUDI CONNECO, wie ktoś może od czego to zależy?
gadalem w sobote z Darkiem ( nawigacjekrakow ) jest do zrobienia, sila rzeczy nie powie co i jak, bo z tego zyje, nie musi...
ale dzis gadalem tez z pab567, z Warszawy, gosc od nawigacji VW ( a wszystkie 5,8, discover ma w malym paluszku ) jest na forach leona czy tourana, octavi, superb
chcialby/moglby popracowac nad tematem, musicie sie z nim skontaktowac, nie ma go na naszym forum,
wiec przez forum leona albo tourana ( ksywka pab567 )
najlepiej przez superblcub.pl bo to jego " domowe " forum
moze uda sie cos ruszyc
Miro ale on nie musi nic podawać, niech tylko rzuci kwotą, jak będzie rozsądna to się dogadamy :)
Ciekawe, że na maila odpisują, że się nie da a w realu niby się da...
Napisałem do pab567, może coś wspólnie uradzimy.
Dzięki za zainteresowanie
No i wątpliwości rozwiane. MIB1 STD jest tak zabezpieczony, że nie ma sensu nic z tym robić.
Za dużo zachodu i wysokie koszty aby aktualizować w nim mapy.
Lepiej zmienić navi na wyższy model.
Z tego co mi napisales to i tak nie jest trudne, klonujesz karte, zgrywa sie od kogos licencje z auta wgrywasz w swoje i wsio, moim zdaniem do ogarniecia, moze i mapy bylyby nie najnowsze, ale warto chociaz miec nawet takie 2letnie niz 6cio...
VCP ktory mozna kupic tanio ze wschodu pewnie tez by sobie poradził, niedlugo bede robil u siebie audi sound system i tam trzeba powalczyc vcp wiec zobacze co i jak
A nawet jak cos to lepiej kupic vas'a/odis'a za kilka stow niz licencje za 1500, a chetni jak widac sa
Bardzo to uprościłeś. Po pierwsze musisz wiedzieć co zgrać i jak ta licencje do jednostki wprowadzić - za to musisz zapłacić komuś kto się zna i ma konto ODIS online w AUDI, pewnie z kilka stówek. Dorwać kogoś kto użyczy swojego auta i karty i pojedzie tym autem żeby zgrać licencję. itd itp
Jakby to było takie proste i pożądane to by robili a tak to nikt tego nie ogarnia. Znając życie ludzie wola włączyć navi na telefonie jak się bawić w kupowanie map za 1200 czy klonowanie. Zauważ ilu nas się udziela w temacie, aż 2...
Ja się przerzucę na wersje high. Powolutku sobie skompletuje sprzęcik i z głowy na kilka lat ;)
Ja mam w moim aucie wersję MHIG_US_AU_P1053. Byłem ostatnio w ASO i powiedzieli mi, że nie mogą wgrać mi wersji europejskiej czyli MHIG_EU_AU.... i przez to też nie pójdzie mi mapa europy od nich. Wie ktoś może jak mogę samemu wgrać jakiś soft europejski. Ma ktoś może jakiś pliki i może mi udostępnić ?
A powie mi ktoś czym się różni MIB1 od MIB2? Jak mogę to sprawdzić. Ja mam wersję MHIG, mam dysk twardy, mam na nim wgraną mapę USA i Kanady, do tego mam 2 wejścia na kartę SD ale nie mam wejścia na kartę sim. Dodatkowo jak wchodzę w MENU to nie mam opcji AUDI CONNECO, wie ktoś może od czego to zależy?
nie ten jeden program pewnie to ogarnia, kupujesz oryginał z licencją(znajdujesz co za to odpowiada i zmieniasz u kogo chcesz w aucie) a licencje do pozostałych wersji map 2015,2016... to ci już klijenci pod dom z tym przyjadą, i masz klucze do wszystkich wersji, ktos kupuje sobie karte oryginał(bo handlarz wyciagnął z auta jak sprzedawał)(jaka wersje sobie tam zdobedzie i tylko odblokowuje sie w mmi) a karty mozna używać oryginalne, dlatego też niektóre aso bardziej rozgarniete sa w stanie aktywować używaną karte bez kodu
Zauważyłem jeszcze jedną ciekawostke, numer karty pojawia się podczas skanowania, włożenie innej karty powoduje błąd zapisany w pamieci MMI
https://s1.tufotki.pl/2019/01/24/2vV8I-8hky5i.jpg?v=2