Problem na pewno nie lezy w pompce jesli ci dziala szyba kierowcy.
Moze to byc silniczek szyby - ten w drzwiach, moze tylko wlsnie slizg, lub tez kostka odpieta.
Pozdro
Printable View
Problem na pewno nie lezy w pompce jesli ci dziala szyba kierowcy.
Moze to byc silniczek szyby - ten w drzwiach, moze tylko wlsnie slizg, lub tez kostka odpieta.
Pozdro
sprawdź najpierw ślizg jak nie będzie połamany to wtedy sprawdzaj po kolei...
Dodano:
z resztą temat już był gdzieś.... szukajka... :p
koledzy opowiem o swojej historii z niedzialajacymi szybami,mianowicie czesto palil sie bezpiecznik nr 6 5 Aperowy,po przeanalizowaniu schematu instalacji podejzewalem zwarcie i tak bylo,czarno niebieski przwod idacy od bezpiecznika do centralki do bagaznika rozgalezia sie przy zlączu na wysokosci przepustu idacego do lewych drzwi i biegnie do przycisku centralnego w drzwiach,kabelek byl ledziutko przetarty i masowal z podpora silnika w drzwiach,po dokladnym zaizolowaniu po usterce ani slychu,przypomne ze niedzialaly mi szyby ,szyber
Chłopaki a ja mam taki problem że szyba od strony kierowcy po naciśnięciu guzika prawidłowo sie opuszcza ale juz jak chce zamknąć to idzie troche do góry po czym cofa sie w dół :/ a następnie już jej nie reaguje na przycisk podnoszenia tylko musze pomagać sobie ręką ciągnąć szybe do góry!! Pomożcie jeżeli wiecie co to może być! dzieje mi sie tak w obu szybach!Pozdrawiam
troche inicjatywy wlasnej,poczytacje tematy w ktorych piszecie.
w Twoim przypadku przyczyna bedzie prawdopodobnie slizg szyby
Witam.
Ślizg na 99% jak masz możliwość to kupić w ASO .
Nabyłem dziś dwie sztuki w ASO w łodzi koszt 15zł sztuka.
Mam pytanie odnośnie silniczka podnoszenia szyb. Czy silnik od wersji 3d (prawy przód) o nr 8L3959802 podejdzie do wersji 5d (też PP o nr 8L4959802C) ?? Numery się różnią ale może ktoś próbował.
Ja też mam problem z szybami dość intrygujący i ciekawy :)
Problem dotyczy tylnych szyb, moimi przyciskami w drzwiach kierowcy opuszczają się i podnoszą bez problemu a przyciskami w drzwiach tylnych od danych szyb zero reakcji. W lewych i w prawych drzwiach nic. Dopiero gdy w lewych drzwiach wciśnie do dołu i w prawych do dołu to wtedy prawa szyba się opuści. A gdy w lewych drzwiach do góry i w prawych do dołu to wtedy w lewych drzwiach się opuści. Podnieść już ich nijak nie idzie tylko przyciskami w drzwiach kierowcy. Dodam też ze tak się dzieje cały czas niezależnie czy jest włączony czy wyłączony ten przycisk od blokowania szyb w drzwiach kierowcy.
Ktoś wie czemu tak się dzieje?
Moze mikrostyki sie wysypaly w przyciskach
A jak to sprawdzić? I jak to naprawić jeśli to będzie to?
A da się to sprawdzić tak że np. pod wtyczkę od tylnych drzwi podepnę przycisk z tym całym plastikiem np. od drzwi pasażera przednich?
Tak mozesz tak zrobic
Nic to nie dało. Jak podłączyłem przełącznik z prawych przednich drzwi to tak samo w tylnych nie działało. A jak podłączyłem przełącznik z tylnych drzwi do tych przednich to szyba działała, czyli raczej przełącznik jest ok.
Czyli musisz miec gdzies przerwe na kablu - zazwyczaj na polaczeniu drzwi - zawias
adi715 mam ten sam problem u siebie, poradziłeś coś na to ?? u mnie dodatkowo brak podświetlenia przycisków tylnych.
Siema
No jeszcze nic na to nie poradziłem :) A czy u mnie jest podświetlenie to nie wiem, nie zwróciłem uwagi czy się świeca te przyciski czy nie.
Piszę bo rozwiązałem problem nie działających tylnych szyb. Otóż przynajmniej w moim przypadku uszkodzeniu uległ przycisk tzw. "kontroli rodzicielskiej". Możecie spróbować docisnąć go do oporu i wtedy przyciski w tylnych szybach będą się podświetlały i będą działały. Problem okazał się być prosty a już doszukiwałem się usterek w module komfortu.
Ps. Po rozebraniu rączki warto przeczyścić styki z brudu jaki się tam nagromadził przez lata i siknąć preparatem. U mnie pomogło. Jeśli nie da rady pozostaje wymiana przycisku.
A jak ja próbowałem otwierać te szyby z całkiem odłączonym tym panelem z drzwi kierowcy to chyba ten przycisk "kontroli rodzicielskiej" też powinien nie działać? Ale spróbuje tak jak napisałeś docisnę mocno i spróbuje otworzyć szybkę.
martiness u mnie jest tak jak u Ciebie. Też gdy wcisnąłem ten przycisk i go trzymałem to podświetliły się przyciski w tylnych drzwiach i działają :)
dlaczego po zdjęciu tapicerki drzwi silniczek nie działa , a słychać tylko ' pyk pyk ' , chciałem przełożyć silniczek od kolegi , u którego szyby się podnoszą prawidłowo , podpiąć u siebie , i sprawdzić czy mój jest sprawny , ale u niego też nie działa bez tapicerki , tylko te charakterystyczne ' pyk pyk ' .
czy muszą być przykręcone te miedziane śruby w okolicy rączki , żeby działał ?:)
Witam
Od roku borykam się z problemem niedziałających szyb.Gdy kupiłem auto szyba od pasażera nie działała, sprawna była tylko od kierowcy. Kilka miesięcy temu jednak i ta przestała działać- objawy jak u większości, opuściła się do połowy i już do góry nie pojechała, zamulała podnosząc się po czym zjechała na dół(wq****łem się bo padał deszcz :mad:).No więc zacząłem czytać na forum o tym i znalazłem o ślizgach.Kupiłem takie na allegro no ale mój mechanik powiedział ze za dużo z tym roboty i żeby cały mechanizm podnośnika kupić(najlepiej pójść na łatwiznę :mad:).Pojechałem ostatnio do innego majstra i podobna śpiewka, kolo skasował 40 zł za konserwacje powiedział ze plastiki są ok ale że silniczek może być wadliwy.Ok, zamówiłem silniczek i nic to samo czyli już jestem stratny na tym biznesie 120zł.
Proszę o pomoc, oto jeszcze raz objawy:
-szyba opuszcza się w dół płynnie a w górę już nie
-gdy odłączyłem silniczek i podciągałem szybę ręcznie stawiała straszny opór tzn bardzo ciężko było ja zamknąć.
-silniczki sprawne dwa(podłączyłem kość gdy nie był w mechanizmie i działa w dwie strony)
Drugi z mechaników(ten on konserwacji) powiedział mi że ten PYK PYK w silniczku to jakieś blaszki, gdy silniczek się przegrzewa w razie oporu to te styki puszczają i opuszcza szybę(jak ktoś wsadzi rękę podczas zamykania szyby, żeby nie przycięło:confused:).Czy mogą to być linki ??Nie chcem już wydawać na to hajsu a bardzo mi zależy na zrobieniu tego.:sad:
Masz na 1000000% slizgi do wymiany i szczerze jest to robota na pol godziny jak wiesz co robic - jesli nie to do godzinki ci zejdzie.
A wymiana ich jest banalna. Mozesz to zrobic nie sciagajac ramy ale do tego potrzebne sprawne rece lub tez odkrecic dodatkowe 4 sruby od rame i zdejmujesz calosc.
Tak wiec po kolei:
1. tapicerka dwe srubki po bokach krzyzowe
2. klamka wew jedna srubka widoczna i jak zdejmiesz oslonke to pojawia sie jeszcze dwie
3. zdejmujesz tapicerke odpinasz 4 lub 5 kostek w zaleznosci czy to polift czy tez nie.
4. teraz klucz torx 40 o ile sie nie myle w sumie 4 sruby - dwie przy zawiasie i dwie od strony rygielka do drzwi. Tutajj zapamietaj ja sa ustwione to blaszki regulujace na dole bo inaczej bedziesz musial rame ustawiac przy montazu.
5. teraz jak juz to bedzie na zewnatrz pociagnij linke i zobacz czy sie nie zerwala. Jesli jest ok a powinienes czuc ze linka jest luzna ale nie zerwana, to na 100% to slizgi.
6. Slizgi dwa na drzwi sa potrzebne. Zobacz jak sa zalozone stare i zaluz tak samo nowe po uprzednim odkreceniu krzyzakiem ich. Ten kapturek jesli nie bedzie go w zestawie z nowymi slizgami - musi byc zalozony spowrotem.
7 . jak juz sizgi odkrecone szybe zsuwasz na dol i wyciagasz ja.
8. zakladasz nowe slizgi i szybe spowrotem na miejsce do samej gory.
9. Skladanie w odwrotnej kolejnosci.
I to wsio
Ok podbudowało mnie to jutro rano się za to zabieram, jak skoncze dam znać.
Pół dnia spędziłem nad tymi szybami ale... zrobiłem to sam :king:.Ogólnie to trochę roboty było (pierwszy raz rozkręciłem coś w moim aucie) ale samopoczucie po wszytskim nie do opisania.WADA- plastiki. Po wymianie wszystko chodzi jak nowe. Dziś jadę do jednego z tych fachowców od konserwacji, i wygarnę mu parę rzeczy(śruby od ramy nawet nie były odkręcone, nic nie było nasmarowane:mad:).Lekcja dla mnie i przestroga dla innych lepiej wejść i poczytać, się spytać i potem działać nie na odwrót.
Dzieki za pomoc
witam, podłączam się pod temat z takim pytaniem , czy do A3 5D, podpasują ślizgi np z GOLFA IV/ OKTAWII/TOLEDO?. chodzi mi o ślizgi na tylne drzwi, ewentualnie czy są różnice między przednimi a tylnymi drzwiami w A3. Bo też mam chyba te ślizgi do wymiany i nie wiem jakie kupić na allegro :)
Jakies czas temu nie działała mi szyba kierowcy moja usterka to popularne pstryk pstryk po nacisnieciu otwierania szyby...wykrecilem silniczek prtzeczysciłem i dzialala ale na jakis czas bo znow mi nie dziala i jest pstryk pstryk dzis znowu rozbieram tapicere i przeczyszcze silniczek zobaczymy czy to znowu pomoze.. omijajcie kratery na drogach bo ja wjechalem pare razy i raz mi dzialala potem zas wjechalem i mi przestala dzialac he he:) dziwna sprawa ..dzis jak to ogarne napisze czy to silniczek zas zawinil czy sie zaciał pozdrawiam
a to tylko szyba kierowcy ?
Tak tylko kierowcy ..Wczoraj rozebrałem tapicerke odkrecilem silniczek poczyscilem co nie co podmuchalem pochuchalem no i podlaczylem go i działa jak złoto he he:D ...Pstryk Pstryk jest wtedy kiedy silniczek sie zatnie i trzeba go wymontowac podpiac i zakrecic nim w moim przypadku to działa :) pozdrawiam
elektryczny silniczek podnoszenia szyby posiada bezpiecznik, jeżeli szyba napotka jakis opór to automatycznie się wyłącza i można go uruchomić dopiero po jakimś czasie, nie wiem gdzie to wyczytałem, ale gdzieś to widziałem. MOże coś w ten deseń.
dziś się wziąłem za sprawdzenie co było przyczyną braku reakcji na otwieranie/zamykanie szybo od strony kierowcy. Był "pstryk" czyli przycisk działa, silniczek też by chciał, linki ok, jedna napięta jedna luźniejsza. Ślizgi na bank to nie są bo szyba chociaż by troszkę się ruszyła... wiec przyczyna w mechanizmie. Już miałem rozbierać owy mechanizm (ponoć złożyć już nie idzie) ale jeszcze ostateczny pomysł, że może wewnątrz linka się źle zwinęła, coś się zacięło, to potraktowałem cały mechanizm delikatnie trzonkiem za śrubokręta w obudowę z dwóch stron..... i działa!! :D
Możliwe ze mam prawie tak jak Marcin6 że dziura w drodze i coś się przestawi, lecz wstępnie wiem co najpierw zrobić ;) dodam kilka zdjęć do opisu DanioUK z którego korzystałem.
kilka zdjęć, może komuś się przydadzą:
ad.1,2 akurat tu bez foto - dwie śrubki pod zaślepkami po prawej i po lewej, następna pod sterowaniem lusterek w uchwycie. Tapicerkę unosimy do góry, odpinamy pręt z otwierania drzwi oraz rygiel
ad.3 http://images40.fotosik.pl/1421/8363603f7584a94dm.jpg
ad.4 są 4 śruby torx 45, blaszki do regulacji zrobiłem markerem zeby potem je tak samo ustawić ;)
http://images50.fotosik.pl/1439/00b302cc75ec583fm.jpg to akurat tewa górna
http://images38.fotosik.pl/1420/41359c2ad9c10419m.jpg prawa dolna blaszka
ad.5, 6 przy wyciąganiu ramy do góry (ponieważ włożona jest w dwa bolce), uważać na przewody główne , ja odpiąłem paski po prawej które są w samym środku żeby był większy luz, odczepić też uszczelkę w prawym górnym rogu. Następnie lewa strona ramy max do góry i obracamy na siebie, można położyć na skrzynką z piwa, akurat mi zabrakło ;)
http://images38.fotosik.pl/1420/ccf2dc43d03b2decm.jpg oba ślizgi bardzo podobne, są od strony wewnętrznej ;)
cały mechanizm
http://images47.fotosik.pl/1430/58b104ca1d159355m.jpg
sama rama
http://images45.fotosik.pl/1431/6a6cf37936508cb1m.jpg
to tyle z mojego kilku godzinnego wyczynu, udanej zabawy ;)
Siwy ja bym jednak zaryzykowal i te slizgi wymienil. Nie jest to droga rzecz a ze linka Ci spadla to jest to niejako powodem slizgu. Mialem podobnie wiec uwazam ze warto.
przy następnym razie o tym pomyśle, bo cena jednak niska. Na razie działa, nie szarpie i gładko schodzi, ale zainteresuje sie w ASO ślizgami
Witam, mam problem z szyba od strony kierowcy, zerwala mi sie linka od podnoszenia szyby. Wiecie moze gdzie mozna kupic taka linke i jaki jest jej koszt ? i Jak wyglada jej zamontowanie ? pozdrawiam.
Witam, mój problem jest trochę inny. Szyba od pasażera nie chciała się opuścić. W pewnym momencie sama opuściła się do dołu i normalnie można było ją zamknąć, ale do dołu wcale nie reagowała.
Przy próbie opuszczenia szyby nic nie reaguje, lecz przy domykaniu słychać jakby silniczek ruszał.
Ślizgi są wymienione, prowadniki sprawne, nic nie pęknięte.
Co może być tego powodem? Może jakieś przekaźniki? Dodam, że szyba kierowcy normalnie działa.
Sprawdz jeszcze raz slizgi i linke. bo wyglada na to ze sie zakleszczyla gdzies.
Witam, jam mam taki problem: kupiłem a3 z 1999r, okazało się że nie dział przednia szyba pasażera. Nie reaguje ani sterowanie od kierowcy ani od pasażera. Rozebrałem tapicerkę ale nic tam nie widzę żeby było coś nie tak.Przy naciskaniu przycisku sterowania słychać przy silniczku takie "pyk". Ktoś może mi pomóc uporać się z tym problemem?
sprawdź czy linki w ramie są całe, możliwe ze bedziesz musiał cała ramę sciągnąć i sprawdzić z drugiej strony ślizgi. Ale raczej mechanizm sie zaciął, jak silnik chce a nie może ;)
wszystko poniżej jest opisane....
Co znaczy ?e si? zaci??? Wiec ?lizgi do wymiany czy co? innego. Linki s? ca?e. Takie ?lizgi mog? by??:
http://allegro.pl/nowy-slizg-podnosn...222564070.html
http://allegro.pl/audi-a3-a4-a6-podn...207763481.html
Witam,
Ja mam problem z silniczkiem od podnoszenia szyby. Po wyciągnięciu okazało się że kręci tylko w jedną stronę, a w drugą stronę słychać tylko pyknięcie i bez ruchu. Sprawdzałem na drugich drzwiach ten silniczek i to samo. Wie ktoś może czy da się to naprawić ??? Czy pozostaje kupno nowego silniczka.
Miał ktoś może podobny przypadek??? Bardzo proszę o pomoc.
Rozkręć go całego i przeczyść moze coś pomoże , jeżeli to nic nie da to raczej kupno nowego.
Czy ślizgi mogą się zużyć? Tzn nie uszkodzić ale miejsca którymi wędrują po prowadnicach czy mogą się znacząco wytrzeć?
I czym smarować by wszystko pracowało lżej?
Ostatnio ruszyłem silnikiem i się odblokowało, ale widocznie nie wyeliminowałem przyczyny gdyż znowu szyba jest nieruchoma...
Same ślizgi nie powinny ale brud, osad cokolwiek jak sie dostanie może utrudniać działanie.
http://img820.imageshack.us/img820/3297/64838466.jpg
mechanizm może sie zaciąć bo linka źle sie nawinęła wewnątrz i silniczek nie może jej odwinąć, albo jest poskręcana. Ślizgi można wyczyścić i przesmarować, ale jak juz bedą wytarte to mogą mieć za duże luzy i może je gdzieś łapać, jeśli nie są dobrze dopasowane.
Kupię więc komplet ślizgów i zabiorę się za to. Nie wiem czy będą wyrobione ale by nie rozbierać ponownie lepiej mieć w zapasie.
A co z smarem, czym najlepiej? Może w aso można jakiś smar odpowiedni dostać do tego?
Jak miałem zestaw naprawczy tylnej wycieraczki to byl specjalny smar w zestawie.
hmm... Tawotem wystrczy - u mnie tak było i jest ok. Pamietaj aby przesmarować te rolki po ktorych sunie linka.
u mnie od strony kierowcy szyba sunie do góry zatrzymuje się jakieś 5-10 cm przed końcem ramy drzwi i zjeżdża do dołu druga szyba się zamyka. Co to może być?
Ale swobodnie zamyka sie do tych 5-10 cm czy cieżko ? Bo jak cieżko to czujnik obciązenia ją zatrzymuje i obniża. A czy szyba jest idealnie pionowo ?Też może sie zdarzyć tak ze strona od zamka za bardzo opada i silnik nie wyrabia z obciążeniem.
swobodnie dojerzdza do wysokosci gdzie zostawia 5-10cm i wraca na dół