problem ze wspomaganiem a3 8p 2003r 2.0 FSI
jest kilka tematów na temat wspomagania, niestety wszystkie martwe, dlatego założyłem nowy wątek, przeszukałem wszystkie tematy nawet te nie związane ze wspomaganiem, problem wygląda następująco
po przekręceniu kluczyka wspomagania nie ma, pojawia się po przejechaniu kilku-kilkunastu kilometrów (zależy od temteratury otoczenia) znaczy się w upalne dni zaskakuje szybko, w chłodne trzeba czekać nawet aż silnik nagrzeje się do 90 stopni
błąd jaki wyskakuje to
1 Fault Found:
18107 - Powertrain Data Bus
P1699 - 008 - Missing Message from Steering Wheel Electronics
Readiness: 1110 0101
patrzyłem na ross tech o co chodzi z tym błędem ale głównie szukam mędrca, który powie mi gdzie jest to coś co daje sygnał silniczkowi że kierownica kręci w lewo albo w prawo, musi gdzieś być jakiś czujnik który jest za to odpowiedzialny ale nie mam pojęcia gdzie.
Silnik wspomagania jest ciepły więc dostaje prąd, ogółem są trzy wtyczki, jedna z prądem plus/minus i dwie pewnie odpowiedzialne właśnie za te lewo/prawo
są też jeszcze błędy
Control Module for Steering Column Electronics (J527)
004 - No Signal/Communication - Intermittent
Freeze Frame:
Fault Status: 00100100
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 125
Mileage: 0 km
Time Indication: 0
Freeze Frame:
OFF
ale nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego, ogółem nie ma takowego błędu, który by pokazywał jakiś defekt samej maglownicy więc zakładam że jest ona dobra, czy się mylę??? i błagam, nie odsyłajcie mnie do tematów, w których nie ma odpowiedzi, bo ten problem mam od czerwca i od czerwca poszukuje na tym forum odpowiedzi, prześledziłem nie jeden wątek i to, że owy błąd występuje w którymś z tematów nie znaczy, że jest tam rozwiązanie, ja bynajmniej go tam nie znalazłem dlatego postanowiłem założyć nowy wątek