Buczenie podczas przyspieszania
Witam.
Od samego początku jak kupiłem Audi 2.0 TDI (CBBB) Quattro+ chip podczas mocniejszego przyspieszania zwłaszcza 3-6 bieg w zakresie 1900-2400 obr/min słychać głośne buczenie ( podczas jazdy ciężko rozmawiać z pasażerem). Olej wraz z filtrem w haldex'ie był wymieniany ( stary zleciał jak nowy, zero opiłków czy czegokolwiek niepokojącego). Zarówno poniżej jak i powyżej tych obrotów oraz przy wolnym przyspieszaniu jest całkiem cicho. Pasażerowie również informowali mnie o występujących drganiach na tylnej kanapie, z przodu jest to zdecydowanie mniej wyczuwalne. Przy gazowaniu na postoju nie słychać żadnych odgłosów które mogłyby to przypominać, tylko w trakcie jazdy to występuje. Może ktoś miał podobny problem lub wie czemu przyjrzeć się w celu zlokalizowania usterki. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
AUDI A3 8P SPORTBACK 1.9tdi
Witam, przeszukałem cały internet na temat buczenia/wycia/szumienia..
Dodam iż posiadam taki sam problem, gdy samochód się rozpędza nic nie słychać dopiero tylko przy szybszej jeździe do tego jeśli puszcze gaz buczenie/szumienie ustaje.
Głos dochodzi z przodu chodź ciężko określić czy skrzynia czy coś innego.
Przy wymianie dwumasy kompletnej też wymieniany był olej w skrzyni i dostałem informacje,że były opiłki i pytanie teraz do was czy to jednak może być skrzynia czy może coś innego?
Macie jakieś propozycje lub rozwiązania jak to zlikwidować lub zdiagnozować?
Szuranie chrobotanie podczas przyspieszania
Witam
Mam taki problem z audi a3 8p 2.0 tdi , problem polega na szuraniu chrobotaniu podczas przyspieszania
Pojawia się od około 1.4K obrotów do 2.5, później jak turbina się załączy to nie słuchać tego , chodź czasami słychać, zastanawiam się bo może to być już turbina a ma już 300kkm. Może ktoś miał podobny problem ?
Dodam ze auto jest bez egr i dpf już , jak dpf został usunięty do dźwięk się nasilił.
Drgania oraz buczenie A3 8P BMN Quattro
Witam serdecznie. Starałem się znaleźć lupką temat - żaden nie pasuje do moich konkretnych objawów.
Kupiłem niedawno A3 właśnie w wersji quattro (170 koni).
Poprzedni właściciel sporo w auto wsadził, po prostu dbał.
Problem był już przy kupnie - buczenie i drgania na określonych prędkościach.
Konkretnie: na początku po kupnie, jadąc do czwartego biegu nie było czuć jakichkolwiek niepokojących objawów.
Drgania oraz buczenie zaczęło występować przy biegu 4,5 oraz 6.
Między zakresami obrotów 2100-2300/2400.
Przykładowo: jadąc na 6 biegu w okolicach 110 km/h wszystko jest w porządku. Przyśpieszając zaczynają się drgania dokładnie do 130 km/h. Powyżej drgania oraz buczenie ustępuje.
Tak jest również na biegu czwartym oraz piątym.
Po jakimś czasie (nie jestem pewny czy tego nie było wcześniej, wydaje mi się że nie) stojąc na luzie i gazując w obrotach 1200-1400 jest charakterystyczny dźwięk właśnie takiego buczenia.
Pierwszy strzał to był oczywiście w wał napędowy.
Gdy wał napędowy jest ściągnięty wszystkie objawy mijają!
Wał został wyważony oraz została wymieniona jedna tulejka. Panowie twierdzili, że wał jest w świetnej kondycji, oraz, że jeśli po wyważeniu będzie to samo, to na 99% przyczyną nie jest wał.
Po założeniu oczywiście objawy wróciły i nic tak naprawdę to nie dało.
Ktoś przerabiał podobny temat?
Jest szansa zlokalizować przyczynę, nie wymieniając po kolei konkretnych elementów?
Buczenie/stukanie podczas jazdy
Witam. Mam problem z moją audi a3 8p 1.9 TDI a mianowicie podczas jazdy przy wciśniętym gazie słychać jakieś buczenie. Słychać to kiedy jadę 50km/h w mieście a na autostradzie słychać to najbardziej przy 100km/h na lekko wciśniętym gazie gdy puszczę gaz buczenie ustaje. Dwumasa została wymieniona i sprzęgło. Buczenie dalej słychać. Dodam jeszcze że podobne buczenie słychać na postoju na jałowym biegu gdy wcisne sprzęgło. Na dole dodaje link z tym dźwiękiem który nagrałem. Pozdrawiam.
https://www12.zippyshare.com/v/0V9rZ6l3/file.html