mam normalnie cieple powietrze a jak trzeba to nawet gorace.
sprobuje z tym wezykiem i zobacze.
o ktorym wirniku mowisz?
Printable View
mam normalnie cieple powietrze a jak trzeba to nawet gorace.
sprobuje z tym wezykiem i zobacze.
o ktorym wirniku mowisz?
Podepnê siê i powiem ¿e te¿ to raczej pompa...mia³em podobny przypadek z tym ¿e woda ucieka³a poprzez pompê.
A co do postów poni¿ej na temat mazi:
Z tego co mi wiadomo to normalna sprawa w silnikach benzynowych. Auta z regu³y je¿d¿± na oleju syntetycznym. Je¶li robimy krótkie odcinki to pojawia siê bia³a ma¼. Zwi±zane jest to z osiadaniem pary w komorze silnika podczas zimowych mrozów (czyt. skraplanie). Je¶li przejedziemy wiêcej km to ma¼ ta zanika. Z tego co mi wiadomo jak kumpel mia³ do wymiany uszczelkê to po odkrêceniu korka oleju dos³ownie wychodzi³a piana(tak jak po zmieszaniu wody z ludwikiem). Kosz naprawy oko³o 700z³. Warto w tym przypadku wymieniæ rozrz±d napinacze pompê ¶wiece. Ciê¿ko siê tam dostaæ a przy wymianie uszczelki robi siê to z przyjemno¶ci±:). Lepiej wiec wydaæ trochê wiêcej kasy, mieæ to z g³owy i mieæ satysfakcjê, ¿e to co trzeba jest wymienione.
Witam, jakies 4 m temu mia³em problem z p³ynem ch³odniczym ucieka³ momentalnie po szybszej jezdzie. Da³em do mechanika, winna by³a uszczelka. G³owice da³em do sprawdzenia firmie i by³a ok. cieszy³em sie autem do przed wczoraj. Kiedy znowu zabrak³o p³ynu. smietany brak, oleju nie przybywa. pod autem przez warunki pogodowe nic nie widac. Czy znowu uszczelka???? wydaje mi sie to nie mozliwe dodam jeszcze ze dola³em p³ynu i dalem mu bardzo w kosc, p³yn trzyma stan ( ostanim razem znika³ momentalnie ) totalnie tego nie rozumiem. A bardzo bym chcia³
jest zima, ubytki p³ynu mog± siê zdarzaæ, podjedz na jaki¶ kana³ i zajrzyj pod autko, albo wstaw do kogo¶ do gara¿u.
by³em u mechanika ktory to robi³, pozdejmowa³ os³ony wszystko suche nic nie widac. Co do ubytku, dziwna sprawa dolalem tego p³ynu da³em mu celowo w kosc. wczoraj zrobi³em 200km na trasie. Rano sprawdzia³emi jest ok idelanie tyle ile wla³em. Ostanim razem tez tak by³o do kiedy sprawdza³em by³o dobrze. Przesta³em bo nic sie nie dzia³o az pewnego dnia rano wsta³em wsiada³em do auta i dosta³em informacje o braku p³ynu.
moze jakis sasiad ci spuszcza :p
przepraszam, ¿e wcinam sie z moim pytanie ale byæ mo¿e bêdzie szybka odpowied¼. Przy dodawaniu gazu w zbiorniczku wyrównawczym p³ynu ch³odniczego robi siê zawierucha. Wygl±da to tak jakby wê¿ykiem, który dochodzi do góry zbiorniczka, gwa³townie by³o wdmuchiwane powietrze? Czy to normalne? Dodam, ¿e mam ma³y problem z mas³em pod korkiem wlewu oleju. Proszê o odpisanie, czy w waszych pojemnikach te¿ wszystko buzuje, przy dodaniu gazu?
calkowicie normalne
plyn ciagle krazy w ukladzie i jak dadasz gazi cisnienie wzrasta i moz wyrzucic przez ten wezyk toche plynu
po to wlasnie jest ten zbiorniczek wyrownawczy!!
a masko pod korkiem to standardowa przypadlosc jak jezdisz autem na krotkich odcinkach!
kolego....o pianê teraz nie trudno...zwi±zane jest to z pogod± panuj±ca na dworze. W ka¿dym wy³±czonym i rozgrzanym silniku chc±c nie chc±c zbiera siê para wodna. Zwi±zane jest to z fizyk± a konkretnie ze skraplaniem. W wyniku ró¿nic temp. powstaje woda w komorze gdzie znajduje siê olej...Dlatego tworzy sie to mase³ko:) w dodatku jak je¼dzisz na syntetyku to zjawisko to siê bardziej odzwierciedla...Spójrz na korek po przejechaniu oko³o 70 km. Zobaczysz ró¿nicê:) albo te¿ zalecam kontrolê latem:D
poprzedni w³a¶ciciel zapewnia³ o wymianie uszczelki pod g³owic± przez jego mechanika. Je¼dzi³ co prawda d³ugo na uszkodzonym termostacie i mo¿e auto ci±gle by³o niedogrzane i jest g³êboko zama¶lone?
Ale p³ynu mi nie ubywa, nie przybywa, t³ustych plam w nim nie ma silnik dogrzewa siê i trzyma temperaturê wzorowo dlatego nie wiem dlaczego ostatnio po przejechaniu 150km by³o mas³o pod korkiem?
Hmm ja ze swojego do¶wiadczenia wiem, ¿e po d³u¿szej je¼dzie mase³ko znika:) Wiesz mo¿e jaki masz olej zalany? Je¶li Ci woda nie ubywa, olej te¿, a tym bardziej go nie przybywa to wszystko powinno byæ ok. Mo¿e byæ jeszcze tak ¿e spaliny siê do oleju dostaj± ale to ma³o prawdopodobne...Po uszkodzonej uszczelce albo woda miesza siê z olejem albo olej z woda albo olej siê spala w komorze albo wszystko idzie do komory spalania i wydalane jest na zewn±trz:)Czêsto towarzyszy temu spadek mocy. Heh trochê to zawi³e ale na tym to polega:)Spróbuj jeszcze wyczy¶ciæ korek z tej mazi. Mo¿e jest ona wynikiem d³u¿szego zbierania siê na korku...
Od¶wie¿ê nieco :) w³a¶nie zapali³a mi siê kontrolka p³ynu. patrze w zbiorniczek a tam suchutko. no to dola³em. przejecha³em mo¿e z 15km i zostawi³em auto na noc. Rano jako¶ ciê¿ko odpali³ i w zbiorniczku uby³o mo¿e z 2 cm (od poziomu max). dodam, ¿e tydzieñ temu wymienia³em termostat a jakie¶ 3 dni temu oringi w ch³odniczce oleju (nie wiem czy to istotne). do wczoraj by³o ok. ten ubytek jest chyba dosyæ znaczny bior±c pod uwagê, ¿e przejechane tylko 15 km. Czy kto¶ móg³by zasugerowaæ co sprawdziæ i jak ¿eby dotrzeæ do sedna? na ziemi wycieków nie zauwa¿y³em ale to dlatego ze stoi pod chmurk±. na pierwszy rzut oka wycieków w okolicach zbiorniczka tez nie widaæ. Bardzo bêdê wdziêczny za podpowiedzi. pozdrawiam
ja wczoraj tez wymienialem termostat,niestety ca³y czas leje mi sie z króæca :(
ale króciec wygl±da ok.wczoraj skrêci³em to z czerwonym silikonem,mo¿e nie bêdzie ciek³o.
nie wiem tylko czy dobrze skrêci³em, bo miêdzy króæcem ,a blokiem zosta³y jakie¶ 2mm przerwy.powinienem dokrêciæ to tak ¿eby nie by³o przerwy?
Panowie,
Wracam z tematem wycieku p³ynu przez przelew w zbiorniczku wyrównawczym.
P³yn czysty, olej czysty, wymieni³em ostatnio rozrz±d + pompê i sytuacja nadal niestety nadal ta sama. No i te skoki wska¼nika temp podczxas szybkiej jazdy....
CZy ma kto¶ jaki¶ inny pomys³ co mo¿e byæ przyczyn±?
To teraz moja kolej.. mam wyciek p³ynu od jakiego¶ czasu, elegancko zacz±³ kapaæ, poszuka³em wycieku i zlokalizowa³em w miejscu zaznaczonym na czerwono na zdjêciu, czyli z pod króæca. Pytanie brzmi czy dobrze poszuka³em numeru czê¶ci tego króæca dla silnika AEH:
-06A 121 132 Króciec
-037 121 688 uszczelka króæca 50x3.15
Wymieniaæ ca³y króciec czy sam± uszczelkê? Czy podczas wymiany zmieniaæ uszczelkê czujnika temperatury, bo przy ewentualnej wymianie króæca muszê go wyci±gaæ...
Kto¶ siê orientuje jakie tam s± ¶ruby to wszystko trzymaj±ce? Tak na oko wydaje mi siê, ¿e klucz 10, ale pewien nie jestem..
http://img94.imageshack.us/img94/5734/krociec.th.jpg
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczow:)Posiadam Audi A3 1.6 Mam taki Problem ze Wycieka mi P³yn Ch³odniczy :(Nie ubywa go Wiele ale jednak :(co mnie niepokoi.Ubywa zazwyczaj gdy Auto postoi 2,3 dni w garazu jest plama pod samochodem:( Gdy jezdze dzien w dzien to nic nie ubywa nie ma plamy pod samochodem wszystko jest wporzadku:)Moze mia³ ktos podobny przypadek /?Prosze o Pomoc :)Gdzie czego szukac ?I przez co to moze byc spowodowane:)??Pozdrawiam serdecznie i z Gory dziekuje za Pomoc:)
Chodzi mi czy ktos mial podobny przypadek i moze wie gdzie szukac ????bo przegladalem przewody i wszystko suche wiec nie wiem co to moze byc???
To mo¿e zobacz pod samochód jak bêdzie widoczna plama pod nim ?
plyn ktory ucieka juz dluzszy czas powoduje powstanie osadu wokol czesci ktorej jest wyciek.ciecz chlodzaca ma to do siebie iz wycieka gdy jest zimna.tak wiec latarka i pod auto innego wyjscia nie ma.
Sprawd¼ trójnik, który jest przykrêcony do bloku silnika, tam gdzie zamontowany jest czujniki temperatury.
Obstawiam tak jak MICEK - ko³nierz z pier¶cieniem uszczelniaj±cym... Sprawd¼ go czy Ci siê nie odkszta³ci³ przy bloku silnika...
To siê podepnê pod w±tek:
W mojej trójeczce te¿ sporo ubywa p³ynu ch³odniczego, wszystko suche. Co najlepsze, po uzupe³nieniu p³ynu, wariuje termometr, pokazuje od -3 do 3 stopni :) Nie mogê dodatkowo uruchomiæ wtedy sprê¿arki w klimie. Kto¶ co¶ rozumie? Autko trzyma 90 stopni elegancko.
Dziekuje Panowie za Podpowiedzi:)Pompa wody byla wymieniana razem z calym razrzadem wiec chyba to nie to ale sprawdze:)Ale gdzie mam dokladnie szukac tego trójnika, który jest przykrêcony do bloku silnika???Bo nie wiem za bardzo gdzie on jest:(???Prosze o pomoc:)gdzie on sie dokladnie znajduje i z Ktorej strony najlepiej go zobaczyc czy napewno z niego kapie:)Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz:)Dziwne jest to ze Jesli jezdze Codziennie Autkiem to ani kropli nie ma a Jak postoi z 3 dni to cos sie pojawia:(
http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/90 Tutaj masz linka do opisu jak siê wymienia ten "trójnik", a w³a¶ciwie króciec, bêdziesz w stanie go zlokalizowaæ;)
Dziekuje Panowie za Pomoc:)Tylko mam Ma³y Problem dzwonilem do ASO i ten Krocicec Kosztuje do Mojej Audi A3 1.6 APF 2000r. 350 zl :(ZA³amany:( Moze wie ktos gdzie mozna go Kupic taniej lub moze ma Ktos taki Krociec do Sprzedania???A Moze wiecie moze pasuje od innego samochodu i da sie cos podpasowac???Prosze o Pomoc:)Pozdrawiam serdecznie wszystkich i z gory dzieki za odpowiedz:)
Z rêk± na sercu, do mojego AKL w ASO kosztowa³o, je¶li siê nie mylê - 30 z³. Max 70, ni hu hu wiêcej. Mam identyczne jak na zdjêciach ze Skody i zwie siê to ko³nierz z pier¶cieniem uszczelniaj±cym...
Wiem ze tyle kosztuje do AKL:)A W APF jest inny i kosztuje ponad 300zl:(Masakra a wiele sie nie roznia:)
Hmmm, tego nie wiedzia³em. Ale podjadê jutro w moim mie¶cie do sklepu motoryzacyjnego i zapytam ile kosztowa³aby taka czê¶æ... Mo¿e wyjdzie okazyjnie (zawsze dostajê rabaty :D )...
Czy to siê bardzo ró¿ni od mojego ko³nierza (trójnika) ? Je¶li tak to niech kto¶ podepnie tu fotkê, zgram j± na fonik i jutro siê zorientujê jak wygl±da sytuacja...
Wiele sie nie rozni sklada sie z 2 wyjsc na przewody i miejsce na czujnik temperatury troche w innym miejscu:)Nie ma tego dolnego wyjscia i to tyle:)Ja mam Audi A3 1.6 APF 2000r.
Do silnika 1.6 APF ten trójnik kosztuje 390z³ w ASO Skody nie wierzy³em dlaczego tak du¿o jak do mojego AEH koszt jest 60z³, znajomy powiedzia³ ¿e , ten element wystêpuje razem z termostatem i jest sprzedawany jako ca³o¶æ dlatego taka cena
Podajcie mi nr cze¶æi tego trójnika / kroæca do APF - u mnie go¶æ w sklepie mówi³, ¿e to raczej drogie nie bêdzie ale musi mieæ numer...
Nie jestem pewien czy to ten:
http://a.imageshack.us/img153/6725/12206811.jpg
Szuka³em informacji na temat p³ynu ch³odniczego jakim mogê zalaæ uk³ad. Kupi³em Petrygo Olrlenu (niebieski) ale nie wiem czy go u¿yæ?
Co do tego króæca to chyba masz taki sam jak u mnie, czyli nie taki jak ten na zdjêciach Skody. Mi go znajomy kupi³ w Skar¿ysku za 230z³. ¦ci±gali go z hurtowni w Kielcach.
Je¶li temat aktualny to mogê zrobiæ zdjêcie tej czê¶ci bo mam j± jeszcze nie za³o¿on±.
Mo¿e te¿ mi kto¶ podpowie czy u¿yæ tego p³ynu ch³odz±cego jaki mam czy szukaæ innego?.
Bardzo Wam dziêkuje. Przekopa³em siê trochê przez forum ale tego zestawienia nie widzia³em a przyda siê bardzo bo zamierzam sukcesywnie powymieniaæ wszystkie p³yny.
Zdecydowa³em, ¿e Petrygo oddam do innego auta a sam kupie w ASO Skody koncentrat.
Gdyby temat elementu rozdzielacza kogo¶ interesowa³ to proszê daæ znaæ postaram siê o namiary na sklep i wstawiê zdjêcia czê¶ci.
Witam.
U mnie jest tak.Autko po wymianie rozrz±du,pompy i p³ynów.Brak paliwa w zbiorniku wyrównawczym,korek wlewu oleju czysty,nie kopci na bia³o,moc jest,nie muli.Po przejechaniu 5km poziom p³ynu spad³ z poziomu max.do krytycznego min.i zapali³a siê kontrolka.Dola³em p³ynu i sytuacja siê powtórzy³a.O co chodzi,jak to zdiagnozowaæ?.Dodam ¿e przedtem miewa³em dolewki p³ynu i my¶la³em ¿e to uszczelka b±d¼ g³owica ale teraz to ju¿ sam nie wiem.Pomocy
wymienialem ten kruciec miesiac temu i lepiej kup caly , ja dostalem w incercarsie za 20 zl chyba tyle ze do 1.8 silnika
sruby na 10 albo 13 ale raczej na 10 nie pamietam dokladnie , przyda sie grzechotka bo wygodniej sie tam manewruje i uszczelke tez dokup nowa bo ja napierw sama uszczelke zmienilem i gdzies z krucca mi tez leciaclo chociaz wydawalo sie ze jest szczelny i dwa razy robilem to samo :)
Witam wszystkich,
mo¿e temat siê powtarza ale nie znalaz³em w innych odpowiedzi wiêc liczê na wyrozumia³o¶æ i pomoc...
Posiadam A3 99' 1.6 Benzyna
Od jakiego¶ czasu ubywa mi p³yn ch³odniczy, obecnie ok. 0,75 l na 3-4 tyg.
By³em u mechanika, przyrz±dem do sprawdzania obecno¶ci spalin w zbiorniku wyrównawczym zdiagnozowano winê uszczelki poniewa¿ nie widaæ ¿adnych wycieków zewnêtrznych. Silnik siê nie przegrzewa, 90C to max, nie ma ¿adnych widocznych wycieków p³ynu ch³odniczego, p³yn nie wywala korkiem, korek wyminiony na nowy, je¿d¿ê na krótkich odcinkach, pod korkiem olejowym przy rozgrzanym silniku widaæ wydobywaj±c±, buchaj±c± z ¶rodka parê wodn± a na korku krople wody. P³yn ch³odniczy taki jak siê wlewa prostu z butelki, bez ¿adnych zanieczyszczeñ, zmian koloru. Olej Tak samo, bez widocznych zmian koloru.
Wymienili mi uszczelkê pod g³owic± i pod kol. wyd. - mia³o byæ dobrze. G³owica by³a planowana u szlifierza. Robota zajê³a im 2 dni.
Po 4 tyg. jazdy zapali³a siê kontrolka temp. zobaczy³em ¿e p³yn ch³odniczy jest znowu na minimum. Pojecha³em ponownie do mechanika, który to robi³. Na miejscu obada³ 2 razy przyrz±dem do badania obecno¶ci spalin w p³ynie i wynik okaza³ siê znowu pozytywny. Czyli to samo co przed robot± za któr± sporo zap³aci³em. zaproponowali wlanie do zbiornika wyrównawczego p³ynu ch³odniczego uszczelniacza. Zgodzi³em siê, poniewa¿ nie mia³em mo¿liwo¶ci zostawienia znowu samochodu. Powiedzia³em ¿e jak bêdzie dobrze to przyjadê na ponown± robotê uszczelki jak bêdê mia³ czas. Niestety pojawi³em siê wcze¶niej, po 3 tyg. dola³em znowu ok. 700ml p³ynu. Zaprowadzi³em samochód ponownie do mechanika. Tym razem zesz³o siê 4 dni.
Z tego co siê dowiedzia³em, g³owica jest w porz±dku, znowu j± planowali i za³o¿yli now± uszczelkê. Problem jest rzekomo z blokiem. Teraz po ten drugiej wymianie doszed³ jaki¶ syf w zbiorniku na p³yn ch³odniczy. Nie wiem co to, trochê zatr±ca spalinami. Byæ mo¿e to olej, byæ mo¿e to co¶ z tego uszczelniacza. Jest to brudne, gêste i p³ywa na górze. Jak siê we¼mie na palec to widaæ jakie¶ drobinki, tak jak by brokatu. Jak powiedzia³em wcze¶niej mo¿e i olej siê dosta³. Ogólnie ten p³yn zamiast ró¿owego jest teraz zielony.
Piszê z pro¶b± o pomoc, ludzi którzy siê znaj± na rzeczy, nie wiem co robiæ na ile mogê wierzyæ mechanikowi. Problem jest podobno z blokiem, nie zdiagnozowali dok³adnie na czym on polega poniewa¿ poinformowali mnie wcze¶niej jakie bêd± koszty rozebrania ca³ego silnika, zawiezienia do szlifierza i zbadania go pod k±tem szczelno¶ci. Rozwi±zania mam dwa - 1) wymiana silnika na inny, 2) regeneracja, rozebranie, tulejowanie itd.
Problem o tyle dziwny ¿e tak jak mówiê nie ma widocznych wycieków, silnik pracuje równiutko zimny i ciep³y, w ¿yciu siê nie przegrza³, oleju nie przybywa natomiast p³ynu ubywa. Obecnie jestem 4 dni po odebraniu auta po ponownej wymianie uszczelki od mechanika. Poje¿dzê trochê i zobaczê, mo¿e teraz bêdzie ok, chocia¿ bior±c pod uwagê bezradno¶æ mechanika sam siê za³ama³em... nowy silnik ok 2.000z³, robota tego ok. 2.500z³...
Mo¿e macie jakie¶ pomys³y w czym problem, ewentualnie dorad¼cie jak macie do¶wiadczenie co w takim przypadku najlepiej robiæ...
pozdrawiam
Witam, chcia³em siê tylko upewniæ.
Ostatnio w czasie wymiany oleju dostrzeg³em w okolicach paska wielorow. p³yn ch³odniczy konkretnie jego resztki. czerwony osad.
Pytanie czy mo¿liwy jest wyciek tylko z pompy wody, czy co¶ tam jeszcze jest w okolicy rozrz±du ? (p³ynu dolewam co jaki¶ czas (¶ladowe ilo¶ci ale jednak)
Witam
Spotka³a mnie ta sama historia - zaczê³o mi ubywaæ p³ynu ch³odniczego - wyciek jest zewnêtrzny, mniej wiêcej zlokalizowa³am go i teraz mam pytanie, jak ta czê¶æ siê nazywa i jaki mo¿e byæ przybli¿ony koszt naprawy,
dodam jeszcze ¿e wska¼nik temp mi skacze czasami ale nigdy nie przekracza 90 stopni, tzn jest 90 po czym nagle spadnie do 60 i dalej wzrasta do 90...
i jeszcze ostatnia sprawa, co to za zawór i jakie ma przeznaczenie, i dlaczego by³ otwarty (taki zielony, zaznaczony na zdjêciu nr 3)
z góry bêdê wdziêczna za wszelkie sugestie - pozdrawiam wszystkich z irlandii;)
http://img593.imageshack.us/img593/2457/52731939.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/7493/59754545.jpg
http://img121.imageshack.us/img121/3775/24485672.jpg
http://img803.imageshack.us/img803/6784/73132259.jpg
Ten zawór to "chyba" wlew oleju skrzyni, a przecieka na kruæcu (koszt oko³o 20z³).
Co do wahañ temperatury, to bêdzie raczej termostat do wymiany.
Witam serdecznie
Tematów o wyciekach jest wiele postanowi³em pod³±czyæ siê do tego. Borykam siê od pewnego czasu z wyciekiem i dopiero teraz zlokalizowa³em (tak mi siê wydaje) miejsce wycieku. Chcê siê jutro za to zabraæ i tu mam pro¶bê do Was Klubowiczy i Forumowiczy- na do³±czonym zdjêciu zaznaczy³em to miejsce, wygl±da jak jaki¶ korek, grzybek..Powiedzcie mi co to za element, do czego jest potrzebny i czy w ogóle ma prawo tamtêdy uciekaæ g12? Dodam jeszcze ¿e po zagrzaniu auta widaæ i s³ychaæ przedostaj±ce siê pêcherzyki powietrza na zewn±trz razem z p³ynem. Jest to jedyne zafajdane miejsce bo tak to wszystkie wê¿yki i króæce s± suche..
Z góry dziêkujê za wszelkie sugestie i liczê na szybki odzew;)
http://images43.fotosik.pl/942/0dacdf4c6a4506b0med.jpg
Witam kupi³em A3 dwa miesi±ce temu ostatnio zapali³a mi siê kontrolka braku p³ynu w uk³adzie ch³odzenia wiêc go dola³em za jaki¶ czas ponownie wiêc pomy¶la³em o uszczelce ale auto nie ma spadku mocy ani nie kopci !!! w zbiorniczku zobaczy³em dziwn± ma¼ ... wiêc zdemontowa³êm zbiornik umy³em w ¶rodku i nala³em p³ynu , dzi¶ po powrocie z pracy ponownie zapali³a siê kontrolka braku p³ynu wiec zgasi³em silnik poszed³em do domu po chwili wróci³em odkrêci³em korek patrze a tu p³yn jest a jeszcze godzinê temu go nie by³o .... zostawi³em auto na jak±¶ godzinê odpalam a tu ponownie nie ma p³ynu pojecha³em wiêc na stacje po nowy p³yn odkrêcam korek a on znowu jest ...... Ju¿ sam nie wiem co jest grane czujê siê jak by on siê ze mn± bawi³ Nie wiem czy mam braæ sie za uszczelkê pod g³owic± czy mo¿e za co¶ innego :-(:-(:-( B£AGAM POMOCY !!!
Witam!Równie¿ prosze o pomoc z wyciekaj±cym p³ynem.P³ynu ubywa przy jezdzie powy¿ej 3tys obrotów.Widoczne miejsc jest cale mokre i nie za bardzo widac na postoju sk±d sie s±czy b±dz kapie.Jakies sugestie??mo¿e kto¶ mia³ tez takie problem w 1.8T.ARZ.Proszê o jakie¶ wskazówki i ewentualny opis elementow widocznych na zdjêciu.Bedê wdziêczny:)Pozdrawiam. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...f0c8d01d9.html