A bo jakoś tak w ciepłe dni spalanko w mieście miałem w granichach 10-11 litrów ale chyab to przez zimę takie wartośći są.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mach
OT.
Pamiętam jak walfie padła mi lambada to palił 18-19 litrów :)
Printable View
A bo jakoś tak w ciepłe dni spalanko w mieście miałem w granichach 10-11 litrów ale chyab to przez zimę takie wartośći są.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mach
OT.
Pamiętam jak walfie padła mi lambada to palił 18-19 litrów :)
to by sie zgadzalo aleCytuj:
Oryginalnie napisane przez dawmarek
:shock: to jak ty jechales zeby osiagnac taki wynik ???Cytuj:
moj rekord oszczednosci to 8 litrów na autostradzie srednio 60-70km/h
100-120 gliwice -wrocław.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez KARWAN
heheCytuj:
ja na tej samej trasie :)
krakow -wroclaw w sniezycy i wyszlo dokladnie 7,99l/100km
Ja nie miałem śnieżycy ale poniżej zera było.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez KARWAN
w miescie spalam max 7.2 ltr i nawet jak chcialem nie udalo sie pobic tej sredniej ...na autostradzie przy 120-140 km/h bylem przy 4.8 i spadalo ale nigdy nie moglem dokladnie przetestowac przez niemieckie w miare porzadne autostrady gdzie tylko kusi zeby wcisnac gaz :lol: co ale znowu wplywa na spalanie i jadac do polski dochodze nawet do 8.5 ltr :twisted:
Tak sobie czytam o FISie i się zastanawiam co ja mam? FISa, pół FISa, ćwierć FISa czy może jakąś przeróbkę :scratch:
Wyświetla mi wszystko co tu piszecie z wyjątkiem otwarcia drzwi i częstotliwości radia (chyba że to się gdzieś w radiu włącza?).
Ale najbardziej zastanawia mnie ten analogowy zegarek. Na wszystkich zegarach z FISem które znalazłem w necie był zegarek elektroniczny. Mam jakieś stare zegary czy może poprzedni właściciel sam zamontował FISa?
http://images3.fotosik.pl/17/4jee3n61v979621u.jpg]http://images3.fotosik.pl/17/4jee3n61v979621u.jpg[/URL]
http://images3.fotosik.pl/17/wseor1qvkfij0gid.jpg]http://images3.fotosik.pl/17/wseor1qvkfij0gid.jpg[/URL]
spirit_of_war masz FIS'a :!:
co do zegarka to jest on zawsze analogowy w licznikach ktore nie posiadaja zlacza magistrali CAN czyli w modelach przed liftem ale dlaczego nie pokazuje Ci otwarcia drzwi to jest to ciekawe :roll: dziala Ci zapalanie oswietlenia wnetrza po otworzeniu drzwi? odnosnie radia to masz ori czy jakies inne?
moze ma krancowke zepsuta i dlatego nie pokazuje mu otwarcia drzwi :|
DTM siadły by takie :roll:
Czyli co - kupuje takie zegary jak wyzej - montuje u mnie i hula? Nie trzeba nic przerabiac?
DTM dzięki za info, teraz przynajmniej wiem że ten zegarek analogowy jest ok bo już myślałem że był jakiś sztukowany.
A w którym roku był lift A3? Ja mam z 98 i CANa napewno niema, ale czy da rade wstawić zegary z zegarkiem cyfrowym?
Oświetlenie samochobu po otworzeniu drzwi działa. Próbowałem nawet w czasie jazdy ale też żadna informacja na FISie nie jest wyświetlana.
A co do radia to mam kaseciaka Audi Concert.
Mój Fis tez nie pokazuje otwarcia drzwi. Moze poprostu ta funckja jest wylaczona, niewiem.
dzieki spirit_of_war za poruszenie takiego tematu dzieki ktoremu wzialem 2 instrukcje: przed liftem (francuzka) i po lifcie (polska) w ktorych zaczalem porownywac opisy szaf(licznikow) przed i po licie - nie uwierzycie co zobaczylem :shock: a moze czego nie zeobaczylem :wink:
po 1 to ten licznik na ktorego mowimy 1/2 fisa (pol fis) to tylko zwykla odmiana licznika tyle ze po lifcie :!: wiec wiecej go tak nie zazywajmy :wink:
po 2 liczniki przed i po lifcie latwo poznac po zegarku analogowym badz cyfrowym (bez CAN'a z CAN'em) - ale to juz wszyscy wiedza :wink:
po 3 i nawazniejsze - liczniki z FIS'em przed i po lifcie roznia sie w opcjach :!:
licznik przed liftem nie posiada sygnalizacji zamkniecia dzwi i tylnej klapy oraz nie wyswietla bledow niskiego poziomu oleju, uszkodzenia czujnika poziomu oleju oraz uszkodzenia dynamicznej ragulacji zasiegu swiatel ale tak jak ten po lifcie powinien pokazywac czestotliwosc odczytana z radia :!: (oczywiscie jezeli radio jest fabryczne)
ps. da3 po tym co dowiedzialem sie o licznikach to moglbym zalozyc taki z FIS'em ale tylko ze sluszna skala obrotow czyli typowo od diesla :?
hmmmmm czyli na to wychodzi ze mam liczik z zegarkiem cyforwym co oznacza ze mam CAN'a :], mam sygnalizacje drzwi jak i bagaznika, no i mam ten tak zwany pol fis :) hehe
Twoja A3'ka przeczy wszelkim prawom... :wink: bo np masz stary klimatronik :PCytuj:
Oryginalnie napisane przez neoeinz
Chyba neoeinz całkowicie masz środkowy panel od a3 przed liftem a reszte po lifcie
wiem :] hehe
Jakby ktoś chciał to tutaj jest szafa z pełnym fisem
mam identyczne tylko ze do TDI
Ale wlasnie ze zlaczem CAN
hmm moj tak wyglada :lol:
http://img43.imageshack.us/img43/2493/dsc016612qd.jpg
gdzie ty tam widzisz FIS'a :?:Cytuj:
to sa zwykle zegary po lifcie :!: i do tego widac jak sprzedawca jest poinformowany :?
popatrz na zdjecie ktore zamiescil michael21j to zrozumiesz gdzie sa roznice :!:
zegary z FIS'em tzn z komputerem pokladowym :!: nauczcie sie raz na zawsze :evil:
nie ma czegos takiego jak pol FIS (1/2 FIS'a) :!:
ps. zaczne gryzc bo widze ze nie czytacie poprzednich postow :evil:
Fakt za szybko przejżałem tą aukcję :)Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DTM
Mod: dawmarek - uczymy sie pisac bez literowek (znow poprawiam) :wink:
Witam Wszystkich.
Miał ktoś z Was problem z zegarkiem. U mnie często pojawia obok czsu taki mały symbol antenki coś w rodzaju symbolu sieci w komórce i zegar przestaje pokazywać rzeczywisty czas. Trochę zaczyna mnie to denerwować :twisted: . Ostatnio też zauważyłem, że przy dłuższej pracy wyświetlacz zaczyna znikać jedna z kresek oddzielających pola. Czy są to może objawy wypalania się wyświetlacza czy może jakaś pierdoła?
Ja mam chyba pełny FIS.Wyglada to tak jak u kolegi michel21j z tym że, podzieony jest na 3 czesci.Pierwsza obrazuje radio(RDS lub CD), w przypadku jakis braków paliwa przelancza sie na zółtą rezerwe.W środku mam licznik temperatury a pod nią funkcje np. zasieg na paliwie,chwilowe spalanie,spalanie przez otatnia 100ke,średnia predkość,czas pracy silnka.A jak siada cos poważnego np , uklad chlodzenia czy hamulców dwie ostatnie czesci przełączaja sie w jedna i przedstawiaja bardzo brzydkie znaki ,migajace koloru czerwonego, a co najgorsze towarzyszy przy tym bardzo niemiły dzwiek PI!PI!PI!
DTM
taki by siadl do nas tylko cena troche kosmos
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=99089685
da3 jak szukasz to w krzeszowicach sa ci goscie http://allegro.pl/item99781662__zegar_audi_a3_98r_.html
ceny na allegro z kosmosu, ale moze "na zywo" jest lepiej.
wiem ale w tej cenie to bym zrobil orurowanie do IC ktory lezy w garazu wiec nie mysle juz o takich dodatkach ;-)Cytuj:
Oryginalnie napisane przez da3
yyyy
a powiedzcie
jesli mam liczniki takie jak te tylko ze benzyna:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=100158143
da sie jakos przerobić, żeby były te co pokazują spalanie, itp :?:
przerobic sie nie da - jak cos to trzeba wymienic tylko nie wiem jak to w przypadku benzyn wyglada - tzn czy wystarczy zmienic same zegary i manetke :roll:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kamyk
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez DTM
pod pojeciem przerobic mialem na mysli zmienic zegarki :wink: troche moze zle to okreslilem.
Przerabiał ktoś tutaj w benzyniaku w ten sposob?
Jak nie to poszperam po audi klub oraz elektrodzie moze tam cos sie dowiem ciekawego :cyclops:
Ja nie przerabialem ale kolega juz pare razy i widocznie da sie. Tylko on wkladal ten nowszy FIS nie ten co w linku podales.Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kamyk
Zeby pokazywal spalanie potrzebujesz tylko ten Tacho i odpowiednio podlaczyc;)( jak nie wiem)
Wiem tylko ze jak juz sie to robi to najlepiej kompletnie z wszytskimi funkcjami bo to naprawde malo roboty ( koledze zajmuje to 5 h) a koszt tego calego ok. 180 EUR
Potrzebne jest:
-Tacho
-nowa wajha do do FIS-a
-nowy zbiorniczek na wode ( albo zrobisz sobie dziure w starym)
-czujnik stanu wody+ uszczelka
-i ta czesc co sprawdza czy lampy dzialaja (znajduje sie pod kierwnica gdzie sa te wszystkie kostki- nie wiem jak sie nazywa u mnie jest na niej nr. 53 )
Trzeba wszystko podlaczyc i ASO musi na nowo zakodowac z powodu imobilajzera.
przekaznik :wink:Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hanluk
a przewod do niego juz jest? czy trzbeda dorabiac?Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hanluk
ja mam malego FIS-a tylko nie wiem czy mi sie wszystko wyswietla na nim,wiec mam pytania do Was:
http://images21.fotosik.pl/405/ed5ef71f9542e6e9med.jpg
http://images23.fotosik.pl/76/83c7e0d1d1c0a3d2med.jpg
1) Czy tylko te kontrolki maja sie zapalac po przekreceniu kluczyka, tj:
swiece
immo
abs
akum
air bag
2) czy na fisie po nacisnieciu przycisku maja sie wyswietlac
service in...
olej
plyn
hamulce (te czerwony wykrzyknik w koleczku)
i teraz nie wiem co...(zolte koleczko..), co to???
benzyna
OK
czy kontrolki oleju nie ma na zegarch tylko jest w fisie?
Ty sie nie martw kontrolkami tylko temperatura!!! Masz zdecydowanie za cieply silnik!!! I to nie jest maly FIS tylko zwykly wyswietlacz.
A olej jest na wyswietlaczu, nie ma go na zadnej kontrolce.
ad1. tak
ad2. tak
:)
Ja tez popieram sprawdzenie co jest z tempertaura, odrazu mi sie w oczy zucilo 110 stopni cieczy chodzacej.
Zdecydowaniwe za duzo!!
spoko,nic z tym nie ma...:-)
od zakupu mam to uszkodzone, a temp sprawdzam na climatronicu,kanal 49 jak jade. NA vagu tez wskaz jest taki sam jak na climatronicu.
Jak jade normalnie to jest caly czas ok 85 stopni, chyba ze stane w korku, albo depne, albo pod ostra gorke to troche wzrosnie, ale ogolnie to miedzy 85 a 88 wiec OK, czyli termostatt tez dobry, bo obiegi sie otwieraja i zamykaja bo to sprawdzalem na zasadzie dotyku tego duzego weza obok chlodnicy.
Uszkodzony mam albo wskaznik albo czujnik w silniku(tzn ta jedna czesc, bo druga idzie do kompa i climatronica, a tam jest OK).
A moze to kwestia kalibracji w vagu, ale nie wiem jak bo nie posiadam po pierwsze pelnej wersji softua po drugie nikt z forum mi tego jeszcze nie powiedzial jak sie kalibruje, a kiedys o to pytalem....
[ Dodano: Pią 07 Wrz, 2007 10:10 ]
a jak wyglada maly FIS?Kod:[list]I to nie jest maly FIS tylko zwykly wyswietlacz. [/list]
jak mi braklo oleju albo benzyny to zaswiecilo mi sie i zapiszczalo, wiec jak wyglada maly FIS?
nie ma malych fis'ow albo masz albo nie :P
jarekp23,
http://a3-club.net/forum/search.php wpisz fis przeczytaj wszystkie wątki, i dowiedz się co nieco więcej nt FIS'a a jeśli zadasz jeszcze jedno pytanie, na które padła odpowiedź to dostaniesz kolejne ostrzeżenie
OK
Siema chłopaki
to ja odżywię ten nieśmiertelny temat: czy komuś udało się zmienić zegary na FIS? jeśli tak, proszę o sygnał - sami, czy w warsztacie?
Może znacie warsztat w okolicach wwy gdzie można to zrobić?
No i co do szczegółów - zebrałem info, że moja A3 2001 jest poliftowa (cyfrowy zegar nowy klimatronic, podświetlane pokrętła nawiewów) ale bez CAN (1sza rej. 6/2001 - CAN dodali rok po lifcie, od 9/2001) - czy to prawda? jak to sprawdzić? Jak rozpoznać na allegro zegary z CAN od tych bez CAN? jakoś z tyłu po złączach?
Po przeniesieniu forum wszystkie linki nie działają :( straszna kupa.
No doczytałem że diagtronic bawi się zmianą liczników... jakieś inne warsztaty?
i od poliftowej wersji zegary musisz wstawic, al nie nowsze niz od 2000 do 2003 roku, zamiana zegarow to zaden problem robilem to ana FIS jakos brak mi czasu zawsze... ale moze wiosna 2008 pokaze ...
podepne sie.To pytanie padlo tutaj chyba 3 razy ale nikt konkretnie na nie nie odpowiedzial.Mam benzyne 97 rok i na liczniku tylko zewnetrzna temperature czy ktos mogl by bez zbaczania z tematu i zbednego owijania w bawelne czyt. OT :D powiedziec co poza zegarem i manetka musze zmienic by miec FIS'a. czy jakies moduly dodatkowo dochodza itd reasumujac ten caly watek.Z gory dzieki pozdrawiam.
Wg mnie nic więcej.
Bedą Ci wyskakiwać błędy przepalonych żarówek i płynu spryskiwaczy ,ale mostkując odpowiednie Piny się ich pozbędziesz.
Nie będziesz miał też spalania ( a co za tym idzie zużycia paliwa itp). Do tego potrzebny jest sygnał z ECU...
Wiec wlasnie zeby miec spalanie najbardziej by mi zalezalo.Czy do tego musial bym wymienic ECU i czy jeszcze cos dolozyc/wymienic???Bo jesli mialbym na tym FIS'ie nie miec tego spalanie i reszty to niema sensu go zakladac
Komputera nie , ale trzeba pociągnąć od niego przewód z tym sygnałem do licznika...
Nie pytaj mnie się który to jest ,bo nie wiem...
no spoko! dzieki.
witam wczoraj kupilem a3 i mam problem z tym FIS-em znaczy sie drobny problem, nie wiem jak w tym komputerze przestawic zegar bo ciagle jest 23:59:confused:
trzymasz dłużej RESET (ten przycisk na manetce wycieraczek pod spodem ) i wskakuje Ci 0:00 :)