Myslalem ze jak jest opcja english to wystarszy kliknac jak w byle jakim telefonie a tu taki myk :/ czyli musze naginac to jakiegos salonu audi po plytke? Pewni skasuja za to z 300zl :( czy mozna jakiegos pirata?
Printable View
Myslalem ze jak jest opcja english to wystarszy kliknac jak w byle jakim telefonie a tu taki myk :/ czyli musze naginac to jakiegos salonu audi po plytke? Pewni skasuja za to z 300zl :( czy mozna jakiegos pirata?
Nie ma piratow do tej nawigacji. Jesli chcesz kupic to albo ASO albo ebay niemiecki, ewentualnie allegro ale tutaj jest slaby wybor.
zostaje angielski/można wgrać PL są na allegro takie oferty
http://allegro.pl/listing/listing.ph...2-uni-1-1-0807
witajcie...
mam pytanie
czy ktos moze wie jak podlaczyc przez bluetooth iphone 5 lub kazdy inny telefon...
do BNS czy ogólnie?
Cześć :)
Jestem informatykiem i elektronikiem, a od niedawna również posiadaczem Audi A3 z 2011.
Mam na pokładzie właśnie radio BNS 5.0, bardzo zainteresował mnie temat spolszczenia, po allegro widzę, że się da.
Postanowiłem, że zrobię to sam i nie chodzi tu tylko o oszczędność, ale o moją ciekawość, rzadko kiedy coś jest możliwe a w internecie nie ma instrukcji step to step :D
Prosił bym was o podzielenie się jak największą liczbą informacji na temat tego sprzętu.
Chodzi mi m.in. o takie informacje:
-jak to robią inni(ci co biorą kase), tzn płytą(jako aktualizacja softu? jako mapa?) czy może wyciągają radio i jakimś programatorem, a może przez OBD?
-aktualnie zmieniając język potrzebujemy jakiejkolwiek płyty z mapą, więc czy te języki są na płycie skąd są zasysane do pamieci? czy płyta to tylko taki 'klucz', a języki są już faktycznie w aucie?
-jak dokładnie nazywa się system naszego radia ? czy to Blaupunkt EX?
-czy w radiu są jakieś ukryte menu serwisowe? np do aktualizacji?
jeśli macie jeszcze jakiekolwiek informacje to śmiało piszcie :)
Dodatkowo prosił bym o podsyłanie wszelkich ciekawych linków z instrukcjami, plikami z zagranicznych witryn (tutaj albo PW).
Mam nadzieje, że napisałem w odpowiednim dziale i że za takie kombinowanie nie dostaje się tutaj bana :)
Pozdrawiam
Artur
Wystarczy przeczytać ten wątek żeby odnaleźć informację, że do zmiany języka jest potrzebna płyta z jakimikolwiek mapami. Oznacza to, że język PL jest uzyskiwany przez włożenie płyty z odpowiednio spreparowanym plikiem "słownika". Nigdy fabrycznie nie występował język PL.
Wątpię że znajdziesz gdzieś w sieci tutoriala, bo nasi rodacy wolą po prostu na tym zarabiać niż podzielić się wiedzą. Ale jakbyś szukał np. ro rosyjsku na ruskich stronach, to jest większa szansa że ktoś to opisał (później polecieć wg podanego schematu).
Domyślnie masz
Cytuj:
The Ross-Tech wiki suggests that chaning the value in adaptation channel 3 will change the displayed language:
Channel 003: Language (Screen)
0 = German
1 = English (UK)
2 = French
3 = Italian
5 = Spanish
6 = Portuguese
7 = English (UK)
Jeszcze raz od początku... BNS to jest mega ścierwo - nawigacja strzałkowa w ZEGARACH. W telefonie masz lepszą nawigacje sto razy. Nie ma co się pałować z mapami (tylko w aso za bimbaliony złotych, nikt nie słyszał o jakichś mapach z ostatnich lat) i też ze spolszczaniem. Inwestuj w RNSe jeśli chcesz navi (choć też świetny nie jest, ale mapy da się załatwić za przysłowiową stówkę) albo słuchaj radio i mp3 z płyty i zapomnij... Nikt tego g*** nie wspiera i nie robi instrukcji.
Mam polskie menu w bns 5.0 i działa wszystko dobrze, nowe mapy też dają radę.
Tak sie przechwalasz czy cos dodasz konstruktywnego w temacie? Gdzie zdobyles ten mapy i z ktorego roku sa? Gdzie zdobyles i za jaka cene?
Wszystko dobrze, jasne, ale czy miales stycznosc z jakakolwiek nawigajca inna niz BNS? Byle navi w tel jest LEPSZE, bo akutalne mapy ma, choc wymgaga dostepu do netu.
Witam, posiadam radio bns 5.0 na all natknąłem się na coś takiego : http://allegro.pl/hit-zmieniarka-mp3...094737835.html Miał ktoś z Was tą zmieniarkę ? jak z jakością odtwarzania ? Jest to wartę tych pieniędzy czy lepiej zainwestować w ori zmieniarkę ?
Mam u siebie takiego Yatoura i działa bardzo dobrze. Z jakości dźwięku też nie mogę narzekać. Czasami trzeba chwilę poczekać, aż się uruchomi ale nie jest to uciążliwe.
Należy jednak pamiętać, że wchodzi na niego tylko 6 folderów po 99 utworów!
Prawie 600 utworów to i tak dużo :D A korzystasz z pendrive czy karty pamięci ? i jak z tytułami utworów bo niektórzy maja z tym problemy.
Korzystam z karty i pendrive. U mnie tytuły się nie wyświetlają. Myślałem, że tak ma być? W końcu to emuluje zmieniarkę
Siema też jestem zainteresowany kupnem takiego emulatora zmieniarki dokładnie takiej (http://allegro.pl/zmieniarka-cyfrowa...880012354.html) tyko mam mały problem.
Posiadam oryginalnie BNS 5.0 bez zmieniarki i w tej sytuacji wydaje mi się ze potrzebne będzie jakieś zakodowanie zmieniarki czy się mylę?
A i jeszcze jedno w opisie tego emulatora pisze ( BNS 5.0 bez MMI) co to znaczy i skąd mam wiedzieć czy mój BNS ma MMI?
I skąd mam wiedzieć 8 czy 12 pinów?
Hej, odłączyłem dziś na jakiś czas akumulator a teraz okazało się, że radio woła o kod PIN, mam oryginalną płytkę wraz z opakowaniem, gdzie jest umieszczony/napisany ten PIN? Gdzie go szukać?
PIN do radia jest na broszurce informacyjnej(odrywana część) z niego
powinieneś dostać to z całą resztą papierów przy zakupie auta
Panowie, jest na forum jakiś "magik" co rozkodowałby bns'a ? flasha mógłbym wysłac więc obyłoby się bez wysyłki radia w 2 strony itd. z góry dzięki
Jak potrzebujesz rozkodować to bez wysyłania radia, zrobi ci to magik z allegro za 49zł.
To jestem slepy nie moge takowej aukcji znalesc ;(
o Bnsie nic tam nie ma ale juz do niego uderzam, Dzięki !
Da radę.
Panowie pytanie za 100pkt, sprawa dlaczego nie wlacza sie po zapolnie tylko klawiszem i na fisie nie ma info a stary chorus co mam oczywiscie 2 din hasa jak powinno i fis i po zaplonie jakas rade ktos ma?
Witam. Mam taki problem, mianowicie nie mogę uruchomić opcji telefonu w mojej nawigacji. Navi dziala po umieszczeniu płyty, natomiast z telefonu nici: not available. Czy macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Może w ogóle nie mam modułu bluetooth? Jak to można założyć? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam all. :)
pewnie nie masz bt. sprawdzasz vdsem czy jest modul lub po odpaleniu stacyjki sprawdzasz w telefonie czy jest widoczny po wyszukaniu urzadzen. chyba nazwa bedzie uhv i 4 cyrfy.
Jak nie masz modułu bluetooth to trzeba kupić moduł oraz wiązkę podpiąć i zakodować :)
plus nabyc mikrofon.
Witam
Jestem nowym właścicielem Audi A4 B7 Avant 2.0 TDI 140KM Multitronic 2006r z radiem BNS 5.0 RNS-LOW
Na wyposażeniu
Sterowanie z kierownicy
Nawigacja
Zestaw głośnomówiący bluetootch
subwofer w bagażniku
brak zmieniarki w schowku
Sterowanie głosowe czy coś w ten deseń po naciśnięciu przycisku na kierownicy - nie wiem jak to działa
W podłokietniku styki do telefonu
W schowku kabelek do ipoda, i ten kabelek nie działa.
Kupiłem ipoda 2 generacji który jest na pewno kompatybilny z tym radiem podłączyłem i nic się nie dzieje.
Tak się zastanawiam czy aby działał ipod nie musi być aktywne złącze AUX
Kodowanie mojego radia to 0022217
Czy zmiana kodowania na 0042217 uaktywni AUX i ipod może zacząć działać, docelowo chcę podłączyć adapter blutootch, a ipoda może tez bym zostawił, działał by jako pendrive/zmieniarka cyfrowa zmiana sygnału ręcznie przełącznikiem w schowku.
Czytałem tego posta i miedzy innymi dlatego się pytam
Z tego co znalazłem to kodowanie BNS 5.0 wygląda następująco:
00?xxxx: Konfiguracja III
1 = Monitorowanie głośników wysokotonowych nieaktywne i wejście analogowe (AUX) nie zainstalowane
2 = Monitorowanie głośników wysokotonowych aktywne
3 = Zainstalowane wejście analogowe (AUX)
4 = Monitorowanie głośników wysokich tonów aktywne i wejście analogowe (AUX) zainstalowane
00x?xxx: Konfiguracja II
+1 = GALA aktywna
+2 = Zainstalowano przygotowanie telefonu/telefonu komórkowego
+4 = Diagnostyka przednich głośników nieaktywna
00xx?xx: Nagłośnienie
0 = nagłośnienie (aktywne głośniki) – ze wzmacniaczem
2 = pasywne głośniki przednie – brak dodatkowego wzmacniacza
00xxx?x: Korekcja dźwięku/ Konfiguracja wyposażenia
0 = liniowy (brak systemu dźwiękowego/brak korekcji)
1 = Audi A4 Limuzyna/Avant (8E)
2 = Audi A4 Cabrio bez górnoprzepustowego (8H)
3 = Audi A4 Cabrio z górnoprzepustową (8H)
4 = Audi TT (8J)
5 = Audi A3 (8P)
9 = nagłośnienie (Bose)
00xxxx?: Konfiguracja I
+1 = Kierownica wielofunkcyjna
+2 = zmieniarka CD
+4 = Wprowadzanie celu podczas jazdy
Kodowanie mojego radia : 0022217
2 = Monitorowanie głośników wysokotonowych aktywne
2 = Zainstalowano przygotowanie telefonu/telefonu komórkowego
2 = pasywne głośniki przednie
7 +1 = Kierownica wielofunkcyjna
+2 = zmieniarka CD
Abu uaktywnić AUX wynika ze powinienem zmienić na 0042217
4 = Monitorowanie głośników wysokich tonów aktywne i wejście analogowe (AUX) zainstalowane
2 = Zainstalowano przygotowanie telefonu/telefonu komórkowego
2 = pasywne głośniki przednie
7 +1 = Kierownica wielofunkcyjna
+2 = zmieniarka CD
Czy dobrze myślę że skoro była aktywna opcja 2 = Monitorowanie głośników wysokotonowych aktywne, to powinienem zmienić na 4 = Monitorowanie głośników wysokich tonów aktywne i wejście analogowe (AUX) zainstalowane, a nie jak na większości opisów na 3 = Zainstalowane wejście analogowe (AUX) i deaktywować "Monitorowanie głośników wysokotonowych" choć nawet nie wiem co ta opcja robi.
00?xxxx czyli zamieniasz 2 na 4 i po sprawie
Cześć
Audi a3 8p '09 radio BNS 5.0, bez sterowania z kierownicy.
Jak podłączyć telefon przez Bluetootch?
Włączam TEL w radio, włączam BT w tel i co dalej?
Radio Rns low bns 5.0 dziwnie się zachowuje. Ostatnio mechanik podnosił lewarkiem samochód i radio dwa razy się samo załączyło. Dzisiaj wsiadam do samochodu i radio włączone mimo, że wczoraj wyłączałem na 200%. Do tego w radiu jakiś czas temu przestał działać RDS. Ktoś podpowie od czego zacząć szukać problemu? Sprawdzałem błędy i nic nie ma. Mam długo błąd z modułu komfortu, jakiś błąd z zegarami, jakiś błąd z rozrusznikiem i subwooferem ale z radiem nigdy nic się nie dzialo ani poza radiem też nie ma innych problemów
- - - Updated - - -
Zna się ktoś na tym radiu? Są tu jacyś ludzie? Proszę o pomoc. Napisałem o tym post na 4 grupach na facebooku i nikt nie odpowiada.
Nie znalazłem tematu do BNS 4.2, ale może ktoś podpowie.
Jak w tej navi włączyć, aby po odpaleniu auta wyświetlała się automatycznie navi, a dokładnie kompas z nazwą ulicy. Można to jedynie zrobić po przeklinania menu.
Mam taki panel jak na foto.
https://a.allegroimg.com/original/11...4-B7-8E0919721