Z tego wynika ze "L" i "E" mozna stosowac zamiennie ??
Printable View
tak będzie działała ale gwarancji nie daje :D jak byś chciał pompkę to napisz do mnie na PW bo kupiłem nową i mam już 2 :P
skompletowałem już cały zestaw pompkę i kluczyk pozostała jeszcze antena,
czy posiada ktoś schemat tej anteny ? czy to jest tylko kawałek kabla z ekranem ? połączonego na końcu. :confused:
@set
Dzieki ale juz kupilem na allegro uzywana pompke - 300 pln. Na szczescie cos mnie drgnelo i pojechalem do elektryka na montaz. Okazalo sie ze jeden czujnik jest zerwany z plytki - przylutowal. Teraz wszystko smiga jak trzeba.
Stara pompke zostawiam bo silniczek jest nietkniety i - odpukac - kiedys sie moze przydac.
Zepsu?a mi si? pompka od centralnego dok?adnie grafitowa cz??? sie pokruszy?a.Musze kupi? ca?? pompk? czy wystarczy tylko sam silniczek/kompresorek taki jak tu:http://www.allegro.pl/item1052396161...mka_a3_a4.html
Numer Popmki to:8L0 862 257 E
I czy b?dzie mo?liwo?? za?ozenia centralnego z pilota w przysz?osci?
Posiadam centralny ale bez pilota.
przemox6 wystarczy sam silniczek z wirnikiem taki jak pokazałeś, jeżeli padł tylko wirnik to niema sensu wymieniac całej pompki wystarczy sam silniczek z łopatkami a z tego co wiem to do Twojej wersji pompki jest możliwośc zaprogramowania pilotapozdro
W pierwszym poscie tego tematu wszystko ladnie jest napisane:
Silniczki pasuja z innych pompek jak rowniez z Golfa 3 czy Audi A4 (okolo 150 pln) - zanim kupisz podjedz na jakies szroty i popytaj.Cytuj:
Jako ?e temat jest dosy? popularny i cz?sto s? zadawane pytanie "Czy moja pompka centralnego obs?uguje pilot". Na podstawie informacji jakie znalaz?em i wyczyta?em wszystko sta?o si? jasne. Po pierwsze :
8L0 862 257 obs?uguje DWA i Pilota radiowego(433,92 Mhz)
8L0 862 257 A obs?uguje DWA i Pilota radiowego
8L0 862 257 B obs?uguje DWA i Pilota radiowego(315 MHz)
8L0 862 257 D obs?uguje tylko Pilota radiowego(433,92 Mhz)
8L0 862 257 E obs?uguje DWA i Pilota radiowego
8L0 862 257 G obs?uguje DWA i Pilota radiowego(433,92 MHz)
8L0 862 257 H obs?uguje DWA i Pilota radiowego
8L0 862 257 K obs?uguje tylko Pilota radioweg(433 MHz)
8L0 862 257 L obs?uguje DWA i Pilota radiowego
8L0 862 257 M obs?uguje DWA i Pilota radiowego(315 MHz)
8L0 862 257 N obs?uguje DWA i Pilota radiowego(315 MHz)
mim zdaniem twoja pompka 8L0 862 257 E nie obsługuje pilota i alarmu fabrycznego
To troche dziwne bo ja mam pompke 8L0 862 257 L, ktora niby nie powinna dzialac z pilota a dziala :-) Co wiem na pewno to nie bedzie dzialala z alarmem.Cytuj:
Numer Popmki to:8L0 862 257 E
I czy będzie możliwość załozenia centralnego z pilota w przyszłosci?
Posiadam centralny ale bez pilota.
Warto zajrzec tutaj: http://www.digakom.com/katalog.php?T...=A&KAT_SORT=A3
RF (radio frequency) remote contol - pilot
Wystarczy rozszczepić część z przyciskami od części z grotem. Byłbym bardzo wdzięczny z podanie numeru pilota.
Ok, mam nadzieje, ze o to Wam chodzilo:
http://img143.imageshack.us/img143/1461/p53119514.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Naklejki nie da sie oderwac bo caly klej zostaje na blaszkach
Przykro mi nie masz oryginalnego pilota tylko jakiś dokładany.
Witam,
czytam i czytam ten temat i zaraz zwariuje :D
mam kluczyk nr 4D0 837 231
i wydaje mi sie ze potrzebuje pompke nr 8L0 862 257 G ale pewnosci nie mam wiec wklejam zdj nr kluczyka i doradzcie jaka bede mial dobra pompke
pozdrawiam
http://img443.imageshack.us/img443/6144/dsc05256s.jpg
witam
mam u siebie
Pompka: 8D0 862 257 B
i
Kluczyk: 4D0 837 231 A
od kupna samochodu kluczyk nie działał
system tzn. zamykanie drzwi obsługiwał dodatkowy pilot od dokładanego alarmu
od jakiegoś czasu system zaczął wariować tzn same otwierały się szyby i zamki
powodem była zalana elektronika pompki
po osuszeniu system dalej wariuje jak wyżej
błędy odczytane vagiem
Address 35 -------------------------------------------------------
Controller: 8D0 862 257 B
Component: ZV-Pumpe, Funk D12
Coding: 12865
Shop #: WSC 06325
5 Faults Found:
01366 - Opened Due to Crash Signal
35-00 - -
01361 - Switch for Anti-Theft Alarm: Close
29-00 - Short to Ground
01360 - Switch for Anti-Theft Alarm: Open
29-00 - Short to Ground
01365 - Lock/Unlock Switch: Interior
29-00 - Short to Ground
01389 - Tailgate Open Switch (F124)
29-00 - Short to Ground
domniemam że chodzi tutaj o jakieś zwarcia do masy i nic nie da się z tym zrobić?
czy da się w/w pompkę zastąpić jakąś inną?
np
8D0 862 257
ponadto czy jest możliwość zamiany na 8L0....?
jeśli na przykład wezmę pompkę z opcją alarmu to czy będzie mi bezproblemowo chodzić?
Tak ten pilot będzie działał z pompką 8L0 862 257 G.
Ogólnie 8D0 to pompki po liftowe z obsługą otwierania bagarznika. Wydaje mi się że nie ma problemu z wymiana na 8L0 ale raczej otwieranie bagażnika nie będzie działało. Co do blędów to możesz jeszcze poszukać centralki od alarmu bo wygląda że masz oryginalny i ja odpiąć i przesuszyć.
@szalalala
dlaczego wnioskujesz że mam oryginalny alarm?
z opisu na stronie digakom
item: Audi central locking pump
part number: 8D0 862 257 B
production date: 1999-2003
desciption: central locking pump with control unit
for vehicles:
-without alarm system
-with rf remote control
manufacturer VDO
wynika że pompka nie obsługuje alarmu
A ja wlasnie zVAGowalem swoj samochod i wyszlo mi to:
Controler: 8L0 862 257 L
Component: ZV-Pumpe D05
! Fault found
01367 - Central locking pump run time exceeded (likely leak) - (Zywotnosc pompy centralnego wygasla - prwdopodobnie wyciek)
35-00 --
I tu zagadka bo zamontowalem nowa - uzywana pompke i wszystko smiga cacy. Nie wiem czy ten problem pojawil sie dlatego, ze odczytuje ciagle wartosci ze starej pompki? Skasowac blad czy zostawic skoro wszystko dziala?
A co do centralnego - wydaje mi sie (nie moge powiedziec na pewno), ze oznaczenie pompki jest tylko wtedy decydujace kiedy mamy oryginalny centralny czy alarm w aucie. Urzadzenia zew. jak pilot czy alarm chyba moga obchodzic jakos wytyczne producenta o ile montuje to fachowiec. Ale ja sie moge nie znac.... :-)
No i kupa byłem u fachmana od elektroniki podpiął pompkę (8L0 862 257 G) i coś nie halo, a że byłem przed końcem dniówki wymamrotał coś o braku czasu i kazał wpaść jutro, acha bardzo był zdziwiony skąd znam nr pompki skoro kupiłem auto bez niej. Moje pytanie brzmi: czy wg. numerków na kluczyku da się określić nr pompki, czy trzeba skorzystać z innego źródła? jak tak to z jakiego? A może zmienić fachmana?
napisałeś wcześniej że masz kluczyk 4D0 837 231, Ja mam taki sam, też nie wiedziałem jaka do niego pompka ma być aby działał pilot, koleś co kupiłem od niego auto zamontował pompkę z końcówką A i powiedział że zmieniał baterię i się piloty rozkodowały, nie znając tematu uwierzyłem, a jak się potem okazało pompka z końcówką A nie obsługuje pilota. Zakupiłem ostatnio pompkę z końcówką G taką jak podajesz i za pomocą VAGa zaprogramowałem piloty, działa wszystko, nawet otwieranie i zamykanie szyb pilotem. Twój kluczyk na 100% pasuje do pompki G, więc albo pompka jest walnięta albo fachman do dupy, Ja podpinałem sobie sam, nie ma z tym problemu i nie widzę sensu tracenia kasy na "fachmanów"
Właśnie ten fachman do dupy bo pompke podpinasz w miejsce starej, podłączasz vaga wchodzisz w 35(central locking) 07 (recode) wpisujesz 12864 zatwierdzasz sprawdzasz czy się zapisało. Potem tylko parujesz kluczyk i po wszystkim.
Dodano:
@ M.T. Czy mógłbyś powiedzieć z którego roku masz auto i czy masz kluczyk 3 przyciskowy czy 2 i czy działa otwieranie bagażnika i jak to działa.
Dzięki pany, szukam pompki na alledrogo a fachmana zwalniam :)
Zmień fachmana :-)
A jeśli coś nie halo z pompką to może być lekko uszkodzona (oby nie). Ja ostatnio kupiłem pompke na allegro z odlutowanym czymśtam na płytce. Problem rozwiązany lutownicą i cyną. Warto podjechać do kogoś kto Ci sprawdzi czy wszystko na płytce pompki jest ok.
Skoro nie miałeś wcześniej pompki w aucie i chcesz żeby działało z kluczykiem to tak jak pisał kolega @M.T. trzeba obydwie części zaprogramować w VAGu.
mam wersje po lifcie z bagażnikiem na siłownik ekektryczny, wymieniłem pompke 8D0 na 8L0 przez pomyłke bo złą zamówiłem i odziło bagażnik działa nawet z pilota, tylko alarm umarł;] Pozdsrawiam
Ciekawa sprawa z tego co wiem to pompki 8L0 nie mają obsługi klapy bagażnika, ale jak widać to kolejny pogłoski. Ciekawe czy w przed liftowym zadziałał by kluczyk z bagażnikiem. Tak jeszcze z ciekawości to jak działa patent z tym bagażnikiem, bagażnik odskakuje czy po prostu zamyka się i otwiera ?
z tego co mi wiadomo zamek bagażnika jest na pneumatyce a nie na siłownikach elektrycznych
jak możesz napisz dokładne numery pompki jaką miałeś i jaką pompkę wstawiłeś oraz nr kluczyka z którym wszystko działa
pewnie pomogłoby to kilku osobą między innymi mi
ps. klapa bagażnika nie odskakuje
W poliftach bagaznik jest otwierany silownikiem.
Po wcisnieciu przycisku na klapie bagaznika, klapa odskakuje.
Witam, takie pytanie z innej beczki. Czy te dwie rurki to zdejmowaliście na sile czy jakimś sposobem? Bo nie chce nic pourywać. I drugie pytanie bo nie moge się dogrzebać odpowiedzi na forum. Moja pomka cos tam słabo buczy oczywiście nic sie nie otwiera. Co z nią może być? to oznacza że cała będzie do wymiany?
Ja za pierwszym razem zdejmowalem na sile, ale jak scisniesz sam koniec tej bialej koncowki (taki jakby pierscien) to powinno zejsc lekko. ;) Jak zamykalem drzwi w niedziele, to pompka dlugo wyla, a nic sie nie dzialo. Okazalo sie, ze wirnik sie rozlecial, wiec kupilem uzywana pompke od golfa 3 i przeszczepilem zepsuta czesc (zgodnie z opisem, ktory jest na forum). :)
Właśnie sobie ją zdjąłem jak mówiłeś, zdjąłem tą biała pokrywkę od środka była okopcona tak samo jak układ scalony ale nic nie wygląda na przepalone, po po odkręceniu 3 śrub na silniczku okazał mi się rozsypane coś? czy to jest ten wirnik który można dopasować od VW?
Powinien byc tam wirnik składający sie z 4 łopatek i 4 elementy które sa luzem włożone między nie. U mnie ulamały sie 2 łopatki i je skleilem, ale i tak pompka nie dzialala :p przeczytaj ten temat: http://www.a3-club.net/forum/showthr...naprawa+pompki
zakupiłem pompkę 8L0 862 257 i kluczyk 4D0 837 231 A dorobiłem antenę
udało mi się adoptować pilota działa ale mały zasięg 2 metry od autka :(
jak zwiększyć zasięg ? źle ją poprowadziłem tzn pod dywanikiem w bagażniku
pozostał mi jeszcze immobilizer płacić za kodowanie czy da się jakoś to rozwiązać
Kluczyk 4D0 837 231 A jest 3 przyciskowy. Czy działa Ci przycisk klapy bagażnika i jak działa ?
na razie nie działa :D nie wnikałem w to :rolleyes:
Ale za to poprawiłem zasięg, mój przepis na antenę.
- wymontowanie 2 konektorków z kabla audio w komputerze (to ten łączący Cd rom z kartą dźwiękową)
- 160 cm kabla 1 żyła plus ekran
- 6,6 cm drutu miedzianego
konektorki lutujemy na jednym końcu, na drogim lutujemy kawałek drutu miedzianego a ekran pozostawiamy niepodłączony. (drut i ekran owijamy taśmą tak aby nie spowodowały zwarcia z sobą i z innymi urządzeniami)
antenę montujemy w jak najwyższym punkcie naszego boczku bagażnika
jest jakaś adaptacja dodatkowego immobilizera ?
set napisz proszę jak zaprogramowałeś pompkę tzn jaki numer wpisałeś w software coding
Ma ktoś może ten wirniki do sprzedania? Albo przynajmniej jakieś namiary gdzie to mogę dostać bo orientowałem się po paru szrotach ale nikt tego nie ma... :(
Na allegro jest tego ca?kiem sporo.
http://allegro.pl/item1077480895_kom...udi_a4_a3.html
Łoł sie cenią ja za 230pln nową pompke kupiłem a ta starą chce zreperować ale widzę że nie da rady. :(
Mi sie ualo kupic pompke za 150 pln a nie bylo latwo bo szukalem konkretnego modelu ze 2 tygodnie. Jak kupowac uzywana pompke to tylko z takim samym numerem i taka sama osatnia literka. Jak na czesci - to praktycznie jest to obojetne oby tylko z odpowiedniego rocznika. Na forum bylo napisane ze wirnik pompki z WV IV pasuje - pompka juz oczywiscie nie :-)
Aha i jeszcze drobna uwaga co do instalacji pompki. Jesli sie komus zbiera woda (tak jak mi) na spodzie nadkola to proponuje zamontowac pompke wyzej np w miejscu gdzie znajdowal sie oryginalny subwoofer (o ile go tam nie ma).
Sorry ze odgrzeje Kotleta, ale może komuś innfo się przyda. Od dawna borykałem sie z problemem niedziałającej elektroniki w pompce centralnego zamka o nr 8D0 862 257 (bez oznaczenia literowego na końcu), Pompki na zamiane szukałem długo bo niestety akurat te o nr zaczynających się od 8D0 są dziwnie drogie ;] kto szukał ten wie o co kaman, Kiedy już straciłem Nadzieje dorwałem Tanio pompke o nr 8L0 862 257 (bez oznaczenia literowego na końcu) oczywiście to ze się pomyliłem w aukcji i kupiłęm nie ta co trzeba zorientowałem się dopiero kiedy ją montowałem, jakież było moje zdziwienie kiedy po zamontowaniu jedyne co działało to centralny zamek i szyby, reszta nie działała tzn alarm domykanie szyb mruganie światłami zam/otw. poprostu się Bardzo zdenerwowałem. Dziś natomiast wziąłem się za kodowanie pompki Vagiem w nadzieji ze to coś zmieni i Eureka okazało się ze w pompce którą zamówiłem wszytsko było zablokowane, na dzień dzisiejszy wszystko działa tak jak działało. Wracając do Meritum moge na moim przykładzie powiedzieć, że pompka 8L0 862 257 może byc zamiennikiem dla 8D0 862 257 oczywiście bez oznaczenia literowego na koncu, jak jest z innymi niestety nie wiem :( acha i otwieranie bagażnika z pilota też działa (siłownik elektryczny) jak ktoś ma jakieś pytania to dawać tyle co z tego wyniosłem chętnie się podziele Pozdrawiam :cheers:
Jakby udało się kiedys spotkac na jakimś spocie w Gliwicach może byś zobaczył czy z mojej pompki da się coś wycisnąć vagiem :) 2 osoby już to oglądały ale jakoś ci elektrycy nie obyci byli w tym temacie a szkoda mi juz kasy na kolejnego niby fachowca.
Nie ma problemu, mam nadzieje ze znajdziemy kilka osób chętnych na jakiegoś spocika w weekend i wpadniesz, z miłą chęcią zobacze co da się zrobić
witam, skoro o pompkach to i ja sie podepne pod temaciwo, mianowicie od niedawna mam A3 kupilem, centralka zepsuta, zdiagnozowalem ze pompka, idelanie strzal w dyche, walniete łopaty, na walnietej pompce mialem kod 8L0.... i literke "E" na koncu, wymienilem pompke ktora na koncu ma literke "L". wyczailem ze pompki mozna programowac sobie na dodatki typu opuszczanie szyby itd itp. wzialem VAG"a od kumpla interfejs pod USB idzie po K-Line. programuje pompke "L" i tylko moge zapisac wartosc 00032, zadnej innej nie przyjmuje, stwierdzilem ze podepne stara pompke po tam elektronika tez jest ok, i niestety stara pompke tez tylko na wartosc 00032 moge zaprogramowac, otwierania szyb z pilota juz nie ;/ co moze byc przyczyna tego ? jakis lipny interfejs czy poprostu tych dwoch pompek nie da sie tak zaprogramowac ? aa i jeszcze, jak odpalilem VAG'a na jedej i drugiej pompc to wartosc byla 00000 i moglem tylko + 32 ;/ ktos mial tak ?
aa dodam ze Audi A3 8L 1997 rok, modelowo 1998. motor 1.6 AKL
Pompki bez sterowania pilotem maja jedynie opcję zamykania po przekroczeni 15 km/h czyli własnie wartośc 00032. Pozdrawiam