na dniach robie konwersje tarcz na 312 czy oprocz tego ze posiadam juz klocki/tarcze/zaciski/jarzma -potrzebuje cos jeszcze?
czy mam rozumiec ze wszystkie elementy gwintowane pasuja?
Printable View
na dniach robie konwersje tarcz na 312 czy oprocz tego ze posiadam juz klocki/tarcze/zaciski/jarzma -potrzebuje cos jeszcze?
czy mam rozumiec ze wszystkie elementy gwintowane pasuja?
czy ktos zakladal oplot stalowy na przewody hamulcowe ??
napewno bedzie pozytywna roznica w hamowaniu, z doswiadczenia wiem ze jak sie zaklada oplot na przewody hamulcowe w motorze to jest bardzo duza roznica wiec przypuszczam ze tu tez bedzie.
no wlasnie szukam ale wszedzie ceny takie ze dostaje palpitacji serca
slusar zorientuj sie tutaj http://www.tubes.com.pl/index.php/siec_sprzedazy.html
robią przewody różnego typu, ceny bardzo przyzwoite
a jesli chodzi o hamulce to na moje oko jest wszystko i powinno być p&p
po 2-mcach jezdzenia na 312 moge tylko potwierdzic, przepasc
przy ciezkiej budzie 8p i mocach w okolicach 170PS > auto na serii 288 hamuje bardzo slabo (czyt. prawie wogole)
oczywiscie nie mowie o powolnej jezdzie po miescie bo wtedy roznicy nie ma.
jest to jeden z modow ktore w aucie zrobic naprawde warto
krotko i na temat-tylko czekac az lawinowo zaczna wszyscy zmieniac
A ja mam 312 na półce i cały czas się zastanawiam czy jest sens zakładać do mojego auta :)
na co czekasz?
sam nie wiem :P zastanawiam sie czy przy mocach 180-200 jest sens założyć te heble, poza tym nikt za prezent mi nie dopłaci czyli +- 1000 zl, który jest zainwestowany w auto, no i zimna na 16 i kolejna inwestycja
Ja mam takie pytanie przy okazji. Jezdzil ktos z Was z hamulcami 323mm w 8L? Taki rozmiar bedzie wymagac felgi 16'' czy juz 17'' tak jak 345mm w 8P 3.2 ?
Po co ci domin 323 ? Bede wiele ciezsze, a przy twoich planach i tak nie beda az tak potrzebne. 312mm to optymalny wybor w/g mnie
Spójrzcie na skapola. On jezdzi na seryjnych! a ma miliony koni
Artur, ja nie powiedzialem, ze chce 323mm, robie tylko wywiad. Dopiero potem sie zdecyduje. Wstepnie biore 312mm.
A to, ze beda za dobre? Nie ma czegos takiego jak za dobre hamulce, jak mozna wyhamowac szybciej to dobrze, moze kiedys **** uratowac.
Na seryjneych 288mm, po wlaniu rajdowego plynu motula, zmienieniu na lekkie fele Oza i dobre opony 225mm jest duzo lepiej niz bylo, ale i tak mam duzy niedostatek w hamowaniu. Widac to zwlaszcza przy ostrym hamowaniu z predkosci ponad 200km/h. Hamulce szybko sie przegrzewaja. A mody? Po walku powinno byc wiecej niz u Skapola ;). Szkoda, ze na Zlot z tym nie zdaze :).
w BKD ciezko przekroczyc granice 250PS, w ASZ to juz wogole i nie walek jest tu hamulcem. powodzenia zyczymy i czekamy na rezultaty
to jest temat o hamulcach i tego sie trzymajmy
Dobicie do 250KM w ASZ to stary problem. Chlopaki z Dynosoftu pod 280KM podchodzili. Tyle, ze ekonomicznie i bezawaryjnosciowo kiepsko to wypada. Taniej moze wyjsc zmienic auto...
Ale wracajac do hamulcow. Naprawde nikt nie jezdzil na 323mm ? Niekoniecznie w swoim A3, chodzi mi jaka jest roznica miedzy 312. Domyslam sie, ze juz raczej niewielka? I drugie pytanie czy podejda pod felgi 16''. Znalazlem info, ze srednica tarcz jest ponizej 13'', czy ponad 3'' to dobry margines ???
gdzies wycztalem ze jarzmo od leona 1.8t bedzie pasowac, czy to prawda ??
Panowie, z jakich aut i jakich silników szukac 312 ?
A3, A4, A6, TT
Golf V, GTI, Passat, New Beetle, Bora, EOS
Leon, Toledo, Ibiza, Altea
SuperB, Octavia
Nie sa to pewnie wszystkie modele. Rocznikowo 2002 i wyzej. Jezeli chodzi o silnik to napewno te mocniejsze. Im wieksza moc tym wieksza musi byc tarcza aby go zatrzymac.
klik
a to podejdzie ?
jak ma Ci podejsc jak do eosa i golfa jest, czyli 5x112
tak jak Ci Kuba napisal w poprzednim poscie, auta na tym samym podwoziu co 8l z mocnymi silnikami , S3 8L, TT 1, Octavia 1, Leon 1, Golf 4 / Bora
sorka moj blad.
Kolega wyzej napisal ze eos pasuje :P
ok szukam dalej ;)
dowiedzialem sie przed chwila ze po zmianie na 312 nalezy przeprogramowac ABS
Prawda?
Kodowanie pompy ABS trzeba zmienić wtedy powinno jeszcze skuteczniej hamować :)
a ktos moze powiedziec jak sie koduje pompe abs-u ?
tak dla potomnosci... wrazenia z jazdy nie do zapomnienia...polecam.
Jak by ktoś się bawił w ta konwersje to niech się zaopatrzy w dłuższe przewody hamulcowe (te elastyczne) z 2 -3cm bo na oryginałach możne być problem.
Jak w moim przypadku :(
poprostu trzeba sie zaopatrzyc w orginalne z hamulców 312 ;)
Teraz już wiem, znaczy czekam czy zrobili :P ale napisałem żeby następni wiedzieli :D
i co warto zrobić taką przekładeczke, wyczuwalna różnica?
Powiem CI ze jak dla mnie ogromna 288 często się przegrzewały i nie miałem hamulca, teraz można się gonić i cały czas jest. Kilka razy mnie już uratowały myślę ze moje stare by nie dały rade.
warto,warto.
nie warto jednak pchać się w jakieś pseudosportowe tarcze i klocki (no chyba, że ktoś mysli o wilwoodzie). Seryjna tarcza 312+seryjny klocek to mega zestaw do a3
Potwierdzam niebo a ziemia :) skuteczność hamowania jest oszałamiająca ja mam 312 na zwykłych ATE i działa super wiec jak jest możliwość to warto.
Oszalamiajaco to a grupa hamuje. To jest wystarczajace do szybkiej jazdy na codzien
A jakie heble są w 1.8 AGN ?
280 mm
Witam.
Czy jarzma z audi a4 B5 są takie same jak w a3 8l ? przyjmując w oby dwóch tych modelach tarcze 288mm. są identyczne ?
nic z A4 nie będzie pasować do A3
Szukam i szukam, ale nigdzie nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Chodzi mi o swap hamulców tylnych (wentylowanych) z S3 8L do A3 8L 1.8T AGU. Jeśli kupię kompletny zestaw czyli jarzma, zaciski, tarcze to wszystko pasuje P&P czy trzeba coś przerabiać/rzeźbić bo coś tak słyszałem. Wiadomo że w S3 jest napęd Quattro a u mnie zwykły wiec zastanawiam się czy jarzma nie są jakieś inne. Następna sprawa to osłony tarcz: Mogą zostać stare z tarcz 232? czy muszę kupić pod tarcze 256. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam u siebie zestaw z Cupra R w 8l -wchodzi p&p. Co do zestawu z s3 to ,z tego co pamietam wkladali ale bez rzemiosla sie nie obeszlo
http://www.fotosik.pl/u/slusar4/album/826285
Witajcie,
Przejrzalem znaczny kawalek internetu i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie
Zastanawiam sie, czy jarzma od hamulcy 312 A6 C5 (451) podejda do A3 8L 288 p&p.
Moze ktos probowal?
pzdr, hubert
Pany czy dieslowskie jarzma np. z golfa czy leona podejda mi do 1.6????
przy tarczy 280 i mniej potrzebujesz całej zwrotnicy, aby zmienić na 312