Panoie witam,padł mi akuś w mojej benzynce 1,8 tam jest 55 Ah czy jak kupi się 60 stanie się coś czy można brać?
Printable View
Ja jutro mam mieć założoną Centre Future CA640.
Według katalogu: http://centra.com.pl/pub/uploaddocs/centra_pl_sc.pdf na stronie 24 jest :
1.6 (96/09 > ...) --- CA530 --- CB500 --- CC440
1.8 T, quattro - (96/09 > ...) --- CA640 --- CB620 --- CC550
1.9 TDI, quattro - (96/09 > 01/07) ---CA770 --- CB740 --- CC700
S3 quattro - (99/03 > ...) --- CA770 --- CB740
Auto mam z klimą i innymi bajerami które lubią prąd a nie było ich od nowości więc myślę że będzie OK :) dobrze mówię :confused: :)
A ja wczoraj kupiłem aku BOSCH 77Ah . Sprawdzano według rejestracji i do silnika. Stary akumulator mial 62Ah no ale jak ten z 77Ah jest przypisany do 1.8t to mam nadzieje ze nie bedzie żadnych problemów?
Jednak wymieniłem na słabszy 63Ah bo taki powinien być. Sam nie wiem jakie informacje oni maja w tych sklepach bo sprawdzajac po rejestracji mowia że ten 77Ah jest przypisany do mojego auta paranoja i weś człowieku zaufaj tu komuś.
Takie mają, że sprzedają droższe jeszcze pasujące - większa marża ;) Myślę, że 77 by twoje auto jeszcze uciągnęło ale nie ma to najmniejszego sensu. 60 jest tu wystarczająca. Ja mam bez klimy i zwykłe AGN bodajrze na 55 i nie miałem problemu przy minus 35 ;)
Powie mi ktoś prosze, co do mojego sprzętu by pasowało?
Obecnie na wykończeniu mam 55Ah/420A i nie wiem teraz czy pchać taki sam czy wstawić inny (jaki?)
Generalnie od 3 lat działał dobrze (nowy nie był jak kupiłem auto), ale ostatnio podupada a w tym wątku nie ma jakoś jednoznacznej odpowiedzi :)
1.8T AGU, Klima, ori xenon, audio BOSE
Podziekował za pomoc :)
Wystarczy 55, ewentualnie 62.
Ok, dzięki, a co z mocą rozruchu?
Co sie stanie jak wpakuje 540A zamiast 420A? Nie wyskoczy mi rozrusznik? :P
Pytam, bo chce dobry akumulator, a Centra z serii FUTURA własnie mają takie parametry: 53Ah/540A
To nie moc tylko maksymalny prąd rozruchowy jaki jest w stanie podać akumulator. A ile sobie weźmie rozrusznik to już jego sprawa ;) Wyższa wartość w tym przypadku w żaden sposób nie zaszkodzi.
Jak myślicie do 1,6 AEH z 1997 akumulator CENTRA FUTURA 60 AH/600A P+ będzie dobry ?
Właśnie wymieniłem w 2.0TDI Varte 72Ah, która była od nowości około 6 lat na CENTRA PLUS - CB740 - 74Ah - 680A. Po wymianie i odpaleniu żadnych problemów z błędami , radio również działa.
co powiecie na akumulator firmy Magneti Marelli miał ktoś styczność z takim akumulatorem? podobno produkuje je firma centra.
Wymieniłem akumlator na Centre Future 64 jak narazie B.Dobrze sie sprawuje
Cześć,
Kupiłem niedawno A3, 1.9 TDI po uderzeniu, 2001r. Dostał właśnie w lewy przód. Teoretycznie akumulator nie ma żadnych odprysków itp., aczkolwiek coś nie za bardzo chce palić na nim, więc czeka mnie jego wymiana. Jaki polecacie?
Dodam, że z wyposażenia mam subwoofer orginalny + Navi (to tak z prądożerczych urządzeń).
Dosłownie 10 minut temu podchodze do auta, pilot coś nie działa, otwieram kluczykiem, klucz w stacyjkę - zero reakcji... Dupa zbita... Za godzinę odpale od ojca "na pożyczkę" ale raczej z tego aku za dużo nie bedzie. Coś takiego dla mnie by się nadało?
Akumulator Bosch S5 0.092.S50.050 S50 05 242x175x190 63Ah, 610A, L-
Coś innych firm polecacie?
Najlepiej bym celował w Centre Future, lacznie 3 lata gwarancji z pakietem Assistance.
Jak narazie akcja "reanimacja na pożyczkę" zdała test pojeździłem autem 2h i po zgaszeniu auto odpalało ja zawsze. Chyba muszę jechać do elektryka i sprawdzić czy nie było gdzieś jakiegoś zwarcia. W każdym razie dzięki za radę:)
jeszcze dzis wieczorem na pewno pójde sprawdzic czy odpala i na pewno jutro rano
Witam wszystkich audi maniaków!Mam pytanko do tych którzy bardziej się orientują a mianowicie chodzi o akumulator w mojej maszynce!!! Jaki mogę podpiąć do A3 1.9 TDI BKC do tej pory miałem bodajże 60 lub 62 Ah wydaje mi się że to za mało na TDI ???
Ja mam 74 Ah i z tego co wiem to taki jest do diesla dedykowany
31.10.2010 też dopadł mnie problem z moim akumulatorkiem :/
Tydzień wcześniej pięknie ładowałem go cały dzień, dolałem ładnie wody i wszystko pięknie ładnie.
Akumulatora nie zmieniałem od czasu zakupienia samochodu, ponieważ nie sprawiał problemów. Dopiero jak zobaczyłem na etykietę co i jak, to zamarłem.
1.8T AGU, akumulatorek 45Ah i prąd 280A (jak dla mnie trochę mało).
Podłączyłem prostownik, ładowałem 10 minut i zapalił pięknie. Wstawiłem samochodzik do garażu, podłączyłem aku do ładowania.
Po całym dniu ładowania i po nocy "stania"w garażu zmierzyłem stan jakimś cudem, które pokazuje formę aku i lipa, w połowie rozładowany i miga lampka, że prawie całkowicie rozładowany.
Zamówiłem Centra Futura 64Ah i 640A, mam nadzieję, że będzie ok.
P.S. Nawet nie zdawałem sobie sprawy z tego, co się dzieje z samochodem, jak aku jest rozładowany :D
Bardzo dobry wybór:p
a jaki powinien być pobór prądu w ASZ bo nie wiem czy to wina aku czy poboru ?
szukam szukam i nie moge znaleźć kogoś kto kupował aku do S3 APY. Wg katalogu Centry wychodzi ze trzeba kupić 77/760. Czy to nie za dużo ?
Ja r?wnie? mam do zmiany aku w swoim AHF
77Ah chyba b?dzie dobry :)
http://allegro.pl/akumulator-centra-...302674960.html
Kolego ja mam własnie taki Centra futura 77ah w AHF. Wiekszości robię krótkie trasy po 10 -20 km i raz na 2 tygodnie trasę ok 700km i powiem że gdyby nie ta co 2 tygodniowa trasa to mam wrażenie że alternator nie wyrabiałby z doładowaniem(ładowanie mam ok 14,5). Ciagła jazda po mieście i to cały czas na światłach robi swoje.
Chciałem zaznaczyć, że aku mam od 2 lat i nigdy nie miałem problemów z uruchomieniem samochodu nawet w te największe mrozy zeszłej zimy ok -20C.
Chodzi o to że jak rano odpalam to czuć że aku nie daje pełnej dawki startowej jest poprostu niedoładowany. Gdybym teraz kupował kupiłbym 72ah max.
Tylko tak jak mówie to wszystko zależy od tras jakie się robi.
Ja 90 % jazdy to miasto więc lepiej 72AH ?
czy jak podłączacie prostownik do ładowania akumulatora to odłączacie akumulator od instalacji elektrycznej auta?
Pozdrawiam
Ja wam powiem jedną rzecz ciekawą odnośnie Centry. Mam u siebie zamontowaną tą z serii Plus i badziew niesamowity. Kupiłem ją 2 lata temu w maju, obecnie już pada. Pół roku po zakończeniu gwarancji. Moim zdaniem jest to celowe działanie, a akumulator na 2,5 roku to jakiś śmiech na sali. Pogrzebałem trochę w necie i znalazłem dobrą firmę ale jej akumulatory nie są powszechne w Polsce i raczej drogie - Delcor. One wytrzymują z różnych relacji około 5 lat i dla mnie to jest sensowny okres. Centra tylko dobija do norm i ma cieniutkie płyty. Będziemy chcieli rozpruć mój zużyty, żeby zobaczyć co tam w nim siedzi i jak te płyty wyglądają.
Nie wiem jak dla was ale dla mnie to fatalny okres i nie kupiłbym 2 raz tego badziewia. Skusiła mnie chęć wspomożenia polskiego biznesu i dobra cena ale chyba 2 raz tego błędu nie popełnię.
Mam też prośbę, czy ktoś mógłby polecić jakąś firmę (poza Centrą oczywiście), bo muszę aku nowy kupić? Czy ktoś miał jakieś pozytywne doświadczenia? Ile Bosch i Varta wytrzymują? O pojemność i inne parametry nie pytam, bo to akurat wiem.
zerkni w mojego linka
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ela#post684801
ja kupilem cos taniego
co prawda obsługowy dlatego cena sporo tansza od twojej bylej centry
Chłopaki mam taki mały problem.
W mojej a3 jest niemiecki akumulator car technic 570 409 064 w linku strona i na samym dole jest http://www.cartechnic.de/en/products...1;begin_at]=40
i chciałem zapytać czy to jest zwykły kwasowy czy żelowy? Bo nie wiem czym go ładować.
proszę o pomoc.
w poprzednim aucie miałem Wartę, jak kupiłem auto akumulator nie był nowy a pojeździlem nim 7 lat... poszedł z autem do nowego właściciela.... nie wiem czy przypadek czy nie ale pracował w Carismie 1.9 TD, bez garażu i jak już odmawiał posłuszeństwa to z winy zamarznięcia ropy albo niskiej kompresji i po długotrwałym kręceniu padał, wystarczyło naładowac i znowu był sprawny ... nie wiem jak teraz ale wtedy warta robiła chyba dobre akumulatory.
Moje pytanie do Was Centra Futura 72 Ah 720A czy Bosch SILVER S4 72Ah 680A czy KAGER BOSCH 72 Ah 680A?
Mój mi zdechł śmiercią naturalną i nie mogę ruszyć samochodu, ładowany po ponad 12 godzin, też umiera po pierwszym odpaleniu, więc jadę dziś kupić nowy i nie wiem na który się zdecydować, bo nie mam zielonego pojęcia o akumulatorach, więc proszę o pomoc we wskazaniu odpowiedniego.
Witajcie !
Akumulator o ograniczonym zakresie obsługi /tzw. bez obsługowy / ma w pokrywie wskaźnik optyczny /tzw. magiczne okno/, którego oko pozwala określic poziom elektrolitu i stan naładowania akumulatora. Aby usunąc pęcherzyki powietrza zniekształcające wskazania, należy ostrożnie puknąc we wskaźnik. Jeśli wskaźnik ma kolor jasnożółty lub jest bezbarwny, to oznacza, że poziom elektrolitu jest za niski. Akumulatory te nie należy w zasadzie eksploatowac dłużej jak 5 lat.
Co się tyczy ładowania normalnego lub przyspieszonego, to akumulator przynajmniej należy odłączyc , zarówno przewód masy (-) i przewód dodatni (+). Małym urządzeniem, dającym niewielkie natężenie prądu, można ładowac akumulator zamontowany w samochodzie i nie odłączac przewodów akumulatora, przestrzegając zaleceń producenta urządzenia do ładowania.
Z tej 3 wybrałbym Centre ze względu na wyższy prąd rozruchowy, a to podstawa przy odpalaniu...
Obecnie niedawno sam byłem zmuszony do szybkiego zakupu aku i pod ręką był tylko ten Kager 74AH 680A - rewelacji nie ma, ale narzekać za te pieniądze też nie ma co...
Akumulator zakupiony, co prawda niespodziewanie, bo nie zdążyłam się zastanowić... ojciec zrobił dziecku niespodziankę i wracając z pracy kupił mi Centrę, założona, póki co pali na dotyk, zobaczymy jak będzie jutro z rana :P Dam znać :-)
Ja mam od ponad miesiąca aku Centra Futura 72Ah bo wcześniejszy oryginalny Varty padł całkowicie i musiałem wymienić. Nie mam najmniejszych problemów z odpalaniem, nawet po 2-3 dniowym postoju na mrozie.
Witam,
Używam Centra Futura 75Ah 720A już 2 lata po tym jak padł mi oryginalny Bosch.
Moja centra spisuje się rewelacyjnie, zeszłą zimę nawet przy -30st.C. kręci b.dobrze a autko trzymam pod blokiem na dworze. Tylko raz ją ładowałem przed ubiegłą zimą tak powiedzmy zapobiegawczo - małym prądem (według zaleceń 1/10) przez 12h.
Dobry akumulator według producenta powinien mieć spoczynkowe 12,4V.
Dziś sprawdzałem swoja centrę i ma 12,34V więc jest ok. Oczko też jest ok bo zielone ale to podobno tylko bajer, który po roku przestaje działać - tak twierdzi producent.
Polecam ten akumulator do Diesel'a.
Koledzy a ja polecę akumulator Topla, chciałem centrę futurę a został mi polecony ten :) mam w autku 66Ah i jak na razie spisuje się super
Witam Panownie, mam pytanie co polecacie :
CENTRA PLUS 74AH 680A
CENTRA FUTURA 72AH 720A
Cena jest prawie podobna do siebie, ale droższa jest CENTRA PLUS.
Co polecacie i co doradzacie ?
dodam że teraz mam śmieszną firmę DUPLET ale nie wiem jaką dokładnie. w Zimę przez 2tyg na mroznych temp dał rade potem to juz w ogole nic nie kontaktowal. Słabo kręcił i wkoncu przestał, trza bylo podładować go z innego auta. :) Czy to dobra firma ? bo jest niby za 220zł DUBLET 80AH 790A.
Pozdrowienia dla całego Klubu a3 ;)
Futura lepsza bo ma większy prąd rozruchowy, a 72Ah spokojnie wystarczy. Nawet gdyby była droższa to bym się na nią zdecydował.
Siemano :) Muszę wymienić aku w mojej ASZcie :P (disel ,2002 rok)
Może ktoś mógł bym mi doradzić jaki kupic ?? :) jaki bd dobry a jaki odpada :)
Zdecydowanie Centra Futura 77ah. Przy mrozach rzedu -25 stopni po trzech dniach nie używania od pierwszego strzału w TDI.