odpowiedzialem Ci w poprzednim poscie.
Printable View
Mnie kosztowalo 500zl (caly zestaw z wiazka) i praca wlasna, dodatkowe kable, konektory etc. Ale co innego dla siebie a co innego firma robi i musi podatki zaplacic.
Witam, przymierzam się powoli po wiekach zbierania części wreszcie do wrzucenia do auta Bose.
Skompletowałem wszystkie potrzebne elementy, obecnie po sprawdzeniu mam niestety tylko 2 głośniki w przednich drzwiach i 2 w przednich słupkach.
Więc czeka mnie podłączenie całkiem nowej wiązki.
I teraz mam parę pytań, może i głupie, ale specem w tej dziedzinie nie jestem:
1). Czy jak głośnik ma 2 wejścia (rys.1) to oba są używane, a jak nie to które, czy to bez różnicy?
Wiązka jaką udało mi się kupić ma tylko 1 wtyczkę na głośnik.
2). (rys.1) głośniki kupiłem już z wtyczkami i nie wiem po co jest ta druga wtyczka, poza tym ma ona tylko jeden czarny kabel, do czego to się podłącza?
3). Odnośnie głośników z tyłu, z wiązki jaką kupiłem idzie tylko 2 wtyczki (L+P) - rys.2, stąd pytanie moje jest w jaki sposób podłącza się gwizdki obok klamek?
Muszę dorobić do tej wtyczki po 2 kabelki z wtyczką?
4). Idąc za pinologią wzmacniacza z warsztatu, co jest do podłączenia do radia:
rys3:
pin1 - (gruby niebiesko czerwony) -> wtyczka D, pin 12 ( zacisk 31 )
pin2 - (gruby brązowy) -> wtyczka D, pin 15 ( mostkujemy z 16 )
pin6 - (cienki zielono-niebieski) - wtyczka, D pin 13
pin7 - (cienki brązowy) -> wtyczka C, pin 8
pin19 - (cienki szary) -> wtyczka C pin 3
pin20 - (cienki żółty) -> wtyczka C pin 9
pin21 - (cienki zielony) -> wtyczka C pin 5
pin22 - (cienki biały) -> wtyczka C pin 11
5a). pin1 z wiązki ma wielką wtyczkę (rys3A), wie ktoś czemu?
5b). pin2 z kolei łączy się z innymi (rys3B) i na końcu ma chyba bezpiecznik (rys3C).
6). Wg warsztatu pozostaje jeszcze wtyczka B pin 7 (BOSE kodowanie do masy), tylko jak popatrzę na wiązkę to nie mam już żadnego wolnego kabla...
czy tutaj poprostu dorabiamy pin z wtyczki i podpinamy pod masę auta?
To chyba tyle.
http://raziu.com/_audi/bose/01.jpg
http://raziu.com/_audi/bose/02.jpg
http://raziu.com/_audi/bose/03.jpg
ad 1 i 2
dwa wejscia, ale podpinasz obojetnie ktore. twn czarny kabel niw wiem po co
ad 3 i dalej
wiazka do gwizdka jest poprostu rozgaleziona z ta do duzego glosnika.
ja wszystko podpialem wg wrzuconego do warsztatu schematy, tylko nie mialem mikrofonu.
Czaro, czyli ten gruby pin1 normalnie do wtyczki C pin15 oraz wtyczka B pin 7 (BOSE kodowanie do masy) to muszę od wtyczki po prostu pod masę podpiąć?
Jesli piszesz o wtyczce do wzmacniacza (rys 3) to:
pin 1 - to jest +12v z bezpiecznika nr 16 ze skrzynki pod maska
pin 2 - masa (brazowy przewod to zawsze masa)
Załącznik 14780
ad 6
ja nie pamietam czy podpinalem to masowanie (chyba nie), sprobuj na razie bez.
Podłączyłem na "sucho" mając kable na fotelach żeby sprawdzić i wszystko działa, pinu Bose nie podpinałem więc nie wiem czy będzie różnica.
Wczoraj wziąłem się za montaż i natrafiłem na problem, otóż mocowanie wzmacniacza, które mam jest bodajże z wersji 3D... :/
Prawe boczne mocowanie stelaża nie dochodzi do blachy, poza tym same stelaż jest chyba płytszy, ponieważ nie założę z powrotem prawego boczka w bagażniku, tego z półeczką bo blokuje mnie właśnie wzmacniacz...
Mam taki stelaż: http://f.allegroimg.pl/original/20/6.../66/6043226639
Może mi ktoś powiedzieć jaki jest nr stelaża pasującego do sportbacka? lub może jakąś sugestię jak to inaczej zamontować o ile się da...?
w sportback nie trzeba stelaza ;) wywal ten od 3d i przykrecaj sam wzmacniacz. miejsce jest przygotowane.
Dzięki Czaro, rzeczywiście jakoś nie zauważyłem,3 dni a raczej noce i montaż zakończony sukcesem! :) Z tym, że ja podpiąłem ten pin Bose. Dzięki za pomoc.
Panowie czy wiązka Bose 3D będzie pasować do 5D ? i czy ktoś może wie jak podłączyć gwizdki z tyłu ? mam wiązkę 3d i się nie mogę połapać do końca
http://images76.fotosik.pl/576/2ba279ccd4a7a219med.jpg
do czego ta wtyczka ?
bedzie pasowala. gwizdki laczysz jak glosniki.
a ten kabel ? czerwony
gdybym wiedzial to bym od razu napisal.
Panowie proszę o pomoc jaki jest numer wtyczki do radia B i C ?
Panowie czy ktoś z was wie może czy komplet nagłośnienia BOSE z 3D bedzie pasował do 5D?
Z góry dzięki,
Pozdrawiam
5d ma z tyłu takie same głośniki jak z przodu, 3d z tyłu ma inne i one nie pasują do 5d. poza tym powinno pasować.
Jak montowałem u siebie BOSE jakiś miesiąc dwa temu zrobiłem mały poradnik: bose-audi-a3-8p-sportback-by-raziu
Wow, super poradnik!
Dzięki bardzo za odpowiedź.
Mam pytanko jak wygląda montaż Bose w aucie z subwooferem i 9 głośnikami? Rozbierałem jakiś czas temu boczki w bagażniku i nie widziałęm wzmaka tylko sub po lewej. Jest schowany gdzie indziej czy go w ogóle nie ma?
Tak jak czytałem w temacie wiazki do drzwi moga zostać te same, podpinam się wtedy w kostce ISO do RNS-E, czy gdzieś indziej? Tu jest ta sama wtyczka ISO czy trzeba nową?
To samo pytanko tyczy się suba, wiązka z wtyczką jest ta sama i może zostać czy trzeba ją ciąć?
Zakupiłem komplet BOSE z 4 glośnikami, wzmakiem i subem, bez gwizdków i srodkowego na desce, one są inne czy moga stare zostać?
Pacjent to SB 2009r z navi RNS-E 9 głośników + sub
Tu masz poradnik montażu Bose, pewnie większość twoich pytań rozwiaże
http://raziu.com/_audi/bose/bose-aud...3forum-net.pdf
Panowie gruby czerwono-niebieski ze wzmaka idzie pod plus? Brazowy ze wzmaka to masa? Zrobilem tak jak w poradniku wyzej i wywala mi bezpieczniki
Zasilanie wg rozpiski jest poprawne pin 1 (30 zasilanie) plus, pin 2 (31 masa) minus, nie powinien przepalać jak jest wszystko ok najwyżej grzać się.
pin1
wzmacniacza - (gruby niebiesko czerwony) ->
wtyczka D
, pin 12 ( zacisk 31 )
pin2
wzmacniacza - (gruby brązowy) ->
wtyczka D
, pin 15 ( mostkujemy z 16 )
Zbadaj miernikiem bo wydaje mi się ze plus jest na pinie 15-16 a na pinie 12 masa
zasilanie pod wzmaka powinno być podpięte tak:
pin 1 - to jest +12v z bezpiecznika nr 16 ze skrzynki pod maska
pin 2 - masa (brazowy przewod to zawsze masa)
Ewidentnie błąd jest na schemacie, zasilanie jest nie z radia tylko bezpośrednio z bezpieczników.
W manualu jest podłączenie łatwiejsze i o wiele mniej pracochłonne w wykonaniu niż występuje to w oryginale, co na pewno ma znaczenie jeżeli chodzi o wydźwięk Bose.
Wszystko smiga, jestem zadowolony :)
Podlaczenie wedlug Razia jest prawidlowe ale dziala tylko pod Rnse, natomiast ja mam ChorusIII i gruby czerwono-niebieski ze wzmaka idzie pod pin 15(mostek z 16)
A 2 pin(brazowy) ze wzmaka pod 12pin radia
Zastanawia mnie tylko czy po wlaczeniu radia powinien pojawic sie napis na radiu "Bose"?
Podlaczenie pinu oznaczonego pod mase radia nic nie zmienilo
Witam... Panowie prosze nie katujcie ale czy jest ktos w stanie rozpisać jak i gdzie sie wpiac z kablami z wzmacniacza bose do radia audi concert, bo shcemat jest na inna kostke od rns e i nie moge sie połapać w tych pinach... Ogolnie to kupilem cale bose z wiązka ale co sie okazalo ze w miejscu kolo bordeza poprostu ucięli i nie ma żadnej kostki... Gdzie bedzie najlepiej wpiac aby wszsytko Dzialalo czy potrzebuje jakiejś przejściówki aby to podpiąć czy moge urzyc badz wpiac sie w istniejąca instalacje.... Dodoam ze nie ma kostek do przednich głośników więc i one musza byc podłączone... Z gory dziekuje za pomoc
- - - Aktualizacja postu - - -
czy jest ktos w stanie mi pomóc, prosze bardzo bo nie ogarnę... Moze pytanie bedzie prostrze jeśli , jak wpiac sie bose do audi concert?? Zlocze ISO .schemat jest na ISO 2 i nie mogę sobie poradzic ... Bede bardzo wdzieczny za jaką kolwiek pomoc, moze schemat podłączenia na ISO jest gdzieś
https://images81.fotosik.pl/411/ca0a00cac06c238dmed.jpg
Moze to Ci pomoze :)
Staszek235 dziękuję za Pomoc...teraz tylko czy ja Nadal to Ogarne, szkoda ze to nie Polska i na kazdym przysłowiowym rogu za dobra flaszkę by mi to ogarneli... Będę probowal... 🤔😞
Witam, mam możliwośc kupienia subwoofera BOSE. Czy po podłączeniu do fabrycznego audio (8 głośników) będzie to jakoś grało?
nie bedzie. trzeba miec wzmacniacz.
W ustawieniach radia nie miałem pozycji DSP (GALA).
Dopiero po przekodowaniu Radia w kanale 8 --> GALA OFF.
Pozycja DSP pojawiła się w ustawieniach RNSE i w ustawieniach dałem na 0 - czyli aby wyłączyć system GALA.
Moje aktualne kodowanie RNSE to:*0301215
Niestety, ale po tym zabiegu radio dalej samoczynnie się pogdłaśnia (podczas jazdy).
Wyczytałem że dodawkowo trzeba dezaktywować system AudioPilot (na wzmacniaczu zmostkować pin 24 i 6) ?
Wzmacniacz jest po prawej stronie w bagażniku ?
Ktoś pisał że w piny zaopatrzył się w ASO, zatem czy tam przychodzą jakieś "specjalne" piny/wtyki ? Bo może też bym się zaopatrzył aby to zrobić raz a dobrze.*
TAPATALK
Coś takiego masz na myśli, aby kupić kostkę i wypiąć z niej jeden przewód z pinami ?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5391793709
TAPATALK
Nie, same piny mozna kupic. Np. http://allegro.pl/terminale-piny-do-...096538562.html
Ale ja nie pamietam jakie akurat tam byly w tej wtyczce do bose.
potrzebuje rozpis skeskretki wzmacniacza pod jakie piny do iso podlonczyc posiadam concert II wzmacniacz bose oraz sub bose 32 piny jest can-h i can-l
dokladnie mam do podpiecia trzy przewody ze wzmacniacza pin nr 7 bronzowy gdzie podlonczyc pod radio i pin24 wzmacniacza bialy gdzie podlonczyc pod radio oraz cienki masa odstaje od grubej masy co pod ta mase podpiac?z gory dziekuje za wszelka odpowiedz.
nie znalazlem rozpiski tych przewodow?
reszte kostek mam podpiete zostaly te 3 radio gra zglosnikami przednimi a sub i tylne glosniki milcza
Potrzebuję dostać się do wzmacniacza aby wyłączyć funkcję AudioPilot.
Nie chcę niczego pourywać, mając na uwadze że przy niższych temperaturach plastiki nie są tak elastyczne.
Jak dostać się do tego wzmacniacza i nic nie pourywać ?
Wystarczy ten filc odchylić czy czy razem z plastikiem ?
TAPATALK
Witam masz może ten schemat chodzi mi gdzie podpiąć pod radio piny ze wzmacniacza piny to 24 biały z kostki wzmacniacza i pin 7 brązowy z kostki wzmacniacza.Kostka 32 piny audi A3 8P .3D .przod gra ładnie a tył nie reaguje? Będę wdzięczny.
Witam,
panowie potrzebuje informacji jakie grubości przewodów są w wiązce BOSE od wzmacniacza do rnse-e.
Według instrukcji RAZIA jest różnica w przekrojach:
" pin1 wzmacniacza - (gruby niebiesko czerwony) -> wtyczka D, pin 12 ( zacisk 31 )
pin2 wzmacniacza - (gruby brązowy) -> wtyczka D, pin 15 ( mostkujemy z 16 )
pin6 wzmacniacza - (cienki zielono-niebieski) - wtyczka D, pin 13
pin7 wzmacniacza - (cienki brązowy) -> wtyczka C, pin 8 "
i jaki przekrój do głośników ?
Nie chce dać za cienkich przewodów z tąd moje pytanie.
I jeszcze jedno pytanie
W rozpisce widac:
03 - Głośnik niskotonowy -R100- (styk 4)
11 - Głośnik niskotonowy -R100- (styk 3)
12 - Głośnik niskotonowy -R100- (styk 1)
15 - Głośnik niskotonowy -R100- (styk 2)
co oznacza "styk 1,2,3,4" ?
który to głośnik niskotowy lewy +/- i prawy niskoronowy +/- ??
Pozdrawiam
Styk - chodzi o pin we wtyczce
Już ogarnąłem, dzięki na info. Wiesz może czaro10 jak idzie fabryczna instalacja w 8P sportback ?
Z prawej czy lewej strony ? Po zdjęciach wiązek na allegro widać tak jak by główna idzie po prawej, a po lewej idą tylko oddzielne przewody z głośników z drzwi ?
Czy przewody do suba od wzmaka idą podłogą czy sufitem ?
Nie wiem.ja glowna puściłem po prawej. Lewa oczywiście trzeba puścić wiązke do głośników. Przewody między subem a wzmacniaczem mozna pod kanapa lub wykładzina.
Witam .Mam problem .Założyłem sobie Bose do swojej A3 8p 2004r i mam parę problemów:
1 głośnik kierowcy gra bardzo cicho ledwo go słychać reszta ok .
2.Nie mam informacji na FIS :(( Mam bose bez can i próbowałem sie podłączyć pod gateway lub licznik, obydwie próby nieudane .Próbowałem zrobić adaptację licznika ale jak wybieram kanał 62to VCDS pokazuje błąd:(( (da się go aktywować ?i jaką wartość wpisać 17 czy 1?)
3.radio ręcznie muszę włączyć i wyłączyć nie działa po zapłonie
4.Nie mam podswietlenia klawiszyw radiu
Radio Audi Symphony CDrazem z kaseta 2Din
Pomóżcie proszę:) Dziękuję z góry bo szukałem na forum ale nie znalazłem jedynie do licznika poliftowegoale on ma aktywny kanał 62