zamień je miejscami co potwierdzi Twoją tezę o ich wymianie
Printable View
zamień je miejscami co potwierdzi Twoją tezę o ich wymianie
Niedomaga cos(oby pompowtrysk,a nie cos z glowica) na 3-cim cylindrze, bo na nim masz dodatnia korekcje.Zamien tak jak napisal klamamoto 1-szy z 3-cim i jak ta dodatnia korekcja przejdzie z trzeciego na pierwszy cylinder to masz winowajce.Korekcje sprawdzaj na rozgrzanym silniku i wrzuc normalnie loga trwajacego z 30 sek.
Na tej sronce sie wrzuca logi:
http://vaglog.pl/
Czesc od nie dawna jestem posiadaczem a3 1.8T AJQ. Problem jest że nie pali na pierwszy cylinder od rozrządu świece wymienione cewki tez i dalej jest to samo.. jeszcze został moduł zapłonu tylko nie wiem gdzie on jest. Z tego co się orientuje powinien być na filtrze powietrza ale u Mnie go tam nie ma bo jest nie orginalna obudowa.Proszę bardzo o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Dzieki z góry i pozdrawiam
Witam posiadam a3 1.8t AGU + LPG od pewnego czasu mam problem auto nie pali na 1 cyl od rozrządu, przekładałem sprawną cewkę i nadal nic wymienilem swiece dodam że świeca na 1 cyl był okopcona (Reszta wyglądała ok).
głównie objawia się to w następujący sposób ruszam 1,2,3,4,5 bieg i wszystko jest super ale gdy jadę ze stałą prędkoscią np 90km/h auto zaczyna szarpać i przerywać w tym momencie dodaje gazu auto porzyspiesza i szarpania brak analogicznie dzieję się tak na wszystkich pozostałych biegach np jadę na 4biegu 50km/h i szarpie dodaje gazu i przestaje szarpać (szarpie i przerywa tylko podczas jazdy ze stałą prędkością)
Dodatkowo na biegu jałowym obroty falują i cały silnik lata a po chwili pracuje normalnie dodam gazu i znowu wszystko lata.
Na VAGu wyświetla "błąd wtryskiwacza 1cyl" (n30) przez chwile też pojawil się błąd "cyl 1 cewka,przewód,bezpiecznik (n30) " (trochę poczytałem i wydaje mi sie że problemem może być moduł zapłonowy??)
Bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Jeżeli upewniłeś się, że to nie:
- świeca
- cewka
- wtryskiwacz
to sprawdź jeszcze wzmacniacz cewek zapłonowych (ja to tak nazwałem, po angielsku jest to N122 Final output stage). To występuje tylko w AGU, jest przykręcone do obudowy filtra powietrza i ma dwie wtyczki (4 pin i 5 pin).
A w jaki sposób mogę to sprawdzić?
Przeczytałem raz jeszcze Twój opis problemu i to wygląda bardziej na wtryskiwacz niż cewkę.
Piszesz, że masz gaz, czy to samo występuje na gazie?
Tutaj jest pełna procedura sprawdzania wtryskiwaczy:
https://www.dropbox.com/s/feixghlcfy...ctors.pdf?dl=0
Tak mam gaz to samo występuje ba gazie więc wtryskiwacz raczej odpada
Bo od gazu są inne wtryskiwacze a mimo to przerywa..
Wydawałoby się, że skoro na gazie też przerywa to nie będzie to wtryskiwacz. Nie mniej w instalacji sekwencyjnej występuje ciągły podgląd działania wtryskiwaczy benzyny i na tej podstawie, po korektach oczywiście, są sterowane wtryskiwacze gazu.
Interesujący jest ten błąd, o którym piszesz. Prawdopodobnie jest to 01249 "Injector, cylinder 1 -N30". Ten błąd ma trzy warianty: Short to earth, Short to positive i Output open. Mnie to wygląda na problem z wiązką elektryczną.
Sprawdź ten moduł zapłonu jak pisal matmac jest na puszce od filtra powietrza, myślę że to on wysiada.koszt zamiennika to chyba z 50 zł jak dobrze pamiętam chyba że masz od kogo podmienić lub szrot by sprawdzić
Spra dziełem moduł i nadal nic cały czas to samo :-/
Mechanik powiedział mi że być może jest to coś od wtórnych spalin
Ma ktoś jakieś pomysły?
Pijak - jeżeli na prawdę masz 1.8T o kodzie AGU, to ja bym zmienił mechanika... albo poprosił go grzecznie żeby mi palcem pokazał gdzie te wtórne spaliny są.
Jest też opcja, że mu się po*******iło z wtórnym powietrzem, którego w AGU też nie ma. Dlatego zmieniłbym mechanika, bo następnym razem niewykluczone, że wyśle Ci do regeneracji pompowtryski...
Ja stawiam, że wiązka gdzieś jest uszkodzona, stąd nieregularność awarii. Jakby coś się zjarało, to by nie działało cały czas, a takie cuda to domena instalacji.
Też mi się wydaje że coś mu się pomyliło..
Wiązke sprawdziłem ale nie cała
Ogl wydaje mi się że auto zaczęło dodatkowo sporo więcej palić
Wita, sprawa rozwiązana okazało się uszkodzone były dwa kabelki wychodzące z komputera po ich naprawie auto jeździ jak powinno.
Pozdrawiam :)
Witam. Mam kolejny problem ze swoją A3 1.8T. Wczoraj jechałem sobie normalnie samochodem, stanąłem, zgasiłem i musiałem poczekać 5 minut. Wszystko było w porządku. Po 5 minutach odpalam, a tu silnik chodzi nie równo. Na 5 biegu nie da się przekroczyć 5tys obrotów mimo wciśniętego gazu w podłogę. Do domu jakoś dojechałem, dzisiaj podpiąłem samochód pod kompa i wywaliło mi błąd 18010. Co mogło się tak nagle popsuć ? Pozdrawiam
Okazało się że samochód nie pali na jeden gar (trzeci od lewej) więc chyba odpada akumulator, bardziej stawiam na cewkę ewentualnie świece. Tamtego dnia co podłączałem pod komputer usunąłem tamten błąd. DO tej pory się nie pojawił na nowo więc chyba akumulator odpada.
Audi A3 8l 1.6 AEH;
- nie pracuje na jeden gar
- brak mocy
- duże spalanie
- szarpanie budy, nie ma siły jechać pod obciążeniem ledwo po równym na 5 biegu
Byłem i mechanika powiedział że "coś" wyczyścił zrozumiałem że chodziło o kable zapłonowe. Przez trzy dni było wszystko dobrze wszystkie usterki naprawione, lecz znów wróciły
Wczoraj przyszły nowe przewody zapłonowe zostały one wymienione lecz problem nadal został. Dzisiaj założę stare świece sprawne
Dodam że był dziurawy wydech przed sondą i auto zalewało.
Z wydechu czuć benzynę jakby nie było spalania mieszanki na tym jednym cylindrze.
Byłbym zapomniał wydech został zrobiony
problem rozwiązany okazało się że padła jedna świeca bosha kupowana miesiąc temu
Siema Audi 1.6 z 2002 roku z EGR.
Mam problem z brakiem iskry na 1 cylindrze od rozrządu. Problem raz jest raz go nie ma. Wczoraj jak ewidentnie było słychać, że po odpaleniu pali na 3 gazy i na VCDS było widać błąd to sprawdziłem, który to gar nie pali. Po dojściu do cewki zmianie przewodów i świecy nadal nie bylo iskry. Więc wiem, że nie leży to po stronie kabli a czegoś innego. W pewnym momencie iskra już się pojawiła sama więc diagnoza musiała zostać przesunięta i złożyłem do kupy wszystko. Ważne jest to, że jestem w stanie wywołać ten stan na zawołanie jadąc na bardzo niskich obrotach na wyższym biegu wtedy włącza się Check Engine i chodzi na 3 gary po kilkunastu sekundach gdy już rozbujam furę check engine gaśnie i chodzi na 4 garki. Jak stoję na wolnych obrotach też jest ok o ile wcześniej przegazuję auto aby się unormowało i zgasł Check Engine. Pytanie czy czujniki Halla mogą to powodować, a jak nie to co to? Cewka raczej nie bo czemu tylko by na 1 gar nie paliła. Wydaje mi sie też, że dopiero na ciepłym silniku można to wywołać.
zamień pierwsza świece miejscami z trzecią i zobacz czy błąd przeskoczy(u mnie w pierwszym A3 tak było i wymiana kompletu pomogła)
cewka sama w sobie może być uszkodzona i dopiero podmiana na sprawną może wykluczyć Twoją tezę
Wykluczam świece bo do samej cewki wymieniałem świecę i przewód na próbę i nadal nie było iskry. Cewka chyba oryginalna. A ta cewka to nie jest jeden moduł cewki, który dostaje impuls i działa albo nie? Czy każda świeca ma swoją część?
- - - Updated - - -
Ktoś coś?
Cewka wymieniona ale nadal to samo. Dziś idzie na wymianę czujnik wału. Błąd jest tylko o missfire na 1 lub 4 cylindrze. Nie ma nic o czujniku.
Koledzy czy ten moduł 4D0905351 jest tylko w wersji przedliftowej ze starym sterownikiem M3.8.2 ?
Bo szukam go w angliku z nowym sterownikiem ME7.x.x i nie moge znalesc.
Odpowiadam sobie sam - nie, nie ma.
p.s. czasy forum wszelakich sie chyba konczą, na FB w grupie dostalem odpowiedz po minucie. :)
Witam, posiadam a3 8L rok 99 1,8 AGN problem polega na tym że nie pali na drugi cylinder ( czasami na pierwszy też) wymienione zostały świece kable cewka (NGK / BOSCH) oraz nowy sterownik silnika i bez zmian, myślałem że nowa cewka zła podmieniłem od działającego i nadal to samo, dodam że jak sie zagrzeje silnik to jest ok tzn pali na wszystkie ale iskra i tak jest słabsza na drugim niż na reszcie, czasmi na ciepłym też zacznie przebierać, ktoś miał taki problem ?
Pozdrawiam
Witam miałem podobny problem przyczyną była dość prosta krusząca się izolacja wiązki zasilającej cewki zapłonowe w aum
Witam mam problem z moją s3 jezdzi normalnie ale ostatnio podczas jazdy zaczęła chodzić na 3 cylindry. Problem się powtarza czasami zdarza się to podczas jazdy i często gdy chodzi na wolnych obrotach. Ostanim razem przejechałem 100 km i było wszystko ok zgasiłem i odpałiłem i problem znów wrócił. Po nocy gdy jest zimna zawsze chodzi na wszystkie. Vcds pokazuje że bład jest na trzecim cylindrze 16684 i 16687.
https://i.imgur.com/IjNcfZM.png
Czesc,
moja a3 1.8T agu rocznik 2000, od jakiegos czasu zaczyna palic na 3 cylindry (przez kilka min, potem wszystko ok i tak w kolko, na poczatku na nagrzanym, teraz nie ma juz takiej zaleznosci), poznaje po utracie mocy i telepaniu silnika.
Dotychczas, wymienione:
- cewki
- swiece
- jakis pekniety przewod podcisnienia
- pompa paliwa
- filtr paliwa
komputer nic nie zglasza podobno, zadnych beldow.
Problem polega na tym, ze nie ma mi kto tego zdiagnozowac, a mechanicy ograniczaja sie glownie do wymiany tego co napisalem wyzej.
Dodatkowo wiek auta, sprawia, ze jestem zbywany na zasadzie 'czas sprzedac bo to juz 19lat', ale poniewaz nie chce sprzedawac auta w takim
stanie, zalezy mi na diagnozie i naprawie.
Czy znacie jakis mechanikow z 3miasta, ktorzy sie podejma trafnej diagnozy ?
Najlepiej Gdynia.
Jesli moge cos zrobic we wlasnym zakresie, zeby to lepiej zdiagnozowac to dajcie znac.
Pozdro.
Grzegorz
Witam, szukałem po forum ale nie widziałem żadnego podobnego posta/tematu. Otóż mam problem ze swoją A3, 3 cylindry działają jak miód ale jeden nie bangla. to co narazie sprawdziłem:
-Iska i świeca - działa i jest git, świeca mokra była z paliwa itd więc układ paliwowy wydaje mi się że sprawny.
-Kompresja - tu są schodki bo kompresji na tym cylindrze nie ma, sprawdziłem pierwszy i była gitara ale na tym zero
-Korek wlewu oleju - ma lekki biały nalot podobny przy nieszczelnej uszczelce pod głowicą
-Poziom oleju - olej wyglądał w miarę okej, był trochę ciemny (ciśnienie też git)
na razie to tyle bo na zewnątrz -7 stopni i ciężko pracować w takiej pogodzie ze śniegiem.
I teraz nasuwa się pytanie, co może być z nią nietak? Na benzynie i na gazie działa praktycznie tak samo, jedyna różnica to że na gazie gaśnie po chwili a na benzynie cały czas działa i nie gaśnie.
Myślałem czy coś może by było z zaworami, ale to dopiero się chyba dowiem jak silnik się rozbierze. Miał ktoś z was podobne problemy? Jeśli tak to jak rozwiązaliście, z chęcią sobie poczytam i skorzystam z pomocy!
Pozdrawiam
Jeśli nie ma sprężania to pewnie zawór upalilo
Kręć wałem tak żeby tłok na drugim był w gmp, dmuchnij kompresorem przez owtwor po wykręconej świecy, przez jakiś korek gumowy żeby szczelnie podać powietrze do cyl.
Bedziesz wiedział gdzie wali w dolot czy wydech
Tak czy inaczej to pewnie głowica do zerwania