panowie potrzebna rada co zrobić z vaqu pompą ?? bo widzę że nie od strony bloku tylko od drugiej strony czyli od dekielka zaczyna wychodzić pęcherzyki chyba z ropą ?? i nie wiem czy da się uratować ta pompę czy co robić ?? są jakieś uszczelki ??
Printable View
panowie potrzebna rada co zrobić z vaqu pompą ?? bo widzę że nie od strony bloku tylko od drugiej strony czyli od dekielka zaczyna wychodzić pęcherzyki chyba z ropą ?? i nie wiem czy da się uratować ta pompę czy co robić ?? są jakieś uszczelki ??
od strony dekielka czarnego też jest już możliwość zakupu uszczelek tzn całego zestawu do regeneracji całej pompy Vacum LUKa bo one mają wadę że ciekną uszczelki są z firmy MEAT&Doria indeks MD91147 podaję bo katalogowo nikt nie potrafi tego znaleźć brałem z IC koszt około 130zł
Mam problem chyba z pompą vacum ale nie wiem dokładnie co się z nią dzieje. Jak nacisnę kilka razy hamulec jadąc powoli to tracę hamulce i nie mogę wcisnąć głęboko pedała, a hamulców prawie nie ma. Czy pompa jest do wymiany czy są jakieś nieszczelności i czy da się coś z tym zrobić czy trzeba wymienić?
Jaką masz pompe luk czy bosch? Podciśnienie pompy możesz sprawdzić jedynie tzw. wakułometrem i niezbędna jest pomoc drugiej osoby. W pompach luk-a był problem ze szczelnością króca, który wychodzi z pompy vacum i idzie do serwa.
Pompa LUC, jak najlepiej zobaczyć czy nie ma wycieków? Moje objawy na to wskazują?
Sprawdź ten króciec co idzie do serwo od pompy( lubi mieć luz) a do tego taki zaworek zwrotny na wężyku i zbiornik podciśnienia (taka czarna kulka przy silniku) czy gdzieś nie ma nieszczelności.
Jak zregenerowac ten króciec vacum? Spawanie skrecanie? Robił ktoś coś z tym?
Wyglada na to, że nie ma żadnych nieszczelności. Byłem dzisiaj u jakiegoś majstra i powiedział że tylko wymiana. Czy z wersji 90km będzie pasować do 110km?
Ja w swoim bylym alh delikatnie obstukalem obudowe wokol tego króćca i luzu juz po tym nie mial. Podcisnienie sprawdzone za kroćcem -0,9 znaczy wszystko ok.Ja na Twoim miejscu sprawdzil bym wakuometrem tak jak kolega renegat207 pisze wartosci podcisnien czy sa prawidlowe ,a potem ew. bral sie za naprawa ew.wymiane.
Witam.
Jak to jest z tą pompą vacum w AHF 110 KM? To jest zwykłe vacum czy tandem? Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na to pytanie (albo źle szukam ;) )
Nr pompy: LUK 038 145 101B- Jeżeli pompa poci się olejem od str. bloku to wystarczy odkręcić 4 śruby i wymienić uszczelkę?
Pozdrawiam :)
A ja mam takie pytanie posiadam u siebie w ASZ pompe LUK o nr 038145209a czy moge ja zmienic np na Boscha z metalowa uszczelka o nr 038145209c??
Bo podobno sa lepsze ale kwestia tego czy wejdzie bo mam podgrzewacz plynu chudzącego (świece w króćcu)
Takie możesz montować:
038145209C -> 038145209A -> 038145209E -> 038145209K -> 038145209H -> 038145209N -> 038145209Q
Ustawione w kolejności jakiej pojawiały się najnowsze modele.
Ja proponuję szukać jak najświeższej, bo pompa z końcówką C jest najstarsza....
Czyli z końcówką Q a czy ona będzie pasowała przy krućcu ze świecami od podgrzewacz?
Nie ma znaczenia czy masz podgrzewacz czy nie. Wszystkie które Ci napisałem pasują.
Ale żebyś był pewny, to sam w zeszłym roku wymieniałem pompę 038145209A na 038145209Q i też mam podgrzewacze. Wszystko pasuje bez problemu.
Swoją drogą, dlaczego chcesz zmieniać pompę? Tylko dlatego, że jest lepsza? Bo jeżeli nie cieknie ci olej z uszczelki, ani nie masz luzu na króćcu to w mojej ocenie nie ma sensu zmieniać bo to sztuka dla sztuki.
Brak podciśnienia w ukladzie
Czy jesteś pewien że ta pompa z literką M na końcu będzie pasować do ASZ ? Bo w dalszej części tego tematu piszesz o innych pompach a ja na szybkości zamówiłem już M....
Czy ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie na wczoraj :D ? Bo chyba przez nieuwagę wtopiłem pieniądze w niedopowiednią pompę. ;/
Będzie pasować. Pompa 038145209M została wycofana z produkcji 01/12/2006 i zastąpiona pompą 038145209N która została wycofana w dniu 01/01/2011 i zastąpiona pompą 038145209Q
Podaje Ci dane z ETKI więc musi się zgadzać.
Wprowadzono pewnie jakieś poprawki dlatego pojawił się nowy model. Ale o szczegóły to powinieneś producenta pytać:)
Cześć, zakładam ten temat tylko żeby się popytać. Otóżostatnio miałem problem z hamulcami, raz ok hamowały raz prawie że nic. Ok. To na 3 dzien zawiozłem auto do serwisu i Pan powiedział że to raczej pompa vacum, bo servo działa bo pedał pedał opada jak się włączy silnik. Po wymianie pompy, koszt ok. 650 zł, odebrałem dziś samochód i Pan mówi że aby hamulce działały normalnie, to trzeba wymienić jeszcze serwo, gdyż przez to że była niesprawna pompa vacum padło serwo. Serwo już mówił ze zamontuje się używke. Stad moje pytanie. Czy naprawde jazda na niesprawnej pompie vacum mogła w przeciągu dwóch dni popsuć serwo ( przejechane ok. 15 km)? Pozdrawiam
Raczej wątpie, sprawdź węzyki od sterowania podciśnieniem pomiedzy servem a tymi trojnikami czy wszystko jest ladnie spiete
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
tak jak pisał kolega wyżej - sprawdź dokładnie wężyki bo jeśli masz gdzieś pęknięty przewód to może i pompa była dobra. Ja wymieniałem jakiś czas temu pompę ze względu na luźny króciec (standardowa usterka) i okazało się przy okazji że mam pęknięty jeden z końców przewodów, i to nie od strony vakupompy, także nie było tego widać tak od razu przy demontażu. spadek podciśnienia powodował brak hamowania szczególnie przy niskiej prędkości.
Dziś zawiozłem w celu sprawdzenia przewodów ogólnie, i powiedzieli, że wszsytko ok, jeden przewód był podejrzany, to go wymienili ale nic to nie dało. Ogólnie za to nic nie wzieli. Zamówiłem już serwo z pompą hamulcową (używka of kors :))) i mi mają wymienić jakoś na dniach.
Wymień całą pompe tandem na Boscha z końcówką 209 M albo Q i będziesz miał spokój.
Można tez ten króciec zaklepac delikanie dookola. Uzyłem tez masy cos ala plastelina ktora to wszystko uszczelnila.
Pokombinuję coś jutro, jak się nie uda to kupie pompę ale używaną jakąś - kijowo jest to rozwiązane pompa jest w 100% sprawna tylko ten króciec...
Mam pytanie czy do pompy 038145209M obowiązkowo idzie uszczelka o nr 038145215 i ewentualnie czy przy wymianie jakaś inna uszczelka jest jeszcze do sprawdzenia/wymiany.
Chciałbym sie dowiedzieć czy kupował ktoś może uszczelkę pod dekiel pompy vacum luk-a??? nowszy model uszczelka metalowa nie dostępna w aso. cieknie mi ropa z pod tego dekla
Niestety na allegro jej nie ma jest tylko zestaw naprawczy chodzi mi konkretnie o tą uszczelkę
http://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/x...llYTAvaK1AybNH
No wlasnie samej tej uszczelki nie widzialem,jedynie w zestawie.
Panowie, czy pompa w linku poniżej będzie pasować do mojego asz , gdzie wcześniej była LUKa o numerze 038 145 209 A LUK BMF?
https://www.olx.pl/oferta/pompa-vacu...tml#7e76239af7
Tak będzie pasować tylko od razu zamów nową uszczelkę tą metalową.
Panowie, chciałbym wymienić uszczelkę o numere 038 145 456 na łączeniu pompy z blokiem bo cieknie tam olej. Rozumiem, że wystarczy wykręcić 3 śruby, wymienić uszczelkę i skręcić.
Ale skoro jest tam olej to skąd on się tam wziął?
Czy po odkręceniu nie będzie wycieku?
Czy wymiana tej uszczelki w ogóle ma sens? Chodzi o to czy zazwyczaj te wycieki są spowodowane właśnie tą uszczelką czy jednak wewnętrzną, której nie można kupić nowej?
Nie wiem na co się przygotować i dlatego pytam.
Witam
Czy Ktoś orientuje się jakie są wymiary węża paliwa do pompy vacum w 1.9 TDI ASZ ?