a chcialbym sobie takim ASZ pojezdzic <3 .. moze wymienie w najblizszym czasie. Auto mam w idealnym stanie, ciekawe czy by udalo sie sprzedac za taka kwota za jaka kupilbym w dobrym stanie ASZ :) 130 a 90 km .. 100 nm roznica momentu
Printable View
a chcialbym sobie takim ASZ pojezdzic <3 .. moze wymienie w najblizszym czasie. Auto mam w idealnym stanie, ciekawe czy by udalo sie sprzedac za taka kwota za jaka kupilbym w dobrym stanie ASZ :) 130 a 90 km .. 100 nm roznica momentu
a ja nie zamieniłbym mojej skrzyni 5 biegowej na byle jaką 6...koleś ma w touranie 1.6 FSI 6-biegowa i na 6 ma wyzsze obroty np przy 120 niz ja na 5, nie wiem czy nie podobnie jak na 4...3 bieg krecę do 150 przy 5500obr, na 5 do 240...nie narzekam na złą pracę skrzyni czy jakies za wysokie obroty na żadnym biegu, ok przy 200km/h mogłoby by byc przełozenie na 6, jasne, ale nie ma tragedii, skrzynia w której co chwilę musisz mieszac bo sie kończą biegi nic nie daje, chyba że coś porządnego, to tak. Ale nie każda 6 jest lepsza od 5. Tak uważam.
Skrzynia 6tka przydaje się w trasie żeby zejść z obrotów i obniżyć spalanie.
W mocnych TDI z doświadczenia powiem, że również się przydaje.
Jedynka służy wtedy niestety raczej tylko do startu i od razu 2ka...
Dobrym porównaniem odnośnie skrzyni 6tki i 5tki byłaby dynamika w 1.9TDI - silnik o oznaczeniu AJM 115 konny - montowane z 5ką i właśnie 6tką skrzynią w np. Golfach MK IV i Borach.
Co jakiś czas trzeba przegonić do 4k bo inaczej kierownice spalin zmiennej geometrii się pozacinają. A robimy to celu zwiększenie temperatury spalin aby te wypaliły nagar na kierownicach i bieżni muszli gorącej turbosprężarki, oraz aby kierownice spalin pracowały w pełnym zakresie a nie, że przy powolnym stylu jazdy będą się wychylać zaledwie o 2 milimetry od położenia max doładowania co skutkuje rychłym ich zapieczeniem.
do danego modelu tak, od eski do 1.8T lepsza bedzie 6 zapewne, ale nie jest tak ze 6 to zawsze lepsza z samej definicji posiadania 6 biegów które są zestrojone lipnie...ilu biegową masz skrzynię ? 5-cio..eee, tam ja mam lepszą bo 6-cio....lepszą w danym modelu, ale nie lepszą w ogólnym bezwzględnym, rozumieniu :) No też bym wolał skrzynię od eski :)
a co powiecie na moja cztero biegowa ??;d
automat się nie liczy i ma inne przełożenia :D
tak ale to mowie w trasie by obnizyc spalanie ale zauwaz ze napisalem minimum 120
Tu ladnie pokazane co ASZ potrafi na 4 gdzie 5 i 6:)
http://www.youtube.com/watch?v=icNHBxPrDL8
mechanik ma racje tak go kręć turbo nie lubi mula :)
zapieczesz turbinę ( zadusisz spalinami )
tak nie mozna zamulac ale 2,5 do 3 max spokojnie nie zaszkodzi turbinie wg nie ma potrzeby az tak go krecic do 3,5
Pod czerwone pole możesz śmiało :) Nic nie zaszkodzi :P
czasem to i do odcinki :P
Ale przed nagrzaniem silnika do 90 stopni nie przekraczac 2 tys? Jak dlugo sie silnik nagrzewa ? Pytam o wiosne, bo akurat mamy. No i pytam dlatego ze kontrolki od temp i paliwa mi nie dzialaja :(
Zawsze przed wyjazdem do pracy włączam silnik na jakieś 3 - 4 minuty. Z tego względu, że mam budowę garażu to auto stoi pod chmurką to mam chwile na odgarnięcie szronu z szyb :) Do pracy dojeżdżam około 5km. Po takim dystansie złapie temperaturę do 70stopni. Jak jest zimny jeżdżę do 2,5 tys
spokojnie można kręcić do 2,8 -3 z tą różnicą że na małym boostcie czyli gazu dodajemy powoli.
Na zimnym oleju na małej sprężarce jadąc do 2,2 tyś obr można zrobić pełnego boosta a to właśnie uwala sprężarkę a nie obroty silnika.
Klimatronika nie masz ? tam jest temp. wody :)
no wiem ze mozna ale tu chodzi by bylo ekonomicznie a by nie zaszkodzic turbinie:)
Panowie !!!
1) Przy jakich obrotach zmieniać biegi jak motor zimny aby dbać o turbinę ??
2) I jak to jest z tym studzeniem turbiny. Studzimy przy dłuższej jeździe czy nawet jak przejedziemy 500m??
3) Jak odpalamy to ruszamy od razu czy czekamy 10-20s i ruszamy ??
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Ad.1
Ad.2
Studzisz po dłuższej jeździe przy dużym doładowaniu, przy 500m to Ci się nawet wirnik nie zagrzeje.
Ad.3
Ja zawsze czekam ok 10s żeby sobie olej spokojnie wszędzie dopłynął. Nie wiem czy tak trzeba ale na pewno to nie zaszkodzi.
Odpisałem bo się nudzę w pracy :D
Jako że jestem młodym kierowcą a a3 to mój pierwszy samochód (1,8 benzyna bez turbiny) nie wiem jakie obroty powinien mieć silnik, biegi zmieniam przy 3 tys, dziś jechałem 160 i przerazilem się gdy zobaczyłem prawie 6 tys obrotów przy 140 mam ich 5 tys. Nie jest to zbyt wysoka ilość ?