może inni koledzy wypowiedzą się na temat mojego problemu, czy przepływomierz do wymiany jeżeli odłączam i nie ma żadnej rekcji, wręcz przeciwnie chodzi równo i obroty nie falują
Printable View
może inni koledzy wypowiedzą się na temat mojego problemu, czy przepływomierz do wymiany jeżeli odłączam i nie ma żadnej rekcji, wręcz przeciwnie chodzi równo i obroty nie falują
Gdy ja miałem 1.6 miałem to samo - falowanie obrotów jak i gaśnięcie samochodu na luzie itp...
Wyczyściłem przepływomierz i przepustnicę i problem znikł.
Najlepiej jakbyś od kogoś na chwilę "pożyczył" przepływomierz aby być pewnym. Ja obstawiam, że bez wymiany się nie obejdzie (sądząc, że czyściłeś dokładnie wcześniej ten element i nie było pozytywnych efektów...)
podłącz pod kompa to pokaże błąd przepływki
własnie jest taki problem że nie zawsze pokazuje błąd przeplwyki, najlepszym sposobem będzie podmienienie go na jakiś inny. czasami czujnik chodzi ale źle i komputer nie jest w stanie tego zobaczyć bo jednak coś tam działa i wartości się zmieniają
Niestety błędów żadnych nie pokazuje, jutro zrobię mało prowizorkę tak jak zrobił pustack17 jeżeli nic to nie poprawi to kupię używaną ori przepływkę z gwarancją rozruchową bo niestety nie mam od kogo podmienić. Przepustnica czyszczona, jak odpinam przepływkę to obroty ani drgną po odpaleniu i bez problemów sie zbiera, a jak podłaczona jest to po odpaleniu na zimnym obroty rosną czasami nawet do 2000obr
niestety zrobiłem próbę tak jak zrobił pustack17 i po tym jeszcze gorzej silnik sie zachowywał więc pozostaje tylko wymiana przepływomierza
1.nikt przez neta Ci na 100% nie zaręczy że przepływka.
2.ecu wywali blad dopiero jak przeplywka padnie calkiem
3.stawiam na przeplywke. ori. uzywana to wiesz moze byc taka jak Twoja , wiec na Twoje ryzyko, nowa na pewno bedzie sprawna.
zamówiłem z gwarancją rozruchową jak bedzie coś nie tak to odsyłam im, jak przyjdzie, zamontuje i dam znać czy pomogło
no i jestem po wymianie przepływomierza, malutka poprawa jest ale i tak obroty na ssaniu idą w górę, także strzał w przepływomierz był niecelny ;/ to szukamy dalej...
Witam mam taki problem ,że auto samo kreci się do 2 tyś obrotów a gdy wrzucę bieg i puszczam sprzegło obroty wracają do normy. Próbowałem na ręcznym po woli puszczać sprzęgło i obroty wracały do normy. Proszę o radę.
Sprawdz przewod od odmy czy nie masz pekniety ja przy polaczeniu z filtrem paliwa zalorzylem go przez szmate w dodatku wyczysc przeplywomierz i takie cos wmontowae w niego co sie odkreca na jedna srubke przedmuchaj i benzyna wyczysc u mnie bylo uwalone delikatnie w oleju.
Ale ogolnie tez moja ma jazdy jak zimna po odpaleniu tez czasem wkreci sie na 2 tys obrotow no i raz na 10-20razy ciezko odpala.
Tyle ze ja nie adaptowalem przepustnicy tylko usunalem blad w niej no i jeszcze mam blad sondy lambda wiec to moze przez to.
Przepustnice czyściłem jakiś czas temu nic nie adaptowałem niby po przejechaniu 100 km sama się adaptuje.Przepływomierz był czyszczony.Odmę sprawdzę.Problemu z odpalaniem nie miałem nigdy nawet przy -26 C tylko te obroty:/ Zaczyna mnie kur... bo czasem jak chcę wsteczny wrzucić to zachrobota skrzyni.
Witam, podepnę się pod temat i zapytam.
Panowie, dzisiaj wymieniłem w swoim autku świece, uszczelkę kolektora przy głowicy i filtr paliwa. Miałem nadzieję że pomoże to w moich problemach z obrotami na biegu jałowym, jednak po odpaleniu auta jest tragicznie, silnik strasznie szarpie i nie równo pracuję a obroty skaczą w cały świat, zresztą pokażę to na krótkim filmiku.
http://www.youtube.com/watch?v=mVDvU...layer_embedded
dodam że przy nagrywaniu filmiku nie ja dodawałem gazu a taka jest praca silnika.
W dodatku doszedł błąd sondy lambda górna granica. Czy macie jakichś pomysł jak temu zaradzić ?
Dodam jeszcze że świece raczej dokręcone są dobrze tzn. nie przekręciłem żadnej ani też za słabo bo przy próbie dokręcenie jeszcze jest na prawdę duży opór.
Świece wymieniłem na stare i jest to samo w sumie więc chyba dolna albo górna uszczelka kolektora puszcza. Po takim zabiegu nie trzeba nic adaptować prawda ?
Mm nastepujacy problem. Swici kontrolka EPC I NIE DZIALAJA PRZEDNIE WYCIERACZKI LACZNIE Z ILNICZKIEM OD SPRYSKIWACZY. Dodam ze co jakis czas wycieraczki zaczynaja dzialac. Gdzie mozna szukac przyczyny?
witam, wczoraj miałem wymienianą uszczelkę pod pokrywą zaworów oraz świece, wczoraj nie miałem okazji stać na wolnychg obrotach, ale dziś zauważyłem ze chodzi jak traktor, jakby gubił zapołon, co mechanik mógł spier...ić? jak jadę to nic sie nie dzieje, normalnie sie wkreca na obroty, czuć benzyną z wydechu
Witam Panow. Mam S3 z BAMem w serii. Sprawa wyglada tak ze kupilem ese z walnieta przepustnica. Problem objawial sie ze auto szarpnelo podczas jazdy, wyswietlala sie kontrolka EPC i kontroli trkacji, auto sie nie zbieralo, wogole turbo nie wstawalo. Kupilem nowa przepustnice, wymienilem i pousuwalem bledy. Wszystko bylo ok, lecz dzis jadac samochodem po miescie znow szarpnelo mi ja i te same kontrolki sie pojawily. Zgasilem auto, odpalilem ponownie, swiecila sie tylko kontrolka trakcji, zgasilem ponownie i odpalilem i wszystko ok. W domu podlaczylem autko pod vaga i o to co uzyskalem:
17511 Nie znany kod błędu
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
17579 Czujnik sterowania przepustnicy 2 - zakres/uszkodzenie funkcji
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Prosze o pomoc i z gory dzieki ;)
Problem mi sie powtarza caly czas na nowej przepustnicy. Adaptacja pomaga na dzien, gora dwa. Zaraz po adaptacji pedal gazu jest bardziej czuły, lepiej i plynniej autko przyspiesza lecz pozniej powraca szarpanie, epc itp.
Juz nie wiem co robic, czyszczenie przepustnicy nie pomaga. Nikt nic nie wie ???
Witam.Mam problem z Audi a3 1.8T AGU (150km) z 98r. Problem polega na tym ,iż silnik trzyma zdecydowanie za wysokie obroty :
-na rozgrzanym około 1600-1800
-na zimnym 900/1000/1200
Ogółem w trakcie jazdy silnik pracuje równo ,obroty nie falują , znakomicie przyśpiesza . Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego problemu.
Na youtube zamieściłem film ,jak to wygląda : https://www.youtube.com/watch?v=SOVkFpfAfCQ
PS. Ponadto martwi mnie wysokie spalanie auta , jeźdzę całkiem ekonomicznie i na chwilę obecną autko pali okolo 11L ,co prawda nie jeżdze w trasy , pokonuje odcinki rzędu 10-20km. Jak myślicie to normalne spalanie o tej porze roku,przy oszczędnej jeździe ?
Olej i fltry(oleju , powietrza) wymienione 500km temu..
PS. Ponadto martwi mnie wysokie spalanie auta , jeźdzę całkiem ekonomicznie i na chwilę obecną autko pali okolo 11L ,co prawda nie jeżdze w trasy , pokonuje odcinki rzędu 10-20km. Jak myślicie to normalne spalanie o tej porze roku,przy oszczędnej jeździe ?
Witam, co do tematu obrotów ciężko mi cokolwiek powiedzieć.
W swojej 1.6 miałem problem z falowaniem, jak się ustabilizowały to też były 'troszkę za wysoko' ale po podpięciu pod Vag okazało się że był błąd sterowania silnika (nie pamiętam fachowej nazwy). Okazało się że miałem nadłamaną jakąś wtyczkę, autko wariowało, naprawa kosztowała mnie niecałe 50zł i śmigam do tej pory.
Przede wszystkim podepnij pod komputer, wtedy można myśleć.
Co do spalania, 1.6 przy normalnej (ani nie ekonomicznej, ani super szybkiej) jeździe przy odcinku 12km rano, 12km wieczorem codziennej jazdy + wyjazdy poza pracą, w obecnej porze roku spaliło w poprzednim miesiącu średno 8,6l na 100km.. więc myśle że w twoim przypadku nie ma tragedii.. ;)
Witam ,mam pytanie odnośnie do osób które posiadają silniki 1.6 .Chodzi mi o obroty jałowe .... Dodam ,że obroty mi nie falują wszystko jest OK ,lecz w Vagu mam 640 obr/min. Czy możęcie sprawdzić Vagiem u siebie jakie macie obroty jałowe ?Nie wiem czy jest to normalne czy są za niskie .Ostatnio dzwoniłem do elektryka to mówił ,że są za małe i albo lewe powietrze ,albo Przepustnica robi OUT .Będę wdzięczny za informację .
wymieniłeś już kolego ten wlew? u mnie przed wymianą miałem 700-800 też niby nie falowały , dopiero po wymianie odczułem że silnikiem lekko żucało , obroty na vagu stoją równo na 800 i jest znaczna poprawa w pracy silnika , już nie przygasa, a jeżdziłem z tym rok i nie mogłem dojść :) czytałem też gdzieś na forum seata że były akcje serwisowe i w serwisie podwyższali jakoś te obroty .załaczam ci zdjęcie z danymi z jakiejś tam etki czy elsy , raczej maż za małe te obroty:
http://www.iv.pl/images/45885511341483072024.jpg
pisak112 wysłałem PW do Ciebie.
Właśnie podłączyłem swojego 1.6 AEH do VAG-COMa. Cały czas utrzymuje 800 obr/min z drobnymi wahnięciami w górę.
Nie wiem czy parametry pracy AEH można odnieść do AVU. AEH różni się od AKL jedynie ECU.
Może warto sprawdzić, czy komputer silnika zgłasza pracę na biegu jałowym, czy też inny stan.
Dzieki Sfor za poświęcenie czasu i wypowiedz na forum .Lecz sprawa się chyba wyjaśniła-tak sądzę.Poza tym AKL,AEH oraz AVU różnią się trochę nie którymi detalami jeśli chodzi o silnik .W tym przypadku obroty oraz chłodzenie w AVU jest trochę inne z tego co się dowiedziałem.Dzisiaj szukając nieszczelnośći po raz 3 ,jak zwykle przepatrzyłem wszystkie wężyki ,rurki (uszczelki w kolektorze ssącym nowe Reinza) wymienione,przepustnica umyta i ustawiona VAG-iem.Auto nie faluje ,obroty są stabilne.Po wymianie odmy oraz kubka wlewu oleju oscylują między 670 obr./min z drobnymi wahnięciami około 700-720 .Przypomnę ,że zanim wymieniłem odmę,kubek wlewu oleju (powód:nieszczelność i uciekający olej spod kubka),czyszczenie przepustnicy i uszczelki kolektora ssącego obroty moje były stałe na 640 obr./min.Nie miałem pomysłu co mogę jeszcze sprawdzić ,tak więc zadzwoniłem do ASO z pytaniem jakie powinne te obroty naprawdę być.Pani była z serwisu tak miła ;),że po małej namowie wysłała mi na e-mail skan informacji silnika 1.6 AVU .Wynika z tego ,ze obroty mam co o silnika AVU dobre.Stwierdziła również ,iż obroty są celowo zaniżane ,ze względu na ekologie i emisję spalin.
Kolejna sprawa to nie typowa sytuacja którą testowałem dzisiaj cały dzień .Jak stoje na biegu jałowym obroty spadają do 670 z małymi wahnięciami do 720 jak jadę i wrzucam na luz ,obroty utrzymują się na 800 (zero falowań)Nie będę drążył dalej dlaczego tak się dzieje-powiedziałem sobie TEN TYP TAK MA :) .
Skany zamieszczam na forum poniżej :
http://files.tinypic.pl/i/00676/3yyo7a9dib93_t.jpg
http://images.tinypic.pl/i/00676/joh8b59gfnsg_t.jpg
To bardzo interesująca informacja. Łatwo zdobyć dane o AKL, bo jest to silnik bardzo popularny. Z innymi wersjami 1,6 jest znacznie trudniej. Bardzo długo szukałem różnic pomiędzy AKL i AEH, w końcu trafiłem na kilka opinii, że jedyną różnicą jest komputer i norma emisji spalin. Podczas gdy AEH spełnia normę Euro 2, AKL spełnia normę Euro 3D. Nie udało mi się też znaleźć zakresu parametrów pracy AEH, z konieczności musiałem założyć że są zgodne z AKL. Jak widać takie założenia mogą prowadzić na manowce.
Jestem początkującym użytkownikiem VAG-COMa, ale znalazłem w instrukcji dotyczącej AKL bardzo interesującą funkcję. W grupie 002 znajduje się pole trybu pracy silnika. Czterocyfrowa binarna liczba wskazuje na stan w jakim pracuje sterownik silnika. Jedynki w kolejnych cyfrach oznaczają:
hamowanie silnikiem - bieg jałowy - niepełne obciążenie - pełne obciążenie
Czyli bieg jałowy daje wartość 0100, a hamowanie silnikiem 1000.
W zależności od trybu działania sterownika obroty mogą być utrzymywane na różnym poziomie, ale nie widzę tutaj różnicowania pomiędzy obrotami jałowymi w spoczynku i w ruchu. O ile ekspertem motoryzacyjnym nie jestem, to zarabiam na życie informatyką, mam więc jakie takie pojęcie o tym jak działają komputery. Mogę więc jedynie spekulować, że funkcja utrzymująca konkretne obroty jałowe może być uzależniona od sygnałów z dodatkowych czujników. Może to być powiązane przykładowo z prędkością, czujnikiem sprzęgła lub czymś innym. Przykładowo, trafiłem na informacje, że szybkość opadania obrotów po odłączeniu obciążenia może być uzależniona od tego, czy sprzęgło jest wciśnięte, czy też nie.
Sfor bardzo dogłębnie to ujałeś .Piszesz o silnikach AKL i AEH,że mają Euro 2-3 .Silnik AVU ma już euro 4 .... i weś tu człowieku zdąż za mechanizacją ;) Jeszcze raz dzięki sfor za info i poświęcony czas .
Przyjrzałem się nieco AVU. To jest wersja poliftowa o nieco zwiększonej mocy. Nic dziwnego, że są różnice w parametrach w stosunku do słabszych o 2KM AEH i AKL.
Jako informatyk dobrze wiem, że diabeł tkwi w szczegółach. Mechanicy znacznie mniej przywiązują uwagi do drobiazgów. W sumie to przydałby się wątek/katalog w którym znalazłyby się zakresy parametrów pracy dla poszczególnych wersji silnikowych. Na razie jest tylko:
Cytuj:
Model 8L 1996-2003
Benzyna:
1.6 - AEH, AKL, APF (100 KM)
1.6 - AVU, BFQ (102 KM)
Pozwolę się tutaj podpiąć ze swoim problemem. Od dłuższego czasu (chyba odkąd kupiłem auto 2-3 miesiące) delikatnie falują obroty, myślę w ok 890-920. W dodatku zdarza się, że w czasie jazdy nagle auto dostaje zadyszki i jak dojadę do świateł i wrzucę luz obroty spadają do ok 500 i auto gaśnie. Po chwili odpalę i jest ok. Coś takiego zdarza raz na kilka dni. Czasami jak po jeździe odczekam chwilę przed zgaszeniem, auto samo gaśnie.
Był podpinany po komputer i brak błędów, parametry ponoć wszystkie bardzo dobrze wyglądają, przepustnica była adaptowana i nic. Ktoś ma jakieś pomysły jaka może być przyczyna? Silnik 1,8 T AGU.
U mnie było podobnie, uszkodzony był przepływomierz.
Witam. I ja podepnę się pod wątek, aby nowego nie zakładać.
Od kilku dni mam audi A3, jedyny problem, jaki z nim zauważyłem to spadające obroty na luzie. Czasami nic się nie dzieje, a czasem auto gaśnie. Dzieje się tak na skrzyżowaniach, światłach, i innych postojach. Zawsze, gdy auto nie dostaje gazu. Co może być przyczyną? Gdy lekko trzymam wciśnięty pedał gazu to auto może chodzić i chodzić, i nic się nie dzieje.
Pośrednia diagnoza sprawności przepływomierza polega na jego odłączeniu i sprawdzeniu, czy silnik działa lepiej. W wielkim skrócie, w pamięci ECU zapisywany jest wtedy błąd przepływomierza i przyjmowane są wartości średnie przepływu powietrza zależne od obrotów. Jeżeli po odłączeniu przepływomierza problem nie ustąpi, to raczej należy go szukać gdzie indziej.
Po takiej operacji będzie jeszcze warto skasować błąd przepływomierza spowodowany jego odłączeniem.
Podepne się też pod temat, otóż krótko opisując mój problem to po wymianie przepustnicy trzyma ona wysokie obroty rzędu 1400-1600 obr. Wcześniejsza miała problem, że szarpało przy przyspieszaniu przy granicy 1500-2500 obrotów. Obydwie przepustnice były czyszczone, były robione adaptacje, kasowałem błędy, wymieniłem sondę lambda, cewkę zapłonową, przewody, świece i nawet filtry również są wymienione. Obecnie mam dwie przepustnicę, na starej obroty są w porządku jednak w przedziale 1500-2500 szarpie niemiłosiernie, nie wiadomo z jakich przyczyn, a na tej drugiej którą zakupiłem (używana od golfa 1.6 sr, kod przepustnicy jest ten sam) przepustnica nie szarpie, aczkolwiek ma podwyższone obroty co jest uciążliwym problemem tak na prawdę. Obecnie jeżdżę na tej starej, która szarpie ale kończą mi się pomysły. Dodam, że czasami przy odpalaniu samochód potrafi zgasnąć, a na każdej z nich po lekkim, dosłownie lekkim dodaniu gazu spadają obroty, czasami spadną do tego stopnia, że silnik również zgaśnie. Samochód ma dwuletnią instalację LPG, jednak na benzynie dzieje się zupełnie to samo, może mniej odczuwalne, ale objawy są identyczne. Spotkał się ktoś może z takim problemem?
Podepnę się.
Witam, mam problem w mojej a3 silnik 1.8 20V. Silnik utrzymuje normalne obroty czy jest zimny czy cieply, problem pojawia sie gdy dodam gazu wtedy wchodzi normalnie na obroty ale gdy go puszcze zwiekszaja sie od ok 200/400 i dopiero opadaja. Problem wystepuje na zimnym jak i na cieplym silniku. W czym moze byc problem? przepustnica dokładnie wyczyszczona, linka tez odbija tak jak nalezy.
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy przepustnica powinna pracować tak jak na filmie poniżej. Mianowicie w momencie nie dotykaniu pedała gazu przepustnica jest lekko otwarta co wg mnie jest prawidłowym zjawiskiem, ale przy delikatnym dodawaniu gazu przepustnica najpierw się zamyka, a później zaczyna otwierać... W VAGu po sprawdzeniu pedału przyśpieszenia jest ta sama sytuacja... Nie pamiętam dokładnie wartości, ale przy puszczonym pedale gazu pokazuje coś ok 4% jego wciśnięcia i przy płynnym dodawaniu gazu najpierw ta wartość spada do około 1% i później zaczyna rosnąć.
Sprawdziłem rezystancje miernikiem na wyjętym pedale przyśpieszenia i ona teoretycznie maleje bądź rośnie (nie pamiętam) płynnie od samego dołu...
Proszę żeby ktoś się wypowiedział czy jest to normalne czy winna jest przepustnica bądź pedał przyśpieszenia. Dodam, że auto przy lekkim dodawaniu gazu i puszczaniu poszarpuje - myślałem, że jest to luz w skrzyni, ale w/w problem może to powodować...
Ścieżki w przepustnicy niewytarte jak na foto.
https://youtu.be/PQbvcJ9rZnk
http://i.imgur.com/21ClC13.jpg
http://i.imgur.com/3hSq5Gw.jpg
Pojawiają mi się błędy oraz kontrolka EPC. Po skasowaniu jest ok, ale coraz częściej się to dzieje...
17979 - Angle sensor 2 for Throttle Actuator (G188) Implausible Signal
17950- Angle sensor 1 for Throttle Actuator (G187) Implausible Signal
EDIT:
Dodałem jeszcze film jak wygląda sytuacja położenia pedału przyśpieszenia w VAG-COM.
4,7% - pedał całkowicie puszczony po czym go delikatnie wciskałem i położenie doszło do 0% (przy dodawaniu gazu) i później już stale rosło do 100%.
Może być ktoś taki miły i sprawdzić jak to wygląda u niego? W blokach pomiarowych silnika w jednej z pierwszych grup jest parametr pedału przyśpieszenia.
https://www.youtube.com/watch?v=baERyxoDSEU&feature=youtu.be