A3 8P 1,6 BSE kontrolka ciśnienia oleju
Opiszę jaki dzisiaj miałem przypadek.Będąc na parkingu zaczepił mnie właściciel też A3 Sporback 1,6 BSE ale z 2008 roku,moja jest o rok młodsza.Świeżo nabył samochód i pytał mnie czy po włączeniu zapłonu mam kontrolkę ciśnienia oleju.Powiem szczerze,że miałem zagadkę i aż zerknąłem do instrukcji która podaje że lampka ciśnienia oleju zapali się dopiero jak ciśnienie oleju spadnie.Czyli dobrej udzieliłem odpowiedzi,że po włączeniu zapłonu jej nie ma.Tak,czy nie?Drugie moje pytanie to czy jest możliwość sprawdzenia od którego numeru silnika lub numeru VIN wprowadzono zmianę w pierścieniach tłokowych.Pytam bo słyszałem,że w pewnych egzemplarzach silników 1,6 BSE były wadliwe pierścienie tłokowe które powodowały spalanie oleju przez silnik.Ten obywatel co mnie zaczepił narzekał na duży pobór oleju przez silnik,a mój nie bierze nic.Tu dodam,że rozumiem że nawet silnik z nowego typu pierscieniami tłokowymi w złych rękach czyli przegrzany lub przytarty też będzie żłopał olej.Proszę o odpowiedż kiedy wprowadzono "zmodernizowane" pierścienie tłokowe.