Witam
Zakupiłem felgi 16 et35 OZ-5 STAR i zastanawiam się jakie opony założyć tzn jakie szerokie i jaki profil żeby np.nie ocierały podczas skrętu itp.Myślałem o 205/55r16 ale...Co byście mi zaproponowali.Proszę o wskazówki i z góry DZIĘKI
Printable View
Witam
Zakupiłem felgi 16 et35 OZ-5 STAR i zastanawiam się jakie opony założyć tzn jakie szerokie i jaki profil żeby np.nie ocierały podczas skrętu itp.Myślałem o 205/55r16 ale...Co byście mi zaproponowali.Proszę o wskazówki i z góry DZIĘKI
Bardzo proszę, już taki temat był:P
http://a3-club.net/forum/showthread.php?t=2820
Dzięki za podpowiedz ale mi chodzi nie o opony tylko rozmiar opon który będzie najbardziej odpowiedni na felgi 16 z et35
Zobacz sobie Continental ContiPremiumContact 2 205/55R16 91 V
a miałem takie tylko 17' i byłem zadowolony.
Skupa, seryjnie w A3 jest 195/65 r15 , zamiennikiem tej opony na felge 16 cali jest właśnie 205/55 , polecam tabele zamienników
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Dzięki Trociniarz właśnie o to mi chodziło i jak widzę myśli miałem dobre ale nie ma jak to potwierdzone wiadomości.A jak jest z et bo orginalnie jest et38
siemka a jeździł ktoś na tej oponce DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE http://www.netcar.pl/opony/letnie/os...5593,5,i2.html
Podłączę się pod temat...
BFGoodrich G - FORCE PROFILER czy Toyo Proxes T1-R czy Goodyear EAGLE F1 GSD3 ??
A może jeszcze inna ciekawa propozycja ?
slyszal ktos o oponach marshal? na naszym rynku chyba niedostepne
wszystko wskazuje na to ze bede na takich jezdzil
Marshal-niska polka
Co do Eagle F1 potwierdzam to co napisal MaGGu.Dochodzi do tego ze szybka zabkuja.Jezeli juz to lepiej nowe Eagle F1 Asymmetric
A ja się przymierzam do Michelin Energy Saver, czytałem że są tanie i dobre.
Też dołączam się do pytania o DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE,rozważam zakup tych oponek i zależy mi na jakiś opiniach.Słyszałem dużo na plus,jedyną negatywną uwagą było,że się szybko ścierają-czy to prawda?
Witajcie
Dzis mam pytanie do was odnosnie opon letnich. Nadszedl czas ze musze je wymienic i chcialbym sie dowiedziec jakie zakupic no i gdzie by bylo najtaniej.
Obecnie mam 225/45/18
Co sadzicie o firmie nexen model n3000? Ktos mi ja polecil ale prawde mowiac ja o niej nie slyszlem i nie wiem czy to nie jest jakis szmelc. Bede wdzieczny za wypowiedzi i propozycje no i jakies kontakty gdzie mozna nabyc.
Pozdro.
Ja na mojej esce mialem N3000.Ogolnie nic zlego o nich nie moge powiedziec.Na suchym bylo dobrze,na mokrym tez sie dalo.Byly ciche i malo sie scieraly.
Jedyny minus ktory zauwazylem to jest ze zbyt ladnie nie wygladaja.Jak na 225 to byly waskie i ciekawie to sie nie prezentuje....
Witam!!
O tych oponach nie słyszałem! A jak nie jest to zbyt znana marka to bym tego nie kupował. Pazerny dwa razy traci. Lepiej kupić coś droższego ale pewnego. Osobiście polecałbym takie marki jak: Continental, Bridgestone, Dunlop, Fulda, Firestone, Pirelli, Dayton, Toyo, Nokian, Michelin. Wiadomo że opony w rozmiarze 225/458/18 nie będą tanie. W sklepach internetowych czasami można natrafić na super ofertę a przy zakupie 4 opon jest wysyłka gratis.
Tu podaje link do Ceneo: http://www.ceneo.pl/;004c541;017P0-3...374P6-3378.htm
to porównywarka cen sklepów internetowych. Niedawno ukazał sie test opon letnich w Auto Moto (Nr z 13.03.2008) polecam jeśli ktoś ma dylemat z oponami, niestety rozmiar testowy to 225/45/17 i testowany był na VW Golfie GTI.
Polecam firme Michelin. Przy zakupie 4 nowych opon dostaje się pakien assistance przez 3 lata na opony, klucze, paliwo (nie pamiętam co jeszcze). Opona Michelin Energy Saver (czy jakoś tak.) pozwala zmniejszyć spalanie o 0.4 litra na 100 km.
Co do kupna opon, to polecam www.opony.interia.pl Maja bardzo dobre ceny i dostawa gratis. Podobnie sprawa sie ma do www.oponytanio.pl, temat tej drugiej strony byl juz poruszany na forum. Wszystkie modele, ktore porownywalem tansze byly o kilka do kilkunastu zlotych na interii. Pozdrawiam
A naprzyklad DUNLOP SP SPORT 01 225/45 R18 95W XL osłona felgi co myslicie o tej?
Co do MICHELINA to mialem juz 2 razy i stwierdzilem ze sa jak dla mnie za miekie 2 sezony i do wywalenia.
Nexen lipa nie polecam
uwielbiam takich "mistrzow" ktorzy swojej wypowiedzi nie potrafia nawet uzasadnic.Ja jezdzilem na "lipnych" Nexenach i nie byly wcale takie zle...
http://www.testopon.com/pkw_sommerre...000/index.html
Znalazlem jeszcze cos takiego, co o tymsadzicie, moze ktos mial stycznosc z ta oponka:
- Toyo PROXES T1-R
James123: dzieki za linka z testem opon dobra stronka. Poza tym dobrze podsumowales goscia. Ja tez takich nie trawie co nie umieja uzasadnic swoich wypowiedzi.
Ja będę kupował Falken FK-452, krążą różne opinie ale w większości są pochlebne, a nawet bardzo dobre. Cena za 18'' (225/40) jest przystępna i ja również jestem już zdecydowany. Jest jeszcze Avon ZZ3 ale raczej wybiorę Falkena.
Pirelli PZero Nero - trzymają asfalt jak głupie ;)
wejdz sobie na www.opony.com.pl i poczytaj komentarze na temat roznych opon, bedziesz wiedzial co dobre a co zle
toyo w testach wypadlo kiepsko na mokrej nawierzchni...
Wczoraj zakupione nówki GoodYear Eagle F1 GSD3 225x45/R17 91Y. Cenę wszyscy mają na nie jakieś promocyjne (poniżej 400PLN) , gwarancja 5lat. Oczywiście opona chwalona za trakcję na mokrej nawierzchni. Jedyne co może zastanawiać to najbardziej znany napis na świecie: Made in China ...
Test na mokrym wypadł bardzo dobrze , zobaczymy jak się będą sprawować.
MIG25 ja smigam na tych oponkach juz jakiś czas i szczerze to-rewelka:)polecam te oponki,na mokrym sa bardzo dobre jak napisałeś a na suchym to cudo-szczególnie na zakrętach:) no i wizualnie-bomba:)nastepne oponki z pewnością będą identyczne;)pozdro
Najwieksza wada tych opon jest scieralnosc, po 30tys. nic Ci z nich nie zostanie.... Dlatego do siebie kupilem Dunlopy 9000- przejade na nich duzo wiecej, a sa tak samo dobre zarowno na suchym jak i mokrym ;) Moge jechac przez koleiny z woda trzymajac jednym palcem kierownice i nic nie zarzuci :)
Miałem te oponki w poprzednim sezonie... Powiem Tyle, jedna miałem Made in China a drugą made in Germany... Niemiecka zdarła sie strasznie szybko a chińska niewiele... To samo zauważył też mój kolega, który tez miał jedna chińską a jedna niemiecką...
Poza ścieralnością opona super!! Jak sie nagrzeje to rewelacja !!
GoodYear Eagle F1 Asymmetric jest jeszcze sporo lepsze od starych GSD3:)
witam a co powiecie o
http://www.allegro.pl/item328717907_...nia_wa_wa.html
Polecam Ci Falken FK-452 oraz sklep www.oponytanio.pl
225/40R18:
http://ssl.delti.com/cgi-bin/reifenb...125502&dsco=32
Ja juz testuje 3 rodzaj dunlopa, mialem sp 9000, potem sp01, teraz jezdze na sport MAXXX i naprawde sa dobrym wyborem, swietnie odprowadzaja wode i nie scieraja sie za szybko. Zastanawialem sie nad pirelli pzero nero ale zaslyszalem opinie ze sa "twarde" ale dobre. Ktos jakos moze odczul tą "twardosc"?
atal- co do scieralności to okaże się w "praniu";)...jak z każdymi oponkami:) ...zależy kto jak jezdzi:)jak narazie zrobiłem na nich 4tyś km i nie widzę aby jakos "nadmiernie" się ścierały:)pozdr
sp 9000 maja swietny bieznik, dobrze odprowadza wode, dodatkowo fajnie wyglada :)
sp01 i sport maxxx bieznik maja podobny do siebie, z odprowadzaniem wody nie maja rowniez problemu i naprawde nie jestem w stanie wskazac tak naprawde najlepszej z nich :)
Ogolnie dunlop robi dobre opony
Ja tez twierdze ze Dunlopach jest dobra firma. Jeszcze jak jezdzilem w rajdach to mialem Dunlopa i naprawde sprawdzal sie znakomicie. Chyba dlatego wybiore SP SPORT 9000. Tylko jeszcze musze znalesc gdzie dadza mi najlepsza cene.
A ktos jeszcze wspomnial o Pirelli. Moje odczucia sa raczej na nie - bo zatwarde (jak sie rozgrzeja to jeszcze ujda ale jak ktos ma niski profil i dotego sportowa zawieche to jezdzi sie jak furmanka) :-P
Jaka opona na 17" ET 42? Wzór RS4. Bez przekłamań licznika.
215/45/r17
JA proponuje na 17 225/45/r17
:)
Takie miałem i byłem bardzo zafdowolony :)
Na tych szerszych licznik będzie oszukiwał tak? Będzie przydzierało czy nie?
Toyo?
http://www.allegro.pl/item362654482_...wa_letnie.html
A Toyo T1-R jest godne polecenia?
Dziękuję już zamówiłem Toyo T1-R 225/45/R17 :) Pozdrawiam :)
Wasze opinie?
Zimowe mam na 15" 195/65/ Goodyear ultra grip 7 - nie jeździłem na lepszej oponie a przerobiłem już Dunlopy SP wintersport 3D i M3 również świetne tak przy okazji ale w większych autach typu Passat.
Na lato planuje 16" i do tego 205/55 chyba Goodyear Eagle F1 macie jakieś doświadczenia? nie chce 17" za dużo kłopotu na krakowskie drogi + zabawa z dystansami