Diesel, żeby jechać musi dymić...
Zrobicie wydech, będą spaliny miały gdzie uciekać to będzie mniej dymu :P
Chłopaki wzięli hajs za hamowanie, to i wyczyszczą hamownie... biznes is biznes :d
Printable View
jacku, nie uwierzysz ale czekałem na Twój głos.....zresztą czekam od roku na tego AJMa co ma mieć 200KM...ale nie zaśmiecajmy wątku
nie wiem jak liczysz czas wtrysku ale chyba stoperem :) literatura techniczna Bosch dotycząca pompek określa wartość graniczną wytrzymałości cewek w pompce PD i maksymalną wartość do jakiej można bezpiecznie kręcić silnik na pompkach więc nie sprzedawaj takiego kitu ludziom!!!!
co do sprzęgła i momentu - poczekamy - mam nadzieje że gwarancja obejmuje też ten element skoro tak chojny jesteś
Ja dodam od siebie że dziwne masz podejscie ze proponujesz klientowi modyfikacje nie pełną wiedząc że nie może zostać seryjny wydech,ja przez kilka lat działalności nigdy nie zrobiłem Big Turbo na seryjnym wydechu,albo kogoś stać na modyfikacje kmpl. albo jej nie robi.
Co do hamowni to nie będe sie z tobą kłócić bo naprawde cieszy mnie że dobre wartości wpisaleś przy hamowaniu dynometem i moim celem nie było ośmieszanie Twojego wyniku !!
Ale prosze nie pisz bzdur że nasza hamownia zle pokazuje bo nawet wczoraj mieliśmy audyt producenta z hamowni który hamował swoje auto kilka godzin wcześniej w Warszawie i u nas pokazało 2 KM mniej,Kilka innych aut mieliśmy hamowanych z Maha w Gliwicach i u nas zawsze troszkę mniej pokazywało,wolimy żeby u nas pokazywało 2 KM mniej niż za dużo.
A co do samego pomiaru to nikt z nas nie pisał ze to auto ma za dużo czy za mało KM,nie nam to oceniać,pomiar który zgrał Mirek Kito został przerwany z powodu zestrzelonej rury,poprzedni pokazał to samo i dohamowałem go wtedy do 4500.
Cieszymy się że masz w swojej ofercie zakładanie Big turbo i najważniejsze aby Twoi klienci byli zadowoleni z ciebie. My robimy słabsze softy i przez klilka lat nikomu się nic nie stało,oby u ciebie także tak było,pozdrowionka.
jesli mowisz ze kogos stac na kpl modyfikacje lub nie patrzac pod katem montujesz 3 cal wydech lub zostawiasz serie to ja nie mam pytan... big turbo nie jest wyznacznikiem koniecznym do zmiany wydechu na wiekszy, tym bardziej ze wydech mozesz zmienic bez ruszania turbo i na odwrot. do tego wyznaczanie zasobnosci portfela klienta na podstawie checi zmiany wydechu lub jest zachowaniem typowym dla grubianina. Nie wszyscy chca miec auto ktore na trasie wyrywa glowe hukiem z przelotu.
piszesz tez ze nie chciales "osmieszyc" mojego wyniku... rozumiem ze kazde auto konkurencji hamujesz za free?? biorac cytat:
i to ze ty go zaprosiles na pomiar nie na odwrot wyglada w moich oczach i wydaje mi sie ze nie tylko w moich na to ze sam sobie strzeliles w kolano, zreszta nie pierwszy raz...... byles tak pewien tego ze niemozliwe jest uzyskanie 193 ps na seryjnym wydechu z BT lub tez ze dynomet zawyza ( co mi sie wydaje bardziej prawdopodobna opcja) ze musiales to wykazac...
ja sie ciesze ze twoja hamownia pokazuje dobrze bo wychodzi na to ze wyniki rzedu 245 ps ktore juz pokazalem moga byc zgola inne.. lepsze...
Prosze cie tylko nie probuj mierzyc mnie swoja miara piszac to:
bo sugerujesz ze tak jest i potwierdzasz zarazem ze wynik z kazdej innej hamowni jest gorszy ( tyu akurat sie z toba zgodze porownujac nasze wyniki )
teraz mirku... piszesz o czasie wtrysku.... ok skonczymy puste gadanie...
wklej prosze tutaj logi seryjnego 019 ck oraz mojego moda. z zaznaczeniem tych czasow wtrysku ktore sa takie beeee. mozesz np tez wkleic logi jakiegos auta ktore ty zrobiles np z cudownymi czasami wtrysku... ja chetnie sie do tego odniose w taki sposob jak potrzeba i do tego zgodny z prawami fizyki.
obadamy kto tu zeni kity...
P.s. jest juz PD ktory sie bezawaryjnie kreci do 5900 od ponad roku i pompki nie krzycza ze maja zle... powiem wiecej sam gulu jezdzil lat kilka autem kreconym do 5200 jakos nie plakal... rekordy walil jeden po drugim o czym sie tak chwali tu i owdzie dalej
Jesli ty robisz wydechy klientowi na codzień które głowę urywają to przykro mi,my robimy wydechy od dłuższego czasu 2,75 cala które są przyjemne i lekko basowe w dzwięku,i nie chodzi o zasobność portfela mówiąc o zrobieniu wydechu przy biG turbo tylko o bezpieczeńswtie. W aucie oddanym przez Ciebie nie było widać świata z tyłu podczas hamowania i tylko po to zaprosiłem pana na hamowanie( nie mówiąc już jakie by było na tym dymie EGT na 6 biegu) Ale to Twój soft , Twój klient.
Abstra***ąc do Twojego Dynometa sami go mieliśmy kilka lat temu i wiemy że jeśli pomiar jest wykonany poprawnie , tzn na wysokim min 4 biegu i auto jest dobrze zważone i ciśnienie atmosferyczne i temp otoczenia jest idealna to pokaże on poprawnie. Niestety jest to urządzenie na którego wynik zależne jest zbyt wiele czynników.Skoro Tobie udaje się w miarę poprawnie hamować auta to cieszy nas to bardzo.Ale proszę nie ściemniaj że Dynomet jest och ech bo hamowaliśmy po Tobie auta na dużym turbo gdzie klienta zapewniałeś ze ma 230KM ponad a u nas miał 220. Cyferkami auta nie jeżdzą,oby zrobione przez Ciebie jezdziły tak bezawaryjnie jak zrobione u nas tego Ci życze.
P.s mam nadzieje że ty w tym aucie nie robiłeś IC :)
Jacku, dałeś klientowi gware na 2 lata....stawiam dobre whiskey ze pompki nie przeżyją na tym czasie wtrysku powyżej przebiegu 50tys kilometrów...dyskusje z Tobą są jałowe a poziom Twojej ignorancji sięga szczytu. Co więcej moc 200KM można zrobić tak żeby widać było co jedzie a nie wstydzić się poziomu dymu. Co do czasów i mocy po co wklejać - mój soft sobie zapewne zgrałeś.
życzę miłego dnia i czekam na filmik z hamowni MAHA jak fura nie dymi
Wiesz ,że to nie Jacek robił bo Ci mówiłem więc nie wiem po co zament siejesz.
Do tego moc wypluł więc jako tako robi robotę , pewnie byś zrobił lepiej ale przecież jak sam pamiętasz nie chciałeś się podjąć tematu bo nie chciało Ci się przycinać zderzaka ("Robie tylko pod zderzak od eSy")
Bo oczywiście w Twoich instalacjach nikomu nigdy w życiu rurka nie spała ? Szanujmy się co ?
Co do gwarancji to dajesz z mirassem gwarancje na wszystko w tym Turbo do 50tyś bo chyba zdarzyło się ,że się wysrało... ?
Jeżeli chodzi o hamowanie to wystarczy nawiew na potencjometrze skręcić i już wylezie dym i inne wyniki i upalić silnik klienta - ale ja się nic nie znam więc pewnie brednie piszę więc się nie przejmujcie tym :rolleyes:
Gulu. robienie wydechu basowego mruczacego jest ok. nie wszyscy znosza halas takiego basowego i mruczacego wydechu, sam wiesz doskonale ze nawet najcichszy bas w dlugiej trasie ryje beret.
ponadto to jest pierwsze auto ktore hamowaliscie po mojej robocie, po wtore jest juz drugie auto ktore hamowaliscie po mnie... dla przypomnienia BMW z przedwczoraj po swapie na m50b24 po usunieciu limitera trybu awaryjnego... na marginesie udalo mi sie siemensa ms jako pierwszemu polakow ogarnaci... mi wyplul 226 ps... przypomniesz na ile u was wyszlo???
innych aut nie hamowaliscie i raczej dlugo nie bedziecie, sadzac po wynikach ktore wyszly. a co do dynometa. dokladnosc jego pomiarow zalezy tylko od jednego.. miesa ktore to obsluguje. wszystkie inne parametry maja ten sam priorytet jak w rolkach.
po wtore mirku.... zlotko... wkleisz logi czy tez nie??? na razie szczekasz o czasie wtrysku kosmicznym, czas by sie odniesc do faktow ktorych nie potrafisz lub nie chcesz wklejac.
a moze potwierdzisz iz maksymalny czas wtrysku dla PD to 25..28 ms na cykl?? mam ta sama ksiazke boscha jak sadze a moze sie myle i masz inne dane...
p.s. co do softu twojego zaufaj mam wyj...ebane na twoje softy... zrobilem na bazie serii ktora posiadalem robiac ostatnio inne audi o tym samym ecu.
no i po co ta napinka ? Czyżby wrocławscy tunerzy źle znosili konkurencję miedzy sobą :) Także dla oczyszczenia atmosfery proponuję pisać tylko i wyłącznie na temat.
Prywatne wycieczki będą karane ostrzeżeniem.
hehehe Jacku, dobrze wiedzieć bo jakoś Kito ma nieseryjne pompki do ASZ i na serii mapie z jego stera nie bangla...ale nie o to chodzi...ty na mnie srasz a ja jestem grzeczny - nie świadczy to o Tobie dobrze
seryjny czas zależny od elektrozaworu zastosowanego w pompce a maks czas bezpieczny jest w małych widełkach a ty to przerąbałeś :) dym że świata nie widać nie pojawia się od czasu wtrysku 28ms, dawki 67-68mg/R i doładowaniu 1,7 bara.
mirku ja tez jestem grzeczny, bardziej rozchodzi sie o to ze piszesz i straszysz ludzi czyms co nie istnieje. wyglada na to ze w twojej teorii na firme chodzi o to.. "tak nagadac tak przestraszyc podajac dane z duuu by potencjalny klient sie zaczal zastanawiac" i byc moze uwierzyl.
ja skwituje to tak, to ze nie potrafiles sobie poradzic z tym ecu i nie wychodzila ci moc oraz ze zmuszony byles do uzycia emulatora bo wychodzilo ci 90 ps nie znaczy ze tak musialo byc... uzyles niewlasciwego oprogramowania ladujacego soft do ecu.
jedye co trzebabylo zrobic w tym sofcie to ruszyc o jednosci jedna mape bo ecu wylapywalo blad pompek ods bipow.
ja po raz kolejny poprosze o przedstawienie logow z mojego moda co wiemy doskonale ze masz, i wystarczy juz seryjny soft do porownania... oraz bys zaznaczyl ladnie ktory czas wtrysku jest taki kosmiczny. Moze naprawde masz racje i uderze sie w piers, a moze zrobie to co zwykle....
tak czy inaczej nie napisales jasno czy 25..28ms/cykl to maksymalny czas wtrysku przewidziany dla pd przez boscha, prosze o jasne slowa TAK lub NIE ( w przypadku tej drugiej opcji napisz jakie dane posiadasz)
ładnie wyszło - (to tak zeby ludzie mogli sie odprezyc a nie stresowac sie i wkurw....na wasze jakies Kompleksy !)
KiTo zrobil auto - tak jak uwazal na ile uwazal....jesli jest zadowolony to ok.
Wy zalozcie sobie osobny temat o napinkach wroclawskich Stroicieli :D i tam leczcie sie z roznic w Wiedzy miedzy Wami....
Ja juz mam opinie na temat waszysch sporow ale nie bede jej wyrazal tu :D
KiTo...zadowolony jestes z tego jak auto jezdzi ?
Jak tak to GIT - i to jest Najwazniejsze :)
cycki na stole ......
a więc skoro KITO wyspowiadał się Tobie to po uno...ster zablokował się i użyłem OLS300 bo livemapping oszczędza czas - pierwsze kłamstwo z Twoich ust. I przestań z jakimś nieodpowiednim softem ect.
Po drugie - sterownik EDC19P i EDC15P+ nie łapie błędu od BIPów - drugie kłamstwo a steruje się pompki z całego ciągu map a nie jedna jak sugerujesz. Czas wtrysku wg. limitera dla sterownika 038906019CK jest 28,77ms dla obu wersji software.
Po trzecie - mam log z MAP,MAF i doładowania na 3cim biegu gdzie widać niedosterowanie turbo, dawkę paliwa 67,5mg/R i przepływ. Taka dawka paliwa wystarcza w ARLu na 185KM, więc skąd dodatkowe konie i mega czarna sadza z tyłu u Kito? z powietrza? cudowna mapa sterownika rozklepanego na bity? No tak mapa odkryta przez Jacka bo do****ny czas wtrysku nie....
Teraz tylko czekam jak Jacek w cudowny sposób wytłumaczy jak to ja się nie znam a on jest boski :)
Już bez skrajności tu , tylko pytałem czy kompa nie trzeba będzie pruć bo był problem z załadowaniem softu bo go nie przyjmował , a kto miał problem to chyba nie tajemnica zwłaszcza ,że firmowa naklejka była na klapie i nie trudno było się domyślić kto go wgrywał.
Dlatego mirass ostrożnie dobieraj słowa i nie rób ze mnie jakiegoś donosiciela !
Dodatkowo przecież nikomu nie mówiłem ani nie pisałem kto mi robił BigT ,a że Gulu wywiadowca się zapytał o potwierdzenie, nie robiłem z tego ,żadnej tajemnicy - nie mam tego w zwyczaju, zwłaszcza ,że liczyłem na cenny rady , porady dot. mojego auta a nie na wyścig kogutów kto ma racje - to nie teleturniej !
Apropos teleturnieju może konkurs kto napisze lepszego softa ? oczywiście za frajer :D
Dodano:
Idzie ładnie choć szału ni ma :P ,wkręca się przyzwoicie, nie ma dramatu z jazda po mieście,że za późno wstaje jak GT22XX dymi za dużo (Jacek obiecał że jak tylko znajde czas do bezproblemu mi poprawi) , turbo trochę za głośne.
Moja skromna opinia
Nie wiem kto robił IC i ciesze się że zmieściliście go pod zderzak,ja robie podi zderzak od S3 bo wyglada to profesjonalnie a nie jak u Ciebie każda kratka na wkręty do regipsu. Co do moich instalacji to oczywiście że może sie coś stać(opaska rozkręcić) czy coś ale jak sam przyznałeś że to u ciebie to błąd przy projektowaniu i złe wykonanie.
My instalacji Big turbo zrobiliśmy wiele(z Bydgoszczy,Krakowa,Poznania,Danii itd,)i jakby każdy miał mi się zwalać na poprawki to na chleb bym nie zarobił.
Nie wiem po co się napinasz,my ani Ciebie ani Jacka nie uraziliśmy niczym,najważniejszy abyś ty był zadowolony z modyfikacji i aby Ci auto służyło.
P.s w telefonie do mnie jak dzwoniłeś umawiać się na hamownie powiedziałeś że i tak chciałeś się umówić bo auto nie jedzie :)
To mój ostatni post na temat tego auta i co do napinki Wrocławskich tunerów to z naszej strony jej napewno nie ma.Nie raz ktoś potrzebował kogoś dobrego od digifanta czy innych starszych systemów wtryskowych i wysyłałem go do Jacka. Evolution nie jest żadną naszą konkurencją.Rynek jest na tyle duży że każdy docelowy klient sam trafi do tego do kogo będzie chciał.
Kito gratulacje za odwagę podniesienia w swoim dieselku mocy aż o tyle :)
Dla mnie "tylko" soft i różnica +60Nm to już było coś!
A u ciebie 200KM i prawie 440Nm szacun :) A pewnie to nie twoje ostatnie słowo ;)
Na początku miałeś 126KM a teraz 200KM! to przecie to autko teraz popie...la :)
Co do wyboru tunera i tej całej dyskusji, każdy wybiera kogo chce :) Nie daj się tylko wciągnąć w "naciąganie" typu "my zrobimy to lepiej" tylko nam zapłać ;)
Trzymaj się lepiej jednego tunera..bo jakby coś miało się dziać niedobrego, będą pewnie odbijać między sobą piłkę kto zawinił bardziej..
Szerokości!
ciekawy artykuł się robi...
...ale czytając te posty sporo osób na pewno do przeróbek mechanicznych pod maską zrazi się...:/
ps. co do fmica pod zderzakiem oryginalnym od a3 ...
...nie ma tragedii u mnie jest dość spory 62cmx20cmx,6cm sam przycinałem kratki zajęło mi to około 30 minut pracy... fakt kratki boczne są przykręcone, ale kwestia dokupienia estetycznych wkrętów, odpowiedniego ich wkręcenia i jest przyzwoicie...
Gulu nie wkładaj mi słów których nie powiedziałem , bo nie jest fair wobec klienta , osoby , kolegi , człowieka tylko to się nazywa oszczerstwo czy też zwykłe kłamstwo.
Nie myślałem ,że musisz posuwać się do takich czynów żeby tylko dyskredytować konkurencję i dlatego się spinam , nadążasz ? czy drukowanymi napisać ?
A co do intercoolera to wole mieć kratkę na wkręty niż wydać $$$ na zderzak od eSki i mieć kratki na pasku zaciskowym jak to w Twoim wykonaniu więc o estetyce może lepiej się nie wypowiadaj.
Poniżej mój FMIC - forum oceni estetykę ( ja jestem zadowolony)
https://lh6.googleusercontent.com/-q...0/P1070497.JPG
Na poczatku przeprosze wszystkich modow za to co nizej napisze, wiem doskonale ze bedzie to na granicy dobrego smaku, lub
tez poza nia, robie to jednak celem obrony dobrego imienia mojej firmy, ktore szargac probowalo dwoch takich co duzo
twierdza...
mowisz o klamstwach... zaczniemy od tego ze ster edc15p+ lapie bledy od bip.. usterka
elektryczna pompowtryskiwaczy u kito na seryjnych mapach bip wyskakuje blad 17672 jak sie nie myle...
po drugie ten ster sie blokuje tylko jak pociagniesz go algorytmem new edc15p+, nie mozna po prostu nic wgrac, a jak juz
wgrasz to auto niekoniecznie jezdzi jakbys sobie tego zyczyl.
nalezy jechac po nim starym algorytmem tak jak w kilku innych autach, niestety wgrywanie softu trwa okolo 6 minut wtedy
nie 70 sekund jak w nowej opcji
tak wiec dwa klamstwa zarzucane przez ciebie sa z palca wyssane i wynikaja jak sadze tylko z jednego...a mysle ze kazdy
tuner -no poza toba- to potwierdzi
o tym dalej..
piszesz ze 68 mg/cykl niech bedzie w zaokragleniu wystarcza w arl na 185ps.
nie wiem czy zauwazyles pewna piekna roznice i powod dla ktorego w arl moc osiagana z tej dawki jest mniejsza...
po krotce moc bierze sie z ilosci wtrysnietego paliwa w czasie, a dokladnie w czasie 1 s ... o tym wiedza chyba wszyscy
poza toba mirku... wiekszosc arl modzonych na 185 ps konczy sie z maks moca w okolicach 3800, niewiele w okolicach 3900,
biorac pod uwage iz silnik posiada 4 cyl a pelny cykl pracy to 2 obroty wychodzi na to ze mamy jedne wtrysniecie na pol
obrotu. wiedzac o tym ze minuta to 60 sekund wychodzi wiec ze silnik wykonuje 3900/60=65 obrotow na sekunde czyli 130
wtrysniec 65mg na sekunde daje moc 185 ps. wyprowadzajac sobie w prosty sposob wzor :
(rpm/s)*2*68= moc*x(wspolczynnik wynikajacy z energii wydzielanej przez silnik przy zalozeniu iz normalny arl pluje 185 ps
przy dokladnie 3900 rpm)
podstawiajac dane 65*2*68=185x wychodzi tak
8840=185x
x=8840/185=47.[783]
teraz pytanie skad ta moc u mnie....
odpowiem z obrotow nie jak donosnie krzyczysz z dawki, dla potwierdzenia na twoim wykresie wyszla moc 200 ps przy 4186rpm
co daje 69.7 rpm/s
co na to wzor??
69.7*2*68= moc*x
wiemy ze x to 47.783
69.7*2*68/47.783= 198.3 ps
moze ktos zechce sprawdzic wynik dla 185 ps osiaganych przy 3800??
mi na szybko wyszlo 203 ps.
rozumiem ze wlasnie sobie przylozyles pistolet do skroni wykazujac sie elementarnym brakiem wiedzy, a to co napisalem
potwierdzi kazdy ogarniety tuner i minimum marny matematyk lub fizyk... zeby byla moc nalezy krecic silnik. moc u mnie
jest.... ale dokladnie z tej samej dawki co u ciebie 185 ps w arl, a dym mial byc i w odpowiednim czasie zniknie, a napewno
nie pojawil sie z przyklepanych map czasu wtrysku no chyba ze klepiesz identycznie , ale sie boisz zakrecic silnik wyzej...
trzebaby spust nacisnac.... prosze bardzo...
podales limiter z ecu za co ci slicznie dziekuje.. wlasnie popelniles w wielu oczach publiczne samobojstwo legendy tunera
... zreszta sam ja w zycie wprowadzales...
ecu ma limiter prawie identyczny z tym co przedstawiles... tyle ze nieco w innej wartosci. ja wiem o mniejszym niz ten...
zaden producent nie zostawi limitera na granicy smierci osprzetu...
ale co uznajmy ze sie nie znam i rzeczywiscie limiter to 28.77 ms, poniekad potwierdzilem tym samym to co napisalem
wczesniej nawet podnaszac ta wartosc.
dla niewtajemniczonych bosch stwierdzil iz po czasie "ladowania cewki" dluzszym od tego czasu moze nastapic wtorne
przemagnesowanie i ponowne otwarcie wtryskiwacza po odebraniu pradu sterujacego, czyli w sytuacji gdy w teorii wtrysk ma
byc zamkniety moze nastapic dotrysk. w rzeczywistosci ta sytuacja w normalnym silniku nigdy nie zaistnieje, a tym bardziej
w silniku z Big turbo.Ponadto znajomosc tego waznego niuansu w PD nie pozwala mi koksowac duzym momentem z niskich obrotow
jak to lubia kopac inni, ale o tym pozniej.
najpierwej wytlumacze kazdemu posiadaczowi 4 kolek z silnikiem 4 suwowym sposob pracy silnika 4 suwowego
po 1 jeden suw to ruch tloka z jednej skrajnej pozycji w druga odpowiadajacy 180 stopniom w skali obrotow walu korbowego.
suwow jest 4 jak sama nazwa wskazuje i dziela sie na ssanie sprezanie praca wydech co daje ladne 720 stopni jednego cyklu
pracy
po2 w silnika diesla jedyny suw w ktorym moze nastapic wtrysniecie paliwa to suw sprezania. w pd mamy o tyle latwa sytuacje
ze ksztalt krzywki i jej geometria pozwalaja na maksymalny kat wtrysku 47,5 stopnia, przy czym koniec wtrysku moze nastapic
juz w poczatkowej fazie suwu pracy jako tzw dopalenie.
zalozmy ze zrobilem to co wszechprawdemowiacy mirek mi zarzuca i naprawde zakoksowalem tak ze pompki klekna silnik sie
stopi i wogole nastapi na raz w jednym miejscu nie tylko 7 plag egipskich ale i jeszcze jedna... moja.
znajac wyzsze wartosci czyli to ze cykl pracy to 720 stopni a maksymalny cykl wtrysku to 47.5 stopnia cos policzymy ...
w mechanice stosuje sie pojecie DC duty cycle ktore okresla wypelnienie impulsow sterujacych, liczac 720/47.5 stopni
wyliczymy maksymalne dc wtryskow wymuszone przez budowe silnika rowne 15.16 %
idac dalej
wiedzac o tym ze sekunda to 1000 ms i o tym ze maksymalne dc wtryskow to 15.15% wychodzi na to ze niezaleznie od obrotow
walu maksymalny czas wtrysku generowany przez silnik nie moze przekraczac 151,6ms
wiedzac o tym ze maksymalny czas wtrysku to 28.77ms wyliczymy ile maksymalnych cyklow mozemy maksymalnie uzyskac w jednej
sekundzie pracy silnika
151.6/28.77=5.269 cyklu usmiercajacego pompki.... no dobra ale ile to obrotow na min....
skoro 5.269 cyklu na sekunde to wiemy napewno ze obrotow na sekunde bedzie 2 razy wiecej skoro cykl to 720 stopni co daje
10.54 w zaokragleniu obrotow na sekunde czyli 632 rpm... niesamowite prawda??? teraz dla prawidlowej interpretacji wynikow
Każda osoba wykazujaca minimalne sklonnosci do myslenia w niekrotkim czasie ogarnie temat ze im wyzsze obroty tym krotszy
czas poszczegolnego wtrysku... i mimo pozostawienia dc na stalym poziomie przy np 5 krotnie wyzszych obrotach czyli 3160
rpm czas pojedynczego wtrysku wyniesie juz 5.754 ms.
W boschu to ogarneli za wczasu i wszystkie mapy ponizej 500 rpm przy pracy normalnej silnika wylaczaja wtryski celem
zabezpieczenia przed ewentualnym przemagnesowaniem i mozliwym samoczynnym dotrysnieciu paliwa w specyficznych warunkach
pracy.
Tak wiec reasumujac mirku... mechanik od kosiarek zawsze zostanie mechanikiem od kosiarek i chocby wgral milion
zaj..ebistych softow do ecu i tak zabraknie mu jednego.. wiedzy. dziekuje ci zatem ze zdecydowales wykazac sie tym brakiem
wykazujac sie tez jednym... do czego mozesz byc zdolny aby tylko pokazac ze tego ci nie brak.
Jesli ktorys z tunerow, chyba nawet mechanikow potwierdzi to co napisal kolega ponizej to wzory i obliczenia sie zgadzaja :thumbright:
kopcic troche musi przy tych danych i chyba raczej nie przestanie sam
Zaczynasz przesadzać,nikogo na tym forum nie obraziłem i nie mam zamiaru a Jacek nie jest i nigdy nie będzie dla nas konkurencja, jak pisałem wcześniej,ona ma swój rynek my swój,ona ma inną filozofie pisania softów my inną.Jeśli jesteś zadowolony z Ic to ok,zawsze mówię że najważniejsze żeby się coś własnemu sobie podobało.
Ja zrobiłem conajmniej kilka IC do A3 na zderzkach z S3,nie powiem ze pierwsze z przed 4-5 lat napewno nie wyglądały idealnie,ale dziś jest to zrobione profesjonalnie co można zobaczyć np tu: http://www.ecuproject.pl/audi-a3-8l-...z-intercoolera
ufff przeczytałem...
Kito...
1. IC fajnie schowany.... i tutaj poprę Cię, że lepiej żeby to jakoś wyglądało. Wiadomo z ASZ astona się nie zrobi.
2. Co do tunerów... szkoda że jest taka walka u nas.... klienci wyjeżdżają z miasta robić gdzie indziej softy bo tu już zgłupieli.
3. Jest kox ma być dym. Zrobisz w wolnym czasie i jak wpadną $$ to wydech ogarniesz.
jakoś pod zwykły zderzak się da bez problemów, a robienie pod eskę zapewne nie że super wygląda, tylko szybciej i prościej co za tym idzie szybciej $$$ w kielni :D
kolega z forum pod seryjny zderzak robił fmic , prosze zobaczyć jak wygląda :
http://www.a3-club.net/forum/showpos...6&postcount=23
Reasumując : da się ? da !
Czytając to wszystko przypomina to dobrą wojnę na rymy pomiędzy raperami:D hehe
ale nie robiąc OT przytoczę słowa opisu Mickiego "jest dym jest moc,jest moc jest zajeb***" wyniki mi się podoba i najważniejsze Twoje zadowolenie;) gratki Kito:thumbright:
Damian...jak juz to BITWE (ang.Battle) a co do tego co tu pisza miedzy soba "stroiciele" to juz przestałem to czytać...myślę że chyba juz kazdego to śmieszy...
Moje podsumowanie do tych zenujacych wypocin jest takie - KiTo sprawia wrazenie zadowolonego i reszta sie nie przejmowac :D
Daniel piszesz ,że ja coś powiedziałem a tego nigdy nie powiedziałem rozumiesz różnice ? Bardziej łopatologicznie nie potrafię .
A co do projektów to znam taki sprzed 2,5 roku i kratki na paskach.Pomijam fakt że Twój kompleksowy projekt się rozlatuje.
Dodam jeszcze ,że bardzo nie fair się zachowałeś wobec spadniętej rury.
Mówisz zaraz Ci założe potem znikasz a potem nie da się założyć,bez zdejmowania zderzaka i radź sobie sam.
Dla Ciebie jako profesjonalisty to jest chwila , wystarczyło trochę chęci i nikt nie mówił,że za darmo.A nie gadać ,że wszystko jest do wymiany. Wiem,że byłeś zły bo wynik nie był taki jaki myślałeś ale wybacz to nie moja wina.
Jeżeli chodzi o moje odczucia to zostałem generalnie przez Ciebie OLANY ! I to po raz kolejny...
I gdyby nie Mirek byłbym w czarnej dup...
dobra...oblałem się poranną kawą..zaszczułeś wzorami i innymi pierdołami.
Jednak Twoja wybujała matematyka jak na instalatora LPG zaskoczyła mnie. Jakbyś nie wiedział z matematyki jestem dobry a wzrok mam jeszcze lepszy a dym jest jak smoła. w swojej matematyce, fizyce nie zapominaj o chemii i EGT.
A więc reasumując - wtryski są bardzo mocno otwarte a na ile to już Jacek jedyny wie. 28,77ms to dla seryjnej mapy szczyt mapy a nie maksymalny bezpieczny. Kłapiesz i plujesz na lewo i prawo jak to ******ście zrobić moc na dłuuuugim czasie wtrysku. Mega dym oznacza niespalony ładunek paliwa w jednostce powietrza. wzorem ci zarzucić ?
Skoro tak ładnie piszesz o pompkach to spójrz do ilu można je kręcić a ja ci powiem kiedy szklanki odbijają się od wałka.
Co do programowania EDC15P i EDC15P+ jesteś w błędzie, ale pominę ten aspekt. Skoro mam OLS300 to używam :)
p.s. dokończ choć jeden ze swoich projektów a nie szczekaj jak burek w kojcu
ostatni post
Dajcie po urlopie tunerom, bo to się śmieszne zaczyna robić :D
Kito wydech :D i rób męskie moce, bo te przepychanki w Twoim temacie zaczynają być:
- na początku były śmieszne...
- później...
- teraz to jest żałosne.
Zawsze temat możesz zamknąć :D żeby sobie Panowie ochłonęli :D
std1984 jeszcze chwila niech tunerzy się wystrzelają do końca ze swoich argumentów
ja już skończyłem....urlop mi nie potrzebny bo po niedzieli chcę wkleić wykres z mojego a3 8L
życzę miłego weekendu
pozdrawiam
szczerze mowiac nie rozumiem o co cala batelka... moc jest c.h.u.j.o.w.a jak na gt22 w pd - tyle temacie. jesli do tego mod bogaty jest w batorego to juz calkiem kibel. taki wynik mozna uzyskac na seryjnym turbo ARL
KiTo bywasz na wroclawskich ustawkach?
Po pierwsze jakbyś nie zauważył miałem kolejkę aut do roboty i co chwile jakiś klient przyjezdzał po odbiór.Użyczyłem CI miejsca,użyczyłem CI narzędzi, mało?Brak chęci z mojej strony?Kazał ktoś CI za coś zapłacić?Więc wyluzuj z pisaniem że jaki to ja jestem zły.
A co do kłamania to są świadkowie co najmniej dwóch co słyszeli że powiedziałeś po przyjechaniu ze to auto coś nie jedzie i chcesz je z hamować.Ale nieważne.
Przykro mi że po tym jak długo szukałem Ci pompek i logiczne pieniądze wzieliśmy za naprawdę nowe pompki piszesz że Cie olewałem kiedykolwiek.
A co do IC u Dominika to jak pisałem wcześniej był on montowany ponad 3 lata temu , bo od dwóch jezdzi Domin na Big turbo .Nie jest to perełka bo ciała dali plastikaże co spawali kratki i pózniej ktoś Dominikowi robił sprzęgło i inne rzeczy i kratki odpadły więc złapali je opaskami.Domin niedługo ma u nas robic update i obiecałem mu już ze za free poprawimy wszystko aby było cacy.
Miałem już nic nie pisać bo nasze poglądy przeraziły się w jakąś niepotrzebną wojnę ale proszę nie pisz że mam złe podejście do klientów.Spytaj Domina od was z forum czy innych którzy robili u nas auta czy było w naszych relacjach coś nie tak.
Fakt każdy ma prawo ma kiedyś zły dzień(problemy w pracy,złe samopoczucie)i jeśli coś z mojej strony Cie uraziło to sorry.
Może zdecyduj się na jedną wersje , mówiłem ,że szału nie ma i teraz wyjdzie prawda na jaw,że turbo głośno chodzi i dymi. I na pewno nie użyłem słów "auto nie jedzie" w rozmowie żadnej z nikim bo tak nie gadam po prostu - nie mój słownik.
Nie ukrywam ,że również spodziewałem się niższej mocy niż na dynomecie.
Po zainstalowaniu coolera dzwoniłem do Ciebie ,żebyś sprawdził załatał mi nieszczelność w dolocie ,bo albo wydmuchałem czujnik albo rurka spadła - potrzebowałem tego bardzo pilnie - i co nie mam czasu bo zderzak trzeba ściągnąć etc. za 2 tyg.
Tylko jedna osoba powiedziała " to weź przyjedź" i zajęło jej to 1,5minuty.
A co do wtorku to ponad godzinę dyskutowałeś z Ziemniakiem i potem przez tel. wiesz sam o czym ale nie moja sprawa tylko nie pisz,że byłeś mega zajęty.
Nie wiem czyje narzędzia ale to Mirass mówił ,żebym sobie wziął a nie Ty ! Oczywiście próbowałeś ... 1min i na odczepnego twierdząc ,że się nie da. A jednak się dało.
Idąc dalej naklejka Waszej firmy długo była na aucie jako reklama jako wdzięczność za wykonane usługi , klikanaście osób było u Was z mojego polecenia i napchało Wam piniąchy do kieszeni.
Mam nadzieje ,że innych klientów/kolegów/ludzi nie traktujesz jak INTRUZÓW w swojej firmie , jeżeli mnie nie lubisz trzeba było powiedzieć - "KiTo sorry gościu nie gniewaj się ale nie trawie Cie więc nie przyjeżdżaj"
P.s.
To się nazywa remont po awarii a update wychodzi cenowo przyzwoicie do ceny naprawy samej awarii.
Cieszę się ,że zrobisz mu swapa,wymianę sprężarki i strojenie za darmo :D
jakbys zapomnial od zawsze bylem mechanikiem z akcentem na diagnostyke silnikow, i tuning silnikow. cala przygoda z mechanika trwa od 92 roku.
gaz montowalem po krotce jako epizod w moim zyciu by udowodnic ze auto moze jezdzic na gazie lepiej niz na pb, epizod skonczyl sie tym ze jako pierwszy w pl zagazowalem turbo benzyne w stopniu na tyle dobrym iz wiekszosc pucharow z zawodow byla uzyskana na LPG... jak wiesz ale sie przynac nie chcesz epizod skonczyl sie zagazowaniem w 2004 roku auta Bentley Continental GT na przekor wszystkim ludziom.
dalej jestem mechanikiem i jak sie okazuje ( tu sie chwale) dobrym, z czolowki swiatowej pod wzgledem wiedzy i umiejetnosci i o tym mozemy pogadac...
mirku ty nawet pojecia nie masz w jakich wartosciach sa mapy w ecu.... sa w stopniach obrotu walu korbowego zwanymi CK widocznymi miedzy innymi w 4 grupie jak to sie ma do ms pisalem wczesniej...
piszesz ze szczuje matematyka.. przepraszam moze mnie ktos poprawi.... dodawanie, odejmowanie , mnozenie, dzielenie to dzialania ktorych ucza sie pierwszaki....w podstawowce...
jesli to wybujala matematyka to ja nie mam pytan...
co do egt to ja dalem gware na turbo i ja dalem na silnik wiec jesli cos sie wysra ( a jak napisalem mimo twoich najszczerszych checi i modlow nie bedzie) to pan uzyska free naprawe
co do chemii.. wybacz chemi miedzy nami nie bedzie wiec odpusc sobie krzywe gadki ze wtryski sa dlugo otwarte.
. przeciez logowales i wiesz doskonale co ecu pokazuje....
nie dotarlo do ciebie ze 35 ck przy 4500 rpm rowna sie 17.5 przy 2250 patrzac pod katem czasu wtrysku???
a to nie jest zadnym hardkorem i innym wyrywajacym buty czasem wtrysku co probujesz na sile udowodnic, lub tez nie jest wartoscia rozrywajaca pompki od obrotow...
zadam ci zagadke... ile cykli wtryskowych jednego cylindra jest w silniku 2S na 1 s przy 3500 rpm?? istnieje taki silnik na rynku ktory ma PD i jest silnikiem 2S
myslalem ze uzywasz olsa 300 bo.... to wystarczajaco moze potwierdzic ze nawet z dnia nadzien nie potrafisz utrzymac watku i liczysz chyba ze ludzie nie czytaja calosci, pomijajac oczywiscie fakt ze nie masz pojecia jak nie zblokowac starego ecu przy programowaniu...
projekty swoje swoje skoncze jak bede mial ogarniety wazniejszy temat, robie auta klientow na setupach o ktorych nie masz pojecia ( sterowniki VK GTB) co zreszta nakazalo mi podejsc do pewnego teamtu z doza ostroznosci, o ktorej wie juz KiTo.
mam nadzieje ze ktokolwiek znany ze swiata tunerow potwierdzi moje slowa a propo edc 15 i dwoch wersji programowania gdyz poki co kazdy argument ktory wczesniej podales zostal ladnie podwazony matematyka...( wyzsza dla ciebie) i w sumie zostal ci ten jeden... dam sie komus wyzyc:P
co do szczekania ja widze to tak ze trzymam smycz ktora jest coraz krotsza a szczeka czlowiek ktory nie potrafi napic sie kawy zeby sie nie poplamic...
w to nawet nie wierze...
p.s. ile trzeba zaplacic za otrzymanie wykresu z pierwszego pomiaru???
śmieszne jest cały czas...Kito na przekór wszystkim nie zrobił wydechu pod BigTurbo i konsekwencje widać po wyniku(w porównaniu z innymi PD BigTurbo które sa na forum), że tu ma miejsce do poprawy.. A że nie może się zdecydować który z tunerów jest zły a który dobry..to inna sprawa..Sam pamiętam jak na spocie pod Magnnolią(a byłem tylko na jednym :)) Kito z bananem na twarzy mówił, że w Ecuprojekt "nowe" pompki montował i od razu autko odżyło..Ja robiłem tam program i było OK. Więc dyskusja o tym kto lepiej ustawi czasy otwarcia-zamknięcia pompowtryskiwacza - bez sensu..przecie to tylko "program"(800pln?)..cza wpierw wyłożyć gruuubą kasę na bigturbo, FMIC, wydech i dobrze byłoby lepsze hamulce a za chwilę sprzęgło..czasami głowica też pęka Domin tak miał)..itd..trochę się tego zbierze..
Ale sam ori zderzak + FMIC(ze zdjęć)=> rewelacja..wygląda jak seria i oto chodzi:thumbright: :) Sam chętnie się zapiszę na taką zmianę do "Evolution"a. A pokrywa pod silnikiem zostaje, czy nie? Bo bez to nie dziękuję :)
Eh..panowie tunerzy z Wrocławia(poza technicznymi informacjami) zapomnieli wspomnieć o konsekwencjach tych wszystkich przeróbek, bo chyba nikt nie myśli, że będzie na BigTurbo jeździł "wieczność" bezawaryjnie??
Przecież Evolution i Ecuprojekt nie są chyba mądrzejsi od wszystkich inżynierów AUDI z Ingolstadt, którzy nie bez powodu dali temu autku "w tej cenie" taką a nie inną moc, takie a nie inne "pompki", takie a nie inne sprzęgło, takie a nie inne HAMULCE(Kito pisał coś o tym), taki a nie inny zderzak... itd. Te wyliczenia bazują nie tylko na wiedzy matematycznej, ale także na praktycznych testach, których niektórym tunerom wyraźnie brakuje, itd..autko miało być "niezawodne" i 'bezpieczne" .. a wersja w BigTurbo by EcuProjekt, Evolution, Compsport itd. na pewno nie jest i nigdy nie będzie..ale osoba która decyduje się na taką zmianę za xxxx PLN pewnie ma też kasę żeby to autko też odpowiednio często naprawiać...
Poza tym z moich wyliczeń wynika że +6000pln i można ASZ zamienić na ori S3 quatro ;) Ale to nie o to chodzi w tuningu jak się nie mylę..
nie sposob sie z Toba nie zgodzic odnosnie wytrzymalosci. nie raz pisano, w tym ja ze kazdy tuning skraca zywotnosc silnika, jednakze normalny uzytkownik nie jest wstanie tego odczuc.
faktem jest to iz tak naprawde jedziemy w kierunku granicy wytrzymalosciowej konstrukcji i kazdy ma inne wizje na ten temat. ja wole krecic silnik.. inny walic momentem z dolu, ale tak czy inaczej awarie sie zawsze zdarzac beda i po to powinna byc jako taka gwarancja.
Ponadto ja nigdy na zadnym forum nie krylem iz wysadzilem to czy owo w ramach testow lub z przypadku, co bylo woda na mlyn zabierajacej tu glos zlotej trojki..." nie jedz tam bo on wysadza motory" wbrew temu co pisal tu kolega ze mnie polecal pozytywnie nie mozna tego nazwac zadna reklama, tym bardziej ze cala konkurencja we wrocku w ustach pewnych ludzi jest zla i wogole a napewno jedna jest firma co tylko umie robic takie rzeczy- wsensie stroic i przerabiac... szkoda klawiatury na cytaty...
Tak czy inaczej kazda z tych akcji konczyla sie -poza w sumie chyba 2 przypadkami gdzie kierowca ewidentnie nie dostosowal sie do zalecen i jedna akcja gdzie podczas strojenia podniosla sie czapka ( mimo tego ze byla robiona 3 tyg wczesniej przez jakiegos matola skrecajacego sruby glowicy na smar miedziowy) - naprawa na moj koszt sprzetu. Z tych tez powodow nie dziele sie wiedza publicznie w temacie co i jak zrobic.
Co do samej mocy u KiTo... zaufaj mi nie powiedzialem ostatniego slowa i mysle ze przy zmniejszeniu dymu - lekko brunatny zostanie- moc w tym aucie wzrosnie. napewno. Mam pewnosc ze koledzy juz nie beda logowac kombinowac itd...Napewno tez bedzie nastepny wykres z dynometa dla porownania.
Co do przeróbki na GTB pod maska nie widac zmiany, zostaja wszystkie doloty i plastyki. przynajmniej tak to wyglada u mnie, zreszta KiTo sam potwierdzi
a tu niespodzianka na weekend - log z fury kito i prawda o injection duration - 40 stopni KW i doładowaniu.
milego weekendu
Log (0 - 011,001,008)
ba zeby to byly logi z auta kito tylko... a tu niespodzianka bo o czyms zapomniales... ale to juz wyjasnimy po weekendzie na odpowiednich przykladach... i w sumie milo ze katujesz panu silnik na niezagrzanym silniku.. 70 stopni....
jeszcze wczoraj nie miales logow z kata wtrysku... dzis sie juz wyprodukowaly... doslownie raczej
co ważniejsze olej czy woda dla silnika? co szybciej się grzeje a co wolniej chłodzi?
log jest prawdziwy
Panowie krotka pilka.
Albo wam zawoże moją ciężarówkę clio 1.5dci 65KM i robicie w tydzien z niego 200KM bezdymnego programu albo BAN! Bo na forum to każdy mądry i odważny :)
:)
wazniejszy jest olej ktory grzeje sie wolniej ale do ogolnie wiekszej temperatury...
http://vaglog.rtnet.pl/felioos_58832.html
prosze o zerkniecie na dwie ostatnie linijki... jakis matol zadal w teorii 2601 tyle ze....
ecu gdy silnik zatraca cisnienie doladowania obniza wypelnienie n75 by doserowac doladowanie... tu mamy 4185 rpm uzyskane 2655 mbar wedlug logow i wypelnienie 74.1 ale przy sytuacji z linijki ponizej cisnienie pieknie spadlo do 2503 przy czym wypelnienie n75 dalej rosnie wskazujac jednoznacznie ze cisnienie uzyskane nadal jest wieksze od zadanego. ewidentnie cyferki ze soba nie robia roboty... mirku nie pograzaj sie sam.. pozwol mi cie dobic w poniedzialek :)
Jacku, z taktyki masz banie...wystrzelałeś się do ostatniego pocisku, przedkładałeś teorie ect. ect.. Podstawiłem się Tobie a ty wpadłeś jak śliwka w kompot..co do prawdziwości logu zapytaj właściciela auta. Nie szukaj teorii spiskowej. Mam dość teorii i Twojego ego. Gdybyś napisał - tak, dymi - poprawię - nie byłoby całej batalii.
miłego weekendu
p.s. skłamałem że nie mam logu - specjalnie
ty.. ziomus ja od poczatku pisze ze dymi i mial dymic. pisze tez ze dym zniknie. i to ze dwa dni temu... KiTo ci napisze dlaczego tak ma byc bo juz wie..
co do twojego ZACHOWANIA ewidentnie liczyles na to ze mnie juz nie ma dzis na forum i chciales zamanipulowac uzytkownikami i ich opinia przedstawiajac logi ktore niby maja byc zrobione w aucie kito, ktorych na swoja obrone wczesniej nie miales, bredzac o czasie wtrysku, logow, ktorych wiekszosc i tak dokladnie nie zrozumie, dlatego zwyczjenie im je wytlumaczylem. wpadles genialnie zapominajac o zaleznosci n75 kontra doladowanie. zapomniales tez o pewnej fajnej rzeczy ktora wyswietla sie w logu poniekad ale to wkleje w poniedzialek zeby cie dobic publicznie z calego magazynku... ktory ponoc wystrzelalem.. sytuacja cie przerosla niestety
boszzze....nie kumasz nic! wpuściłem cię w maliny że nie mam logu bo jak pomogłem Kito poskładać ten dolot pod lampą (mój wkład był naprawdę mizerny) dla jego informacji zrobiłem ten log aby dał ci wskazówki co poprawić bo dym jest zabójczy. Log miał się nie ukazać. Jedynie Kito może potwierdzić ten fakt a log nie jest żadną manipulacją. Po prostu proszę popraw swoją pracę dla dobra klienta a mojego kolegi.
Ty naprawde uparty jestes i chyba juz zmeczony piatkowym browarem. O tym ze zrobiles logi wiedzialem, prosilem cie bys dal go na swoja obrone gdy miedzy innymi zarzuciles mi szczucie matematyka. Log jest twoja ostatnia deska ratunku, tudziez brzytwa, i jest pewna manipulacja i tylko mowienie ze nie jest ci pozostaje. wytlumacz dlaczego ecu nie ratuje cisnienia mimo ze spadlo 100 mbar ponizej zadanego, czekam na sensowna odpowiedz bo logu juz z netu nie usuniesz...
co do kolegi. nie mi to oceniac ale chyba juz nie lubicie sie tak jak miesiac temu...
nie odwracaj kota ogonem...zajmij sie furą
p.s. nie piłem alkoholu a ja do Kito nic nie mam
papa