U?ywa?em ostatnio tego pierwsze sprz?tu, no i szczerze to zawsze lepiej ni? r?k?, ale jak ju? troch? naci?niesz to si? zatrzymuje ten "Tytan Mocy" :P
Osobi?cie ja robi? sam i tak ju? pozostanie, efekt by? zadowalaj?cy.
Printable View
A jak dokladnie nazywa sie ten produkt sonaxu ktory tak polecasz do prania tapicerki.Tez mam plamy,ktory musze zmyc z siedzen.
Mam wra?enie, ?e to pytanie skierowane jest do mnie. Jest to SONAX XTREME Pianka do Tapicerki http://www.allegro.pl/item600555211_...tapicerki.html
Mam pytanie do Was...
Jakim specyfikiem czyścicie plastiki w aucie. Ja u siebie mam takie granatowe i na drzwiach od dołu mam pełno śladów od papci pasażerów. O dziwo od mojej strony (kierowcy) nie mam żadnych śladów... Ehh, kogo ja wożę :/
Czym to najlepiej wyczyścić?
Niektóre ślady są nawet koloru białego, takie niby białe rysy (jakby starła się ta wierzchnia warstwa, ale wierzyć mi się w to nie chce).
Próbowałem różnych specyfików ale wszystko to o kant d*** można sobie potłuc... Generalnie to kaplica jest z doczyszczeniem tego na kokpicie i drzwiach...
Polecili mi tu na forum płyn Shella do tapicerki, nie piankę a płyn, tylko w Makro go znalazłem, jest rewelacyjny.
do skory dobre jest mleczko sonax. czyscilem nim swoja bananowa skore, ktora byla prawie czarna kiedy do mnie dotarla. sonax swietnie sie sprawdzil, jest stosunkowo niedrogi i latwo dostepny na wielu stacjach.
jeśli szukacie czegoś do skóry to zdecydowanie polecam środki firmy Gliptone.
Ostatnio kupiłem jakichś szampon sonaxa i płyn do mycia szyb sonaxa...
Jak dla mnie nie warto... Efekt taki sam ja pur (do mycia naczyń) + zwykły płyn do mycia szyb.
Dodatkowo pur (czy jak to się tam pisze:)) zostawia mniej zacieków po spłukaniu...
vibovit,
doloze od siebie ze mleczko sonaxa do skory ma taki sam efekt czyszczacy jak benzyna ekstrakcyjna :) ale wole mleczko bo mniej kreci sie w glowie po nim :)
Meguiar's Natural Shine - używam tego do wszelkich plastików w aucie, chociaż jeśli próbowałeś już środków do czyszczenia kokpitu, to nie wiem, czy to pomoże.
A same plastiki niestety mogły się porysować - w swoim Polo nawet z tego powodu musiałem wymieniać klapkę schowka.
Co do skóry - ja polecam mleczko Audi, nakładane gołą ręką. Bardzo ładnie można za jego pomocą dojść do wszelkich detali, a nadmiar można zebrać szmatką.
miałam ten sam problem, kupiłam polecany przez innych matowy spray Shella (płyn, nie mleczko), w szarym opakowaniu, z zaokrągloną przykrywką. Wszystko świetnie doczyściłam przy pomocy gąbki, nie mam już żadnych rys ani przetarć. No i jest matowy, kokpit nie świeci się po nim jak psu..
OK, dziękuje bardzo za podpowiedzi...
Monik, a gdzie dostałaś taki płyn?
Jakby ktoś miał jeszcze jakieś propozycję to chętnie wysłucham...
kupiłam w hipermarkecie, Auchan ;) na pewno w takim miejscu jest to dużo tańsze niż na stacji.
jest tani a dobry... nie podjrzewalem ze bedzie taki efekt :D
i jeszcze ladnie pachnie hehe :p
monik, paptrz na ofertę Turtle Wax
http://www.turtlewax.com.pl/
jak dla mnie w tej chwili najlepsze środki za małą cenę :thumbright:
Jeśli chodzi o woskowanie, to niezłe są preparaty Sonaxa - kolega nałożył taki na swojego Fiata i jest bardzo zadowolony:
http://www.allegro.pl/item615032907_..._lakierow.html
Będę musiał porównać z Meguiarsem, bo wydaje mi się, że efekt naprawdę niewiele się różni.
Jeśli chodzi o usuwanie rysek i politury to niestety tańszych substytutów nie znam.
jezeli chodzi o srodek polecam sonax efekt matowy ( biale opakowanie w sprayu) , co do szamponow rowniez uzywam sonaxa i nablyszczajacy (pomaranczowy kolor) i rowniez ten bez spłukiwania (przezroczysty) co do srodkow do lakieru sonax daje rade (autopolitura , hartwax czy srebrna seria w nanotechnologi o roznych poziomach od 1-3 w zaleznosci od zarysowan i jakosci lakieru) ,ale ostatnio zamowilem srodki NIELSEN - pasta nablyszczajaca z dodtakiem teflonu -super srodek latwo sie naklada i bajecznie prosto poleruje bez uzycia mega sily nie zasycha mega mocno i szybko, oraz drugi srodek NIELSEN pasta nablyszczajaca z dodatkiem naturalnych woskow, jezeli chodzi o pielegnacje opon srodek formula 1 złote koło (ladnie nablyszcza), lub produkt Nielsena -ale efekt troszke inny - czysci opone i przywraca kolor gumy.
Do opon to akurat polecam zwykłego plaka do opon - pianka taka.
Trzyma się dosyć długo, jest tania i naprawdę niezła ;)
A ja polecam silikon w sprawy do opon i plastikow na zewnątrz . Daje lepszy efekt niz plak
Do woskowania polecam wosk koloryzujący sonaxa na bazie nanotechnologi.Jest super ,autko po woskowaniu święci się jak te wszystkie na wystawach expo :D a przede wszystkim nadaje piękną głębie kolorze ( przynajmniej u mnie na niebieskim bo kolega ma srebrne i efekt mniej widoczny). Z pozostałych kosmetyków polecam żel do plastików zewnętrznych sonaxa oraz pianke do opon sonaxa.
Dzisiaj podjechałem specjalnie do Auchan po ten wynalazek Shella...
Na szczęście był :) W długiego weekenda go sprawdzę, mam nadzieję że poskutkuje... Zapłaciłem za niego 9.99. To się zwie "aerozol do czyszczenia deski rozdzielczej". Ale obok zauważyłem podobny środek Shella w buteleczce ze zraszaczem (jak te do mycia szyb) o nazwie "środek do czyszczenia deski rozdzielczej"... Heh :)
9.99? to albo u Was to tańsze niż tutaj, albo kupiłeś co innego... mam nadzieję, że zwróciłeś uwagę na to, żeby był matowy? żeby Ci się potem deska nie świeciła ;)
uzx, Mentos, franki87 - dzięki za pomoc :) zainteresuję się tym Sonaxem chyba, może i tam uda się jakąś sensowną politurę znaleźć
Meguiars kupiony w stanach.
Zamawiasz na e-bayu ,dogadujesz się ze sprzedawcą czy wyśle do Europy i cieszysz sie dobrymi kosmetykami ze świadomości, że nie zostałaś orżnięta. Ceny są co najmniej o połowę niższe ( pomimo wysokiego kursu dolara ).
http://www.meguiarsdirect.com/products/paint_cleaner
Od polskiego przedstawiciela nic bym nie kupił. Jego ceny to rozbój w biały dzień.
vibovit, ja tam nie miałam zamiaru Cię straszyć ;) daj znać jak efekty zabiegu.
Piotrek, dzięki serdeczne. to chyba faktycznie dobry pomysł, szczególnie że mam możliwość, aby sprzedawca z ebay'a przesłał to na adres w USA i dopiero wtedy poszłoby to do mnie "giftem". nigdzie mi się nie spieszy więc będę mogła sobie poczekać ;)
tak swoją drogą to może jeszcze ktoś byłby chętny na takie zamówienie? wyszłoby taniej na przesyłce.
piotrek w polsce wychodzi tak samo za te kosmetyki dolicz przesyłke ze stanów i na to samo wyjdzie ja kupuje normalnie u przedstawiciela w polsce
Nie zgodzę się - też kiedyś stosowałem i efekt był moim zdaniem gorszy, opony bardziej błyszczały. Nie był też tak trwały - tutaj kilka ładnych dni powinien wytrzymać.
Nie tylko w PL. Wysoka marża jest na całą EU, w Niemczech te kosmetyki są nawet droższe. Może, gdyby zrobić dużą pakę, to cena wysyłki by zrekompensowała różnicę cen - o ile na granicy by się nie doczepili, bo nie wiem, jakie jest cło na tego typu produkty.Inna sprawa, że nie każdemu chce się czekać po kilka tygodni na taką paczuszkę.
A gdybym miał ściągać z US, to i tak brałbym zamiast tego Klasse All-In-One - wszystkie trzy 'kroki' Meguiar'sa w jednym, Amerykanie sobie bardzo chwalą.
uzx, dlatego proponuję się zebrać w parę osób, na pewno wyszłoby dużo taniej. może założę oddzielny temat, jacyś chętni powinni się znaleźć.
na granicy raczej by się nie przyczepili, ma się te swoje sposoby... ;)
Jak wszyscy tak chwalą to możliwe że i ja bym skorzystał;)
ha wczoraj były urodziny więc i trochę prezentów po pierwsze torba na kosmetyki Meguiars i kilka specyfików
może i ja bym sie zdecydowal można jakiś cennik :D
Pozdro,
No ja pewnie też bym się pisał na kilka specyfików :)
Ostatnio czyściłem klimatyzację pianką w aerozolu firmy CRC i mogę ją polecić, bo ma ładny, przyjemny zapaszek, koszta nieduże bo 400ml kosztowało 26zł więc warto profilaktycznie raz do roku odświeżyć klimatyzację :). Ponadto nabyłem też ostatnio środek do nabłyszczania, pielęgnacji opon firmy K2, ale nie w sprayu tylko w takim rozpylaczu (butelka jak z płynów do mycia okien) i muszę przyznać że fajna sprawa. Na pewno jest to fajniejsze rozwiązanie niż spray, tak że polecam :)
Chciałbym zwrócić pewną uwagę osobą które uważają że Pur (i inne płyny do mycia naczyń) są dobre. Wielokrotne używanie takich specyfików powoduję płowienie/blaknięcie lakieru. Także - Odradzam :salut:
Czy ktos ma jakies konkretne zdanie na temat Meguiar's Scratch X ??
http://www.autokosmetyki.pl/,p1293.html
Chodzi mi o usuniecie drobnych rysek widocznych pod slonce, po myjce( u niemca :/ ).
Lub jakis inny produkt o ktorym nie pisano na forum a usunie ryski ;)
Możesz spróbowac Paint Cleanerem Meguiar'sa, ale zwykle jednak bez polerki się nie obejdzie :( ScratchXa trochę szkoda, bo ma wydajność mniejszą, niż paint cleaner (ale skuteczność wyższą) - jest przeznaczony do lokalnego usuwania rys i czasami się nawet sprawdza. Mi udało się nim przymaskować kilka drobnych rys na ciemnym lakierze.
uzx a slyszales cos o nowosci od Meguiras pod nazwa SwirlX ? Ponoc jest wlasnie na takie delikatne pajeczynki, tylko nie wiem jak w praktyce...
mysle ze zdecyduje sie na tego Swirlx'a lub poczekam na nowego ScratchaX 2.0, na forach z UK przeczytalem ze rewelka ze jeszcze lepszy od poprzednika ;) Szkoda mi auta dawac na polerke mechaniczna, kolor jest gleboki swiezy, jednak te male ryski ;) nie liczac dwoch pozostalych nie do usuniecia bez lakiernika.
ja nie jestem w pełni zadowolony z tego preparatu
chciałem usunąć nim koliste zarysowania (powstałe po 2-3 wizytach na myjni automatycznej) i niestety znaczna większość tych zarysowań pozostała
lepiej zaopatrzyć się w ScratchX 2.0 i zastosować w najbardziej widocznych miejscach, SwirlX jest dobry na usunięcie naprawdę drobnych zarysowań na całej powierzchni auta, gdyż łatwo się ściera i jest wydajny
siemka a znacie moze jakis środek do natłuszczenia-napuszczenia kierownicy skórzanej zeby sie nie scierala ??? wiem ze bedzie sie sie kiera slizgac i ze to głupi pomysl ale niechce miec tego zjawiska co sie przydazylo kierze w poprzednim aucie :mad: