a 5w40 to nie pelen syntentyk??
chlopaki znawcy konkrety prosze, co robic????
Printable View
5W40 to klasa lepkości i w zasadzie występująca tylko w olejach syntetycznych, nie sposób osiągnąć tak wysoki wskaźnik lepkości w olejach mineralnych czy półsyntetycznych. Im wyższy wskaźnik lepkości tym olej mniej zmienia swoją lepkość pod wpływem temperatury. Nie można oczywiście mylić klasyfikacji lepkości z wskaźnikiem lepkości. Im niższa klasyfikacja np. 5W40 tym wyższy wskaźnik lepkości, a tym samym lepszy jakościowo olej. Trochę zamotałem, ale myślę, że jasne ;)
KarOOOla dopóki nie zdiagnozujesz co autku dolega możesz, a nawet musisz, dolewać oleju o takiej samej klasyfikacji lepkości, czyli jeżeli miałaś 5W40 to taki powinnaś dolewać i wszystko na ten temat.
Karoola ta kontrolka to może pompa oleju już mówi papa?
W 1.6 da się wymienic uszczelniacze bez ściągania głowicy? :)
KarOOOOla napisaliśmy już, że musisz sprawdzić ciśnienie. Jeśli będzie za niskie to powodem mogą być luzy na zaworach po zmianie oleju z mineralnego na syntetyk, a to że ubywa oleju - mogą być uszczelniacze, które też "dostały po dupie" po zmianie oleju. Przecież wszystko masz napisane...
To może i ja podłącze się do tego tematu.
Zawsze zalewałem silnik Motul 8100 czyli syntetyk. Łykał mi tak z literek do wymiany i były
kłopoty bo 5 l banieczka nie starczała.
Przerzuciłem się na Motul 6100 czyli półsyntetyk i zauważyłem że po 10tys. ubyło nieznacznie
na miarce tak 2mm.
Czy zostać na półsyntetyku?
A może dolewać i jeździć na syntetyku?
Co o tym myślicie.
ALH po 200tys.na liczniku.
Nie cichyStw, pierwsza liczba mówi o tym, że w niskich temperaturach olej zachowuje się jak SAE 5W, natomiast po rozgrzaniu silnika jak SAE 40W, więc zgodnie z tym nie należy mieszać 5W40 z 5W50.
Pomiar to groszowa sprawa, do 100zl mysle, mi pomierzyl za darmo jak powiedzialem ze u niego zrobie usterke.
Koszt uszczelniaczy to tez nieduze pieniadze, robocizna tutaj to najwieksze koszta.
ja zalałem mibil super s 10w40 ale nie mam pojęcia co było wcześniej wlane. mam autko na pompowtryskach wiec nie wiem czy mogę teraz zmienić na 5w40. niedawno zmieniłem znów na 10w40 ale przy drugim razie mechanik(tym razem pojętny) powiedział że do tego rodzaju silnika powinien być olej 5w40. nie wiem czy teraz przejechać około 5 tyśi zmienić na 50w40 i przejechać ok5-7tyś i później znów po kilku miesiącach znów zmienić juz na 15 tyś.proszę o pomoc
omnix20 mam podobny problem w zeszlym tygodniu zalalem 10w40 i tez nie wiem co bylo ale mysle ze mozna zmienic ... no ale niech inni sie wypowiedza a jaki masz przebieg? i rok?
175tyś z 2000roku. nie wiem czy nie będzie jakiegoś problemu z tą wymianą. nie chcę by mi zaczęło coś "cieknąć" z silnika bo przecież 5w40 jest rzadszy niz 10w40
lejcie śmiało syntetyk dedykowany do waszego silnika! Im lepszy olej tym lepiej dla silnika :)
Kurcze też mam problem nie wiem co było wcześniej kupiłem Mobil 10W40 mam nadzieje że wszystko będzie dobrze jak wleje. Jest jeszcze opcja że jadę do warsztatu wlewają mi " coś " i biorą odpowiedzialność za silnik tylko że jak coś się stanie to znajda 1000 innych powodów niż olej.
Doradźcie coś bo sam już nie wiem co robić.
larius jesteś pewien bo większość piszę że zmiana z mineralnego na półsyntetyk jest niedobra a co dopiero na syntetyk.
Psyho19 nie daj sobie wlać "czegoś" do autka, bo później będziesz żałował, a oni umyją od tego ręce! Nawet jeśli sam kupisz olej to patrz im na łapy, czy na pewno trafi on do Twojego silnika. ;) Ja w AGN przy 180000km zmieniłem z minerała na półsyntetyk Motula. Przejechałem tak 5000km i wszystko jest malina. ;)
Właśnie niewiem gdzie sprawdzić jaki to silnik :oops: jakieś oznaczenia na silniku??? w dowodzie pisze 1.6 KAT
Silnik 1.6 AKL
Sie troche po internecie rozejzalem i wyglada na to ze czesto po wymianie z mineralnego na półsyntetyk nic sie niedzieje.
To ja może też zadam pytanie w tym temacie, obecnie używam oleju Castrol Edee 0w30, chciał bym zmienić na Motula. Czy zalać również 0w30, czy może być inny? jaki polecacie?
Aby nie dublować odpowiedzi:
Tu http://a3-club.net/forum/showthread....770#post420770
:thumbright:
Witam. Kupiłem auto, pojezdziłem miesiąc i zmieniłem olej. Zanim wymieniłem wszystko śmigało idealnie, żadnego dymu ani stuków. Nie wiem co było wczesniej. Ja wlałem półsyntetyk castrola magnateca(głównie dlatego że wszyscy na forum tylko syntetyk i półsyntetyk), nie pamiętam dokładnie bo to już troche czasu temu było. No i ... nigdy już tak nie zrobie. wypłukało mi wszystko i zewsząd. Po kilku dniach auto zaczeło dymić. W sumie to nie dymiło tylko robiło zasłone dymną bo świata nie było widać jak auto stało odpalone na postoju. Teraz mam nową turbine, uszczelke pod głowicą i kieszeń lżejszą o 2500zł. Po tej przygodzie leje castrol high milage mimo że mam tylko 170kkm przebiegu. Silniczek śmiga i nic sie nie dzieje.
Przykre....
Jestes chyba pierwszą osobą z przebiegiem 170tys ktorej połsyntetyk wyplkał silnik ;)
Moze przyczyną nie był olej tylko zamiast "1" jakas inna cyferka na przodzie? Turbina na wykonczeniu itp....
Przebieg pasuje. poprzedni właściciel olał wymiany oleju i jezdił na jakimś syfie. Nie ma tego złego co by na .... Turbo jest nowe i w dodatku większe. Do tego głowica też została sprawdzona i spolerowana. Za tym poszły inne modyfikacje i mam całkiem szybka furkę. Nie oszczędzam jakos specjalnie auta. Każdą usterkę traktuje jako pretekst do wymiany części na modyfikowane. Jak się silnik rozsypie to sie inny kupi i założy;) Opisałem co się stało z moim silniczkiem bo nie każdy ma ochote na takie zabawy i problemy z autem. Po prostu osobiście nie polecam wymiany oleju na rzadszy, ale każdy decyduje sam.
Witam, wiem ze ten temat jest już wałkowany od dawna ale chciałem się poradzić odnosnie mojego silnika 1.9 TDI AGR . Rok temu zakupiłem moje autko we Francji z przebiegiem 170 tys i auto powierzyłem mojemu mechanikowi który miedzy innymi wymienił olej i zalał mi castrol magnatec 15W/40 po roku zmieniłem mechanika i jak przyszło do wymiany oleju to ten nowy mechanik nie był zachwycony tym olejem i stwierdził że to był duży błąd. Jak narazie przejechałem na tym mineralnym 10 tys km + 2 tys po wymianie, ale teraz zastanawiam sie na poważnie nad zmaina na półsyntetyk 10W/40 castrol magntec, czy po takim czasie uzytkowania moge zalac ten półsyntetyk????
stefan22 najgorsze jest że tak naprawde nikt nie potrafi Ci odpowiedzieć na to pytanie. Każdy silnik zużywa się inaczej bo inaczej jest eksploatowany. Może ktoś wie co sprawdzić, jakie parametry zmierzyć żeby sprawdzic stan zuzycia silnika i na tej podstawie podjąć decyzje. Ja bym najpierw zmierzył ciśnienie oleju... Kto ma inne pomysły?
sprężanie ( kompresja) w cylindrach.
Podepne sie z pytaniem.
Mam zalany Motul 6100 10W40 i tak sie sklada ze musze zorbic dolewke oleju, niestety u mnie na miescie nie ma Motula, a z internetu nie zdarze zamowic.
Czy moge robic dolewki z oleju Valvoline Max Life 10W40 ??? Klasa lepkosci ta sama specyfikacja Api rowniez...prosze o szybka odpowiedz. Czeka mnie trasa
Jeśli wszystkie parametry się zgadzają to nie ma przeciwskazań.
dzieki panowie :thumbright: olej juz uzupełniony
zalalem mobila 10W40 ( nie wiedzialem jaki byl wczesniej ) przez pierwsze 200km olej wygladal jak by przejezdzil juz z 15 tys. teraz po przejechaniu 1500km zrobil sie czysty jak miod :) widocznie wczesniej nie byl zmieniany zbyt czesto i silnik sie zabrudzil. Teraz zastanawiam sie nad zalaniem full syntetyka
co myslicie ?
Myślę, że warto żebyś przeczytał cały temat. Nikt Ci nie da gwarancji, że jak zalejesz full syntetyk to wszystko będzie dobrze. Ja nie wiedziałem co było u mnie i zalałem od razu Motula X-cess, wsio OK, a zrobiłem już 20tys. (dwa razy zmieniałem olej).
Witam,
Sorrki nie bijcie, pewnie było na forum ale wybieram się w dłuższą trasę i śpieszę podreperować nieco autko.
Obecnie jeżdżę na Motul SPecyfic 0w30 Long Life. Olej nieco drogi.
Zastanwiam się nad zmianą na 5W40 - czy zrobię tym krzywdę autu?? Czy mogę bo bez zazstanawiania się wlać do środka??
Acha: Audi A3 BKD 2.0 TDI, 120 tysięcy na tarczy. Między wymianami łyka tak z pół lita.
Jeszcze jedno: czy mogę użyć oleju innego producenta niż Motul, w moim mieście Motula praktycznie niet a czytałem że na forum polecacie Mobil 1??
Pozdro
Jeśli wymieniasz to nie zrobisz krzywdy, jeśli chcesz zrobić dolewkę to nie powinieneś mieszać olejów o różnych klasach lepkości.
A co do producenta - nikt nie każe lać Motula ;)
Witam zakupiłem Audi a3 1.8 20 V lpg przebieg 277 tys z tego co widzę na kartce pod maską zalany jest shell 15w40 i nie mam pojęcia ile ten silnik jeździł na minerale i tu pytanie czy mogę zmienić ten olej na 10W40? Jakie są szanse że roszczelni Mi się silnik? Wymieniłem zimmering na wale i wałku planuje też przed wymiana oleju zdjąć miskę olejowa i pokrywę zaworów gdyż mam wycieki z tych obydwoch elementów i wyczyścić je na błysk z nagaru a następnie silnik zalać olejem 10w40 czy taka operacja nie zaszkodzi mojemu silnikowi?
Myślę, że powinien się sprawdzić Rock Oil , tu masz link do forum na którym jest trochę informacji http://jaguarclubpoland.net/forum/in...c,35397.0.html
Do mojej A3 Etka zaleca olej 5W-30 o specyfikacji VW50400
Kupiłem Motul 8100 X-clean FE 5W-30 gdyż taki polecił mi sprzedawca w typowym sklepie z olejami a w opisie na stronie http://zmienolej.pl/pl/oleje-silniko...ean-fe-5w30-5l napisane jest że
cytat "Uwaga, nie należy używać oleju MOTUL 8100 X-clean FE 5W-30, gdy wymagane są oleje VW 504 00 lub VW 507 00, w tym przypadku należy stosować olej MOTUL 504 00 507 00 5W-30 lub MOTUL 8100 X-clean + 5W-30.
Może warto czasem zwrócić na to uwagę.
Ktos podpowie do FSI czytalem ze lepiej wlac 5w40 na nasz klimat ale nie widze motula z norma vw 507 zeby wystepowal w 5w40 tylko 5w30 moze ktos polecic cos innnego?
Co powiecie o castrolu edge?
bo zalalem i mowia mi, zeby zmieniac na Motul Specific 5w40 505.01