robisz tak jak Tobie się ma podobać, ewentualnie podglądnij jak koledzy na forum mają zrobione. Wszystko dopasowywujesz pod siebie :thumbright: pod kolor auta, lamp itp...
Printable View
Koledzy, doradźcie jaki papier kupić do objechania chromowanej ramki, a jakim żeberka ?
mariusz11111 Ty figlarzu ;d myślałem, że podpowiesz jakąś gradację czy coś, a tu nic :(
jak chcesz miec to zrobione tak jak to powinno być, to musisz usunąć cały ten chrom, dostać się do plastiku, kitować, szlifować, podkładować i malować
wtedy masz pewność że nałożone warstwy będą miały odpowiednią przyczepność do ramki...
mozesz też zmatowić wodnym papierem 1000 dajmy na to, jak szprejem chcesz malować ale nei wróże temu długiej żywotności. Wystarczy że pogonisz się za kimś przy +2zł na blacie i ładnie Ci wypiaskuje grilla.
Buzz a ja się nie zgodzę z Tobą w tym momencie i wiesz dlaczego, bo widziałeś:-)
Ja u siebie z grilla ściągnąłem cały chrom potem całość przeleciałem papierem (nie pamiętam jakiej gradacji) i potem pryskałem czarnym matem do plastiku. Już dłuuugi czas mam tak zrobione i nic się z nim złego nie dzieje;-)
Ja też nie zgodzę się, że konieczne jest ściągnięcie całego chromu. Nie twierdzę natomiast, że nie byłoby to jeszcze lepsze i skuteczniejsze rozwiązanie, aczkolwiek mocno praco i czasochłonne.
Bardzo mocno zmatowiłem ramkę różnymi papierami, natomiast lakiernik prysnął mi to w czarny połysk i trzyma się już dwa lata, bez żadnego odprysku :).
macie prawo się nie zgodzić ze mną :) ja opieram swoją wypowiedź po teście który zrobiłem, matując ten grill, (nie pamiętam teraz jakim papierem) i pryskając go podkładem. Gdy na 2gi dzień potrafiłem paznokciem skrobać ten podkład z tego chromu, to uznałem że to nie będzie spełniać swojego zadania :)
Warto się też zastanowić w jakich warukach podróżujemy. Bo można jeździć spokojnie, nie siedząc komus na dupie, to wtedy grill nie ucierpi. Zapytajcie się Pawła pawelx91, jak wyglądał jego grill pryskany metodą opisaną w tym temacie, po jednym konkretnym upalaniu.
I nie ma 100% metody na uniknięcie odprysków, wiem to po sobie jak malowałem ramiona wycieraczek w PB a wystarczyło kilkanaście km na pełnym ogniu siedząc na ogonie innego auta, zeby na raz, pojawiły się odpryski na poprawnie pomalowanym elemencie :/
... ale ja u siebie cały chrom ściągałem i dopiero potem matowienie papierem i spray czarny mat do plastików;-)
Przymierzam się do zrobienia tego moda, konkretnie samej ramki i mam kilka pytajników. Malował ktoś u siebie plasti dipem, czy przypadkiem tak nie jest lepiej (chodzi mi o efekt i trwałość) w porównaniu do opisywanej w tym temacie metody? Czy w przypadku plasti dipu również trzeba nakładać podkład i na końcu klar (wybaczcie ale nie miałem wcześniej z tym wynalazkiem kontaktu ;d)?
ja malowałem podróbą plast-dip i tylko zdjąłem ramkę i znaczek i psikałem sprejem z daleka cienkie warstwy ale kilka by nie było zacieków :P
Stosując Plasti Dip nie musisz matowić materiału, ani tym bardziej stosować jakiegokolwiek podkładu. Musisz natomiast bardzo dobrze przygotować dany element - umyć i odtłuścić - najlepiej benzyną ekstrakcyjną. Żeby jednak dobrze trzymało musisz nałożyć kilka warstw - producent zaleca około 5-7 - począwszy od delikatnej mgiełki, żeby guma zlała się z elementem, po coraz grubsze warstwy. Za kilka dni będę malował swój grill tym środkiem, więc mogę wrzucić jakieś zdjęcia.
Super, w takim razie życzę powodzenia i czekam na efekty :)
u mnie mniej więcej tak to już po pomalowaniu ostatniej warstwy
http://images67.fotosik.pl/521/92b7319001a48be7med.jpg
tak jak kolega wyżej pisał odtłuszcz dobrze i cienką warstwą zacznij i maluj co 5-15 min kolejną warstwę po kilku warstwach odczekaj chwilę dłużej za nim to tykniesz by nie zostawić śladu palca a później montujesz
dużo z tym zachodu nie ma więcej się czeka niż samej roboty :P
a tak wygląda po zimie jest pare odprysków ale przez to że jechałem za ziomkami co się ścigali i kamyki przy +200 leciały na mnie i od tamtej pory nie robi się więcej wiec pewnie jak bym za nimi nie jechał to bym miał do tej pory bez żadnych odprysków
http://images68.fotosik.pl/519/9c14dd83eb5e787bmed.jpg
Noo fajnie to wyszło, podoba mi się efekt a skoro trwałość też jest niezła to pomaluję tym plasti dipem. Dzięki za rady! :)
zastanawiam się dlaczego bawicie się w takie półśrodki malowanie grila plastidipem
nie lepiej zrobic to raz a porządnie
oddać do lakierni niech tam pomalują tak jak powinno to byc zrobione
a prawda jest taka ze i mając troszkę wiedzy i umiejętności po odpowiednim oczyszczeniu i przygotowaniu podłoża sami byście dali rade
Najprościej będzie kupić czarny grill. Koszt około 100 zł.
Panowie jak zdjąć chrom z grilla S3? bo papierami nie idzie... nożem zacząłem skrobać i też ciężko... malowałem grill już 3 razy na chrom, wytrzymuje kilka miesięcy i zaczynają się odpryski...
ja zapiąłem sobie papier 80 do pada na polerce, i tym leciałem po grillu. ale dwóch ludzi do tego, bo będziesz gonił ramkę po pomieszczeniu :D
tylko potem wypada to pokitować bo narobisz nierównośći.
ok dzięki :D a jeszcze mam takie pytanie co do tego kitu właśnie, nigdy takiego czegoś nie robiłem... a potrzebuje teraz w grillu do innego auta wypełnić takie kilkumilimetrowe dziury w ramce plastikowej nie tej chromowanej... czym to zrobić? ;)
jak to jakoś specjalnie nie pracuje, to kituj :)
Da się ściągnąć ramkę bez ściągania całego grilla i zderzaka?
Niestety nie, gdyż jest ona zamontowana na kilkunastu zatrzaskach. Na pewno je zerwiesz próbując na siłę wymontować samą ramkę.
Pytanie może nie o malowanie ale o sam grill, więc nie bede zakładał tematu, chyba że mod stwierdzi inaczej. Mianowicie, czy grill z s3 da sie wbić do przedliftowego zderzaka jakoś?
Coś mi się kojarzy że o tym już było gdzieś na forum i wydaje mi się że było tam napisane że nie da się tego zrobić. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
grill z esy nie wejdzie do zderzaka z a3 bo od esy jest większy więc bez szans by wsadzić to widziałem gdzieś na internecie jak to ktoś zrobił to nie wygląda to za dobrze
tak mniej więcej wygląda wsadzenie z esy do zwykłego zderzaka
http://img94.imageshack.us/img94/3862/frontaa.jpg
Najszybszy i najprostszy sposób na pomalowanie grilla to zakup farby PLASTI DIP
Pytanie może głupie ale lepiej się dopytać niż babola strzelić. ;)
Czy różni się Plasti Dip od Plasti Laku? :D (oprócz oczywistej ceny)
http://allegro.pl/plastidip-czarny-b...981435427.html
http://allegro.pl/plasti-lak-wszystk...854550911.html
ceną i wytrzymałością
ale nawet dobrze trzyma ta podróba jeśli nie chcesz malować auta to nie ma co przepłacać :P
Witam jestem posiadaczem A3 8l, czarny kolor, chciałbym pomalować tą srebrną obramówkę grilla oraz znaczek 0000 . Może ktoś napisać jak najlepiej to przygotować, jakich farb użyć czy puszek żeby wyszło to po prostu dobrze .
to zależy czy chcesz na stałe pomalować na czarno czy folią w sprayu jeśli na stałe to cały chrom musisz zdrapać papierem później szpachla podkład baza i kler i to wszystko :P tak jak się maluje zwykłe :P
mozesz to oddać do Auto-Szałas, zrobimy to co potrzeba.
Kiedyś nad tym myślałem.
Jest to wpis z tego forum, nie wiem jakiego użytkownika, zrobiłem sb wtedy ss. Proszę.
http://iv.pl/images/18772232770035058424.png
raczej myślałem żeby zrobić to samemu, widziałem własnie taką farbę która po pomalowaniu staje się jak guma i w każdej chwili można po prostu ją zerwać . Czy ktoś z was używał czegoś takiego ? i jak dokładnie przygotować to pod malowanie taką gumową farbą ?
odtłuścić benzyną ekstrakcyjną i maluj. plastidip zbytnio nie potrzebuje żadnych przygotowań
Ja wczoraj malowałem w połysk i wyszedł tak:http://images.tapatalk-cdn.com/15/08...546d3d0d1c.jpg
A drugi w mat: http://images.tapatalk-cdn.com/15/08...9ec90a6a13.jpg
pisałem Ci na pw jak ja robiłem tą folią w sprayu :P
dobrze zmatowałem papierem i trochę się dało pojeździć na pomalowanym ale najlepiej IMO okleic folia 3M będzie najtrwalsze
Dzięki ;)
Właśnie sam zastanawiam sie nad tym jak pomalowac, czy w połysk czy mat . Możecie polecić jakieś lakiery czy farby ?
Da się zamontować ramke grila bez ściągania zderzaka i całego grila?
Wystukane z G3
pewnie by się dało ale byś go połamał więc jak chcesz mieć wszystko całe lepiej zdejmij zderzak to 5 min roboty a masz pewność że wszystkie zaczepy są całe :)
Ale nie mówię tu o demontażu. Chodzi mi tylko o sam montaż innej ramki
Jasne, bez problemu. Wszystko jest na wcisk. Delikatnie z każdej strony i bez problemu wejdzie.
Dokladnie. Jedynie do demontażu musiałbyś zdejmować grill żeby wypchnac ramkę
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Mam drugą ramkę i myślę wydrzeć na chama ta starą i wcisnąć ładna nową
Nic na chama nie wyrwiesz. Zobacz jak są zaczepienia zaczepy. Wszystko palamiesz.
http://images.tapatalk-cdn.com/16/01...0636fc3282.jpg
To akurat zdj z s3 ale chyba są identyczne w a3...juz nie pamiętam
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Czyli bez ściągania zderzaka pewnie się nie obejdzie bo jest ryzyko, że grill też można uszkodzić :/
Zdemontuje zderzak, ramke i złoże to bez ramki. Jak będzie gotowa to wstrzele bez rozbierania i powinno być
zdejmiesz zderzak, wypniesz grill i ramke ogarniesz w minute. nic nie połamiesz a zrobisz to w poł godz :D
Właśnie ciekawe ile ze zderzakiem schodzi czy wiele roboty i czy uda sie to potem ładnie poskładać, żeby szpar nie było. Grill jest ok tylko samą ramke chce prysnąć a pasowało by żeby auto mogło jeździć więc chciałbym później ją założyć bez ponownego ściągania zderzaka