No to chyba czas i na mnie :) dzięki!
Printable View
Witam ja natomiast Mam taki problem w Audi A3 8P 1.9tdi z 2007 roku mianowicie kiedy auto postoi z 3 dni nieruszane kiedy proboje np. na 4 dzień je odpalić to nieda rady mianowicie wsiadam przekręcam kluczyk wciskam pedal sprzegla bo tak trzeba robic w tym aucie przekręcam kluczyk i nic cisza silnik nawet nieruszy nic po prostu się niedzieje. Dopiero jak zamkne i otworze auto kilka razy ewentualnie otworze i zamkne drzwi kilka razy to za któryms razem udaje się go odpalić. Akumulator spradzony rozrusznik wymieniony immobilizer wylaczony. Jakies pomysły proszę o pomoc?
- - - Aktualizacja postu - - -
Zrobilem skan vagiem ktos moze pomoc o co chodzi z tym bledem
Address 25: Immobilizer
1 Fault Found:
16346 - Control Module - ROM Error
014 - Defective
Witam, u mnie z kolei pojawił się ostatnio problem z odpalaniem na zimnym silniku. Albo odpala na 3 cylindrach i po przegazówcę pracują już wszystkie, albo w ogóle nie chce odpalić i trzeba go kręcić ze 2, 3 razy dość długo. Komp pokazał błąd 1 świecy, świece wymieniłem, przewody posprawdzałem i wciąż ten sam problem.. żadne inne błędy nie wyskakują. Gdzie szukać? zrobić logi? (jak tak to jakie?)
To może krótko opisze na czym polega zmiana map rozruchowych.
Oryginalnie mapa wygląda ona tak:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/65c67ef86a69.jpg
Widać na tej mapie, że jeśli silnik ma 20 stopni to żeby zostało podane palio rozrusznik musi rozkręcić silnik do 250obr na minutę.
Poniżej tych obrotów paliwo nie będzie podane i silnik nie zapali.
Jeśli ma 40 stopni i więcej to rozrusznik musi rozkręcić silnik do 280obr.
Jeśli akumulator jest już nie pierwszej młodości a i rozrusznik ma już sporo za sobą to trochę czasu zajmuje uzyskanie takiej prędkości obrotowej dlatego silnik słabo pali jak jest ciepły.
Poprawienie tej mapy w poniższy sposób rozwiązuje całkowicie problem palenia na ciepłym silniku,
paliwo jest podawane już od 150obr jak silnik ma 20 stopni i więcej.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8a62623930fe.jpg
Jak ktoś ma taki problem i chce go rozwiązać w powyższy sposób to zapraszam do mnie pomogę :)
Inne rozwiązanie problemu sprowadza się najczęściej do wymiany akumulatora na nowy i/lub regeneracji rozrusznika.
Problemem był czwarty pompowtrysk... w ogole nie pracował... po wymianie ciut lepiej ale szału nie ma
Piszę do Was z prośbą o pomoc, od niedawna jestem posiadaczem A3 1.9 105 km BKC, otóż borykam się z problemem z jakim nie mogą sobie poradzić moi lokalni "maigicy" i "superspece", również nie znalazłem na forach ludzi z identyczną przypadłością, ale od początku. Auto sprowadziłem osobiście z Niemiec z przebiegiem ~ 200 kkm, kupiłem je nie na chodzie z uszkodzoną turbiną i częściowo rozebranym silnikiem, po uruchomieniu silnika okazało się, ze również silnik choruję na problem z odpalaniem na ciepłym silniku - długo kręci aby wystartować. Myślę sobie ok, pewnie standard trzeba mapy startowe skorygować, ale niepokojący wydał mi się jeszcze jeden fakt, w momencie jak silnik zaczyna już pracować normalnie - moment miedzy kreceniem rozrusznika, a wejściem na wolne obroty, silnik wydaje z siebie "przerażający" pusty, głośny łomot, coś jakby strzelał w wydech(?) przy tym bardzo mocno szarpiąc całym silnikiem (również przenosi się to na karoserię). Pojeździłem po lokalnych mechanikach nikt nie za bardzo wiedział jak to ugryźć, każdy oczywiście chciał wymieniać pół silnika z dwumasem na czele (trochę przesadzam ale wiecie o co chodzi). w końcu znajomy polecił mi kogoś kto podejmie się korekty map. Po zabiegu auto rzeczywiście na ciepłym silniku zapala dużo szybciej aleeeee ... Ów przypadłość o której pisze wyżej nie została wyeliminowana, co więcej co któreś odpalenie silnik (w momencie wejścia na wolne obroty) pracuje BARDZO nie równo, wygląda to tak jakby miał zaraz wyskoczyć z pod maski, szyby miały wylecieć, a koła odpaśći tak przez 1 -2 sek i gaśnie. Co najgorsze nie jest to reguła, raz silnik odpala na ciepło wzorowo, innym razem jest tylko ten głośny "strzał". Kiedy silnik jest zimny lub letni nie ma większych problemów, nieraz na końcu kręcenia coś tam słychac ale nie jest to tak intensywne jak na rozgrzanym silniku. Niedawno dotarł do mnie interfejs do diagnostyki (VAG002) co się okazało wspomniany przezemnie magik od map prawdopodobnie zmienił tylko dawkę startową o ile dobrze pamiętam silnik - regulacje - grupa 4, parametr ustawiony był na 100, ale zmieniłem na 50 i jest jakaś tam mała poprawa. Pobawiłem się trochę zrobiłem kilka logów i raczej nie znalazłem żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi o turbinę, EGR, PD. Wcześniej był jeszcze problem z EGR ale myślę, że się z nim uporałem. Jeśli to w czymś może pomóc to w silniku było robione (nie przezemnie): wymiana turbiny, uszczelki pod głowicą, rozrząd, uszczelniacze zaworowe, wyciągane były wtryski (tylko wyciągane). I teraz moje pytanie czy zrobienie tych map tak jak należy załatwi sprawę do końca ? Służę logami i chętnie udzielę odpowiedzi na pytania z waszej strony. Jeśli jest coś co mogę jeszcze sprawdzić proszę o sugestię. Dysponuje narzędziami, doświadczeniem i chęciami
Pozdrawiam.
Witam;) Czy wie ktoś może gdzie w Szczecinie mogę wgrać te nowe mapy do swojego Audi?
Witam!
Rowniez mam problem z odpalaniem na cieplym silniku. Problem sprowadza sie do tego ze silnik pali od strzala ale na cieplym potrafi od czasu do czasu zaczasc buda. Wczesniej mialem problem z dlugim krrceniem na rozgtzanym - zmienilem dawki i pali od strzala ale szarpniecie co jakis czas ,pozostalo. Juz tak rok jezdrze ale wkoncu trzeba to naprawic. Kilka dni temu wymienilem aku na nowe Silver Varta 74 ah 750A. Problem pozostal . Teraz zastanawiam sie nad wymiana rozrusznika ale nie chce wchodzic w niepotrzebne koszty.Rozrusznik kreci ale czy mozna jakos sprawdzic czy jego parametry odbiegaja od nominalnych?Zastanawiam sie rowniez czy dawki zostaly dobrze zmienione. Gdzie za pomomoca VAGa moge sprawdzic jakie obecnie mam nastawy a jakie powinne byc po korekcie?
Vagiem nie można sprawdzić mapy rozruchowej, trzeba zgrać soft i wtedy pooglądać.
siemka a vag002 i inny program zczyta mi mape ????
żaden vag002 ani 004 ani żaden inny vcds nie
http://www.galingas.lt/cmd-flasher
oki metti a czym moge dpf programowo wywalic
ale to chyba nie temat o tym ;) taka moja szczera rada płynąca z głębi serca :) jeśli pytasz o tak błahe rzeczy jak wyżej to lepiej sam się nie zabieraj za programowe usuwanie DPF, zleć to specjalistom ;) https://www.youtube.com/watch?v=RgqbtpewED4
Ok a rozrusznik jak zdiagnozowac czy rzeczywiscie nadaje sie do wymiany? Z tego co patrzylem nowy okolo 600 zl uzywka 200 ... Czy moze regeneracja ?
a po co chcesz wymieniać? łożysko zatarte? sprzęgiełko uwalone? szczotki czy komutator skończony?, jest jakiś objaw - kontrolka ładowania się pali? jeśli nie to zmierzyć multimetrem ładowanie a jeśli jest powyżej 14V to jest OK
No wlasnie nie ma chyba objawow przynajmniej ja ich nie widze. Chodzi o to odpalanie na cieplym niby jeden z powodow szarpniecia przy odpalaniu na cieplym to roxrusznik. Aku nowe dawka zwiekszona ale jak rozrusznik ma na to wplyw to nie wiem. Na zimnym pali idealnie na cieplym prawie tez z tym, jak pisze od czasu do czasu strasznie szarpnie motorem . i co z tym zrobic?
przepraszam, odpowiedzi udzieliłem pod kątem alternatora, jakoś umknęło mi że pytasz o rozrusznik, niemniej jednak wygląda to trochę podobnie, warto rozrusznik przeczyścić czy też zregenerować, zawsze spowoduje to jego szybsze i lepsze kręcenie aczkolwiek na szarpnięcia jednym z kilku - powtarzam - jednym z kilku i to najczęstszym powodem jest zbyt mały prąd rozruchu akumulatora, jeśli aku ma już swoje lata to właśnie na to stawiam, przerabiałem to dwa razy i wielu userów forum http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?...0611&start=615 jak też forum OCP i innych, optymalnym wyborem do TDI jest 76Ah 780A wg EN Varty, chodzi głównie o ten drugi parametr 780A aby posiadał jak największy prąd rozruchu, temat o akumulatorach też jest gdzieś na forum
Aku nowe mam pare dni varta silver 74ah 750A prad rozruchowy. Po zmierzeniu wyszlo 726 A ale na jego wartosc ma wpltw wiele czynnikow i ten pomiar niby muesci sie w granicach tolerancji producenta.wiec sam juz nie wiem co jest powodem mojrgo problemu.Moze ten rozrusznik niby kreci nie pokaxuje bledow a jest cos nie tak ... Moge kupic nowy ale szlak mnie trafi jak to nie bedzie to :)
najpierw zregeneruj rozrusznik
- - - Aktualizacja postu - - -
szarpie zawsze, sporadycznie? na ciepłym? na zimnym?
qrcze w golfie 5 miałem identycznie :) , też mapy wgrywałem bo długo kręcił na ciepłym, potem zaczął szarpać, lekarstwem okazał się nowy akumulator ale skoro ty masz nowy aku ... poduszki to nie są bo szarpałby bardzo często
spróbuj zastosować na ciepłym taki myk - włącz zapłon i na ułamek sekundy skręć rozrusznikiem ale tak żeby nie odpalił, taki KLIK :) następnie za drugim razem odpal normalnie, na 99% nie szarpnie :)
Mam podobny problem, miałem zamiar wgrywać nowe mapy rozruchowe ale, przyszły mrozy i teraz auto dużo lepiej pali, tez zauważyliście taka zmianę u siebie, zagrżaby silnik po 5min pali jak zimny a miesiąc temu było tak za po 10min ciężko palił trzeba było długo kręcic
U mnie teraz przy tych delikatnych mrozach to szarpnie i na zimnym ale dalej odpala od strzała ... jakieś sugestie mile widziane (rozrusznik ???) :)
aku mocny :)
mam 74 ah i jest gitarka :thumbright:
680 prąd rozruchowy akumulator ma pół roku . Przedtem tez miałem takie problemy i po wymianie jak ręką odjal . Tu są właśnie tacy mechanicy ze co najwyżej mogą sobie żarówkę zmienić.. mi też kazali zmieniać dwumase bo za to niby szarpie, potem poduszki a ze długo kręci to miał być padnięty rozrusznik a okazał się być słaby akumulator..
Pink Floyd na forum Golfa 5 zrobił moda z 11 zębnym rozrusznikiem z wersji 1.6 TDI /w 1.9 są 10 zębne/, który kręci jak szalony i odpala nawet na słabym akumulatorze http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=53&t=15780 do wersji 1.9 TDI pasuje P&P więc może warto się nad tym zastanowić tym bardziej że używany rozrusznik jest 3 razy tańszy od akumulatora
Witam drodzy koledzy, z góry zaznaczam że jestem mało ogarnięty w temacie elektroniki w aucie mianowicie chodzi o to że kilka dni temu nabyłęm Audi a3 8P 1.9TDI 105km 2003r, wszystko grało i buczało do momentu kiedy mechanik chciał wjechać autem do garażu zamiarem jakiś tam napraw, auto po odpaleniu odrazu gasśnie tak po 2-3 sekundach.. Pojawiła się też migająca kontrolka świec żarowych(spiralka) i palący się "czek?",mechanik mówił że gdy podłączył audi pod kompa to wyskoczył błąd "blokada centralki silnika", aha i jeszcze jedno szyby przestały się otwierać. Wszystko to co napisałem to słowa mechanika, tak że wybaczcie za drobne niedociągnięcia jezykowe. Licze na waszą pomoc, z góry dziękuje. Pozdr
A nie masz jeszcze SAFE na zegarach? Moim zdaniem to problem z immo.
Wiesz że na sto procent to Ci nie jestem w stanie powiedzieć, na pewno SAFE jest na radiu.. Też słyszałem pogłoski że możę być to immo, ciekawe jak kosztowna może być to operacja.
Witam, moje audi także nieodpala na ciepłym, i słyszałem rożne opinie że mapa paliwowa, zawory może szklanki? Podpytałem i V techu w Krakowie powiedzieli mi za chip tuning 1200 zł i dodatkowo do tego 360 zł za dawkę rozruchową. Moim zdaniem to coś nie tak?
Dokładnie rok temu miałem to samo... Szukałem w necie, na forach itd... "drogie części, kosztowne naprawy"... Mój teść zasugerował mi wymianę akumulatora na nowy, podjąłem próbę i... jak ręką odjął :) bez "czipów", "mapów" do tej pory czy zima czy skwar pali tak samo.
Pozdrawiam
Witam
O tym że ciężko pali na ciepłym silniku naczytałem się dużo, ale wszyscy piszą że ciężko pali bo trzeba długo kręcić rozrusznikiem natomiast mój problem polega na tym że rozrusznikiem nie trzeba długo kręcić natomiast silnik odpala tak jakby odpalał na 2 gary strasznie zabulgocze i po 1s lu b 2 sekundach zgaśnie przed tym strasznie zatelepie budą, i dzieje się tak w 75% przypadków gdy auto jest rozgrzane i budzik pokazuje prawie 90 stopni. Zimny oczywiście pali na dotyk, jak rozgrzany to za drugim razem czasami za trzecim odpali normalnie. Czy to według was jest spowodowane zbyt małą dawką paliwa przy rozruchu? Aku ma kilka już lat ale myślę że jeśli byłby to problem akumulatora to ciężko odpalałby na zimnym a dobrze na rozgrzanym silniku a nie odwrotnie.
Pozdrawiam
Mam podobny problem w a3 8p 2003 1.9 BKC. Zima wymienialem przekladnie bo przestalo dzialac wspomaganie. Wszystko bylo ok. Od jakiegos czasu po wlaczeniu zaplonu na zgaszonym silniku dziala juz wspomaganie, a gdy ono dziala silnik nie odpala, kreci ale nie odpali. Po kilku przekreceniach kluczykiem gdy juz wspomaganie nie wlaczy sie auto pali od strzala. I dzieje sie tak raz na kilka razy. Co lepsze przy dluzszym przytrzymaniu wlaczonego zaplonu wlaczaja sie wentylatory. Przejrzane kable + i masy sterownika, przekazniki. Niewiem co może być przyczyną? Może uszkodzony sterownik silnika?
Witam,
W moim samochodzie nagle z dnia na dzień pojawił się następujący problem z zapłonem. Po włączeniu zapłonu zdarza się że ikony świec żarowych nie gasną i wtedy nie ma żadnej możliwości odpalenia auto. Należy wyciągnąć kluczyk i próbować do skutku aż ta ikona zgaśnie. Na zimnym silniku zdarza się to bardzo sporadycznie (może 1 raz na 10 prób) Natomiast przy rozgrzanym silniku odpalenie samochodu wymaga wielu prób. Auto podłączone do komputera w chwili gdy odpala prawidłowo nie wskazuje żadnych błędów, natomiast gdy ikona świec nie gaśnie wskazuje błąd komunikacji ze sterownikiem silnika. Samochód był już u dwóch mechaników, którzy deklarują że sprawdzili niemal wszystko, został wymieniowy Gateway. Teraz znajduje się u elektryka, który twierdzi, że jest problem z napięciem tylko też nie może odnaleźć przyczyny tej awarii. Być może ktoś się z was spotkał z takim problemem, lub ma jakieś podejrzenia. Ewentualnie proszę o kontakt do jakiegoś wybitnego elektryka na terenie województwa małopolskiego bądź najbliższej okolicy.
Ale gdzie czujnik walka rozrzadu a gdzie brak komunikacji ze sterownikiem silnika. W przypadku problemu z czujnikiem walka/walu auto kreci ale nie odpala. Jak padnie sterownik silnika to nawet nie zakreci.
Jak na moje oko to sterownik do wyciagniecia, sprawdzenia na stole. Cala instalacja w jego okolicach tez.
mowa o problemie z odpalaniem bo odpalić się da raz na ileś prób
Mój mechanik właśnie twierdzi ze najprawdopodobniej jest to jakiś problem z zasilaniem, napięciem sterownika. Będzie chciał go podmienić jeśli się trafi pasujący do mojego auta. Zasugerowałem mu potencjalny problem z czujnikiem wałka rozrządu to powiedział że to byłoby widoczne jako błąd na komputerze. Trwają poszukiwania sterownika...
Wydaje mi sie ze lepiej byloby wyciagnac obecny sterownik i popatrzec jak sie zachowuje na stole. Jesli bedzie problem na stole to problem ze sterownikiem, jesli nie to instalacja. Kupowanie drugiego sterownika na podmiane zostawilbym na sam koniec - do tego przyda Ci sie ktos kto ma pojecia jak wylaczyc IMMO.
No kilku tygodniach walki pomogła wymiana sterownika. Dziękuje za wszelkie sugestie.
Od dłuższego czasu doskwierał mojej A3 problem jak w temacie, musiałem długo kręcić aby odpalił na rozgrzanym silniku, na zimnym nie było większych problemów.
Wymieniłem nowy aku, nie pomogło, miałem zamiar wgrać nowe mapy ale szwagier polecił mi wymienić rozrusznik iiii dobrze zrobił ponieważ kazało się że był w rozsypce i nie mam tu na myśli tylko szczotek.
Koszt 340zł problem znikł i obyło się bez kombinacji.
Zmiana map rozruchowych to jest tylko ominiecie problemu a nie rozwiazaniem. Jesli auto wyjezdza z fabryki i pali od strzala a z biegiem czasu przestaje to problemem nie moze byc program w sterowniku.
Tak lepiej od razu wymienić rozrusznik i akumulator na nowy wtedy tez problem zostanie proawdopodobnie rozwiazany.
Wada jest tylko taka ze koszt wyjdzie 4-5 razy wiekszy niż korekta map rozruchowych.
Ja po zakupie Leonie 1,9Tdi BKC mialem problem z odpalaniem na cieplym silniku. Zrobilem korekte map rozruchowych i od 3 lat około 70tys km tak jeżdże i nie widze zadnych skutków ubocznych. Silnik czy zimny czy rozgrzany pali od strzału.
Nie zmienia to faktu ze jest to obejscie problemu.