Chętnie, ale wszystko jest skutecznie pochowane a tym samym niewiele będzie na foto widać, dodam, że zrobione jest bardzo schludnie:)
Printable View
Też chcę zobaczyć tą instalację :) w tej cenie to gazownik musiał robić po kosztach...
Powiem tak: co mnie to obchodzi jak kto na tym montażu wyszedł finansowo, całość trwała 2 dni, strojenie ze mną za kierownicą około 1,5h, majster z boku z laptopem. Dodam, że to moje 4te auto z LPG, wiec coś na ten temat powiedzieć mogę, instalacja sprawuje sie rewelacyjnie, sam ją sobie teraz serwisuje (wymiany filtrów, strojenie, upgrade softu, korekty itp.) , warsztat potrzebny był mi tylko na montaż, wiadomo - papiery :)
Sprawny silnik i dobra instalacja to w 1.6 bajka. Szczególnie jeśli chodzi o strojenie z VAGiem na kolanach ^^ Korekty zmieniają się tak (dość wolno), że można spokojnie wyregulować wręcz idealnie ;)
Witam. Mam możliwość założenia używanej instalacjii. Chciałbym poznać waszą opinię ponieważ ja jestem zielony w tym temacie. Czy takie zestawienie pasuje do mojej a3:
Reduktor: Tomasetto
Zbiornik: Stako
Wielozawór: Tomasetto
Obudowa wielozaworu: Stako
Zawór tankowania: Tomasetto
Elektroniczna jednostka sterująca ECU: STAG 4
Wtryskiwacz gazu: Valtek
Prawdopodobnie będę musiał wymienić reduktor, bo tutaj jest do 90kM, więc wymienić na Tomasetto do 150kM czy wybrać inną firme?
Na start Ci powiem że wtryskiwacze Valtek to jedne z najgorszych wtryskiwaczy na rynku. Skonsultuj się z kosmo z tego forum, on Ci coś więcej podpowie. Czasami warto zainstalować używaną instalację.
Mam gaz BRC w 1.6, założony przy 120k km i po 50tyś kilometrach mogę śmiało polecić. Nic się*nie działo,a spadku mocy w ogóle nie czuję.
Info dla ludzi, którzy przeglądają forum i szukają nowych opinii na temat LPG w 1.6... A Twój komentarz jest zbędny.. Ale czym byłoby forum bez hejterów...
Kolego, Twój post mało pomoże komukolwiek, tak samo jak mało zawiera szczegółów technicznych... Co znaczy ze masz instalacje BRC? Masz kit BRC czy sam sterownik? Radek też BRC czy inny jakiś? Etc. Najpierw napisz rzeczowy wpis a potem miej pretensje, że ktoś hejtuje :/
Hej chłopaki,
Czy opłaca się montować gaz przy przebiegach:
- pon/pia, rano 0-5km, wieczor 0-5km. Trasy krótkie długie czasy postoju,
- sob/nie, zdarzają się trasy 0-300km. Nie zawsze...
- roczny przebieg 9-10tys,
- styl jazdy spokojny, prędkości 0-120 km/h
Montaż kosztuje 2,5 tys. Przebieg auta 200tys. Rok 2001. Policzyłem, że za 2,5-3 lata się zwróci, aczkolwiek auto jest leciwe i kto wie co może się zdarzyć po drodze...
Osobiście mam 1.8 LPG (zakładał poprzedni właściciel).pierwsza zima za mną - na krótkich miejskich dystansach (takich jak Twoje) często-gęsto przejeżdżałem 1,5-2,5km na benzynie, zanim przełączyło na LPG. Latem jest lepiej, odpalę samochód i na pierwszych światłach już mam LPG :). Osobiście rocznie robię 10-15kkm~ i gdybym miał samemu zakładać LPG, pewnie bym tego nie zrobił.
No właśnie :) Stąd moje pytanie. Założyć jest nie sztuka, ale przy takich przebiegach czas zwrotu jest trochę długi...Zwłaszcza, że nie jest to młode auto.
Rozejrzałem się trochę za "monterami".
Dziś padła fajna propozycja cenowa:
- stag 4 qbox,
- wtryski stag (nie podano mi modelu),
- reduktor stag (do 125km podajrzę),
- montaż przy wlewie paliwa w cenie,
Cena 2400zł
Gwarancja 3 lata.
Zakład APanasiewicz, Łódzkie
Dobra propozycja?
https://www.youtube.com/watch?v=Y6vJBTjKz1g
Ktoś wie jaką nazwę (jaka firma) nosi ta kontrolka LPG? Potrzebuję pobrać instrukcję. Rozchodzi się o to, że przy powyższym sygnale albo jadę już na rezerwie (resztkach gazu) albo oznacza to, że gaz się skończył - tego nie jestem pewien. Gdy wcisnę przycisk - przestaje wydawać przerywany dźwięk ale dalej miga.
Mam podobną kontrolkę (o ile nie identyczną). Mogę Ci w weekend przeskanować instrukcję, ale to na pewno jest KME. Musisz poszukać dokładnego modelu.
Takie zachowanie niby świadczy o braku gazu, ale po naciśnięciu powinna całkowicie zgasnąć. Ale nie jestem tego pewien - rzadko jeźdzę do końca zbiornika :)
O widzisz to jest na pewno KME a dokładnie to KME NEVO, właśnie poogoglałem trochę i pokazuje tę samą kontrolkę. Tutaj http://lpg-forum.pl/kme-nevo-opis-fu...ka-t23804.html napisali, że gdy miga i piszczy przerwanie to znaczy, że kończy się gaz tylko pytanie ile teraz tego gazu mniej więcej jest? Od jakiego momentu to się zapala?
A skanować nie musisz - jakąś instrukcję już znalazłem http://www.lpg.auto.pl/userfiles/fil...ukcja%20Pl.pdf
U mnie miga i piszczy w momencie przełączenia się na benzynę z powodu braku gazu. Gazu jest wtedy bardzo mało, można wymusić przełączenie na gaz ale wtedy i tak po chwili powróci na benzynę. Reasumując to oznaka braku gazu :)
To od KME - dokładnie :)
Mam ten gaz i piszczenie z filmiku - to brak gazu.
Pojedyncze piszczenie to rezerwa. Im mniej gazu, tym piszczy częściej.
Ja na rezerwie robię nawet i 100 km - to połowa butli.
Dziwne, może tylko ja tak mam, ale przyzwyczaiłem się i nie mam z tym problemu.
Mozna zwykly gaz czy tylko sekwencyjny?
można, ale to nie ma sensu, lepiej dorzucic do sekwencji.
Pech chciał aby mój jeden wtryskiwacz (OMVL REG Fast) uległ stopieniu.
http://i.imgur.com/YQPMGY9.jpg
Ale też płakał nie będę z racji tego, że wtyrzymały prawie 100.000km.
Teraz szukam następnej listwy wtryskiwaczy i chciałem zapytać czy ta będzie odpowiednia:
http://allegro.pl/listwa-wtryskiwacz...612401229.html
Indentycznej jak ja miałem nie mogę znaleźć. Ta wydaje się taka sama jeśli chodzi o parametry. Ale czy na pewno?
Rozwiazanie problemu:
- wymiana listywy wtryskowej
- wymiana instalacji elektrycznej (zwarcie na jednym przewodzie do drugiej cewki)
- wymiana komputera (spalona płyta, może się uda naprawić)
A ja chciałbym zadać takie w sumie typowe pytanie, na które jednak nie znalazłem dokładnej odpowiedzi. Dlaczego polecacie wtryski hana? Zakładam teraz instalację gazową do 1.6 AVU i zastanawiam się, czy opłaca mi się dopłacać 200zł na hany czy może zostać przy AC W01. Dokładnie zamierzam założyć Staga 4 QBOX + ACR01 + AC W01+ wielozawór tomasetto.
Chcesz odpowiedzi, oto odpowiedź: na instalacji gazowej oszczędza się po montażu ale nigdy przed!!! Hana to jakościowo lepszy wtrych, wytrzymuje większe przebiegi chociaż ja i tak polecam Dragony od Techa :)
No dobra, to porozmawiajmy po męsku. Zamierzam autem pojeździć jeszcze max 2 lata. Jeśli nie zmienię pracy, przewidywany przebieg w tym czasie to max 50 tyś, ale to max maxów. Instalację zakładam w dobrym ( o ile nie najlepszym ) zakładzie w Częstochowie gdzie pracuje mój dobry znajomy więc wiem, że przyłożą się do regulacji. Zapłacić 2300zł za zestaw który napisałem powyżej, 2500 za ten sam tylko wtryski hana, czy 3000 z qboxem plus + hana? Na ten moment uważam że pierwsza opcja jest najkorzystniejsza i tak też mi doradzają, jest sens dokładać?
Jakbyś nie był leniem, to byś w tym wątku juz dawno przeczytał na czym moje 1.6 AVU grało jak z nut :P Tech 224+Dragony+KME Silver... To jest zestaw, na którym ten silnik jedzie aż miło, sterowniki Techa są świetnie dopracowane, sam sobie stroiłem swoją instalację bo na ich algorytmie to bulka z masłem dlatego nie polecę Ci żadnego z wymienionych przez Ciebie zestawów bo są po prostu nie warte Techa i Dragonów, no sorry ale taki life...
Andrei, załóż QBOX+ACR01+wtryski BARRACUDA (to polski odpowiednik HANA, jeśli nie dostaniesz, to wtedy HANA). QBOX Plus w tym aucie jest niepotrzebny, to zbędny wydatek!. Co do DRAGONÓW to loteria, jedni jeżdżą bezawaryjnie, innym padają jak muchy (szkoda nerwów i czasu). Cena 2500 nie wydaje się wysoka, renomowane zakłady biorą więcej :). Teraz najważniejsze, zarejestruj się na lpg-forum.pl, wejdź w dział galeria i poszukaj zdjęć montaży ludzi, którzy się na tym znają, np:
http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?f=...=unread#unread
http://lpg-forum.pl/post676784.html#p676784
http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?f=...=unread#unread
Witam
Kolega od momentu kupienia auta z silnikiem AKL ma problemy z mocą na PB i LPG. Dokładnie coś nie tak jest z mieszanką. Mechanik zaproponował aby gazownik spróbował to wyregulować aby przynajmniej na podtlenku auto latało. Niestety fachowiec nie dał rady. Pytanie czy jeśli instalacja jest jeszcze na gwarancji to mogę kupić sobie kabelek i samemu spróbować to wyregulować? Instalacja z firmy Elpigaz. Czy połapią się w razie problemów np z reduktorem, że ingerowałem w instalację?
Nie interesuje mnie ponowna wizyta w tym zakładzie, bo sprawiają wrażenie nie profesjonalnych. Koszt kabla to plus minus koszt regulacji i to mnie bardzo zachęca do zabawy na własną rękę
Nie wiem jak w tym przypadku ale np. u mnie przy pierwszym serwisie widzieli wszystko
Np. kiedy nie jeździłem autem (Male ekscesy i naprawa auta ponad dwa miesiące) kiedy był odłączany akumulator i jeszcze kilka rzeczy. Wiec osobiście nie proponowałbym chyba ze to prosta instalacja mało zaawansowana technicznie.
Bardziej wykorzystałbym fakt że jest na gwarancji i cisnął ich niech robią i tyle. Trzeba spełniać warunki gwarancji.
Najwyżej obserwował bym co robią itd.
Niestety auto kupione już z takim defektem. I nie wiadomo czy problem pojawił się przed/po montażu instalacji. W takim razie nie będę mieszał w sterowniku. Dzięki za odpowiedź
Koledzy 42 litry gazu spalił na 360km czy to nie za dużo
A3 2001 AUTOMAT 1.6 AVU Automat
jazda tako do 2800 obrotu Śilniak
Zimą w jeździe typowo miejskiej to całkiem możliwe, moje 1.8 w zimowej jeździe z odmrażaniem szyb potrafi zjeść i 15l/100km.
Dokładnie, moje 1.8 w automacie paliło 13l a 1.6 manual 8,5l zimą... Latem może 0,5l mniej...
Witam
Noszę się z zamiarem założenia gazu. Gazownik u którego będę montował zaproponował mi taki oto zestaw
sterownik go-fast
wtryski barracuda
parownik tomasetto
butla 54L
Rozmawiałem z nim na temat sterownika i montażu q-box'a. Stwierdził, że w takim aucie nie ma to sensu. Przy awarii jakiegoś podzespołu silnika benzynowego gaz przestaje działać, a przy go fast dalej można jeździć. Nie wiem co sądzić na ten temat. Jakie są wasze opinie ?
Co powiecie o parowniku ?
Zmień gazownika masz prosty silnik bez problemu ta instalacja da sobie radę, jako alternatywe możesz zastanowić się też się nad Lpg tech czy AG Zenit, co do wtrysków są z górnej półki a reduktor tmasetto to tylko producent ja bym założył artica lub z dolnej półki alaskę i wsio takie jest moje zdanie, niech jeszcze inni się wypowiedzą bo użytkowników z LPG w tym samochodzie jest dużo.
Ja posiadam 1.6 AVU w gazie, przejechałem trochę ponad 10 tyś km i mogę powiedzieć że wszystko śmiga aż miło. Podstawą jest zdrowy silnik i dobry gazownik, ja mam założony STAG 4 Q-box, reduktor AC-R01, listwa AC-W01 i jest glanc. Butla 55 litry, wchodzi jakieś 44-46. Spalanie między 8-11 litrów, na baku przejeżdżam 420-560km.
ja zamontowałem lpg BRC SEQUENT 32 OBD, dokładnie tydzień temu , jak na razie testuje , jestem zadowolony , praktycznie nie czuć przełączenia na gaz, z racji że robie mało kilometrów, więc czekam na przełączenie i dopiero ruszam , czas przełączenia na lpg na postoju około 7 minut . Co prawda wyjeżdżam z garażu ,ale na dzisiejszą chwile -20 to i tak dobrze :), montowanie lpg skłoniło mnie duże spalanie mojego a3, posiadam 1,6 w automacie przy normalnym jeżdżeniu tylko po mieście no i górki małopolska, pb spalało mi 12,5L/100km:pale: ,45l robiłem około 340km:(, stanowczo za dużo zobaczymy jak bedzie z lpg :P
tak wiadomo, jak ktoś zainstaluje lpg u ,,fachowca" za pół ceny, to nie ma co sie dziwić że coś nie działa i sie psuje. Ja za instalacje zapłaciłem 2 800pln u renomowanego warsztatu brc, gaz podobno nie psuje silnika a czytałem że jest lepszy od pb , wszystko zależy czy jest instalacja dobrze dobrana do silnika i dobrze ustawiona(czytaj dobry gazownik).:thumbright:
ja wycodzę z takie samego założenia by na instalacji gazowej nie oszczędzać bo póżniej to się odbije czkawką i wtedy pretensje do siebie bo to własny wybór.
Witam , przetestowałem pierwszy bak lpg i przy tankowaniu sie zdziwiłem na orlenie weszło do pełna tylko 36 litrów, a zbiornik mam 52 l, czy to normalne? Na tamtym zbiorniku zrobiłem 280 km czyli spalanie mi wyszło 13/100km , na paliwie miałem 12,5/100km, za to pieniążków na stacji zostawiłem 81zł a nie o wiele wiecej co myślicie o tym?
A jeżeli chodzi o kontrolkę ile jest lpg jeszcze to jest porażka na wszystkich świecących diodach zrobiłem ponad 10 km i pierwsza już zgasła, w ogóle jest to mało wiarygodne... Lepiej patrzeć na kilometry
Wczoraj zrobiłem 100 km od tankowania, pojechałem na stacje i do pełna weszło 12,5l , jest to najlepsze sprawdzenie jakie ma samochód spalanie, ogólnie samochód mój pali tyle samo lpg co benzyny, pozdrawiam
T o nie jest najlepszy sposób na sprawdzenie.
Najlepszy sposób to zajechać na stację z pustym zbiornikiem lpg zatankować pewną ilość gazu zanotować ilosc zapisać stan licznika i jeździć do wypalenia do końca i wówczas obliczyć zużycie. Im więcej zatankujemy do pomiaru tym pomiar będzie dokładniejszy.
To też nie jest dobre. Próbowałem wszystkich metod również tą którą opisałeś, niestety bez odpowiedzi pozostały różne zagadnienia w tym najważniejsze ile ona PALI.
Od 2005 roku jeżdżę 1.6 MPI od 8L---8Plift najlepszym wzornikiem są kilometry pokonywane na dystansie kilkunastu tyś km. Dlaczego tak twierdzę ? Jedną z a-trójek regularnie ujeżdżałem trasy Polska - Holandia, później już inną trzecią a3 ale 8P żonka ujeżdżała regularnie na lotnisko gdy pracowałem w Szwecji. Tankowane na różnych stacjach z różnym ciśnieniem i o różnych porach roku... dnia... temperatury. Niestety fizyka jest niezłomna w tej kwestii nie raz jest tak, że myślisz za dużo weszło a nie raz o kurde ale mało? trzeba to dzielić na 1000 km albo trasę, grubą trasę. Dopiero wtedy masz wiarygodny wynik.
Tak naprawdę ile pali a3 dowiesz się po 5-6tyś km. Wtedy masz jakiś średni wynik do którego możesz śmiało się odwołać nawet u wujka na imieninach.