Grzanie wlacza sie od okreslonej temaperatury na zewnatrz i trwa przez okreslony czas. Niestety nie wiemy przy jakiej i jak dlugo.
Printable View
Grzanie wlacza sie od okreslonej temaperatury na zewnatrz i trwa przez okreslony czas. Niestety nie wiemy przy jakiej i jak dlugo.
Można sobie ustawić czas grzania lusterek i tylnej szyby, tylko na tą chwilę nie powiem Wam w którym sterowniku widziałem taką możliwość.
Już wszystko wiadomo
http://images40.fotosik.pl/1131/a2d054a25dba23dbm.jpg
Ooo, super. Nigdy tego nie namierzylem :)
U mnie własnie podgrzewanie lusterek włącza wraz z tylną szybą i działa tak długo jak jest włączona szyba
Witam, zapaliłem autko ,ruszyłem przełacznikiem i pojawił sie prąd na kabelkach, tylko ze przez okolo 2 minuty jest a następnie gasnie i włącza sie cyklicznie co 5 sekund ( przerwa -migniecie - przerwa -migniecie ) i tak w kółko co to moze być ? prosze o pomoc .
tylko nie da sie tego wyłaczyć .wyłaczy sie jedynie jadk przekrece kluczyk
Przekrec przelacznik regulacji lusterek z pozycji srodkowej na inna i powinno sie wylaczyc.
Dobra Panowie teraz może mi coś wykombinujecie. A3 po lifcie modelowo 2009. Po odchyleniu lusterek widać że do szkła idą przewody więc i pewnie są podłączone. Po zakodowaniu modułów drzwi 42 i 52 nie ma żadnej reakcji.
VAG pokazuje tylko błędy.
Adres 42: Elektr.drzwi kier.
Numer seryjny sterownika: 8P0 959 801 K
Komponent i/lub wersja: Tuer-SG H03 0060
Kodowanie: 0000252
Kod serwisu: WSC 00046
Znaleziono 1 błąd:
00943 - Podgrzewanie lusterka strona kierowcy - Z4
012 - Usterka w obwodzie elektrycznym
Adres 52: Elektr.drzwi pas.
Numer seryjny sterownika: 8P0 959 802 K
Komponent i/lub wersja: Tuer-SG H03 0060
Kodowanie: 0000252
Kod serwisu: WSC 00046
Znaleziono 1 błąd:
00944 - Ogrzewanie lusterka strona pasażera - Z5
012 - Usterka w obwodzie elektrycznym
Czyżby w autach po lifcie coś się zmieniło i trzeba ciągnąć jeszcze dodatkową instalacje?
Na pewno kable sa wpiete z tylu wkladu? Jesli tak, sprobuj jeszcze zamienic miejscami podlaczenia wtyczki. Mi kiedys wywalalo blad (chyba nawet taki sam), zamienilem miejscami i przestal wyskakiwac.
Wszystko jasne. Po wyjęciu wkładu okazało się że kabelki są wpięte w plastikową ramkę która mocuje lustro. Nie ma maty grzewczej. Po podłączeniu żaróweczki zaświeci się a później miga więc wymiana wkładów i załatwione :)
u mnie to samo ,a co z tym miganiem?
Z miganiem wszystko ok. Najpierw wkład grzeje się ciągle przez kilka minut a później co chwila jest krótki impuls żeby utrzymać ciepłe lusterko.
Witam,a czy wie ktoś może gdzie dostane same maty grzewcze?? czy muszę kupować całe lusterko gotowe.?
Na allegro kupisz maty. Ale nie ma sensu sie bawic, bo mozna uszkodzic lusterko probujac je odkleic. Lepiej kup sobie nowe wklady, dobre zamienniki po 50zl na allegro.
BTW. To jest temat o 8P. Wiesz?
o sory nie zauwarzyłem, ale dzieki.
hej, wiem ze to temat o 8P, jednak ja mam pytanie, czy w 8L po wlozeniu wkladu z matą grzewczą tez trzeba cos grzebac VAGiem?
nie trzeba vagowac lecz przypuszczam ze nie będzie działać z racji nie pociągniętej instalacji
bylo na forum opisane dokladnie jak to jest w 8L
panowie dzialam na VAG K+CAN 1.4 i chcem zakodowac grzane lusterka po wejsciu w kanaly 42 oraz 52 co trzeba tam zmienic bo jeszcze nie ogarniam tego programu.....
W warsztacie jest przeze mnie wszystko opisane:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...225#post847225
To lepiej tego nie pisz, bo zaraz mod kartke wlepi :/
A dziekuje sie bez zbedengo nabijania postow klikajac "pomogl".
Witam, mam ten sam problem co IceMan z tym, że u mnie żarówka w ogóle się nie zapala. Próbowałem na postoju oraz podczas trasy w temp ok. 2 stopnie i dużej mgle. Czy jest opcja żeby przewody dawały napięcie? http://img.tapatalk.com/d/13/11/14/yhate4u5.jpg
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Samo sprawdzenie kabelków nie zawsze wystarcza. Trzeba też zakodować podgrzewanie lusterek.
Link: http://www.a3-club.net/forum/showthr...225#post847225
To ja też zadam pytanie. Jestem przed kupnem lusterek z grzaniem ale chciałem najpierw sprawdzić czy uda mi się zakodować. Po zakodowaniu napięcie na kabelkach 14,4V (silnik włączony) czyli będą grzały. Po odłączeniu zapłonu i nawet wyjęciu kluczyka i nawet zamknięciu auta, na kabelkach ciągle 8,4V zamiast 0V. Czy to normalne? Czy jak podłączę lusterka z matami nie będzie zjadało mi akumulatora na postoju?
nie tragizuj, kazdy sterownik drzwi ogarnia grzanie lusterek. bedzie dzialac.
Nie tragizuje, tylko zdziwiło mnie to napięcie 8,4V nawet jak nie grzeje. Wydumałem sobie że to jest jakieś napięcie kontrolne którym sprawdzana jest sprawność obwodu grzewczego. Lusterka założyłem zakodowałem i pięknie grzeją. I przy okazji dzięki czaro10 za wrzucenie kodowania!
A ja dzisiaj w 8p 09r. zastalem problem, otóż po kodowaniu lusterka grzaly, lecz były to jakieś chińskie podróbki, więc zmieniłem na moje seryjne oryginały. Po jakimś czasie zorientowałem się, że nie działa mi automatyczne otwieranie-zamykanie szyb przednich oraz tylne szyby nie reagują wcale na przełączniki. Kontrolka zamknięcia drzwi (dwie kłódki) nie święci pomimo całkowitego zamknięcia. Zmienił się też jakoś dźwięk mechanizmu zamknięcia samochodu zamkiem centralnym z pilota. Ktoś podpowie co mogło pójść nie tak? Czy wina może leżeć po stronie kabelkow od lusterek, które dają prąd a nie są podłączone? Lusterka z podgrzewaniem już odeslalem do sprzedawcy więc nie mam jak tego sprawdzić, a kodowanie robił znajomy elektromechanik. Pozdr
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Myślę że gościu nie zakodował Ci wersji 5 drzwiowej. W kodowaniu +128.
na poczatek sprawdz bledy VCDSem w sterowniku drzwi.
To ja takie szybkie pytanko. Mam kabelek i chcialbym zakodować sobie grzanie lusterek. Wiec Jeśli obecnie mam wartość:
0000016
+0000032 = Mirror Heater installed (podgrzewanie lusterka)
czyli wpisuje
0000048 daje Do it
i robie to w :
-> 42-Door Elect, Driver
-> 52-Door Elect, Pass.
Zgadza sie ?
zgadza sie
Nie umiesz dodawać liczb? To co chcesz zakodować sumujesz do siebie i taką liczbę wpisujesz jako kodowanie.
PS. Jeśli Ty masz takie problemy może zostaw VCDS i inne zabawki ludziom którzy ogarniają. Sam posiedź dłużej w pracy zarób kase i daj innym zarobić. Tak chyba będzie najbezpieczniej.
Kolego Tyngi, dwa posty wyżej od Twojego masz moj wpis w ktorym pytałem o sposob kodowania. Tam masz wszystko super wyjasnione.
dzięki seth01 już ogarnąłem, a Ty IceMan nie musisz być taki arogancki...
Mam problem z podgrzewaniem lusterek. Instalacja jest podłączona do mat grzewczych na kablach jest zasilanie, lusterka nie grzeją ani po włączeniu tylnej szyby ani po naciśnięciu w gore pokrętła lusterek w pozycji 0. w module komfortu nie wyrzuca żadnych błędów auto mam od lata jeszcze nie wdrożyłem się na tyle żeby wiedzieć co jest dokładnie w samochodzie zainstalowane.
-jaki numer modułu obsługuje podgrzewanie lusterek
-Gdzie na śląsku mogę sprawdzić / zaprogramować lusterka
-czy po przedzwonieniu do Serwisu Audi podadzą mi po numerze vin czy lusterka powinny być podgrzewane.
-proszę o ewentualne porady co mam zrobić w tym wypadku, gdy w wracam z pracy opcja jazdy z oblodzonymi lusterkami jest niefajna :)
Bez zakodowania ich podgrzewania w sterowniku dzrwi nie będą działały, podjedz do kogoś z okolicy kto ma vaga i ci to na szybko zakoduje.
http://allegro.pl/audi-a3-8p-a4-b6-a...625695775.html
Mam podgrzewane lewe lusterko, w prawym mam pociągnięty kabelek ale lusterko jest zwykłe bez podgrzewania. Chciałbym wymienić samo lustro na grzane, ale tak żeby wyglądało jak oryginał. Lusterko z linku się nada? Czy ma inny kolor szkła niż oryginalne?
Witam Wszystkich!
Mam taką sprawę . Posiadam a3 8p sportback 2004r. Nie mam oryginalnie grzania lusterek ale są kable. Przejrzałem temat i wiem ,że wystarczy kupić wkłady z matami i zakodować dobrze i wsio gra. Teraz tylko w jakich blokach itd(błagam po kolei bo jestem laikiem jeżeli chodzi o VCDS, nigdy nie miałem z tym problemu , wczesniej używałem VAG com 311 do a4 b6). wiem ,że tzreba ustawić wartości w nastepujacych zakładkach ,tylko gdzie one są :P (jak krowie na rowie trzeba) :P
-> 42-Door Elect, Driver
-> 52-Door Elect, Pass.
Tylko teraz jakie wartości ,bardzo proszę o pomoc
Bardzo proszę o odpowiedź , Pozdrawiam! :)
klikasz w 'coding" i dodajesz odpowiednia liczbe, ktora podana byla nascie razy, nawet pare postow wyzej
Cytuj:
+0000032 = Mirror Heater installed
jeśłi są kable a wkłady zwykłe to raczej na pewno ktoś wymienił na zwykłe, Jeśli fabrycznie nie było by grzanych szkieł to kabli tez by nie było.
nie znasz auta to nie rob zamieszania piszac takie dyrdymaly. w kazdym 8p sa kable do grzania. niewazne czy byly fabrycznie grzane wklady czy nie.
Miałem podobna sytuacje jak Iceman, oszukane podłączenie przewodów tylko na klej do plastiku. Kodowanie + wymiana wkładu pomogła.
Dla potomnych, jak jeszcze tu nie było wkłady 4F0 857 535 AB nie są grzane, te z końcówką AF już tak, różnicę widać gołym okiem.
Tak to u mnie wyglądało, A3 SB 2009
http://i.imgur.com/eRPzAxl.jpg
http://i.imgur.com/Vlro2N2.jpg
http://i.imgur.com/OR7R18I.jpg
Mam problem. Kupiłem grzane wkłady lusterek, zakodowałem je zgodnie z instrukcją (dodałem 32 do aktualnej wartości czyli mam 252) ale lusterka nadal nie grzeją. Zastanawiam się czy to kwestia wysokiej temperatury i dlatego się nie załączają?
Ale z drugiej strony w blokach nadal mam informacje o braku zainstalowanych matach...
http://i.imgur.com/LLvffNz.png
ok, grzanie działa tylko tak jak pisaliście - w bliżej nie określonych warunkach (np podczas jazdy i deszczu)
Dzisiaj i ja sprawdziłem moje lusterka bo nie grzały. Okazało się, że instalacja była po prostu nie podpięta :). Wystarczyło podpiąć, zakodować i działa :)
Oprócz dwóch przewodów do maty grzewczej, jest jeszcze dodatkowa wtyczka 2-przewodowa czarna - do czego ona jest?
Na zdjęciu poniżej widać, co zobaczyłem po ściągnięciu wkładu
https://lh3.googleusercontent.com/-N...count_id%253D1
Czy po podpieciu tych wkładoc cośjeszcze trzeba robić, żeby działały czy trzeba jeszcze cos dolozyc kodowax?
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Dzięki za info. Może je kiedyś zamontuję ☺
Wszystko jest napisane wcześniej, tj jeżeli nie jest ustawione kodowanie to dodajesz wartość 32 do aktualnego kodowania w modułach 42 i 52 i ma działać.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Nie trzeba nic kodować trzeba przeczytać temat o lusterkach fotochromatycznych
Mylisz podgrzewanie z funkcją samościemniania.