Jak odrzuciła do tego oleju Archoile to klekotu nie usłyszysz :P
Co ile wymieniasz olej, bo chyba o to powinien pan co sprzedaje oliwę sie pytać na początku, potem jak jeździsz?
Printable View
Jak odrzuciła do tego oleju Archoile to klekotu nie usłyszysz :P
Co ile wymieniasz olej, bo chyba o to powinien pan co sprzedaje oliwę sie pytać na początku, potem jak jeździsz?
Panowie, miał ktoś błąd w S3 lub A3 quattro 01324 - jednostka kontrolująca napęd na cztery koła ??
Widziałem ten specyfik w sklepie lecz nigdy nie używałem warto ? Olej wymieniam co 8-10 tys. km. Jakiś czas temu byłem na programie w compsporcie i po tym zabiegu zauważyłem małą różnicę na bagnecie . Sprzedawca motula jakoś bardzo nie chwalił podobno kiedyś to był dobry olej i jeśli chcę autem dłużej pojeździć to żebym brał penrite a jeśli zamierzam sprzedać to lać motula :D
Ja bym lał Penrite HPR5 plus Archoila 9200, z tym że wedle zaleceń czyli tak nieco ponad pół flakonika i poprzedziłbym to płukanką. Przy kolejnej wymianie sam olej i dodatek co drugą wymianę.
Motula raz miałem i dupy nie urwał
Aczkolwiek jako że nie mam o motoryzacji zielonego pojęcia to moje zdanie należy traktować jako bezsensowny bełkot:p
Ja motula lałem do 1.8t 150-tki. Ale to było >4 lata temu i już na niego nie patrzę. W s3 zacząłem tridenta od millersa, a teraz drugi raz zalałem millersa nano EE 5w40. Poczytaj. No ale skoro <kylo> się nie zna na motoryzacji to mojej propozycji w ogóle nie bierz pod uwagę ;) ;) ;)
Mój kumpel mawia że Millers to super olej do sportu, ale do normalnej jazdy jest przerost formy nad treścią, bo LM i Penrite w normalnym użytkowaniu nie są słabsze.
Tak se bełkocze;)
Te dwie marki też, z tym ze LM zmienił ostatnio formułę i nieco poszedł w dół.
Co do Millersa, to tak tak, ale ten olej jest do upalania i jego właściwości po 5 tysiącach szybciej się degradują niż w innych markach, więc ochrona długotrwała niepowala.
Poza tym dodając Archoila robisz lepsza mieszankę, sam nie wierzyłem, ale nawet na ucho jest wyraźnie inaczej. Osobiście zjeździłem z 15 bankiem Millersa, ale po wycofaniu jednej oliwy przeszedłem na kangurkowy olej
Racja, racja, ale z drugiej strony jest tu jeszcze ktoś kto wierzy w long life? Myślę, że wszyscy wiedzą, że te 8/10k km to max dla oleju.
Nie dopisałem w poprzednim poście, że sam zmieniam co <10k km. Podobno, powtarzam podobno, Millers Nano zostawia film z nano cząstek na elementach ciernych silnika, eliminując suchy start i fajnie pracuje przy wyższych prędkościach obrotowych i temperaturach. Nie mówię już o CFS NT+, który jest faktycznie do sportu, ale myślę, że EE się sprawdzi jako daily i sporadycznie do upalania.
Dzięki panowie za wypowiedzi. Millers bardzo ciekawa propozycja,dużo dobrych opinii krąży w sieci tylko u siebie będę miał ciężko go dostać może na zamówienie lub allegro.Muszę to jeszcze przemyśleć. Bardziej skłonny jestem do Penrite ponieważ mam go od dystrybutora. Kylo co do tej płukanki masz na myśli AR2820 ? Stosować tak jak piszę w instrukcji czyli dolać do gorącego silnika ? Nie będzie żadnych skutków ubocznych ? :D
Tak. Ale wiadomo long life pomijamy :thumbright:
https://sklep-oleje.pl/pl/p/Millers-...-5W-40-5L/1769
long lify można lać, ale zmiana nie po 30k tylko 10k ;)
dokładnie.
LongLife to chwyt marketingowy.
Gdzieś czytałem, że oleje LL mają lepsze właściwości cierne i lepiej trzymają parametry bo jak wiadomo, wraz z przebiegiem olej czarnieje czyli zbiera się w nim "syf"
dobrze stosować LL do aut z bezpośrednim wtryskiem FSi ale zmiana co 10tys max i wtedy pewność, że nasze daily pojeździ długo.
Do jazdy torowej tak jak kylo pisze:
Najlepiej zmieniać przed kazdym track day'em i wtedy oleje typowo wyczynowe które z żywnością mają niewiele wspólnego za to znoszą dużo wyzsze temperatury.
Wysłane z Galaxy S6 edge przy użyciu Tapatalka
Chłopaki mieli już na podnośniku meśki, wieśki, gdzie silniki zeszły przed 100 tysiącami. A w mojej firmie padło turbo w szwedzie za 400 koła od LL,
nawet do regeneracji sie nie nadawało i to przy 96 tysiącach na liczniku
Kup płukankę LM i zalej, daj popracować z 15 minut silnikowi na wolnych i na podnośnik
Leje tygodniowo chyba z kilkadziesiąt litrów Longlife castrola 5w30 do głownie do aut flotowych tdi, czasem i do benzyn, jakoś tam jeżdżą a wymiana średnio 25-30tys, niektóre przeloty maj sporo ponad 200tyś, lałem ten sam olej do dupowoza HDI po mapie gdzie 4 lata był gaz-hamulec i nic nie kleknęło.Tak że złą sławą owiany castrol coś tam smaruje ale w benzyniakach na longlife sporo się nagaru zbiera, parę misek już ściągałem w autach z zagranicy po serwisach aso longlife do czyszczenia smoka i syfu było sporo. 1.8T których miałem kilka sztuk i obecnie do TFSI lałem i leje motula 5w40 i też się nic nie dzieje, wymieniam ok co 10-12 tyś, jak dla mnie motul ma niezłe właściwości myjące, ale chyba wszystkie syntetyki droższe tak mają. Na Pennrite o którym piszecie ostatnio w pomodzonym TFSI zauważyłem że ładnie trzyma temperaturę po spałowaniu, a poza wymiennikiem ciepła żadnej chłodnicy tam nie ma. Nie jestem fanem Valvo VR1 bo ma słabą bazę mieneralną + dużo dodatków trzymającuch go w wyższej klasie. O olejach estrowych (czyli obecnie dość drogie formuły) rozmawiałem z osobą siedzącą w laboratorium w firmie ze smarami i opinia była taka że to trochę chwyt marketingowy bo poza tym że lepiej bio-degradowany ma lepsze właściwości do mieszania dodatków, czy lepiej chroni silnik? Wąpię. Podsumowując ja leje motula cena dobra, włascicowsci też ok:) Oczywiście jestem przeciwny serwisowi LL ale niestety takie czasy, gdzie np firmy leasingowe nie pozwalają np w busach na wymiane oleju częściej niz 40tys co dla mnie jest abstrakcją:/
Siema, poświęcicie chwilę na rozwiązanie ankiety. Robię prezentację na studia na temat zadowolenia z pracy.
Link do ankiety:
https://docs.google.com/forms/d/e/1F...g/formResponse
Z góry dzięki.
Z innej beczki bo nie mogę nic konkretnego znaleźć. Ktoś siedzi w temacie i poleci kabel do ''swieższych'' vagów, konkretnie mi chodzi octavie II fl z 2012r. Na allegro znalazłem do 2009r. Ktoś coś?
http://www.e-service.info.pl/VAG007.html
obecnie to 009
kabel to tylko aliexpress i vcds, mam juz chyba 3 z kolei
Dzięki Chłopaki za odpowiedzi.
Łukasz, możesz rzucić jakąś przykładową aukcją z alie, żebym wiedział co używasz?
W prawdzie nie mnie pytałeś,ale u mnie smiga coś takiego:
https://www.aliexpress.com/item/VAG-...ceBeautifyAB=0
I daje rade :)
ma ktoś z Was audi a5(znajomy/koleżanka/rodzina...)?
Michał a jakie Ty masz tam fotele?
weź mi w wolnej chwili zmierz rozstaw śrub przy szynach foteli(od lewej do prawej oraz od przedniej do tylnej) oraz długość samych szyn i ich szerokość
takie zwykłe elektryczne bez wentylacji i bez masażu.
do 8L chcesz wpakować?https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e09c5edeec.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...641c0d1116.jpg
Michał a co to szybkę wymieniałeś? ;) Jakbym skądś kojarzył te pokrowce ;)
tak ale z A5 czarna skóra+pełna elektryka(taki wzór)
https://i.imgur.com/1Q0zNkT.jpg
lub 8V identyczne manualne materiałowe
https://i.imgur.com/cCVn9py.jpg
bardziej się skłaniam ku tym z 8v bo wygladają o niebo lepiej jak dla mnie ale...:)
tak.
zaraz po zakupie.
Szyba AGC montowana w warsztacie Nordglassa ;)
Zawsze po zakupie zmieniam szyby czołowe bo denerwują mnie chociażby rysy od skrobaczek których nigdy nie używam.
szalejesz chłopie :D
stołki z A5 łatwiej podłączyć.
te z 8V wymagają stabilizatorów napięcia.
powodzenia w montazu. Widzę że Maciek już tam mierzy a te fotele wszystkie takie same jesli chodzi o wymiary szyn i szerokości. (8V, A4 B8, A4 B9, A5, A7)
kylo1986 opróżnij skrzynkę
https://youtu.be/wle8n1485Wc
Maglownica do wymiany ?
Wczoraj popadało i można było się trochę poślizgać, niestety ciężko zmusić autko do jazdy bokiem. Czy u Was w quattro też tak jest, że samochód w ciasnym zakręcie ciężko postawić bokiem na dużym parkingu to wiadomo. Mam wrażenie, że samochód na sile chce jechać prosto, nawet po zaciągnięciu ręcznego samochód tak jakby przyhamowywał i prostował się. W innych autach z napędem na przód nie było problemu z w miarę kontrolowanym wejściem bokiem w zakręt. Myślałem, że przy quattro będzie jeszcze lepiej a tu :( Chyba, że muszę się nauczyć jeździć, chętnie wysłucham waszych porad.
Mnie eSa chciała zabić ostatnio, pełnego bączka 360 stopni zrobiłem zanim pobrudziłem gacie...
Ja do siebie na parking zawsze dupą zarzucam i nie ma problemu. A jest dosyć wąsko bo są wysokie krawężniki. Na dużym parkingu to już tylko kierownica i gaz :D
przy haldexie dobrze mieć auto po programie i odblokowaną lewą nogę.
w 8L i 8P przedlift haldex zapina się po chwili, jak przednie koła tracą przyczepność.
Żeby ciaśniej wchodzić w zakręty trzeba delikatnie z nogą na gazie i lewą nogą dohamowywać by prędkości za dużej nie nabierać.
Wtedy idzie ładnie po górskich serpentynach polatać.
bez lewej nogi na hamulcu esa mi wyjezdzala ostro przodem.
Niestwty do haldexa trzeba się przyzwyczaić ale jak juz się czlowiek z nim oswoi to jest to genialny napęd.
Trzeba pamiętać, że eSka jest podsterowna i zawsze najpierw wychodzi przód, ja najpierw dokręcam kierownicą i dopiero gaz. Na wyższych obrotach oczywiście. Kwestia wyczucia i przyzwyczajenia.
nigdy nie wciskałem hamulca, aby się obrócić....po prostu dawałem za dużo gazu względem posiadanych umiejętności
Adam nie chodzi o obracanie tudzież krecenie bączków tylko zacieśnianie zakrętów na śniegu nadsterownością.
Jak nie docisniesz hamulca lekko lewą nogą to eska wypłuży przodem po czym zacznie zbyt szerokim łukiem iść co ma śliskiej drodze prowadzi do zaliczenia rowu albo płota ;)
Nie na wyjściu z zakrętu dociskam gaz i dupa lekko wychodzi zacieśniając zakręt....chyba, ze przekozaczę i mam oberek.
Zależy po czym jedziesz, jak zaraz po opadach latałem to nie ma żadnych problemów, nie ma kolein lodu itd i jest z bani. ale jak coś śnieg przypada to jak się odwróci nigdy nie wiesz :mad:
Ja tak mam stan magazynowy felg -1, bo pod spodem był lud i przy 15 km/h dupa poszła jak szalona. Ale się wyprostuje i będzie jak nowa, wczoraj się Priusem w zaspie zakopałem. To to dopiero wkur...
Dobra pytanko techniczne, jakie śruby idą w opcji swapy na 280 coś tam na tył do dystansów zaciska??????????
Bo mnie się stare odkręciły dziś i muszę nowe załadować albo powrót na 256
To w sumie ja dupą zarzucam na wjeździe na parking ale od wjazdu do skrętu mam bardzo mały odcinek i nawet auto się nie rozpędza a tylko bawię się gazem. Bez problemu zarzuca ale to nie są jakieś wielkie prędkości :)