Drogo, stare chodza teraz za 1300-1400zl. Nowe z przyciskiem media i chromowanymi galkami ponad 2000zl. Ale sa lepsze (szybsze przede wszystkim).
Printable View
Drogo, stare chodza teraz za 1300-1400zl. Nowe z przyciskiem media i chromowanymi galkami ponad 2000zl. Ale sa lepsze (szybsze przede wszystkim).
Duża jest różnica w prędkości miedzy starym a nowym? Przycisk media daje jakieś ciekawe opcje?
Ci co mieli poprzednia i przesiedi sie mowia, ze jest duza roznica. Mozesz do niego podlaczyc kamere cofania. Jest tez lepsza rozdzielczosz matrycy. No i czyta wieksze karty pamieci do 16GB (stara 4GB).
Mam pytanie czy podczas podłączania rns-e i zmianie kostki iso na iso 2 trzeba zmieniać cos w pinach kostki iso2 żeby radio sie uruchomiło? Bo z tego co pisał kolega Defi w swoim manualu o zmianie kosza din 1 na din 2 podłączał z tego co pamiętam chorus i musiał w kostce iso 2 połączyć 2 piny ze sobą ....
Do RNS-e nie trzeba mostkowac pinow.
Czy te RNS-e warte jest takich pieniedzy http://allegro.pl/show_item.php?item...f62#tabsAnchor
moim zdniem zdecydowanie tak, RNS-E calkowicie zmienia autko. Nowsza zdecydowanie lepsza przede wszystkim kupujesz dwie karty po 16giga (sdhc) i masz praktycznie ca?? mo?liw? muze. rozdzielczos? tez jest wa?na. A szybko?ci? sie nie przejmuj. Szybkie s? obie.
Witam!
Sorki za głupie pytanie, ale gdzie wkłada się te karty pamięci w RNSie?
za wysowanym ekranem
tam gdzie dvd :D
Odnośnie mostkowania pinow w RNS-e na kostce iso2 takze trzeba taka operacje przeprowadzic. Po podlaczeniu samej kostki RNS-e sie nie uruchamia. Te info potwierdze w poniedzialek....
A czy jest możliwość zmiany koloru podświetlania? Np w sekcji MP3 na czerwono ?
z tego co wyczytalem we wczesniejszych postach wynika ze do puszczenia video potrzebny jest tuner tv i odtwarzacz DVD. Moje pytanie brzmi co w przyadku gdy chcemy odtworzyc pliki video z kart SD ? rozumiem ze tuner video jest i tak potrzebny ale w jakim formacie powinny byc pliki na karcie SD i czy wogole cos takiego zadziala ?
Właściwie najprostszym sposobem jest kupienie emulatora pozwalającego podłączyć oddzielne TV/DVD/Kamerę cofania/Inne źródło > allegro
Są też emulatory (droższe) pozwalające odtwarzać z SD/USB wszystko i mają obsługę z poziomu nawigacji.. > allegro/google fraza VNS
RNS-E samo w sobie nie odtwarza video ani z płyt, ani z kart SD, ale to jest w instrukcji i setki razy było wałkowane;)
czy taka navi da sie zamontowac do S3 2001r BAM ?
http://allegro.pl/show_item.php?item=2189243514
jesli tak to czy to plug n play ?
zaraz wstawie zdjecie kokpitu mojego bo mam 1DIN radio
http://dl.dropbox.com/u/8526921/IMG_20120316_124733.jpg
michal
witam, czytałem sporo i chciałbym wiedzieć konkretnie co jest potrzebne by nawigacja ruszyła, czy nawigacja, antena i przejściówka starczy żeby chodziło?
tak ISO 2 podłączasz,antene fakre na schowek kodowanie i jazda
a chlopaki co sadzicie o antenie triflex ?
sprawdzi sie to z nawigacja ?
PS.
pozdrowienia dla moda ...
koluniu nie kasuj mi tu postow !
trzeba zadawac pytania w miejscach do tego przeznaczonych "koluniu"
Podejdzie bez problemu, nic nie musisz kupować jeśli masz ISO 2 - taka wtyczkę, a pewnie masz. Jakie maszradio 2 dni szerokie? Wtedy juz zupełnie 10 minut roboty....
Mam takie pytanie, mam spolszczone RNSe ale komendy nawigacji mówi mi po angielsku, istnieje możliwość zmiany na j.polski? (mam zaznaczony w opcjach ale kicha) czy muszę po prostu się przyzwyczaić ,że będzie mnie po angielsku prowadziła?
nie ma takiej opcji :P
Witam mam pytanie
czy te radio http://allegro.pl/show_item.php?item=2408171662 b?dzie pasowa?o do mojej audi a3 3d 8P z 2004 roku ? kosz mam na 1din, iso stare wi?c rozumiem ?e musia? bym ca?? konsole obni?y? montuj?c kosz na 2 din i pod??czy? pod star? now? instalacje ISO 2 i teoretycznie powinno dzia?a? tak ?
- Kosz 2 DIN
- Antena Fakra
- Przejściówka ISO
- Klimatronik wymieniasz lub docinasz boki
To jest z A4 i ma trochę inny kształt. Będą szpary... ale z koszem, dobrze piszesz :). Ja tak u siebie zrobiłem i śmiga wszystko :)
w sensie zamontowanie kosza na 2din nie rozwiąże problemu i szpary nadal będą ?
Hm z miłą chęcią obejrze Twoje mody dla większego doświadczenia przed rozpoczęciem zakupu częsci i modyfikacją u siebie :)
Najgorsze jest to że mieszkam w takiej okolicy gdzie nikt tego nie robił u siebie w audi a3, są tylko 2 w okolicy a najbliżej to poznań...
ktos sie orientuje kto z poznania juz coś takiego przeprowadzał w swoim aucie ?
edit: z tego co sie dowiedziałem przed chwila RNS-E dla A4 ma bardziej proste narożniki górne a od A3 ma bardziej zaokrąglone - ile w tym prawdy można zobaczyć na zdjęciach
więc raczej na pewno ta podesłana przeze mnie nie bedzie działać.
jest opcja druga z audi a3 z rozbiórki za 850 zl ale również bez pinu niestety.
czy poza serwisem można to usunąć jakoś ?
słyszalem i czytalem o tej plycie ktora potrafi to rozkodować ale to było dla RNS-E z A4
Są aukcje na allegro gdzie rozkodowują radia, zainteresuj się ;).
Cena jest ta sama wiec wydaje mi sie ze to nie ma żadnej różnicy.
już się zainteresowałem, jestem informatykiem więc zrobienie czegoś takiego to dla mnie pikuś. no chyba że spotkam na drodze jakieś problemy znając moje życie i szczęście :D
wciąż się waham czy kupić.
znalazłem kosz 2din z przyciskami za 200 zł w miare dobrze wyglądający i cały...
Zakładał ktoś już telewizję?
Ten modul ktory podales jest do obslugi tv analogowej, do cyfrowej jest 8J0 919 148 A.
Wyglada tez na to ze musisz miec inny wzmacniacz antenowy, numery czesci ktore bedziesz potrzebowal to: 8P4 035 225 E, 8P4 035 225 A (nie wiem czy stosuje sie je zamiennie czy oba naraz)
Załącznik 9230
to sa hybrydowe, analag i cyfrowy tak samo jak ...148 ...148B
Na allegro nie ma, w gajosie 5tyś zł na ebay'u 2500zł :D. Aż tak TV nie potrzebuje mieć w aucie :D
No ale to musisialbys jeszcze zrobic na RNS-e tzw VIM-hacka (Video In Motion) bo inaczej to sobie na postoju tylko bedziesz mogl ogladac. :P
Tak, tak :) ale to da się obejść :). Zainteresowałem się tym bo siostra ma w A4 tv i czasami się przydaje w korkach :P
Witam!
Troche zbocze z tematu tv do ktorego pozniej pewnie wroce :)
Chc? kupi? Rns-e 193 G i kolega z aukcji podaje ze jest fabrycznie nowa. Nigdzie niestety nie moge znalesc histori kiedy wchodzi?y kolejne modele Rns'a. To co mi sciem? zawiewa to to ze na aukcji nawigacja jest wystawiona jako Rns-e 193 G (fabrycznie nowa) a na nalepce data jest z 2010 roku.. Czy mozliwe ze juz wtedy by?y produkowane Rns-e 193 G czy sprycia? wymieni? w 193 ekran na ten z fortepianowa ramka. To na czym mi zalezy to nie na tej ramce tylko na fabrycznie nowej nawi a teraz juz 193 nowej nie znajde :( Oto ta nawigacja z aukcji: http://allegro.pl/audi-a3-nawigacja-...383258742.html
Drugie pytanie to czy jak zamontuje nawigacje czy bedzie w pelni kompatybilna z multifukcja na kierownicy i czy bedzie wyswielac pozecenia z mapy na Audi Driver Information System (rozszerzonym komputerze pokladowym)?
Ostatnie pytanko to czy wtyczka aux i bluetooth ktory mam obecnie z radiem Concert bedzie online ;) Z tego co sie orientuje to modul bluetooth jest pod siedzeniem kierowcy?! Autko to A3 8P SB z tego roku :)
I czy bawic sie w rekinka czy antena w schowku tez ladnie lapie? :D
wedlug mojej wiedzy modele 2010 mialy 193, ale w wersji B i C
model 2011 (czyli od wrzesnia 2010) dostal blyszczaca ramke i oznaczenie G, obecnie najnowsze maja H.
niestety w przypadku RNS-E nikt nie podaje dokladnych okresow stosowania
VW,Seat,Skoda RNS510, jest dokladnie okreslona od kiedy ktora wersja
to ze nawigacje sa "odmladzane" i sprzedawane jako nowsze jest nagminne.
A co do pozostalych pytan, to wszystko jest na forum w tym i innych tematach, w szczegolnosci w warsztacie.
Mam takie pytanie, da się wyłączyć dźwięk połączenia/rozłączenia telefonu z modułem BT w aucie?
Nie da. Mozesz probowac przyciszyc.
Pytanie jak RNS-E radzi sobie z obsługa plyt z muzyka w formacie mp3 ? czy w ogole da sie je uruchomić w napędzie do płyt nawigacyjnych ? może to i głupie pytanie ale wole je zadać teraz przed zakupem aniżeli gdy będzie za późno.
czytalem ze czasem gdy są kawałki na kartach pamięci to z większymi może sobie nie radzić po prostu. Upgrade softu na nowszy rozwiązuje problem ?
Podstawowe wyposażenie RNS-E bez żadnego dodatkowego modułu co obejmuje ? Radio fm, navi - czy coś jeszcze ?
będę niezmiernie wdzięczny za odpowiedź, szukałem w wątku ale nie znalazłem tego, podobnie jak i w internecie.
nie było czegoś takiego jak opis RNS-E'a i jego konkretne fukcje.
pozdrawiam
Odczytuje mp3 z cd bez problemu. Mozna podalczyc zmieniarke, tuner tv, dvd (przez tuner albo emulator), zewnetrze zrodla dzwieku przez aux.
RNSe przedliftowe (kod czesci 192) obsluguje karty 2gb max, RNSe poliftowe (kod czesci 193) obsluguje sdhc z tego co pamietam do 8gb.
a co z funkcja telefonu ? rozumiem ze trzeba dokupic dodatkowy modul bluetooth i zainstalowac go odpowiednio ?
Próbował ktoś podłączyć kamere cofania ?
rozumiem że aby to uruchomić to jedynie poprzez tuner tv i tam jako źródło obrazu - przez kamere umieszczoną gdzieś z tyłu ?
Kwestia teraz czysto techniczna - czy RNS-E jest urządzeniem P&P ? z tego co sie dowiedziałem po podlaczeniu technicznym trzeba podłączyć VCDS i ustawić źródlo(?) na RNS-E - to prawda ? czy wtedy na FISie bede mial dane z RNS'a ? a czy bez podłączenia i zakodowania VCDS da sie uruchomić te radio ?
wszystko to jest na forum troche checi szukania...
Czaro tak sie odwołujesz do forum ale nie jest to encylopedia i ja osobiscie nie znalazlem konkretnych odpowiedzi na moje pytania :( Sorki ale jest ten topic zeby pytac i dostawac na nie odpowiedzi. Ok jest mnostwo takich watkow na forum ale kazdy jest gaszony tekstem juz było i nic sie nie dowiadujesz. Opcja jest słaba żeby tracic full godzin na kopanie w forum zeby dostac odpowiedz na podstawowe pytania. Odpowiedzi czesto są mało konkretne a nowy topic zakładać też jest głupotą bo to zwykłe smiecenie :( Nie ma jednego topic'a poswieconego wymianie radia concert (czy kazdego innego) w Audi A3 8P na Rns-a i operacjami z nim zwiazanymi.. Ja takowego nie znalazlem :( Przeprasam za OT.
I jezeli moge chcialbym sie dowiedziec czy (i sa to pytania dla czystego postawienia sprawy i upewnienia sie przed zakupem tak ja kolega wyzej):
Moduł BT w ostatniej poliftowej wersji Audi A3 8P z radiem Concert tez jest basic (moge obecnie z radiem Concert wybierac kontakty na dis'ie i chyba sprechac do niej po niemiecku zeby mi kontakty wybierala) i czy po wymianie radia na Rns-e bede musial wymieniac modul na lepszy? Czy to jest już ten lepszy?
Czy rekin (antena) jest zdecydowanie lepsza od nieorginalnej wszadzonej w schowek? (spotkałem sie z opiniami ze jezeli nie masz rekinka to mozesz miec problemy na granicy bo widac ze navi jest niefabryczna)
Czy w zmiane trzeba mieszac ASO czy mozna ta zmiane zrobic w garazu bez angazu Vag'a?
Na tym forum sie szuka a nie klepie w kolo te same pytania. Takie sa zasady.
BT bedzie pasowac, trzeba go zakodowac prawie zawsze, o ile "nowe" radio nie jest juz zakdowoane pod bt.
Mozna zmienic jezyk.
Rekinek lepszy.
Od aso lepiej trzymac sie z dalek.
ma ktos moze polski jezyk do nowej rns-e? Widze, ze to spolszczenie do 193 jest bardziej dopracowane, ma polskie znaki itd