No dziwne to jest. W Golfie V to działa a w Audi nie???
Printable View
No dziwne to jest. W Golfie V to działa a w Audi nie???
Po pierwsze dziwne, że golf ma coś czego A3 nie ma :)
Po drugie dziwne, że ROSS-tech pisze o czymś czego nikt z nas na tym forum nie jest w stanie zrobić. Co więcej, w wielu miejscach (strony polskie, angielskie, niemieckie) znalazłem, że właśnie Rain Closing jest niemożliwy w A3 8P i A4 B7.
Czy jedyny ratunek to przesiadka na moduł 1K0/3C0? I jak jest z ogólną kompatybilnością tego co ma na pokładzie auto (oprócz Mhz kluczyka, o których pisał Mobilek)? Ktoś gdzieś słyszał o takim retroficie?
tyle ze golf5/leon.octavia/caddy maja te same sterownki, a wlasnie a3 inny
przykladem multifunkcja, gdzie rozni sie tylko pierwszym 1K0 (u nas 8P0) i np na sterowniku 1K0 pojdzie DSG, pojdzie tempomat, a nie da sie uruchomic multifunkcji w 8P, musi byc sterownik scisle dedykowany
teraz moze sie okazac ze wkladajac do A3 sterownik 1K0 (ktory bez problemu dzial i obsluguje wszystko w golfie.leonie czy octavii) w twojej a3 pozowli tylko na uruchomienie czesci "modulow" , okaze sie ze udalo ci sie uruchomic nieszczesne domykanie szyb, ale przestanie ci dzialac kilka innych rzeczy (nie bedzie sie dalo zakodowac, tak jak w starym 8P0 )
oczywsicie jak nie sporobujesz to nie bedziesz wiedzial.
Hej chłopaki. Mam pytanie odnośnie automatycznego zamykania drzwi po otwarciu samochodu, czy jest taka możliwość? Chodzi o to że otwieramy drzwi ale nie decydujemy się jednak wejść do auta, i chodzi mi o to zamknięcie automatyczne. Jak to można włączyć?
auto zamyka się automatycznie jeśli nie otworzysz drzwi po kilku sekundach.
trzeba zaznaczyc iz ta sytuacja ma miejsce po rozbrojeniu alarmu ,czyli gdy nas nie ma w aucie wtedy auto autamtycznie sie zamknie
Odgrzej? kotleta.. Natrafi?em na takie co? na allegro:
http://allegro.pl/domykanie-szyb-sko...362851690.html
Skoro w skodzie mo?e co? takiego dzia?a? to mo?e i u nas.. Ciekawe jak wygl?da monta?..
Generalnie do naszej centralki moim zdaniem musia?by podej?? przeka?nik wyd?u?aj?cy sygna? zamkni?cia.
Ten nie jest pod CAN tylko pod K.
Generalnie montaż jest prosty (ale nie dla laika), podpiasz się pod CANy, bordnetz oraz sterownik drzwi kierowcy. Modul wysyla sygnal domkniecia szyb bo zamknieciu centralnego z pilota.
WItam,
Panowie odgrzeje temat, mam problem z zamykaniem szyb z kluczyka. Jak spuszcze troche szybe potem zamkne i przytrzymam jeszcze zamykanie wsyzstkich przez 2 sekundy to dziala wszystko perfekcyjnie. Lecz gdy zamkne auto i po jakims czasie przyjde do auta to juz ta funkcja nie dziala. Mozna to jakos na stale zrobic ?
seryjnie nie ma zamykania szyb z kluczyka, wiec nic z tego nie rozumirm.
hm.... a to dziwne w tyg. nagram filmik to pokaze o co mi chodzi. bo u mnie dziala zamykanie i otwieranie szyb z pilota ale za kazdym razem musze otworzyc troche szybe kierowcy, zamknac ja i przytrzymac zamykanie wszystkich szyb. wtedy mi dziala z pilota otwieranie i zamykanie. nagram filmik to zobaczysz... a po za tym jest taka funkcja w vcds komfortowe zamykanie i itd tym sie nie da ?
jak to nie ma ?
zamykasz auto z kluczyka, a potem przytrzymujesz przycisk i szyby jada do gory, juz w 8l to bylo
otwieranie tak samo, przycisk otwarcia auta, potem przytrzymanie i szyby jada w dol
taka sama reakcja jak po wlozeniu kluczyka w zamek drzwi i przekreceniu
no wlasnie jest tak jak miro pisze. tylko ze umnie po 3 minutach jakby sie resetuje i juz ta funkcja nie dziala :/ tak samo nie zapamietuje spuszczania szyb ustawie zeby automatycznie spuszczalo naciskajac raz i nastepnym razem jak wsaidam to musze znowu trzymac caly czas zeby szyba zjechala. mam nadzieje ze zrozumieliscie :) jest jakas na to rada zeby to zrobic raz i zeby auto pamietalo ustawienia ?
no macie racje, cos mi sie pokrecilo, ze jest tylko otwieranie.
Witam,
w moim 8P jest taki problem z szyberdachem, że nie otwiera się ani nie zamyka z kluczyka. Słyszałem, że mozna to skonfigurować przekrecajac odpowiednio kluczyk w stacyjce i otwierajac/zamykajsac wszystkie szyby/dach, jednak nie znam istotnych tutaj szczegołów . Czy ktos wie moze co powinienem zrobic, czy trzeba podpiać samoachod pod komputer i z tamtąd kodować ? Moje audi to 2.0 TFSI Sportback z 2007 roku.
Pozdrawiam !
Musisz zakodować sobie odpowiednio w module komfortu
wkladasz klucz w stacyjke przytrzymujesz na pilocie otwieranie i opuszczasz szyby do oporu potem przytrzymujesz zamykanie i szyby w gore.tak sama z szyber dachem
Witam udało sie komus zakodowac domykanie szyb w kodowaniu 7 cyfrowym 0150537 mam problem nie moge przeliczyc dec na hex
Wlaczasz kalkulator, ustawiasz tryb programisty po lewej wybierasz system zapisu, wpisujesz liczbe i potem wybierasz system na ktory chcesz skonwertowac - nic prostszego.
to wychodzi to 24C09 masz jakis pomysl
Nie do konca rozumiem na co mialbym miec pomysl.
udało sie chyba 0150537 -> 02626057 z czego 150537 wyszło 24C09 zgodnie z odpowiednim schematem pod C trzeba podstawic 12 czyli wychodzi 241209 z hex na dec wychodzi nam 02626057 jak bede miał czas to wpisze to w sterownik
- - - Aktualizacja postu - - -
Sprawdziłem nie działa
Czyli jak mam kluczyk w stacyjce to naciskam przycisk od otwierania i otwieram na maksa wszystkie okna i szyberdach, a następnie naciskam przycisk zamykania i wszystko zamykam? U mnie moduł odnośnie szyb działa, ale dziś sprawdzałem szyberdach i nie działa tak zamykanie ani otwieranie
Musisz trzymac guzik od zamykania szyb w drzwiarch i na pilocie zamykanie puszczas jaak szyby sie opuszcza potem klikasz zamykanie na pilocie i podnosisz szyby i tak kazda jedna i z szyberdachem tak samo
Z szyberem nie idzie:/
Mam kabelek i soft, tylko napszcie jak to aktywowac:)
Mozesz wlaczyc to na fisie w polifcie mam taka opcje
Jak ci się nie uda zakodowac tego na fisie to wejdz w mouł centralnej elektryki (09) kodowanie(07) pomocnik kodowania i zaznacz bajt odpowiedzialny za komfortowe zamykanie szybra za pomoca pilota, chyba że masz polifta jeszcze bez zintegrowanego modułu komfortu z modułem centralnej elektryki to wtedy kodujesz to w module komfortu (46)
U mnie niestety zadna proba kodowania/ustawiania nie daje mozliwosci automatycznego otwierania/zamykania szyberdachu z pilota.
Kubek spróbuj pojedyńczo kodowac ja jak u siebie odznaczyłem wszystko (chodzi mi o panoramę) to też nie działało, potem pokodowałem pojedyńczo zamykanie i panorama działa łącznie z szybami.
Patrzac w kodowanie mam tylko cos takiego co wyglada na zwiazane z panorama:
Bajt 4:
http://i.imgur.com/YR1cTmH.png
Bajt 5:
http://i.imgur.com/Q1c5Vgf.png
Bajt 11:
http://i.imgur.com/p64ffHd.png
Czyli co mam odznaczyc bajt 4: bit 1, 2, 3(?) i zaznaczyc ponownie?
Dodatkowo Audi opublikowalo bulietyn o numerze 2021271/8:
Pogrubienia byly juz w dokumencie.Cytuj:
Wypowiedź klienta / ustalenie warsztatu
Szklanego dachu odsuwanego / podnoszonego nie można otworzyć lub zamknać za pomocą cylinderka zamka drzwi ani kluczyka z pilotem.
Uzasadnienie techniczne
Różnica oprogramowania.
Rozwiązanie serwisowe
A3 (wersja 3-drzwiowa)
Wykonać aktualizację flash sterownika instalacji elektrycznej samochodu -J519- (słowo adresowe 09). W tym celu wyswietlić na testerze w słowie adresowym 09 funkcję âAktualizacja związana z problememâ i wykonać kod SVM â8P09A001â. Oprogramowanie jest dostępne również na płycie CD o numerze częsci: 8T0906961AB.
A3 Sportback
Wykonać najpierw aktualizację sterownika instalacji elektrycznej samochodu -J519- (słowo adresowe 09). W tym celu wyswietlić na testerze w słowie adresowym 09 funkcję âAktualizacja zwiazana z problememâ i wykonać kod SVM â09A001â. Oprogramowanie jest dostępne również na płycie CD o numerze częsci: 4H0906961D.
Zaprogramować sterownik instalacji elektrycznej samochodu -J519- (słowo adresowe 09) w trybie Poszukiwanie usterek w funkcji Wybór funkcji / elementu w nastepujący sposób:
Nadwozie (grupa napraw 01; 27; 50 - 97)
Urządzenia elektryczne (grupa napraw: 01; 27; 90 - 97)
01 - Systemy podlegające diagnozie własnej
09 - Centralny układ elektroniczny | -J519-
Systemy częściowe, warunki¡brzegowe
J519 - Informacja techniczna o produkcie nr 2021271
Wskazówka: zasadniczo w modelu A3 Sportback nie można otwierać ani zamykać panoramicznego dachu szklanego w systemie Komfort za pomocą kluczyka z pilotem.
Informacja dla klienta
Ta Informacja techniczna o produkcie dotyczy
A3 - 3-drzwiowe:
Otwieranie i zamykanie szklanego dachu odsuwanego/podnoszonego w systemie Komfort za pomocą cylinderka zamka i kluczyka z pilotem.
A3 Sportback:
Otwieranie i zamykanie szklanego dachu panoramicznego w systemie Komfort TYLKO za pomocą cylinderka zamka. Za pomocą kluczyka z pilotem ta funkcja zasadniczo jest nieżmoliwa w modelu A3 Sportback.
Kubek zobacz czy jak zaznaczysz tylko opcję zamykania dachu czy ci działa, otwieranie odznacz. Jesli nie to jak podałeś w tej rozpisce z biuletynu musiałbyś zaktualizowac sterownik.
Sprobuje, aktualizacja spoko tylko ze jak to ma dzialac tylko po przekreceniu kluczyka w zamku drzwi to nawet nie ma co kombinowac z aktualizacja.
No to sprobuje jeszcze tak jak mowisz, a co z pozostalymi bajtami 5 i 11?
Bajt 11 faktycznie, jak zaznaczylem to mi przestaly kierunki mrugac przy zamykaniu auta - pewnie myslal ze jest dach niezamkniety. ;)
Witam!
Mam problem ze swoim audi a3 sportback mianowicie:
tylne lewe drzwi zamykają się pilotem ale po otworzeniu pilotem można je otworzyć tylko od wewnątrz i dopóki nie zostaną zamknięte z pilota to już działają poprawnie. jak zamkniemy z pilota to historia sie powtarza. FIS widzi drzwi i wykrywa ich otwarcie lub zamknięcie, podświetlenie działa bez problemu.
Drugi symptom to z pilota mogę otworzyć i zamknąć szyby po za lewą tylną tj. po naciśnięciu otwierania szyba otwiera się ale po naciśnięciu zamykania szyba delikatnie unosi sie i opada dalej. Podniesie się dopiero w momencie osiągnięcia najniższego półożenia.
Nie wiem o co chodzi i czym to jest spowodowane
Prosze oo pomoc lub nakierowanie na przyczyny
Probowales od nowa zaprogramowac szyby?
Tak kombinuje z tymi szybami i lusterkami
A jak by tak podłączyć szyby i sterowanie lusterkami bezpośrednio pod akumulator (żeby ciągle miały zasilanie) bo po wyjęciu kluczyka komfort szyb się odłańcza nawet w trakcie zamykania
I podpiąć się pod sygnał centralnego zamka
Myślę że z szybami nie było by problemu bo można puścić jeden sygnał do auto do przyciska szyby (auto zamykanie)
Gorzej było by z lusterkami bo potrzebuje 2 impulsów (do zamykania i otwierania centralnego idzie jeden ten sam impuls czy 2 inne?)
Do składania lusterek i rozkładania
Ma ktoś jakieś pomysły?
Może sterownik komfortu z innego auta da się podpiac?
Tylko że przy domykaniu drzwi podczas jazdy (chyba 20km/h) składały by się lusterka :(
Do jakiej prędkości składają się lusterka podczas jazdy?
Myślę ze z szybami nie było by problemu
Kwestię lusterek masz tutaj :P
http://www.a3-club.net/forum/showthr...29#post1233029
No tak tylko ze ja nie chce zadnego kombinowania w jakies przelaczniki pochoane
Chce mieć wszystko mormalnie i żeby normalnie dzialalo
Trzeba będzie podpiac się pod modol centralnego zamka żeby tylko skladal przy zamknieciu z kluczyka
No tak tylko ze ja nie chce zadnego kombinowania w jakies przelaczniki pochoane
Chce mieć wszystko mormalnie i żeby normalnie dzialalo
Trzeba będzie podpiac się pod modol centralnego zamka żeby tylko skladal przy zamknieciu z kluczyka
No to jak chcesz normalnie to musisz sam wymyslec sposob bo producent nie przewidzial automatycznego skladania lusterek w A3.
robisz tak jak jest zrobiono na http://www.a3-club.net/forum/showthr...29#post1233029 ale zamiast recznego wlacznika dokupujesz przekaźnik który zamyka i otwiera przewod i wszystko działa i jak samo robisz z domykaniem szyb
kupujesz przekaźnik kroty odtorzy przewod po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjni (przyciski szyb będą ciagle aktywne) i podpinasz impuls z centralnego do automatycznego domkniecia szyb (na razie nie wiem jakie to piny ale jak wszystko ogarne to się tym podzielę i napisze krok po kroku jak to zrobić) oczywiście jeżeli będzie wszystko dzialac :)
Mysle ze powinno bez problemu
Już wszystko mam zaplanowane i w weekend za to się biore
sorki zly link http://www.a3-club.net/forum/showthread.php?93494-Monta%BF-sk%B3adanych-lusterek-z-Pilota-A3-8P-Przeka%BCnik-361&p=1233029#post1233029
chcialbym uruchomić domykanie szyb i szyberdachu z pilota i mam pytanie czy musze dokupić moduł czy bede miał to w module komfortu?
jak włoże kluczyc w drzwi,zamkne auto i przytrzymam to szyby i szyberdach zamykaja się same.
nie chce sie czytac?
leci karta.