Mam go dopiero od 2 dni, póki co niby działa ale tak jak pisałem przy włączonym AC teraz grzeje, nie wiem jak będzie latem
Printable View
Mam go dopiero od 2 dni, póki co niby działa ale tak jak pisałem przy włączonym AC teraz grzeje, nie wiem jak będzie latem
Będzie tak samo , teraz też powinien chłodzić
ale uparty jestes. wszyscy to przerabiali i mimo tego nadal nie wierzysz.
Też się łudziłem ;) w końcu przełożyłem bebechy
U mnie panel z q3 działa p&p - AC też - tylko ja mam przedlifta z 2008 roku, być może ma to jakieś znaczenie.
Czaro tyle ma to wspólnego, że u mnie poliftowy panel a3 oraz panel od q3 działają p&p (wszystkie funkcje).
Dodam tylko od siebie, że nie każdy przedliftowy klimatronik nadaje się do przełożenia elektroniki. Rozebrałem już z 3 klimatroniki i zauważyłem pewną zależność. W modelach z poczatku produkcji, rok 2003/2004 jest inny wyświetlacz - ma inaczej doprowadzone sygnały do szkła - gumka przewodząca jest dłuższa (nie mówie o wysokości). Z tego właśnie powodu NIE JEST możliwe przełożenie wyświetlacza od polifta do niego (polift mniejszy raster wyprowadzeń i gumki są krótsze). Po złożeniu całości na wyświetlacza same śmieci. a po zamontowaniu nowego wyświetlacza widać odsłonięte pady od wyświetlacza na pcb nigdzie nie podłączone.
I wtedy wyświetlacz z gumkami zostaje ze starego klimatronika a bierzesz tylko koszyczek z nowego i wtedy wszystko ci działa prawidłowo.
Przerabiając swój klimatronik poprzenosiłem większość diód tak aby nie wycinać przegród na diody. Efekt idealny i wszystkie przyciski świecą z tą samą jasnością. Gdyby ktoś potrzebował to zrobiłem mały rysunek z polaryzacją wszystkich diód na płytce klimatronika:
http://i.imgur.com/Feo71W5h.jpg
Przy przenoszeniu tylko 1 diody i wycinaniu miejsca do pozostalych tez efekt jest idealny. Dla mnie szkoda pradu na taka robote.
Widziałem jeden z takich paneli docinanych i wyglądał słabo ale być może było to zrobione po prostu źle. Było wyraźnie widać różnicę w jasności poszczególnych przycisków. Dla mnie przelutowanie to chwilka tym bardziej ze dla większości diod można było użyć choć jeden z istniejących padów do montażu. Dlatego przelutowałem to na szybko i nic nie musiałem ciąć:)
Pozwolę sobie odkopać stary temat, mam również problem z klimatronikiem pod 2 din (przerabiałem z 1 DIN), poprzednio miałem klimatronik bez grzanych foteli więc zakupiłem klimatronik przedliftowy 2 din z opcją grzania foteli i generalnie po dokładnym sprawdzeniu jest tak, że jak włączę ECON to powietrze leci i pracuje poprawnie, ale po wyłączeniu ECON włączają się wiatraki od klimy ale powietrze z kratek nie leci, dodatkowo przy włączeniu obiegu zamkniętego również nie leci powietrze,kodowanie w tym wypadku pomoże?
czyli nie wymieniles bebechow na te ze starego panelu?
Nie, myślałem że każdy przedliftowy będzie działał ale doczytałem że były wersje z czujnikiem g89 i bez, a że ten nowy jest z 2008r więc on ma chyba trochę inne sterowanie tymi klapkami, generalnie mój stary klimatronik ma końcówkę D a nowy AH więc kicha, żadne kodowanie nie pomoże? Z tego co zrozumiałem z innego tematu to muszę szukać klimatronika od literki D do L tak?, te podwójne Ah,AG nie będą działać tak?
Stary klimatronik jest bez grzania foteli i dlatego nie mogę przełożyć przodów..
Myslalem, ze masz teraz poliftowy panel. Nie spotkalem sie z takim problememy przy zamianie przedlift na przedlift.
No właśnie nie wiadomo co kupić aby to działało, tak namieszało Audi.. :D Podpowiedzcie mi jeszcze, jest możliwość zakodowania takiego klimatronika? (przepisać parametry ze starego?) czy nie? Bo kurczę nie wiem czy kodowanie coś da czy lepiej szukać innego panelu..
Sorry za ppp ale zastanawia mnie jedna rzecz, próbował ktoś przełożyć kompletny przód klimatronika 2 din z grzanymi (cała płytka z lcd, przyciskami i frontowym plastikem) do starego tyłu klimatronika bez grzanych? Dodam że oba klimatroniki to przedlifty
Czy mógłbyś dokładniej opisać jak przelutowałeś te diody? Jestem na etapie przeszczepiania elektroniki z przedlifta do obudowy poliftowej i nie za bardzo wiem jak to ma wyglądać po przeniesieniu. Z tego co przymierzałem to w większości trzeba diody przesunąć w dół. Mógłbyś więcej napisać jak to zrobić? :)
http://i.imgur.com/DNMxWhY.jpg
wycinasz w przyciskach od spodu miejsca, by pracowaly swobodnie. przeniesc trzeba tylko 1 diode, ale zadna z zaznaczonych.
osobiście diodę drugą od dołu zdjęcia przelutowałem tak że siedzi na końcach lutu , nie musiałem wtedy wycinać aż tak dużo w obudowie
http://i666.photobucket.com/albums/v...pswpaikcw1.jpg
Dzięki za instrukcje, będę działał :)
- - - Aktualizacja postu - - -
Tak jak w opisie przełożyłem wyświetlacz z poliftowego panelu bo stary jest za gruby jednak po złożeniu w całość mam krzaki, widziałem że są inne styki ale jak w opisie tak było to myślałem ze zabangla.
http://i.imgur.com/jnALuTa.jpg
Jedyny pomysł mam żeby włożyć wyświetlacz z przedlifta, podciąć tą gumę co idzie do styków, podpiłować biały plastik u góry i u dołu (ta guma jest szersza niż miejsce między dwiema wypustkami w polifcie). Takie coś zabangla? Mam uszkodzony wyświetlacz w starym więc i tak musiałbym skądś inny wykminić :/
Miał ktoś kiedyś problem z słabo odbijającym przyciskiem po przeróbce na polifta do przedlifta ;> ?
skoro słabo odbija to źle jest docięty panel
Planuję wymienić climatronic 1din na 2din.
Obecnie mam z grzanymi fotelami i ten z "ECON".
http://allegro.pl/audi-a3-panel-klim...229765178.html
czy ten będzie działał p&p? niby przedlift bo .07 ale ma przycisk AC.
Myślę , że to dobry temat żeby nie śmiecić... Czy ktoś zakładał panel klimy do A3 przedlifta z Q3? Działa to p&p czy trzeba robić przeszczep?
Witam!
Ja mam pytanie czy same pokrętła te srebrne z klimy od roczników 2008> pasują do starszej audi 8P np z 2005r.? Z góry dziękuję za odpowiedź!
tak pasują i można je podmienić
jest kilka osób na forum które to robiły
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/i...ozFZzV9uYTYvEO
heh:) dzięki za odpowiedź. W takim razie po co ludzie na siłę zamieniają cały panel jak coś tam nie halo? Same pokrętła dają radę:)
bo roznia sie nie tylko pokretlami...
Heh trafił mi się mega odkop 😁 ale zastanawia mnie to, ze po podłączeniu panelu polift do przedlifta rm2008 grzanie foteli działa słabiej. W starym panelu na poziomie 2 było idealnie, przy tym na 3 jest ok. Można to poprawić?
A druga sprawa to, ze wg bloków pomiarowych sprężarka klimy działa tak jak steruje nią panel. Zapalona dioda przycisku AC to pracuje sprężarka, AC zgaszone sprężarkq się wyłącza. To dziwne czy bardziej jest to możliwe, że panel poliftowy działa prawidłowo w przedlifcie?
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
Zakodujesz i ewentualnie wywalisz klapę to będzie działać poprawnie
Podłączony i zakodowany. Zrobiłem tez Basic settings i output tests. Tylko zastanawia mnie to czy jest możliwe, że nowy panel jest w pełni kompatybilny z tym samochodem.
Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
Kanal 3 w adaptacjach odpowiedzialny jest za dzialanie przycisku klimy i jej zalaczanie
Gdyby jeszcze ktoś wymieniał... Nie ma potrzeby żadnego wymieniania klawiatury, lutowania diodek czy innego druciarstwa. Wszystko działa plug&play a już na pewno w samochodach po 2006 roku.
Jedyne co trzeba zrobić to:
- przeklikać adaptację i te wszystkie testy w vcds. Wtedy choinka błędów zniknie i panel będzie już działał 99%.
- trzeba wywalić klapę zasysania powietrza z wnętrza auta. Jest to pierwsza klapa za schowkiem. Poliftowy panel z jakiegoś powodu jej nie obsługuje i to nieważne czy klima czy nie, po prostu funkcja obiegu zamkniętego nie działa ponieważ zamyka tylko klapę dopływu powietrza z zewnątrz, jednocześnie nie otwierając tej klapy. Dlatego zgłaszany był problem "buzowania" powietrza wewnątrz auta a nie leci ona przez nawiewy bo zwyczajnie nie ma wlotu. Klapę wyciągamy bardzo prosto po prostu rozchylając jej uchwyty z wyczuciem i wyciągając ją z przegubów obrotowych. Jedyne co "tracimy" przez jej usunięcie to że teraz przy obiegu otwartym ciągnie nam mix powietrza z kabiny i z zewnątrz a nie tylko świeże z zewnątrz. Natomiast przy obiegu zamkniętym i przy klimatyzacji która ten obieg wymusza powietrze idzie już tylko z wewnątrz pojazdu, ponieważ druga klapa od strony podszybia działa normalnie.