Czyli mam się dopiąć do kabla który jest w pinie 19? A 18 pin? Jest pusty w sterowniku
Printable View
Czyli mam się dopiąć do kabla który jest w pinie 19? A 18 pin? Jest pusty w sterowniku
masz starszą wersję sterownika, a z tego co mi wiadomo każdy sterownik obsługuję podświetlanie
prawdopodobnie będziesz musiał podpiąć sie do pinu 1 i 2 ale nie jestem w 100% pewny
Okej, dzieki.
Więc pin 1 mam wolny to nie będzie problemu a pin 2 to będę musiał podpiąć się pod kabel, który tam jest.
Czekam jeszcze na jakieś opinie w tej sprawie gdyż nie chcę czegoś rozwalić. Pozdrawiam
To jest kwestia czy masz polifta czy przedlifta. W polifcie jest inne podlaczenie.
Chyba to polift :) zderzak z przodu ma już jednolity a nie jak przed liftem dwuczęściowy
Dlatego piszę że się nie znam :) a auto jest sportback czyli 5 drzwi rok produkcji to 2007 :)
to tym bardziej nie powinies pisac o dzielonym zderzaku, bo takiego w sportbacku nigdy nie bylo
masz przedlifta i tyle
end
Okej,
Poprostu szukam pomocy w zamontowaniu lampek. Może Ty pomożesz? Jak pisałem wcześniej w poście, nie wiem czy mam się podpiąć pod kabel który jest we wtyczce czy co? Bo z tego co wyczytałem to inni mieli wolne miejsca żeby kabel wrzucić.
Okej, przeoczyłem to o tym kablu.
Dzięki za info, jak zrobię to dam znać czy wszystko się udało.
Witam ponownie.
Dziś miałem chwilę żeby się pobawić i wszystko się udało.
Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie.
Witam,
Postanowiłem dołożyć sobie w drzwiach podświetlane klamki, czerwone lampki ostrzegawcze oraz białe od spodu drzwi. Wszystko ładnie podłączyłem na oryginalnych wiązkach i drzwi od kierowcy ślicznie świecą a od pasażera działa tylko podświetlenie klamki :-(
Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego lub jak to naprawić ?
Pozdrawiam
Musisz kolego zakodowac w module ja miałem to samo.
W module?
Możesz coś jaśniej bo kodowałem VCDS w grupie 42 i świecą mi lewe a prawe nie :-(
Musisz oba sterowniki drzwi zakodowac, a nie tylko drzwi kierowcy. Grupa 52 to pasazera.
Witam! Ma ktoś "łopatologiczne" schematy/różnice wpinki wiązki tapicerek do 8P przed liftem i po lifcie? Znalazłem na forum i od przedlifta z tamtych plików jeszcze może dałbym rade odczytać ale w pliku do polifta niestety nic nie mogę znaleźć na temat modułów. Musze przerobić wiązki do podswietlenia boczków/klamek z przedlifta do polifta RM2009. Dziękuje z góry i pozdrawiam!
tu masz schematy https://www.a3-club.net/forum/showth...adane-lusterka
Dzięki Czaro10 :thumbright:, ale właśnie o tych plikach mówiłem.. W pliku od przedlifta są opisy przewodów itd. ale w polifcie nie wiem czy jestem tak ślepy czy tepy ale nie moge tego znaleźć :mad:
- - - Aktualizacja postu - - -
Wszystko tyczy się sterowników J386 J387 J388 J389 i wtyczki T32a a w tym pliku do polifta nie widzę dokładnej rozpiski tej wtyczki :(
faktycznie, to nie ten schemat dla polifta. nie mam juz poprawnego.
Tak się akurat składa, że sobie dawno temu pobrałem na dysk ten plik: http://hostuje.net/file.php?id=a8033...2cfa48846e0662
@czaro10
Jak chcesz, to wrzuć link do swojego wątku :)
@kubek93.93
Czy wystarczy Ci rozpiska kostki 20 pin i 32 pin jakie kolory kabli w który pin idą? Jak tak, to mogę później wrzucić.
Jesli mowa a kostce wiazki tapicerek, to tak, byłbym wdzieczny
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
ELSA waszym przyjacielem, dawno byscie mieli
a nie miesiac szukania
Witam, czy mógłby mi ktoś podać rozkład pinow do lampek oraz podświetlenia klamek, w wersji poliftowej?
Zaczalem dopiero ogarniac Else- jest tego troche- narazie wyczailem ze podswietlanie dolu i lampki ostrzegawczej z pinu 1 i 2 zmiana jest na 18 i 19 (polift)
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Oświetlenie klamki kierowcy: przedlift pin 14/32 - polift pin 17/32
Macie tutaj zrzut schematu elektrycznego do polifta:
http://hostuje.net/file.php?id=ea91f...d5e6b962710e84
Dla porównania schemat przedlift z innego wątku, który już był tutaj przytaczany: https://www.a3-club.net/forum/showth...=1#post1140660
Czy po otwarciu drzwi lampki mają się świecić czy czas czy po pewnym czasie powinny się wyłączyć?
OK. A mniej więcej po jakim czasie powinny się wyłączyć? Zamontowałem lampki od strony kierowcy i po otwarciu drzwi po niedługim czasie gasły. Potem założyłem po stronie pasażera i teraz nie gasną. Od czego to zależy? Trzeba to zakodować, czy co?
witam jestem nowy i chciałem zapytać o jedna rzecz a mianowice mam a3 8P sportback 2009 montowałem lampki ostrzegawcze w drzwiach ,instalacje wykonałem tak jak jeden z klubowiczów to przedstawił czyli pin 18+ pin 19 masa i kodowanie .posiadam wersje 5 drzwiowa .w drzwiach kierowcy i pasażera swieca a tyl wogole i mam pytanie czy tył miał być podpięty w ten sam sposób czy tez nie czy ktoś może pomóc bo nigdzie nie mogłem znalesc montaży lampek w drzwiach tylnych z góry dziekuje
Może musisz sterowniki w tylnych drzwiach zakodować?
sterowniki zakodowałem ale wyskakuje błąd -przerwa w obwodzie i dlatego chciałem zapytać jak to podłaczyc bo najprawdopodobniej piny musza być inaczej podpięte na innych miejscach a nie tak jak z przodu ,nie wiem który pin za co odpowiada
Tył miał być podpięty pod pin 1 zasilanie (+), pin 2 masa (-) w 32 pionowej wtyczce.
dzięki za informacje mam nadzieje ze teraz będzie ok
Witam, wszystkich dużo grzebałem po forum i nie znalazłem akurat do mojego autka podpowiedzi: a zatem chciałem dołożyć oświetlenie drzwi oraz podświetlenie klamek - tak jak b. przykazał dokupiłem instalację i zakodowałem sterownik - a tu lipa przód w ogóle nie reaguje " nawet szyby przestaly działać na nowej instalacji- tył działa głośniczek oraz szyby po zatym wyskakuje błąd czy ktoś z Was dorabiał oświetlenie posiadam A3 8P Sportback z 2012 - powiem Wam wymiękam. Po za tym moje autko nie przyjmuje kodowania doświetlania zakrętów - no chyb że w tym aucie jest jakiś inny sposób nr sterownika 8PO907063N
Dziekuje wszystkim za poradę - :)
Doprecyzuj jaką instalację dołożyłeś - całą wiązkę drzwi wymieniłeś czy dołożyłeś tylko kable do oświetlenia klamki i oświetlenia drzwi?
wymieniłem wiązkę przypięta do boczków podświetlenie drzwi oraz klamki w mojej starej wiązce było:
strona kierowcy- sterownie szyb, lusterek
strona pasażera- sterowanie szyb
tył- sterowanie szyb- głośniczek w klamce
w nowej wiązce sa jeszcze lampki otwierania drzwi i podświetlenia klamki
Pozdrawiam
Masz schemat z Elsy, dobrze się wpiąłeś kostkę do ecu drzwi?
Wcześniej miałem a3 8p poliftową również dokładałem oświetlenie w drzwiach nie było żadnego problemu
właśnie nie posiadam schematu po prostu odpiąłem przewód i założyłem nowy - trzeba zmieniać ułożenie w kostce? posiadasz może taki schemat
tak mam else więc ze schematem nie ma problemu poniżej opis do a3 model 2012:
oświetlenie drzwi kierowcy żarówka W30, W31:
- zasilanie T32a/18 (18 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
- masa T32a/19 (19 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
oświetlenie klamka L108:
- zasilanie T32a/17 (17 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
- masa T32a/19 (19 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
https://i.imgur.com/bMZZW1H.jpg
oświetlenie drzwi pasażera żarówka W32, W36:
- zasilanie T32b/18 (18 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
- masa T32b/19 (19 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
oświetlenie klamka L109:
- zasilanie T32b/17 (17 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
- masa T32b/19 (19 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
https://i.imgur.com/jcCGbkW.jpg
oświetlenie lewe tyl żarówka W33, W37:
- zasilanie T32E/1 (1 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
- masa T32E/2 (2 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
oświetlenie klamka L110:
- zasilanie T32E/14 (14 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
- masa T32E/2 (2 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
https://i.imgur.com/TMIl4AZ.jpg
oświetlenie prawe tyl żarówka W34, W38:
- zasilanie T32F/1 (1 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
- masa T32F/2 (2 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
oświetlenie klamka L111:
- zasilanie T32F/14 (14 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
- masa T32F/2 (2 pin z wtyczki 32pin od ecu drzwi)
https://i.imgur.com/oBicFt3.jpg
Oczywiście po samym podłączeniu ci to nie będzie działać należy to jeszcze zakodować czyli każdy sterownik drzwi: w vcds powinieneś mieć podpowiedź kodowania i załączenie oświetlenia drzwi dodajesz do kodowania 64. Nie mam już a3 ale w podpowiedzi powinno ci wyświetlić ile trzeba dodać by zakodować oświetlenie klamek "door opener illumination bulb"
Witam wszystkich, po wnikliwym przejrzeniu całego działu, zabrałem się za wymianę odblasków na lampki (tylko czerwone). Mam przedlifta więc wpiąłem się w piny 1 i 2. W prawych drzwiach nie było problemu oba były wolne, w lewych w 2 pinie był kabel więc wpiąłem się do niego tak jak pisaliście. Wszystko zakodowałem i no problem w tym, że lampka w prawych drzwiach świeci bez problemu a lewa nie:/ w vcds pokazuje, że jest przerwa w obwodzie. Jest możliwe, że pomyliłem + z - i przez to nie działa czy jest inny powód? pozdrawiam
Niektóre lampki posiadają diodę i jeżeli pomyliłeś + i - to to może być przyczyną.
Diody nie było bo pamietam, więc to nie to:/
Problem zażegnany, wtyczka chyba nie stykała bo pomogło odpięcie i wpięcie z powrotem, pozdrawiam
Siemka czy wie ktoś jakie są numery pinów we wtyczce modułu drzwi w Audi A3 8P polift?
mareq_95
w module drzwi masz 3 wtyczki:
20pin ma 2 duze piny i reszta malych: 000979009e/ea/, 000979164e, 000979151e/ea/, 000979242e/ea/, 000979027e/ec/, 000979152e/ec/, 000979243e/ec/, 000979308e/ec/, 000979425e/ec/
16pin: 000979009e/ea/, 000979164e
32pin: 000979009e/ea/, 000979044ea, 000979164e,
Witam wszystkich.
Czy ktoś mógł by dopisać jaki jest typ tego pinu, konektora we wtyku drzwiowym , może jakiś nr katalogowy lub zdjęcie.
Dzięki
O który konektor ci chodzi? Na górze masz podane numery konektorów.
Jeszcze pytanko który z tych trzech rodzaju będzie do polifta, ja mam a3 8p 5d 2010/2011.
- - - Aktualizacja postu - - -
Oczywiście przepraszam nie wiem jak ja czytam. Wtyk 32 pin - Piny to 17 podświetlenie klamki, 18 lampka ostrzegawcza i podświetlenie drzwi i 19 masa, ale ten już pewnie jest. Pytanie który z tych trzech konektorow będzie do polifta a3 8p 5d rok 2010/2011. Dodatkowo robię to wszystko na ledach - pytanie czy nie będzie notował błędu.
Jeszcze raz przepraszam za nieuwagę.