Padł Ci któryś z czujników abs w kolach a to co slyszysz to sterownik ab/esp który tak reaguje jak jest taka usterka.Bez vaga się nie obejdzia aby zdiagnozować który padł czujnik abs
Printable View
Padł Ci któryś z czujników abs w kolach a to co slyszysz to sterownik ab/esp który tak reaguje jak jest taka usterka.Bez vaga się nie obejdzia aby zdiagnozować który padł czujnik abs
to takie dzwieki mialem od zawsze pod maska...
w bb jest ktos zaufany kto dobrze t ozrobi a nie skasuje majatku za takie podpiecie i ewentualna wymiane?
moj ojciec sugeruje mi rowniez wymiane plynu hamulcowego.... ale widze ze chyba samemu nei warto bo to skoimplikowane... sa ogolnie do mojego mode fotorelacje wymiany plynu hamulcowego bo nei znalazlem?
Żadnego płynu hamulcowego nie trzeba wymieniać... Jest tu pare osób z bb i maja vaga wiec moge Ci to zdiagnozować za free .Miałem u siebie podobną sytacje i był do wymiany czujnik abs w kole .Jednym słowem bez vaga ani rusz.
jedynie ciekawi mnie stukanie pod maska bo od samego poczatku mam tak ze stuka na przekreconym kluczyku a abs i esp zawsze swietnie dzialaly... wczoraj jeszcze jak na zaplonie odkrecilem zatyczke od pojemniczka z plynem hamulcowym i wyciagalem bezpieczniki na aku to wylączala sie kontrolka esp i po chwili abs i normalnie uklady dzialaly a potem po wylaczeniu auta znow to samo....
no to juz są fajne cudy z tym ABS/ESP... nie da sie odczytac błędów abs... mial ktos taka dziwna usterke? ze vag wszystko czyta w aucie tylko nie ABS?
Panowie, czytając wątek mam jedno upewniające mnie pytanie. Czyli odczuwalne blokowanie(ograniczone przyspieszenie, ale kontrolka nie miga) podczas przyspieszania to normalne zjawisko działającego ESP?
Cześć wszystkim ;]
Piszę w imieniu brata, jest on właścicielem (od kilku dni) audi A3 8L , 2003 rok, 1.9 TDI 130KM, silnik PD.
Dzwonił wczoraj z takim problemem:
"Stałem na światłach w korku, podjechałem, zatrzymałem się. Zaświeciła się i zgasła kontrolka ESP, potem zaczęły wariować obroty, skoki o 200RPM, czuć było jakby silnik pracował pod obciążeniem. ESP nie dało się wyłączyć i trzeba było ponownie uruchomić silnik. I za 3 razem podziałało.
Później już wszystko było w porządku"
Samochód wtedy był dość zimny, niedawno odpalany.
Dzisiaj samochód zachowywał się podobnie, mimo "wyłączonego" ESP (bo tak całkiem ESP nie da się wyłączyć w Audi)
Wiecie może co jest tego przyczyną?
Dzięki z góry za pomoc
trzeba podpiąć auto pod vcds i sprawdzić błędy/muszą być
Tyle, że samochód jest w Berlinie, ja we Wrocławiu a mój VAG w łódzkiem...
Nie ma innych sposobów na sprawdzenie ew. tymczasowe rozwiązanie problemu?
można odpiąć i podpiąć znów czujnik i ew.sprawdzić kable
innych opcji niema bo w sumie tylko pozostanie wymiana jego samego
poczytaj i tak zrób
http://www.a3-club.net/forum/showthr...radzi%E6/page4
Wtyczki na pompowtryskach niech sprawdzi, bo to raczej ich wina.
Dzięki wielkie za podpowiedź.
Po wyjęciu bezpiecznikow od abs samochód zachowuje się nieco lepiej, ale nadal podnosi nieco obroty. W weekend będę miał samochód na miejscu to będę wszystko sprawdzał. A z tymi wtyczkami od pompowtryskiwaczy co może być?
Kiedy nie ma stabilnego połączenia na wtyczce zapala sie kontrolka esp i silnik nie chodzi na wszystkie cylindry lub przerywa.
Ja również mam problem z esp w moim s3. Mianowicie nie mogę takowego esp wyłączyć - gdy wcisnę przycisk esp mrugnie tylko kontrolka na zegarach i od razu gaśnie ( świeci wtedy kiedy trzymam przycisk). Tym bardziej jest to dziwne że podczas jazdy, czy ostrego ruszania esp nie ingeruje ( nie dławi i nie blokuje kół, podczas gdy abs działa normalnie). Nie ma również żadnych błędów w sterowniku abs-u.
Witam
Na wstępie mówię że to dziwny przypadek
Pacięt Audi A3 8l 1.8T 150km quattro 2001
Przeleciałem całe forum odnośnie nie działającego ESP oraz błędu "01324 sterownik napędu na 4 koła (j492)
004 brak sygnału/ brak komunikacji" i nic :( były podopne problemy ale ja mam to tylko zimą
DZIEJE SIĘ TO TYLKO ZIMĄ KIEDY TEMPERATURY SA PONIŻEJ 2 STOPNI. W zeszłym roku mialem ten sam problem i tylko zimą przyszła wiosna wszystko wróciło do normy esp działa wszystko chodzi jak należy haldex nie stuka
Ogólnie to nie działa kontrola trakcji (ESP) ale komputer pokazuje błąd na sterownik Haldexa ze nie działa. Napęd działa na 100% nagrywałem filmiki w zwolnionym tępie i widać jak momentalnie spina napęd, zresztą mam wrażenie że jest cały czas spięty bo jak cofam i nacisne pedał hamulca słychać uderzenie dochodzące od haldexa tak jak bym odpinał napęd. Auto było w serwisie AUDI po 6 godzinach walki sprawdzania wszystkiego kabelki czujniki i tak dalej stwierdzili ze to sterownik haldexa. Może Audi nie lubi zimy :P
Pytanie co to może być. Wilgoć, może jakieś zimne luty na sterowniku masakra jakaś
Witajcie,
mam pytanie gdzie w 8l znajdę moduł ESP i wtyczki z nim związane . Ponieważ zachciało mi się umyć silnik i od tego czasu mam problem z ESP,dokładnie w momencie wciśnięcia hamulca do końca załącza mi się kontrolka ESP czyli wyłącza system .VAG mi w moduł ABS nie chce wejść. W bloku silnik był błąd czujnika stopu /hamulca skasowałem go zobaczymy co będzie dalej dziś chwilowo migała kontrolka od świec z tego co wiem z tym własnie związana . Czekam na wasze rady
Jesli chodzi Ci o czujnik ESP, to znajduje sie on pod kierownica. Musisz zdjac obudowe co jest pod kierownica(jest w niej przelacznik swiatel ) i troche sie "wsunać " do auta zeby go zobaczyc. Popatrz na necie jak wyglada(bo nie posiadam zdj ) i na pewno go zlokalizujesz, jest przykrecony na srubę 13.
Dziś udało mi się zvagowac blad to 1435 Czujnik ciśnienia w układzie hamulcowym-g201 zwarcie do innego wyjścia. Styki na czujniku stopu przeczyściłem gdzyż to często bywa powiązane. Teraz moje pytanie czy ten G201 jest po zbiornikiem z płynem hamulcowym czy w pompie esp bo rożne opcje wyczytałem
Jeden gość pisal na forum, ze mial ten sam blad to mówil, ze po wymianie czujnika stopu wszystko wrocilo do normy.
Cytuje
Witam, w sumie mozna juz zamknac temat po wymiane czujnika stopu wszystko wrocilo do normy. Co jeden fachowiec inaczej sie wypowiadal w kwestii tego czujnika. Jedni twierdzili ze jest on w pompie ABS bo jest ale odpiero w pompach produkowanych od 2004r. ! Auto z roku 2001 a Moja pompa to ATE takze tyle dobrze ze nie musialem wysylac pompy do naprawy.
Wczoraj rozpinalem taśme airbag, oczywiście tez kleme i świeci mi teraz ESP- na vagu wyskakuje czujnik kata skretu g85.
Jak to mozna zaadaptowac? Podpowie ktoś?
Witam wszystkich potrzebuje pomocy w swojej audiczce na początku jak go kupiłem było wszystko ok esp działało jak ta lala w ten sam dzień wkładałem skrzynie basową ze wzmakiem i kondensatorem 1F i popełniłem taki błąd że po zamontowaniu wszystkiego dałem + z listwą instalacji samochodowej a wiadomo kondensator na początku bierze bardzo duży prąd i po podpięciu jego już mi wywaliło esp. Byłem u kolegi podłączył pod kompa chciał usunąć błędy z systemu ABS ale niestety nic nie poszło nadal one zostały.Wypinałem potem aku na dobe też nic oto błędy z delphi. Co się mogło stać ? Czy jest jakiś przekaźnik od tego ? Adaptacja padła ?
http://static.pokazywarka.pl/e/r/6/9...41204_orig.jpg
http://static.pokazywarka.pl/l/z/p/c...991c8_orig.jpg
01435 https://www.a3-club.net/forum/showth...1-Czujnik-G201
00813 Czujnik ciśnienia hamowania 2 (G214)
Możliwe przyczyny:
Okablowanie i / lub połączenia wada
(G214) wadliwe
Możliwe rozwiązania:
Sprawdzić okablowanie / naprawa i połączenia
Sprawdzić (bloki pomiarowe) / wymienić (G214)
00814 Elektro Magnes ciśnienia hamowania (N247)
Możliwe przyczyny:
Okablowanie i / lub połączenia wada
(N247) wadliwy
Możliwe rozwiązania:
Sprawdzić okablowanie / naprawa i połączenia
Sprawdzić (bloki pomiarowe) / wymienić (N247)
00812 Przełącznik odblokować elektromagnetyczny ciśnienia hamowania (F84)
Możliwe objawy:
Wskaźnik usterki (MIL) świeci
Możliwe przyczyny:
uszkodzony elektrozawór
Okablowanie i / lub połączenia z / do modułu sterującego ABS / wyłącznik dla Remherkenning (F83) wadliwy
Moduł sterujący ABS uszkodzony
Przełącznik Remherkenning (F83) w serwo wady
Możliwe rozwiązania:
Sprawdzić (mierzone bloki wartość) / wymienić cewkę magnetyczny
Sprawdzić (bloki pomiarowe) / wymienić wyłącznik Remherkenning
Kontrola / naprawa, okablowanie i połączenia
Sprawdzić / wymienić elektromagnetyczny (N247) i przełącznik Remherkenning (F83)
napisz do
https://www.a3-club.net/forum/member.php?51150-killerx
miał identyczny problem
Dzięki napisałem do killerx powiedział że miał uszkodzenie w instalacji problem rozwiązany na serwo jest kostka zapięta na spinke wypiąłem ją wpiąłem spowrotem i śmiga 😉
Ja zmieniłem pompę z MK20 na MK60
A czy przypadkiem nie trzeba zrobić adaptacji w vagu lub vcds w abs/esp odnośnie kąta skrętu?
Jakakolwiek ingerencja w zawieszenie czy tez zbieżność powinna się z tym wiązać. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Witam.
W kwietniu wymieniłem tarcze, klocki i przewody w stalowym oplocie. Jakiś czas temu tylne hamulce zaczęły piszczeć przy delikatnym hamowaniu (jazda w korku) i sporadycznie zapalała się kontrolka esp. W zeszłym tygodniu zapaliła się na stałe błąd to 01435 - czujnik 1 ciśnienia hamowania G201. Do tego wyjeżdżając czasami z garażu (auto używane tylko w weekendy) miałem odczucie jakby zaciski były sklejone z tarczami (puknięcie przy ruszeniu). Moje pytanie od czego zacząć? Da się jakoś sprawdzić ten czujnik? Zestaw naprawczy do zacisków? Regeneracja? Nowe jarzma? Nowe zaciski?
Cześć!
Posiadam Audi a3 8l 1.6 o oznaczeniu AVU. Ostatnio borykam się z dziwnym problemem.
Otóż gdy ESP jest włączone (czyli nie pali się znaczek na konsoli) auto jeździ dość dziwnie... tj szarpie mi przy nagłym odpuszczaniu i dodawaniu gazu. Tak samo jak zmieniam biegi. Wymieniłem już poduszki, przeguby wewnętrzne ale nic nie pomaga. Ostatnio coś mnie tknęło aby wyłączyć na chwilę ESP i jak się okazuje auto zupełnie inaczej chodzi. Nie szarpie, moge odpuszczać gaz bez obawy, że zatelepie całym autem.
Od czego może się tak dziać? Może być tak, że esp trzyma jakieś koło i nie wywala mi błędu na liczniku?
Dodam, że z pół roku temu miałem wymienianą pompę abs.
Jutro będę miał dostęp do komputera i VAGA tylko gdzie szukać błędów?
Bez podłaczenia komputera to jak wróżenie z fusów. Trzeba zrobić diagnostykę m.in. modułu i pompy ABS. Jeżeli jest coś nie tak z tym układem na pewno wywali błędy na VAG-u w module ABS bo to bardzo wrażliwy, skomplikowany i czuły system.
Podłącz kompa i wtedy opisz co odczytałeś.
ok jutro podam wszystko co wyszło
- - - Updated - - -
jedyne co wyszło odnośnie silnika to:
16935 - Power Steering Pressure Sensor (F88): Implausible Signal
P0551 - 35-10 - - - Intermittent
17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
P1570 - 35-10 - - - Intermittent
16555 - Fuel Trim; Bank 1: System Too Lean
P0171 - 35-10 - - - Intermittent
A w module ABS czysto z błędami było ?
@renegat2007
Address 03: ABS Brakes Labels: None
Controller: 1C0 907 379 G
Component: ESP FRONT MK60 0102
Coding: 0019970
Shop #: WSC 80093
VCID: 2E2F8DBBF90F
No fault code found.
czysto
Witam, posiadam Audi A3 8l 2001r 1.6b AVU, od pewnego czasu podczas jazdy rozłączało mi ESP(zapalał się żółty znaczek od kontroli trakcji) i oczywiście wyskakiwał żółty silniczek, pod komputerem wychodziło masa błędów miedzy innymi brak spalania na 2 cylindrze, czujnik wałka więc wymieniłem świece kable przez jakiś czas było dobrze i znów to samo pod komputerem znów było że brak spalania lecz na 3 cylindrze więc wymieniłem cewkę i czujnik wałka rozrządu (tęż był błąd) po tygodniu ta sama sytuacja lecz błąd z czujnikiem wału, wymieniłem go lecz nadal jest to samo i aktualnie mam błędy 16725, 16555 i 17978 i nie wiem co już z tym zrobić nadal mam rozłączone EPS i zauważyłem że jak wjadę w kałuże głębszą to od razu zapala mi się ten znaczek od kontroli trakcji nie wiem jak to się dokładnie zwie :-(
sprawdź wiazkę i kostke/śniedź i wilgoć robią swoje
Witam
Mam pytanie do Was, czy było tak robione w audi że samochód posiada ESP a przycisk w środkowej konsoli nie jest podłączony ?
Na desce jest kontrolka "trójkąta z wykrzyknikiem" i nawet gdy było ślizgo po dodaniu gazu się załączała więc raczej ten system musi być i działa :) ale właśnie gdy chciałem wyłączyć to żadnej reakcji nie było ... wyjąłem przycisk który w ogóle nie jest podłączony ... czy jest gdzieś tam wiązka od tego?
Z tego co się w audi w tych modelach spotkałem to jeśli było fabryczne ESP to zawsze był wyłącznik na konsoli środkowej. Jeśli wyłączysz ESP to na liczniku powinna zapalić się kontrolka z trójkątem.
Podłącz VCDS'a, jeśli kontrolka od ESP nie gaśnie po uruchomieniu silnika, nie można jej aktywować/dezaktywować za pomocą przycisku, tzn. że w module pojawił się błąd i sterownik wszedł w tryb awaryjny. w wyniku ESP nie działa, na liczniku pojawia się kontrolka, przycisk nie reaguje.
właśnie chciałem wyłączyć poprzez wciśniecie przycisku i nic... dlatego tam zajrzałem i jak napisałem wyżej nie ma podpiętej kostki pod tenże przycisk ESP na konsoli... i nie wiem czy się jakoś odpięło i wypadła kostka tam gdzieś głębiej czy jak .....
RobertZ1993
kontrolka na liczniku ESP gaśnie po uruchomieniu silnika, tam jest wszystko ok, chodzi mi tylko o sam przycisk na konsoli środkowej
no właśnie chce się dowiedzieć może ktoś miał podobną sytuację :P
proszę mój VIN:
WAUZZZ8L83A074942
VIN WAUZZZ8L83A074942 Sales id 8L1AA4 Production date 2003-02-07 Model year 2003 Engine code BFQ (EU4) Engine volume, L 1.60 Number of cylinders 4 Power, KW 75 Power, PS 102 Colour of body F5 (GREY: dolphin grey metallic) Colour of roof F5 (GREY: dolphin grey metallic) Trim EG Gearbox code DUU (5S)
6FB Components with special surface appearance: Body-colored exterior mirror housings B0A Component part sets with country-specific design requirements: Component parts set without country-specific design requirement 1H0 Proportioning valve: Without proportioning valve 1AT
Brake systems: Electronic stabilization program (ESP) 0VC Owner's manuals: Information kit in German 9X6 Heated door lock cylinder: Heated door lock cylinder left with micro switch 9U1 Brake pad wear indicator: Brake pad wear indicator 9T1 Heated washer nozzles: Heated washer nozzles, front 7QA CD ROM/DVD/SD card: Without CD/DVD for navigation 7A0 CD changer/CD player: Without CD changer/CD player C19 General operating permit, alterations: Operating permit, alteration
dziękuje
czyli jak widać auto posiada ESP... jakaś tam wiązka powinna być i podpięta pod przycisk. Dam znać co i jak
- - - Aktualizacja postu - - -
więc problem rozwiązany, faktycznie tak jak podejrzewałem wtyczka od przycisku ESP była odpięta i schowana gdzieś za radiem :P i wszystko działa jak należy...po wciśnięciu ESP kontrolka się zapala na zegarach i automatycznie system się wyłącza
Dziękuje za pomoc :thumbright: