napewno nie mial silownikow bo gdy zamykam to slychac pompke i bagaznik tez sie zamyka ! kolo pompki jest taka jakby centralka pisze na niej radio czy cos!
Printable View
jeśli na tej centralce jest jakiś model to spisz go i podaj na forum może w necie będzie jakaś instrukcja
Dałoby. Tak jak pisałem. Radiolinia dwukanałowa np. Elmes DWM50HM itp.
Dobra sorry że nie pomogłem ale chciałem dobrze, co złego to nie ja, Trzymam kciuki za zabawe z kabelkami, ale w tym to już niestety napewno nie pomoge bo sie nie znam. Pozdrawiam
jednak ktos juz kombinowal i mam zalozone cos taiego! Dalo by rade szyby podpiac pod to?http://img823.imageshack.us/img823/6817/10022011131.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Modul komfortu powinien byc w kazdej pompce.a to on odpowiada za szyby.Tak jak mowi etanol przytrzymanie kluczyka domyka szyby. A jesli chodzi o pilota to szyby domyka sie tym samym pzewodem ktorym zamykasz auto (cienki szary na forum jest z jakim paskiem).Kodowanie centralnego vagiem a potem sygnal masy na przewod zamkniecia zamka, kilkanascie sekund wystarczy.Albo znajdziesz taki w swojej cetralce (miernik w reke i jedziesz)albo wymiana centralki albo radiolinia jednokanalowa albo uklad kondensator przekaznik i masz domykanie z pilota. Aha Niekiedy centralki domykaja poprzez przytrzymanie przycisku.Wyprobuj jesli nie sprawdzales
kolego jak pisalem wczesniej vag kodu nie przyjmuje! oczywiscie ze probowalem przytrzymac guzik na pilota ale nic sie nie dzieje! CZYLI JAK MAM TO PODLACZYC? bo od tego mojego (magin toucz ) ida kable ktore sa wpiete w instalacje pomki jest chyba 6 przewodow! wiec?
znalazlem ze moj modul ma drugi kanal poprzez przytrzymanie dluzej szarego gozika na pilocie (ktorego nie urzywam) tylko ze u mnie pod ta funkcje jest podpiety takze zamykanie i otwieranie bo jak dlugo trzymam to sie zamyka i na odwrot! teraz by pasowalo wiedziec ktory kabel w pompce odpowiada za zamykanie i otwieranie szyb i podlaczyc go pod modul
z tymi szybami to jest tylko problem, u mnie nawet po wsadzeniu kluczyka w zamek i przekręceniu szyby się nie opuszczają ani nie domykają, i czym to może być spowodowane ? tym że mam dołożony inny moduł który steruję ori pompką Audi ? i jest taka możliwość ze akurat w moim aucie domykanie szyb nawet z kluczyka nie było zamontowane ? wydaje mi się że chyba nie..proszę o podpowiedź jakąś.
King jeśli masz dostęp do vag'a to spróbuj najpierw zaprogramować domykanie szyb, tu masz opisane co i jak zrobić:
http://www.forum.a3-club.net/showthr...zyb#post594448
wie ktos moze jakie kolory kabli przy pompce odpowiadaja domykaniu szyb
etanol próbowałem programować, pompkę mam z polifta..więc domykanie powinno być na stoprocent..pompka kodowanie przyjmie to na domykanie szyb z kluczyka w zamku, natomiast szyby nie chcą drgnąć..masz może jakiś pomysł ? nawet robiłem opcje że szyby w dół przytrzymać, do góry przytrzymać itd itp. i dalej nic..
Na wtyczce dziesieciopinowej pin 9 to domykanie komfortu.Ale to juz chyba nie idzie masą.Bo to jest wyjscie komfortu.Trzeba sprawdzic.
Moim zdaniem najpierw znajdz przewod szary i brazowy z czerwonym paskiem przy pompce jesli takie znajdziesz pod szary przewod podepnij zworke z kawalka przewodu i dotknij nim do masy skad kolwiek z karoserii etc. i przytrzymaj auto powinno sie zamknac i domknac szyby.jesli nie znajdziesz takich przewodow przy pompce to zrob tak z przewodem do ktorego masz podpietego swojego MT jako kanal zamkniecia. Jesli nic nie zadziala to odkrec podstopnice i zdejmij oslone za raczka otwarcia maski tam gorna brazowa kostka i te przewody o ktorych pisalem sa na pewno i przeprowadz ten manewr ponownie i daj znac.
King Podaj numer pompki
nie pamiętam całego numeru ale na końcu wydaje mi się że jest literka "D"
Dla potomnych
Wtyczka A (10 pinow)
T10 / 1 Klakson(syrenka) dla systemu alarmowego
T10 / 2 Kierunkowskaz w lewo
T10 / 3 Kierunkowskaz w prawo
T10 / 4 Terminal zasilania 30
T10 / 5 Masa / 31
T10 / 6 Oświetlenie wewnętrzne
T10 / 7 Siłownik bagażnika
T10 / 8 Pompka centalnego terminal 30
T10 / 9 Silownik szyberdachu(kontrola komfortu)
T10 / 10 Oświetlenie wenwętrzne, równolegle z T10 / 6
Wtyczka B (16 pinow)
T16 / 1 Do elektrycznej regulacji siedzenia z pamięcią
T16 / 2 wolny
T16 / 3 wolny
T16 / 4 Zabezpieczenie radia
T16 / 5 wolny
T16 / 6 Lewy przód krancowka drzwi
T16 / 7 Krancowki drzwi, przedni prawy, tylny lewy i prawy
T16 / 8 Crash Sygnał z Airbag STG
T16 / 9 Zamek drzwi, centrlny "on", kierowcy i pasażera
T16 / 10 Zamek bagażnika przełącznik (Avant)
T16 / 11 Ultradźwięki STG (PIN 20) / zwolnienie
T16 / 12 Siłownik tylnej klapy
T16 / 13 Speed sygnał
T16 / 14 Port diagnostyczny (K-Line)
T16 / 15 Do centrali , związek "komfort"
T16 / 16 Ultradźwięki STG (PIN 3) / aktywacja
Wtyczka C (12 pinow)
T12 / 1 Antena / Sygnał
T12 / 2 Przełączanie Plus / Gdy kluczyk w zapłonie
T12 / 3 wolny
T12 / 4 Kontakt przełącznik kaptur w drzwiach
T12 / 5 Zamek bagażnika centralny "on"
T12 / 6 Do zamka bagaznika
T12 / 7 Antena / ekran
T12 / 8 Zapłon Plus
T12 / 9 Przełącznik blokady drzwi wewnątrz (przycisk napadowy)
T12 / 10 Sygnał do zamka drzwi kierowcy i pasażera
T12 / 11 połączenie do centrali
T12 / 12 światło Trunk (Avant)
TomekAgu jestes pewien ze Twoja rozpiska jest dobra ? bo kabel na pozycji 9 w kostce 10 pin mam przeciety jak go zmostkuje to jest efekt przekręcenia zaplonu :] i silnika się zgasić nie da, nawet jak wyciągnie się kluczyk to silnik dalej pracuje.
Praktycznie w kazdym z tych tematow bylo podane jak na tacy rozwiazanie problemu:
http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?t=13808
http://www.a3-club.net/forum/showthr...%BF+sterownika
http://www.a3-club.net/forum/showthr...=pin+domykania
Tutaj nawet ze schematami http://www.a3-club.net/forum/showthr...nku#post647213
Ale zle bo szukac trzeba a tu dyskusja wrze od kilku stron a rozwiazania nie widac.
no jakoś te linki nic mi kompletnie nie dają szyby jak nie chciały iść na dół z kluczyka tak nie idą. widocznie nie we wszystkich A3 były opuszczanie i domykanie szyb..
Rozpiska jest raczej dobra z tym ze niektóre funkcje wystepuja w pompkach z alarmem.
A co Ty tam mostkujesz??
Kolego jest to sygnal wykonawczy ktory wysterowuje pompka z tego co kojarze to jest to plus.
Jesli chcesz podawac mase to spróbuj na pin 9 ale kostki 16 pinowej.
Wytlumacze jak to dziala z kostki C pompki idzie przewod masowy do zamka drugim przewodem wraca do kostki B pompki.Jest to obwod masy a zamek jest swego rodzaju przelacznikiem.Krotkotrwale przekrecenie kluczyka podaje na kostke B krotki sygnal masy pompka zostaje wysterowana i zamyka pozostale drzwi.Dluzsze przekrecenie klucza w drzwiach powoduje wysterowanie przez pompke silownika dachu i szyb na ogól plusem i w.w elementy zostaja zamkniete.
Ty!!Mądrala a moze bys przeczytal o czym tutaj rozmawiamy??
Koledze chodzi o wpiecie sie w pompke centralnego bo tam ma swoj sterownik a Ty podajesz linki do tematow o wpieciu sie pod kolumne z alarmem.Gdyby to bylo problemem to sam bym go tam odeslal bo w tamtych tematach tez informowalem co i jak. Bez urazy ale swoje aspiracje moderatorskie troszke zhamuj.
Tomku mam ten kabel przecięty i jak złącze jeden koniec kabla z drugą końcówką kabla która jest wpięta w kostkę to właśnie się dzieją takie cuda.
Dodano:
co i z czym teraz połączyć... przewód wchodzący w pin nr 9 na kostce A ucięty. połączenie go skutkuje tym co opisałem wcześniej, mam jeszcze przecięty kabel żółto-czerwony. wiec co z czym teraz najlepiej połączyć aby szyby się domykały i opuszczały z kluczyka?
Dodano:
a jak można sprawdzić "na krótko" czy szyby w ogóle się domykają z kluczyka ?
Nie mam takich aspiracji bo to forum ma odpowiednich moderatorow.
A czym sie rozni kolumna alarmu od pompki centralnego jak to ten sam modul?
I czy to alarm czy modul centralnego to przewody sa te same tylko jedne maja kostke z przodu a drugie zakonczenie z drugiej strony w tylnym boczku.
Debatujecie kolejna strone na banalny temat ktory byl walkowany wzdluz i wszerz a dalej padaja pytania na ktore padaly niepojedyncze odpowiedzi.
LeoRulez jak jesteś tak wielce przekonany że padły odp to daj rozwiązanie mojemu problemowi hm ? zobaczymy czy Ci się uda ;] Tomek przynajmniej konkrety pisze jakies i próbuje mi to w sposób bardzo sensowy wytłumaczyć. za co mu dziękuję.
xD ja jak otwieram samochód to szyby idą w dół jakiś elektronik podpinał alarm
Panowie prosze bez zlosliwosci to na pewno nie rozwiaze problemu
Rozni sie miejscem ulokowania sterownika alarmu i potrzeba lub nie, przeciagania przewodow przez cale auto.To ze przewody sa takie same wiesz Ty bo ja takiej wiedzy niemam.I w zadnym z tematow podlinkowanych przez Ciebie takiej informacji niema.Moze jest moze niema.Kolega kamil17932 ma podpiety serownik bezposredni przy pompce kolega King z tego co sie orientuje tez choc pewnosci niemam.Sprawa u kamila wyglada tak ze kluczykiem przytrzymanym w pozycji zamknij, szyby sie nie domykaja, Wiec popiecie czy pod kolumne czy przy pompce w przewod ktory zamyka central nic nie da wiec kombinujemy domykac szyby i dach w inny sposob.Mam nadzieje ze juz wiesz o czym sie toczy ten temat.
jesli temat jest banalny to zamiast pisac juz dwa posty o niczym wystarczylo napisac jednego z rozwiazaniem.Bez urazy Leo nie atakuje ale sprawa wyglada nieco inaczej niz myslisz
Co do Twojego pytania kolego King Jesli masz przeciety przewod w kostce A pin 9 i jesli laczysz go tak jak powinien byc oryginalnie i dzieja sie takie szopki to raczej sam sie z tym nie uporasz.Ktos mozliwe ze zamontowal Ci jakies ustrojstwo i prawdopodobnie swiadomie przecial przewod z pinu 9 bo wykorzystal go do czegos innego albo niewiem,jesli Cie dobrze zrozumialem. Moze dal bys rade wrzucic fote jak wyglada polaczenie sterownika alarmu przy pompce wraz ze wszystkimi przewodami jakie wychodza z niego i gdzie sa wpiete przy pompce to moze bym to rozgryzl ale korespondencyjnie jest trudno. Mozliwe ze niewiesz o wszystkich urzadzeniach jakie sa zalozone w aucie.Moze jest to jakies odciecie zaplonu.Spekuluje.
Generalnie w serii jesli nic niebylo by dlubane to wystarcza przytrzymanie kluczyka w pozycji zamknij, ewentualnie podanie masy z karoserii na przewod brazowy z czerwonym paskiem znajdujacy sie w gornej kostce za podstopnica, lub [jesli LeoRulez jest pewien, ze te same przewody sa przy pompce(ja tego nie sprawdzalem i pewny nie jestem), to rowniez przy niej].Przewod zolto czerwony gdzie jest wpiety??
Zagadaj na gg to sprobuje pomoc a rozwiazanie problemu jesli sie uda wrzucisz tutaj dla potomnych. Pozdro. Pamietaj o fotach
problemem jest zbyt dlugi sygnal otwarcia.Sterowniki dokladane maja mozliwosc zmiany czasu zworka na ogol wystarcza czas 0.5sek a 1.5 sek powoduje uchylanie szyb roznice czasu wystepuja by centralke mozna bylo zastosowac w centralnych pneumatycznych gdzie czas powinien byc nieco dluzszy choc nie zawsze i elektrycznych gdzie wystarczy 0.5sek
tomekAGU ale sprawa jest na tyle blaha, ze jak poda sygnal na pin w kostce przy progu to bedzie wiedzial, czy posiada modul komfortu ktory dziala i czy jest sens szukac tego przy pompce w bagazniku. Bo to, ze zamek w drzwiach nie domyka kluczykiem nie swiadczy jeszcze o braku czy uszkodzeniu domykania szybek.
Po mojemu od spiecia tego na krotko nalezy zaczac.
kolego a w mojim problemie jak sie wypowiesz ? u mnie z kluczyka szyby dzialaja a chce ustawic na pilota tez. ale mam nieorginalny modul mt150 podpiety pod pompke ktora nie obsuguje pilota! i teraz pytanie gdzie podlaczyc kabel zeby szyby po przytrzrzymaniu guzika sie zamykaly otwieraly!
Ale wiecej trzeba grzebac przy podstopnicy niz w bagaju zeby sie tam dostac, to tak gwoli scislosci.
Nie o tym jednak...
Kamil Ty mozesz swoj sposob rozwiazac bardzo prosto.Zalezy od Ciebie.
Mozesz Kupic przekaznik czasowy i jego wpiac miedzy MT a pompke mozesz zrobic prosty uklad sam kupujac przekaznik kondensator i rezystor, mozesz poszukac dluzszej masy w swoim MT aczkolwiek raczej nie znajdziesz chyba ze dluga masa pojawia sie przy przytrzymaniu drugiego przycisku o ktorym pisales ale raczej jej niema. Miernikiem to sprawdzisz.Najprosciej dla Ciebie jest dolozyc przekaznik czasowy.
kolego ale wydaje mi sie ze ja mam ta druga mase , bo wedlug opisu tego mt jest ! i u mnie jest taki motyw ze zamykam normalnie duzym niebieskim guzikem po jednym wcisnieciu! a jak przytrzymam dluzej szary maly to moge nim tez zamykac i otwierac tak jakby ta druga masa byla podpieta do tego samego kabla co perwsza tak mi sie wydaje
Panowie ściągnijcie sobie oprogramowanie Elsa i wszystko wam się wyjaśni. Opis pompek jest szeroko dostępny w internecie, tylko, że po niemiecku. Dla siebie robię właśnie dwustronicowy opis pinów pompki i kostek w podstopnicach, bo będzie potrzebna do urządzenia własnoręcznie zaprojektowanego.
Jak juz tak kombinujesz to może zmień pompkę na taką która obsłuży domykanie szyb, programowanie pilota to kilka minut a przynajmniej nie będziesz musiał się pieprzyc z tymi kablami
Moja pompka jest w porządku, ja jedynie robię dodatkowe zabezpieczenie i sterowanie autem poprzez GSM. Coś w rodzaju zdalnego sterowania przez telefon lub internet z lokalizatorem GPS.
kamil musisz w jakis sposob na przewod zamkniecia podac mase ktora trwac bedzie okolo 15 sekund najlatwiej poprzez przekaznik czasowy
kolego a jakiego koloru jest kabel przy pompce odpowiadajacy za domykanie ! I tam do niego mam podpiac mase ktora wychodzi po przytrzymaniu dlugo guzika/? jak sprawdzic ktory kabel przy module mt daje maase po dlugim przytrzymaniu guzika?
Kamil sprobuj ustawic przelacznik drugi na twoim mt w pozycje off i sprawdz czy szyby zaczna sie domykac po wcisnieciu szarego przycisku.Powinien byc podlaczony przewod zielonoczerwony z Twojego MT z przewodem brazowoczerwonym idacym z pompki.
Dla bezpieczenstwa lepiej wpiac diode prostownicza pomiedzy to polaczenie tak by kreska na diodzie byla dalej od MT.
niemasz na swoim MT dwoch przelacznikow??
kamil w takim razie jedyne co moge ci polecic to sprawdzenie tej masy na szarym przycisku.Mysle ze na tym przewodzie ktory obsluguje szary przycisk jest masa tak dlugo jak trzymasz przycisk.Mozliwe tez ze niemasz jego wyprowadzonego z kostki z MT zrob mi zdjecie MT z kazdej strony z boku a strone na ktorej jest wtyczka fotnij z wtyczką i bez
A wiec z mojego mt wychdodza kable koloru czerwony,niebiesko czerwony,brazoyw ,szary
i takie polaczene z pompka
czerwony>z czerwono zoltym kablem pompki
niebiesko czerwony> z czerwono bialym kablem pompki
brazowy > z brazowym kablem pompki
szary >z szaro czarnym kablem pompki!
i z tego co zauwazylem z mt wychodza 5 kabli z czego 4 sa polaczone z pompka jak opisalem a ten 5 wychodzi z mt i zaraz wchodzi z powrotem przy pinie kabla brazowego! tak jakby byl zezworkowany. moze ten 5 odpowiada za maly guzik w pilociie drugi kanal!
a tu foto jak prosiles!
http://img717.imageshack.us/img717/4...g0792rr.th.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/6...g0793dm.th.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/6959/img0796ti.th.jpg
http://img52.imageshack.us/img52/1474/img0795tw.th.jpg
Kolego problem w tym ze podlaczal to jakis m"U"zg.
Teraz patrz co Twoj sterownik powinien miec wyprowadzone
1. Czarny - Antena
2. Zielony - Przełacznik w drzwiach (+ pozytywny biegun)
3. Żółty - Przełacznik w drzwiach (- negatywny biegun)
4. Czarny - Uziemienie terminala (-) 31
5. Pomarańczowy Zapłon +12V, Terminal 15
6. Zielony/czerwony - Funkcje komfortowe, Masa (-) 150mA max.to <-- Cie interesuje
7. Czarny/biały - Kierunkowskaz lewy
8. Czarny/zielony - Kierunkowskaz prawy
9. Wolny
10.Zielony/żółty - Zamykanie NC
11.Zielony/czerwony - Zamykanie Com
12.Czerwony/żółty - Zamykanie NO
13.Niebieski/żółty - Otwieranie NC
14.Niebieski/czerwony - Otwieranie Com
15.Czerwony/czarny - Otwieranie NO
16.Czerwony Akumulator +12 V, Terminal 30
Piny 10,11,12 to przekaznik zamykania auta
pin 10 (NC) Wyjscie przekaznika normalnie zwarte
pin 11 (Com) Wejscie przekaznika podajesz tam sygnal ktory ma sie pojawiac na wyjsciach (plus lub minus w zaleznosci od auta u nas minus)(to Cie interesuje
pin 12 (NO) Wyjscie przekaznika normalnie rozwarte (to Cie interesuje)
Piny 13,14,15 to przekaznik otwierania auta
analogicznie jak przy zamknieciu.
pin gorny lewy na kostce to 1 pin gorny prawy to 8
pin dolny prawy to 16 pin
Zatem przewod szary jest podlaczony do zamykania przewod niebiesko czarwony do otwierania zworki to masy na Przekazniki (nie przejmuj sie ze jest odwrotnie niz podalem czyli u Ciebie pin COM to wyjscie przekaznika a pin NO to wejscie i tam sa podane masy ze zworek brazowych,tak tez dziala) z pinu 6 Twojej kostki musialbys wyprowadzic przewod i wpiac go do tego miejsca gdzie jest wpiety szary wowczas po przytrzymaniu powinien domykac szyby.Kontrolnie sprawdzaj czy podaje z szóstego pinu mase.(Miernik na zwarcie miedzy pin 4 i 6 i jak zapiszczy przy przytrzymaniu szarego to gra gitara).
Tak dobrze liczysz. Pomysl troszke bo inaczej odesle Cie do elektryka. Staram sie niemal prowadzic Cie za reke wszystko Ci opisalem i gdybys przestudiowal dokladnie mojego ostatniego posta to sam bys wiedzial czy dobrze liczysz.
heh no pozniej juz popatrzylem. i tez po po kolorach kabli widzialem ! Jak mi zapiszczy to jak wyprowadze kabel to go mam wpiac pod szary cienki kabel od pompki?/. a kierunki jak bym chcial wpiac to pod jakie kolory kabli w pompce? bo z modulu u mnie tez nie sa wyprowadzone
Kurde czytać nie umiesz ? Ile razy można o tym samym. Nr 7 i 8
kolego umiem tylko ze mozna by napisac ktore kolory kabli sa przy pompce a ktore od przekaznika! bo ja myslalem ze te co opisal 1-16 to sa kolory kabli ktore wychodza z przekaznika a nie z pompki! wiec napiszcie jasno ! 6 pin z przekaznika mt podpiac mam pod kolor szary tak?