Zrób regenerację w Krasnem koło Rzeszowa. Koszt niecałe 800 zł za obie strony + 2 lata gwarancji. Robiłem tam i wszystko jest ok.
Umawiasz się podstawiasz auto rano i wieczorem odbierasz gotowe.
Printable View
Zrób regenerację w Krasnem koło Rzeszowa. Koszt niecałe 800 zł za obie strony + 2 lata gwarancji. Robiłem tam i wszystko jest ok.
Umawiasz się podstawiasz auto rano i wieczorem odbierasz gotowe.
Ja też kupiłem ta BORSEHUNG i po wymianie jest ogromna różnica w kreceniu kierownicą. W ogóle nie stawia oporu, bardzo lekko się kręci. Polecam.
Cześć.
Czy ktoś z użytkowników ma specyfikacje maglownicy?? Potrzebuję średnice zewnętrzną i wewnętrzną siłownika w przekładni.
Oraz długość samej maglownicy, bez drażków i osłon. Ma ktoś taki wymiar ?
Może ktoś szukał takiej informacji.
Miałem regenerowany magiel, ale od początku kierownica chodziła ciężko... Kierownica sama wracała na środek itd, ale bardzo ciężko się obracała.
Około 2 tygodnie temu sam wymieniłem maglownicę na nową BORSEHUNG. Po wymianie powiem szczerze, że stwierdziłem iż było to najlepiej wydane 1000 zł jakie wpakowałem w auto. Kiera chodziła jak masełko, zero oporów, sama jazda sprawiała na prawdę duuużo przyjemności... Aktualnie nie jest już tak kolorowo. Nie powiem, że kierownica chodzi jakoś bardzo ciężko, ale dużo ciężej niż przez jakieś kilka dni po wymianie. W sumie można było kierownicą kręcić 1 palcem, a aktualnie raczej nie jest to możliwe. Gdzie szukać problemu? Płyn czysty, pompa nie wyje.. Dzisiaj byłem ustawić zbieżność i miałem małą nadzieję, że może to rozwiąże problem ale dalej to samo...
Jest jakiś na forum magik od wspomagania? Może pompa do wymiany? Aczkolwiek cichutka, nic nie wyje.... :/
Może wypowiedzą sie osoby co zamontowały u siebie ten magiel czy też wspomaganie im osłabło po około tygodniu od wymiany.
Nic nie osłabło nadal jeden paluszek :) coś się tam ma na rzeczy u Ciebie i dlatego :)
Witam Panowie,
również zakupiłem nową maglownicę Borsehung do mojej A3. Chciałbym się poradzić w kwestii płynu do wspomagania. Poczytałem już w wielu miejscach i ciągle trafiam na rozbieżne informacje. Zakupiłem w ASO płyn G 004 000 M2 (podobno to już syntetyk?). Sprzedawca od magla powiedział, że trzeba lać zielony płyn, mineralny, bo przy synetyku magiel się rozcieknie. G 002 000, który był mineralny ale już nie produkują. Chciałem spuścić resztkę tego co mam obecnie (kolor wpadający w brąz już), przeczyścić i zalać układ tym G 004 000. Co zrobić?
Zdjęcie płynu, który kupiłem:
http://oi63.tinypic.com/29fxczo.jpg
chyba po 2001 była zmiana koloru płynu/przed 01' miał być zielony
temat o płynach istnieje
http://www.a3-club.net/forum/showthr...yn+wspomagania
Wiem, czytałem cały ten temat, ale tam też się przewijają rozbieżne odpowiedzi. Moja A3 jest akurat z 2000 roku. Z jednej strony skoro producent wypuścił płyn G 004 000 to chyba liczy się z tym, że powinien być on kompatybilny ze wszystkimi starszymi autami, zwłaszcza że G 002 000 już nie można dostać. Z drugiej strony nie chciałbym przez taką błahą sprawę zepsuć nowy magiel/pompę.
masz mieć/zalać zielony
ja kupowałem febi gdy wymieniałem maglownicę
Wykonałem kilka telefonów do różnych ASO w Polsce i wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że śmiało można lać G 004 000, dostępny oczywiście u nich. Nawet po VIN'ie sprawdzając tak wychodziło. Od jednego pana usłyszałem nawet, że to jest mineral.
Mimo wszystko nadal nie jestem przekonany ;)
jedyny ratunek;)
http://bi.gazeta.pl/im/d7/14/e9/z152...likowskieg.jpg
ja do swojej a3 zalałem zielony syntetyk febiego :) po wymianie magla na borsehunga
@klamamoto - poprawiłeś mi humor :D
@adam458 - hmmm syntetyk czyli 06161 w przypadku febiego? Sprawuje się bez problemów? Jak febi to już myślałem, żeby lać 06162, czyli zielony mineralny.
Panowie, dzięki za wszystkie podpowiedzi. Decyzja już podjęta - zalewam ori G00400 z ASO. Dam później znać jak się miewa "pacjent" ;)
Zgodnie z obietnicą zdaje raport. Od tygodnia latam na wymienionej maglownicy. Tak jak pisałem - zalałem oryginalnym płynem G 004 000 M2 z ASO. Kierownica chodzi bardzo lekko, pompy nie słychać. Ogólnie polecam taki zestaw.
Koledzy, mam do was pytanie. Mam maglownice po naprawie bo ciekła. Ale teraz trochę ciężej chodzi kierownica niż wcześniej. Szczególnie jest to odczuwalne w położeniu neutralnym kiedy koła są prosto - brak precyzji w prowadzeniu - trochę nie czuć kół.
Czy mogę troszkę poluźnić tę śrubę na maglownicy, czy to nie będzie miało wpływu na opór pracy?
Byłby ktoś tak miły i przedstawił z technicznego punktu widzenia co "dociska" ta śruba?
Czy jej lekkie poluzowanie może spowodować wyciek czy tylko wpływa na luzy?
Pozdrawiam
Ta śruba ma zadanie dociśniecie listwy zębatej do zębatki - kasowanie luzów. Pod nakrętka jest sprężyna a na niej jest palstykowy element po którym przesuwa sie wcześniej wspomniana listwa. Jak popuścisz zabardzo bedziesz wyczuwac luzy w układzie kierowniczym.
Może ktoś opisać procedurę kasowania luzów na maglu jakim kluczem i w jaki sposób? jakieś zdjęcie?
poczytaj i ew.tam kontynuuj
http://www.a3-club.net/forum/showthr...i-kierowniczej
http://www.a3-club.net/forum/showthr...y-kierowniczej
Śruba powinna być dokręcona w takim stopniu aby kierownica wracała sama do neutralnego połozenia podczas jazdy. Jak odkręcisz zbyt duzo to bedziesz mieć wyczuwalne luzy przy skręcaniu kierownicą. Metodą prób i błedów dojdziesz do optymalnego położenia śruby.
Nasadka 16 albo 18 nie pamietam, przedłużka i jedziesz.
Z podnośnika da rade ale bedziesz celował na ślepo. Najlepszy jest kanał. Zacznij popuszczać po 1/8 - 2/8 obrotu.
czy ktos mogl by podrzucic foto gdzie jest ta sruba reg. ?
sruba jest zwrócona w strone ściany grodziowej. Na priv link z foto
śruba na foto(to nie A3)
http://www.carox-regeneracja.pl/uplo...oju-8941-0.jpg
Siemano, dziś zakupiłem przekładnie Borsehung ktoś ma doświadczenia, może coś powiedzieć na ten temat ??
Mam u siebie taką od 2,5 roku i nic się z tym nie dzieje. Na pewno lepsza niż regenerowana nie wiadomo gdzie
U mnie tak jak już chyba pisałem w tym wątku. Na początku można było kręcić kierownicą małym palcem, ale po około tygodniu było już sporo ciężej i tak zostało do tej pory.
Ja założyłem Borsehunga w styczniu tego roku i do tej pory (odpukać) sprawuje się świetnie. Robią części na pierwszy montaż, więc myślę że można im zaufać ;)
Witam, zna może ktoś rozmiar podkładek przewodów zasilających maglownice ? nie moge znaleść nic konkretnego :/
sebastian1990
nr.6 N0138495
http://www.jimellisvwparts.com/image.../203422450.jpg
14x20mm
https://www.europaparts.com/sealing-...-n0138495.html
podziekował :)
a jeszcze nr 7 masz rozmiar ?
dajesz zwykłe podkładki miedziane i hula bez problemu
Heja,
Czy osobe ktore kupily maglownice Borsehung nadal są z niej zadowoleni ? Stoje przed wyborem regeneracji a kupnem Borsehunga. Czy ta maglownica to faktycznie OEM z niemiec ? Nie jakis chinski zamiennik ? Prosze o info, jest to wazne nie tylko dla mnie ale dla kazdego kto sie bedzie z tym problemem zmagal. Pozdrawiam!
Tak, mowa o tej z linka, który podales.
Witam przy skręcaniu w lewo trzeszczy/piszczy cały układ kierowniczy. u mechanika dowiedziałem się że spadłą osłona z lewej strony maglownicy.
Mam do was pytanie czy lepiej oddać ja na regeneracje czy kupić od kogoś z forum maglownice używaną i wstawić ? ( koszt regenerowanej to ok 1100 trójmiasto ) + robocizna itp. czy taniej i lepiej wyjdzie kupić używaną i wsadzić ?
Piotrekaudi, nie wiem gdzie sprzedają u nas regenerowane po 1100, ale nowa Borsehung'a kosztuje niecałego kafla, a ma 5 letnią gwarancję :).
http://allegro.pl/przekladnia-maglow...541835253.html
Z tego co się dowiadywalem regeneracja z demontażem może wynieść do 1100. Dla tego pytanie czy nie lepiej kupić używke za jakieś 400 zł i zamontować
A skąd wiesz w jakim stanie będzie używka i jak długo pojeździ? 400 używana, do tego nowy płyn (2L, żeby przepłukać układ), do tego montaż, a żadnej gwarancji :).
Kupiłem wyżej wspomniana nowa z gwarancja i odpukać juz blisko 2 lata śmiga bez problemu 😎
Wysłane z Nokia 3310i za pomocą Tapatalk
a jakiej firmy polecacie maglownice ?
Podalem Ci linka, tez taka do siebie wrzucilem.
kupiłem regenerowaną maglownice z drązkami , końcówkami za 750 zł , słychac na postoju przy szybkim kręceniu kierownicą pukanie... takie jak od końcówki czy drążka, ale one są ok...czy faktycznie jak regenerowany produkt to juz nie będzie gładko i cicho...? stara sie rozczelniła i wymieniłem dlatego, ale nic nie pukało..od strony montażowej mechanika wszystko ok w sensie założenia itd, sprawdzaliśmy dwa razy, czyżby zatem winna sama przekładnia i machnąć na to ręką, bo kolejna regenerowana tez cos może mieć i nie ma sensu pchać sie w koszty? jakie są wasze doświadczenia ?
dzięki za opinie
a może krzyżak na kolumnie szukałeś tam ??
jak kiedyś wymieniałem maglownicę na regenerowana to zarówno przed jak i po wyminie nie słyszałem żadnych stuków
niech ktoś kręci kierownicą a Ty słuchaj czy to z okolicy magla czy końcówek oraz przysłuchaj się czy to pukanie to nie z okolicy kielicha